Pamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja. SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl(...)mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna
słodki bratekgodziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: · 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania · 180 ml letniego(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa
Proste Potrawyktóre smakuje po prostu obłędnie! <3 Chyba każda gotująca i każdy gotujący ma przepis na ciasto, które może robić niemalże z zamkniętymi oczami, które zawsze wychodzi i wywołuje uśmiech zadowolenia na twarzach jedzących. Ciasto, którym możemy ugościć przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i z pewnością ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania(...)zakochałam się w nim od pierwszego gryza Ania znalazła je na Kwestii Smaku i stało się ono zdecydowanie jej ciastem nr 1, o którego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego
Eat me! Fit me!Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole? Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250 gramów margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru(...)waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią
Cukiernia PychotkiKopiec kreta do słodka wersja mięsnego jeża. Nawet producent miał dystans do tego wykwintnego deseru, nazywając jedną z jego wersji “Wakacje na krecie”. Kopiec stał się modny na fali ciast w proszku. Broń Boże nie mam nic do półproduktów, ale nigdy nie rozumiałam tego fenomenu, że kupuje się ciasto w proszku, a potem i tak trzeba do niego dodać(...)kopca kreta, które nie wymagały kupowania proszku z emulgatorem, difosforanem, mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym czy octowym, ale jednocześnie cytując producenta oryginalnego proszku były “połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą”. Jednym z powodów, dla których założyłam tego bloga jest fakt, że bardzo interesuje mnie rozdźwięk pomiędzy lukrowanymi
Ugotowane pozamiataneznalezionym w Internecie, nie dodawałam do niego cukru. Dzięki suszonym owocom w nadzieniu, baklawa jest według mnie wystarczająco słodka, oczywiście mniej słodka od tradycyjnej. Syropu też jest mniej, dlatego ciasto filo przyjemne chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny(...)orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut
Chilli Czosnek i OliwaDelikatna i rozpływająca się w ustach karpatka. Ciasto idealne ale krem jeszcze lepszy, puszysty i mmmmm.. pyszny ! Karpatka szybko znika. Czasami robiłam nawet dwie :). Zaletą ciasto jest szybkie przygotowanie. Jednak w lodówce musi swoje odstać, co najmniej jedną noc, ale warto czekać, by potem rozkoszować się kostką takiej karpatki, która dobrze się kroi a krem się nie rozpływa. Polecam(...)różne okoliczności czy spotkania, na pewno zniknie migiem. Składniki: Ciasto: woda 1 szkl. masło 100 gram jaja 4-5 szt. mąka 1 szkl. Krem: mleko 3 szkl. cukier 4 łyżki esencja z wanilii 1 łyżeczka jajko 1 szt. żółtka 4 szt. mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki mąka pszenna 3 łyżki masło 250 gram Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Sposób
Kuchnia Paulettesciasto to rolada czekoladowa z kremem z mascarpone i ganache czekoladowym. Ciasto przypomina wyglądem kłodę drzewa. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jeśli tylko chcecie zachwycić rodzinę to polecam to ciasto w 100 %. Chodź może i wygląda na dość trudne, to pozory mylą. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko cierpliwość. Samo przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu ( nie wliczając stygnięcia(...)Polecam również do kawki w te coraz bardziej chłodne, jesienne dni ! <3 Zabieram kawałek i lecę czytać książkę pod kocykiem na tarasie. Pozdrowienia dla moich czytelników :) CIASTO ( blacha z piekarnika ) : jaja 4 szt. mąka 100 gram cukier 100 gram cukier cynamonowy 1 op. kakao 3 łyżki mleko 3 łyżki masło 3 łyżki proszek do pieczenia
Kuchnia PaulettesPrincessa kokosowa to kruche ciasto przełożone masą kokosową, płynnym kajmakiem i kokosową pianką. Ciasto jest mocno kokosowe i przypomina smak batonika Princessa. Świetnie nada się na wesela, urodziny i imprezy. A z kawą to " niebo w gębie" :) SKŁADNIKI BLACHA 24X24 CM. : Ciasto: mąka 2 i 1/2 szkl. masło ( zimne ) 250 g. proszek do pieczenia 2 łyżeczki(...)budyń śmietankowy bez cukru 2 op. wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia wiórki kokosowe do obsypania METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Włożyć do woreczka i do zamrażarki. Masa I: Połowę mleka wlać do garnka
Kuchnia PaulettesJest to uwielbiane ciasto przez domowników. Ciasto zrobione jak torcik, więc idealnie nada się na urodziny bądź inne okazje. Zacznę od tego co to jest za ciasto? Jest to proste, tanie i najlepiej smakujące pod względem prostoty ciasto. Jest wilgotne, mokre i ciężkie. Szpinak sprawia, że ciasto ma piękny zielony kolor, ale jest słabo wyczuwalny, więc dla tych(...)lubią szpinaku nie powinno to sprawić problemu. Ciasto piekłam już kilkakrotnie i nie poprzestanę na tym razie. Jest na prawdę smaczne i efektowne, a z owocami smakuje jeszcze lepiej. SKŁADNIKI: JAJA 6 SZT. CUKIER PUDER 1 SZKL. OLEJ 1 SZKL, MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL. SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA
Kuchnia PaulettesJest to popisowe ciasto mojej synowej, wszyscy się zachwycają. Ciasto białe – śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać śmietan fix. Chwilkę mieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodać do śmietany, wymieszać. Na koniec dodać płatki i wymieszać. Można to ciasto zrobić na okrągłej blaszce lub na prostokątnej. Będzie wtedy bardziej podzielne. Dno i boki formy wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć herbatniki i wylać ciasto białe. Ponownie ułożyć herbatniki. Ciasto ciemne – przygotowujemy w ten sam sposób co ciasto białe tylko używamy mlecznej czekolady. Wyłożyć ciasto ciemne na herbatnikach, obsypać dodatkowo płatkami. Przykryć ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Super tort na urodziny naszych pociech. Dziękuję Sylwunia
Kuchnia PokoleńTradycyjne ciasto na Boże Narodzenie, jedno z moich ulubionych. SKŁADNIKI Krokant orzechowy: 30 dag orzechów włoskich, 10 dag masła, 2 łyżki miodu, ½ szkl. cukru Ciasto miodowe: 4 szkl. mąki, 1 kostka masła, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka Krem gotowany: 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 cukry(...)waniliowe, ¾ szkl. cukru, ½ kostki masła, ½ kostki margaryny WYKONANIE Krokant orzechowy: Orzechy pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki podgrzewać w rondelku na małym ogniu ok. 10 min, nie gotować. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wyłożyć do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na jedno ciasto wykładamy krokant orzechowy, pieczemy 20 min w 180 stopniach
słodki bratekMocno czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina "coś" pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest to przepyszna kombinacja! Do tego równie smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli , a s łokie d zieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której wierzch zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym ciastem. Mmm... Ciasto Ferrero(...)Rocher - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 ml mleka 170 ml oleju szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 200 g mąki 40 g kakao 1/2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) 250 g Nutelli (w temp. pokojowej) 1-2 fixy do ubijania śmietany Polewa: 100 g mlecznej
Słodka Stronarazem przygotowałam ciasto bez pieczenia dla leniwych, a może jednak bardziej dla zapracowanych. Ciasto z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Przygotowane ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową. Ciasto z herbatników i kremu z serka mascarpone nabiera odpowiedniego smaku(...)konsystencji dopiero na następny dzień po zrobieniu. Nawet mały kawałeczek tego ciasta szybko zaspokaja chęć na coś słodkiego. Jeśli nie lubisz, nie umiesz lub nie masz czasu piec ciast, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zapewniam, że będziesz przyjemnie zaskoczony tym, co przygotujesz, a Twoi goście będą zachwyceni jego smakiem. Składniki: (na foremkę
Kuchcik gotujeCiasto mandarynkowe z makiem – Pyszne, aromatyczne ciasto z makiem, skórką z mandarynki oraz sokiem. Wilgotne, maślane, pełne smaku. Krem jest również lekko mandarynkowy i sprawia, że ciasto wygląda elegancko. Taki cytrusowy keks, wspaniale przypomina o zbliżających się Świętach. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety BBC good food, przepis bardzo zmodyfikowany). Ciasto mandarynkowe z makiem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Ciasto: 150g miękkiego masła 180g jasnego brązowego cukru 50g kwaśnej śmietany 18% 3 jajka 240g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 3 mandarynek 100ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek Krem: 250g serka mascarpone 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 płaska
Mała Cukierenka