oraz czekoladę - bogactwo smaków, które łączą się w jedną, niesamowicie pyszną całość. Mazurek przygotowałam w kształcie jajka, ale możecie go zrobić w innej formie. Mazurek orzechy-karmel-czekolada Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie SOS KARMELOWY 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 25ml wody 10g masła 30ml śmietanki(...)masła orzechowego 75 prażonych orzechów ziemnych 40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką) 30ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i żółtko powinny być prosto z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej wody - ciasto zafoliować i schłodzić przez
Smakołyki BerenikiLekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka. Kruchy placek gryczany KRUCHY PLACEK GRYCZANY Blaszka 24x24 Na ciasto: 125 g mąki gryczanej 125 g mąki krupczatki 4 łyżeczki cukru pudru 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka(...)garść płatków migdałowych opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, smalec i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Zawijamy je w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części
peggiwkuchniobiad jak kto woli. Pięknie będzie wyglądać z dodatkiem zielonych sałat. Ja zrobiłam dwa takie placki, ale możecie podzielić na więcej części. Będą wtedy mniejsze. Thermomix – przepis na ciast na dole. Drożdże rozpuścić w w ciepłym mleku i wodzie, następnie wlać olej i dodać cukier, sól i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe ciasto na gładką, elastyczną masę(...)Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią aluminiową. odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na kształt kuli, w środku powinno zostać grubsze. Przygotowanie nadzienia – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie dodać mięso mielone, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą,wędzoną paprykę, oregano, przecier
Kuchnia PokoleńMacie już pomysł na ciasto na niedzielę ? Ja już upiekłam, na zdjęciu pyszne ciasto migdałowe z polentą. Wierzcie mi ciasto z polenty smakuje niesamowicie. Pachnie cytrusami, a podane z sosem z leśnych owoców i miodowym jogurtem po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo lubię takie niepozorne, proste w wypieku ciasta. Zawsze się udają., Jak zabraknie to zaraz można upiec następne(...)Polenta coraz częściej gości w mojej kuchni. Ciasto z polentą piekłam już nie jeden raz. Piekę również chleb z polentą . Ciasto na niedzielę Składniki: foremka o średnicy 25 cm 90 g masła, temperatura pokojowa + 1 łyżka do posmarowania formy 130 g cukru 2 jajka 100 ml pomarańczowego soku 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
codojedzeniawaniliowego szczypta soli na polewę czekoladową : 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego(...)minutach: Do rozczynu dodaję : mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto wyrabiam łyżką w misce około 3 minut. Na koniec do wyrobionego ciasta dodaję rodzynki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem aby łatwiej było
Uwaga Babcia GotujeKokosowa chmurka to delikatne, mocno kokosowo - migdałowe ciasto, lekkie niczym przysłowiowy puszek. Ciasto nie zawiera ani grama mąki i wprost rozpływa się w ustach... Proste do zrobienia, ma jeden minus... Znika bardzo szybko! Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto: 3 duże białka 95 g mielonych migdałów 25 g wiórków kokosowych 60 g cukru Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem(...)się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały i wiórki kokosowe. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch. Piec ok. 25 - 35 minut, do ładnego przyrumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z formy, zdjąć pergamin. Masa kokosowa: 800 ml pełnotłustego mleka kokosowego (o dużej zawartości kokosa, najlepiej 80%, schłodzonego przez
maniapieczeniaZawsze się zastanawiam czy przepis z ciastem drożdżowym może być pomysłem na szybki obiad. Dla mnie to żaden problem, wrzucam kilka składników, zagniatam odstawiam do wyrośnięcia, a w tym czasie idę robić coś innego :) Wierzę jednak, że nie każdy ma zamiłowanie do drożdżowego, jednak zachęcam Was, pyszności! :) Lubię produkty pełnoziarniste za ich wyrazisty smak. Długo szukałam przepisu na dobre, pełnoziarniste(...)ciasto drożdżowe, w końcu się udało :) Do tej pory wychodziły mi jakieś twarde gnioty, na których można było stracić zęby ;/ Ale to ciasto robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi mięciutkie ;) Z racji zawrotnych cen warzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw, ale Wy równie dobrze możecie wykorzystać świeże warzywa. Kupując mrożone mieszanki warzywne, wybierajcie te, które nie zawierają oleju palmowego
Czerwona PorzeczkaJedno z najlepszych połączeń - gruszki i migdały . Pasują do siebie idealnie. A gdy spotykają się na kruchym cieście, w towarzystwie śmietankowo-jajecznego kremu, to już jest więcej niż dobrze ! Tarta choć z owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem(...)stole. Zróbcie taką tartę, nie będziecie żałować ! Składniki: Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki 90 g mąki tortowej 80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Nadzienie: 200 g śmietanki 30% 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 4 miękkie gruszki 3 łyżki płatków migdałowych
kolorowotorcikowodużej miski wsypać mąkę, w środku mąki zrobić dołek. W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania(...)dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron. Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat, w celu odgazowania
moj przepis naSeromakowiec to ciasto, które piekę na każde święta. Nie zabraknie go również na tegorocznym wielkanocnym stole. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 100g margaryny, 1,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa makowa: 400g maku mielonego MAKAR, 1/2 kostki margaryny, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)kropli aromatu migdałowego, Masa serowa: 700g zmielonego sera białego, 1/2 kostki masła, 6 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm. 2. Masa makowa: Do zmielonego
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu(...)pęczek natki pietruszki 250 ml mleka 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 1 surowe żółtko 275 g prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem) 400 g śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat Przygotowanie kulebiaka z łososiem: Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić
Moja Delicjaochotę na ciasto ze śliwkami...hmm...a może jednak na sernik...? Ciasto. Sernik. Ciasto. Co wybrać? Czasem mam takie dni, że nie mogę się zdecydować na co bardziej mam ochotę... Efekt? Oceńcie sami. :) SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI i KRUSZONKĄ Składniki: śliwki około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru(...)sera 150 g maku 2 jajka 100 g śmietany 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: 125 g mąki 75 g cukru 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut
Bon appetit mon amiepyszne bułeczki z pysznym nadzieniem. Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam, ale my nie jesteśmy głodni….. No to cóż, dodałam do ciasta mąkę, zrobiłam ciasto(...)zostawiłam je do wyrastania do rana. A rano zrobiłam bułeczki czyli pizzę inaczej ;) Ciasto na pizzę 0,5 kg mąki niepełna łyżka cukru niepełna łyżeczka soli 25 ml oleju 0,250 ml wody letniej 50 gr drożdży Drożdże włożyć do miseczki ( u mnie makutra ) dodać cukier, dodać 2 łyżki wody letniej oraz 3 łyżki mąki, porządnie
Kuchnia na wzgórzuZazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu . Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany. I wczoraj właśnie był ten dzień ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec. Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka - która jest tutaj taką kropką(...)szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy
Malinowa KawiarenkaBabka to ciasto, które nieodmiennie kojarzy się z Wielkanocą. Właściwie tylko wtedy używam foremki w kształcie babki, chociaż przyznam, że chyba muszę to zmienić. Nie przepadam za babami drożdżowymi. Jeśli dobrze jej nie zrobisz, to będzie sucha. A mało kto, potrafi zrobić dobrą babkę wielkanocną, która mi zasmakuje Jeśli więc masz podobne gusta do moich, albo boisz się ciasta drożdżowego(...)jest dla Ciebie. Babka majonezowa jest bardzo prosta do wykonania, więc każdy podoła temu zadaniu. Może to będą pierwsze Twoje Święta z własną babką? Ja dość często piekę to ciasto, nawet nie w formie babki a zwykłej keksówce. Tłuszcz w cieście zastąpiony jest tutaj majonezem, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje świeże. Takie ciasto w zwykłej foremce, sprawdzi się jako ciacho
Mieszam w Garnku