ciasto - 160969 przepisów (strona:951/10732)

Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie orzechowym 177

Jabłecznik… zapach jabłek prażonych z cynamonem… od razu ślinka mi cieknie z ust :D Uwielbiam to ciasto. W każdej postaci. A sama trochę poeksperymentowałam i dorzuciłam do tego jeszcze smak i zapach orzeszków ziemnych. I wiecie co? PYCHOTA! Dobrze że spróbowałam zaraz przed wyjściem z domu, bo pewnie sama zjadłabym całe ;P a i tak trudno było mi się(...)soli Słodzik do smaku – słodzik wybrać taki, żeby ładnie zmiksował się z białkami (u mnie ksylitol)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo to chyba najbardziej pracowita część tego ciasta. Jabłka można obrać ze skórki, ja jednak nie chciałam pozbywać się ich najbardziej wartościowej części i skórkę starłam na tarce. Resztę jabłek pokroiłam niedbale na kawałki – nie za duże

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto czekoladowe z kremem 256

Mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu) Ciasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać

Bullio
Leśny mech 164

Ispanaklı Kek- taka jest oryginalna nazwa popularnego u nas ostatnio "Leśnego mchu". Ciasto to jest jednym z tradycyjnych tureckich wypieków. Nie jest ono trudne do przygotowania, nie potrzeba także do niego wyszukanych składników. Zielony kolor to zasługa szpinaku, ale wbrew pozorom, ciasto nie jest wytrawne. Dobrze smakuje z ziarenkami granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam galaretką porzeczkową, taką(...)cukrem żelującym, robioną latem- z galaretką z torebki raczej nie osiągnęłabym zadowalającego efektu. Porzeczka okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto najlepiej smakowało w dniu zrobienia, na drugi dzień szpinak był wyczuwalny. Wypiek powtórzę tylko jeśli będę chciała zaskoczyć gości niecodziennym kolorem ciasta. Zniknęło ono dość szybko z tortownicy, ale wraz z resztą domowników uznaliśmy, że są lepsze słodkości

Wrzosowa Polana
łatwy, smaczny murzynek dynią przekładany z posypką kolorową... 133

pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie, jajka 8 sztuk "L", maślanka 1/2 szklanki, mus z dyni 250 ml, herbata 1/2 szklanki, mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru jak lubi się mocno słodkie ciasto masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować mieszając, odlać niepełną szklankę do polewy(...)masę wystudzić wystudzoną masę przelać do miski, wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste wbijać po żółtku do ciasta, białka do pojemnika na pianę do ubicia do ciasta wlać maślankę i połączyć składniki, na koniec wmieszać łyżką ubitą pianę na sztywno keksówka 35x12 cm wysmarowana masłem i tartą bułką obsypana - ciasto przełożyć do blaszki, piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe. Ciasto idealne na świąteczny i sylwestrowy stół. 121

Dziś mam dla Was szybkie, wilgotne ciasto czekoladowo-ananasowe. Wykonanie zajmie Wam dosłownie parę minut. Dzięki zastosowaniu uroczych i smacznych dekoracyjnych kuleczek zbożowych w różowej posypce, ciasto nabrało świątecznego charakteru. Natomiast dodatek ananasowych kosteczek nadaje mu miękkość i oryginalny smak. No cóż... uwielbiam ananasy, dlatego nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam(...)przygotowania tego ekspresowego wypieku na świąteczne okazje, jak i do codziennej kawy. Tym razem moje ciasto stanie się słodką atrakcją sylwestrowego stołu.  Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia. Niech ta sylwestrowa noc będzie początkiem wspaniałego Nowego Roku, pełnego radości, miłości i spełnionych marzeń. Mam również nadzieję, że i w tym Nowym 2016 Roku znów się spotkamy

Słodkie okruszki
Miodownik 158

już za nami i z pewnością wiele pysznych słodkości gościło na Waszych stołach  , ale może jeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami  - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie(...)przygotowanej samodzielnie wg Tego  Przepisu (KLIK) Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem na kruszonkę  , wsypać cukier i sodę , wymieszać . Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Schłodzić ok pół godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części i każda z nich kolejno rozwałkować ( najlepiej na papierze do pieczenia ) na wielkość blaszki. Dwa pierwsze blaty upiec

Malinowa Kawiarenka
Ciasto czekoladowo buraczane 149

Według mnie to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam.  Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta. Składniki: ciasto: 200 g buraków 100 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao 200 g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią ¼ łyżeczki soli polewa: 100 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Wykonanie: ciasto: Buraki obrać, ugotować i zmiksować na pure. Do buraków dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Placek z jabłkami i gruszką 146

dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu(...)żółtku oraz porcjami kefir / śmietana ( w zależności co mamy). Do masy przesiewamy wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Polecam wrzucać po szklance i wymieszać, to spowoduję łatwiejsze rozmieszanie ciasta. Teraz niestety będzie, jak dla mnie najgorsza część. Do masy dodajemy po trochu ubitą pianę i mieszamy delikatnie. Ciasto będzie się nieco lepić co trochę utrudni sprawę. Ja użyłam

W Moim Magicznym Domu
Piankowa szarlotka 132

prawda miałam zamiar pokazać wam inne ciasto ale wpadłam przypadkiem na całkiem pyszny nowy przepis i go przetestowałam z małymi moimi ulepszeniami ;) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 0,5 szklanki cukru 5 żółtek ( jeżeli jajka są b. małe może być 6 ) Masa jabłkowa: około 1 kg jabłek jedna łyżka cynamonu niecałe(...)pół szklanki cukru Piana na górę: 5 białek (pozostałych po żółtkach z ciasta) 1 kisiel albo truskawkowy albo malinowy 05, szklanki cukru WYKONANIE: Ciasto : do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją razem z proszkiem do pieczenia, kolejno wrzucamy margarynę krojąc ją na kawałki by lepiej się gniotło :) , dodajemy po kolei wszystkie żółtka oraz cukier - wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej

W Moim Magicznym Domu
ciasto makowo drożdżowe 145

zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy wsypując partiami cukier. Ubite jajka wlewamy do maku, dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 60 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 500 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 2 całe jaja 2 żółtka szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajka, żółtka oraz rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy masę równomiernie i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, smarujemy białkiem, wykładamy drugą część maku

Domowy Smak Jedzenia
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 208

końcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest z kromką i wszyscy wciągają bez zająknięcia, tak więc jeśli macie taki sam problem z domownikami, polecam piec ciasta w tortownicy... :-) I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na ksylitolu (i mimo iż bardzo lubię serniki z ksylitolem(...)zmieniają smaku przez wiele dni tak jak z dodatkiem zwykłego cukru), to stwierdzam, że dodatek cukru trzcinowego podnosi walory smakowe tego ciasta. Przy samym ksylitolu czegoś mi w nim brakowało, dzisiejszy piekłam pół na pół ksylitol, z cukrem trzcinowym i znów ma to coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja

Smaczne Zdrowe
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 142

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko   Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe

Moja Delicja
Miodownik z orzechami 203

Pyszne ciasto miodowe z orzechami i kremem wylewanym na gorąco. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :) Przepis mam od mamy, tylko trochę go pozmieniałam. Miodowe blaty można upiec wcześniej a potem tylko przełożyć masą. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu   Masa orzechowa(...)włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając. 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec

Na Ciasteczkowych Papierach
Snikers 621

Witajcie kochani :) Jak Wam idą przygotowania do świąt? Jeśli jeszcze nie domknęliście ostatecznie listy świątecznego menu to polecam dopisać do niej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze naszego(...)magazynu blogerek Życie ze Smakiem. Jeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto miodowe: 5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu  Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli

My simple kitchen
Świąteczne ciasto dla niejadka 161

bardziej.  Przeszukiwałam książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem!  Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała(...)miejsca. Heh... ), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć motyw gwiazd. Po upieczeniu posypałam ciasto kakao, przykryłam szablonem, który wycięłam z najzwyklejszej kartki papieru do drukarki, i oprószyłam cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt zaskakująco udany!  Muszę się Wam tutaj do czegoś przyznać. Dzieci Karoliny to straszne wybredziuchy; już dawno się poddałam w kwestii zaspokajania ich pragnień. No, może czasem

Pożeraczka, czyli raz adobrze