ciasto - 162907 przepisów (strona:951/10861)

Tarta śmietanowa z jeżynami 138

CIASTO: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko łyżka cukru z prawdziwą wanilią – u mnie domowy, nie przesiany, stąd czarne „paprochy” w cieście NADZIENIE: 5 dag mlecznej czekolady 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa cukier puder płaska łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę(...)przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać na drobne grudki. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Ja rozwałkowałam ciasto na silikonowej podkładce, ale przy

Kuchenne zapiski Edyty
Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 265

Odwiedziny w moim rodzinnym domu zawsze są bardzo słodkie. To fakt, że cała moja rodzina uwielbia słodycze, a w ty ciasta. Dlatego taki deser jest podstawą każdego dnia i odrobiny słodyczy do kawy. Ze względu na dużą ilość wiśni powstało trochę nowych przepisów, a w tym babka czarno - biała z zatopionymi wiśniami.  Składniki:  5 jajek 1,5 szklanki(...)wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując dodaj powoli żółtka, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej

Niezły Młynek
Ciasto marchewkowe 179

Opis: Warzywny deser i jeszcze w postaci wypieku to nadal nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, która zazwyczaj mamy w lodówce. Taki deser pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste(...)szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Czekoladowo-miętowa chmurka 460

Lekkie niczym obłoczek, a przy tym pyszne, wręcz uzależniające. Zostało ochrzczone adekwatnie do smaku, konsystencji i wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym cieście - odświeżającym (w sam raz na lato!), cudownie słodkim, a przy tym zróżnicowanym pod względem konsystencji. Od puszystego biszkoptu, przez aksamitne kremy, po chrupiącą bezę. Nic dodać, nic ująć! A przygotowałam je na wspomnienie(...)Jeśli ktoś mięty nie lubi, nie zrozumie. Ale ja lubię. Bardzo! A połączenie mięty i czekolady jest dla mnie jednym z najlepszych. I od dawna już przymierzałam się do ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki

Ratunku obiad
Ciasto czekoladowe z kokosem 156

Ciasto czekoladowe z kokosem.  Jeśli jesteście miłośnikami koksu to polecam Wam właśnie to ciasto. Gruba warstwa masy kokosowej do tego czekoladowe ciasto i raj "w gębie". Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I oczywiście się nie zawiodłam. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj   Znajdziecie tam wiele słodkości i pyszności. Ciasto 350 g mąki pszennej(...)mleka 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masło, żółtka, cukier utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wsypać do ciasta i zmiksować dolewając mleko. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Masa kokosowa 200 g wiórek kokosowych 200 g cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny

O kuchni z uczuciem
Ciasto zebra z masą kryształową 187

domownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)Forma 25x40 cm. Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach formy wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Środek lata 299

Ciasto Środek lata to miękkie wilgotne kruche ciasto z bezą i nadzieniem z jagód i wiśni. Łatwo je przygotować i jest naprawdę smaczne. Połączenie wiśni i jagód bardzo pasuje do słodkiej, delikatnej bezy. Po wstawieniu do lodówki kruche ciasto staje się zwarte i mniej się kruszy, jednak najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej – jest miękkie, delikatne i słodkie. Składniki na blaszkę(...)25x35 cm: Ciasto: 330 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej szczypta soli 1/ łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 300 g masła 6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj) 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta Nadzienie: około 20 wiśni (umyte i pozbawione pestek) 350 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny

Trzeci talerz
Jagodzianki – prosty przepis 150

żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto przekładam do dużej, czystej miski wysypanej mąką(...)wsadzam na 2 h do piekarnika. Do jagód dodaję brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Stolnicę wysypuję mąką i wykładam na nią wyrośnięte ciasto, chwilę zagniatam. Z ciasta odkrawam pasek i dzielę go na części. Pozostałe ciasto przykrywam czystą ściereczką. Kawałki ciasta formuję w prostokąty wielkości dłoni, nie używam wałka. Na cieście układam jagody, około 2 łyżek i zlepiam ciasto

ladykitchen
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 317

zagniatania, bez odpalania miksera, bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.  Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.  Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób(...)wyrabiania ciasta... a raczej jego brak! Jest to bowiem drożdżówka która nie wymaga wytrwałego zagniatania, robi się w zasadzie sama, jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki.  Na dodatek ciasto zostawiamy samopas na całą noc ! Zero żmudnego przygotowywania rozczynu i pilnowania odpowiednich warunków wyrastania. Jedyny myk na który musimy zwrócić uwagę

Grunt to przepis!
Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée 248

przygotowałam go na serku mascarpone i zatopiłam w nim świeże jagody. Nie obyło się też bez karmelizowanego cukru na wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie(...)średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka (ok 6 cm), tak aby powstał pierścień. Delikatnie zwilżyć wodą krawędzie pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto najlepiej wycinać na papierze do pieczenia. Przed pieczeniem schłodzić i zimne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 15 min, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstawić

https:KKuchniaMniam
Pleśniak z truskawkami 214

Pleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na truskawki, postanowiłam go nimi zastąpić Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 5 białek(...)przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagniatamy z kakao. Każdą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, aż trochę

Oryginalny smak
Ciasto z maślanką i jagodami 232

Zbliża się weekend więc mam dzisiaj przepis na pyszne ciasto z maślanką , jagodami i na to kruszonka :). Muszę pilnować i młodego i męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę(...)tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie, a jak bym dodała jeszcze startą czekoladę to już byłoby przesłodkie. Inspiracja: klik Składniki ciasto blaszka 24x34

kruche babeczki
CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM 177

Jeśli poszukujecie nietypowych smaków i połączeń wypróbujcie łatwe w przygotowaniu ciasto z dodatkiem awokado i skórki otartej z limonki. Jest soczyście zielone, pięknie prezentuje się na stole, a przede wszystkim dobrze smakuje. Jest miękkie, wilgotne, ale i puszyste. Ma pyszną, chrupiącą skórkę. Długo zachowuje świeżość. Smak awokado nie jest dominujący, raczej lekko wyczuwalny i świetnie gra z całą resztą(...)Ciasto najlepiej trzymać na blacie kuchennym w pojemniku lub pod przykryciem z folii aluminiowej. Jeśli chcecie, aby ciasto było intensywnie zielone, dodajcie odrobinę zielonego barwnika w paście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone  . SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki

cool and minty
MAKOWO - CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ 158

Pyszne i efektowne ciasto, typu babkowego o różnym smaku. Przełożone masą serowo - budyniową, polane czekoladą i posypane posypkami. Idealne na przyjęcia i święta.                                                                  SKŁADNIKI na ciasto(...)Sposób przygotowania :  Margarynę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo po jednym żółtku, oliwę, mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy. Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort urodzinowy na 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 179

zadęcia, przybierania pozy kogoś ważnego i lepszego. Chciałabym, aby świat przynajmniej w części oddał Wam to wszystko, co Wy dajecie światu. Tego życzę Wam z całego serca. Składniki ciasta (na średnią tortownicę): 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych 4 jajka 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna