ciasto - 162258 przepisów (strona:965/10818)

Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne! 226

Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne! Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała  dynia a za mną chodziło coś .. coś pysznego.  Tylko pomysłu mi było brak, brak na to co mogę zrobić. Poszłam po dynię i część z tej dyni wykorzystałam do pieczonej dyni na ostro. A potem zaczęłam szukać pomysłu(...)internecie na przerobienie kolejnego kawałka .. i tak trafiłam na ciasto na blogu  I love bake , zmieniłam je minimalnie czyli zamieniłam cukinię na dynię :) i usunęłam kawę której nie pijam, dodałam też esencję waniliową a usunęłam ekstrakt migdałowy. Nie dałam też polewy.  Jakie wyszło ciasto? -Przepyszne wilgotne no po prostu w ciągu chwili powstało coś znakomitego :)   Ciasto czekoladowe

Kuchnia na wzgórzu
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą 717

Aromatyczne, prażone jabłka pomiędzy dwoma warstwami ciasta kruchego z dodatkiem orzechów włoskich. Przykryte słodką bezą migdałową i nie ma to jak smak domowej szarlotki. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła :) 1,2 kg jabłek 25g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cynamonu CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 150g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g(...)mąki ziemniaczanej 50g zmielonych migdałów Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta użyłam malaksera. 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia (21×30) i odstawić do lodówki na 30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i skroić

https:KKuchniaMniam
Czekoladowy cmentarz na Halloween 157

inspektorem Gadżetem, Czerwonym Kapturkiem, Wilkiem i Drwalem, a także miniaturowymi Spidermanem, Dzwoneczkiem i Elsą. Dla takiej ekipy trzeba było przygotować coś wyjątkowego. Co prawda plan miałam zupełnie inny, ale ciasto nie wyrosło tak, jak myślałam, i musiałam improwizować. Poszłam trochę na łatwiznę, i niemal na ostatnią chwilę (nagrobki ustawiałam pół godziny przed wyjściem) przygotowałam swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta(...)może jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowiec z jabłkami 258

Pyszne ciasto na każdą imprezkę, lub święta.   Przepis z internetu od Śladami słodkiej babeczki Orzechowiec z jabłkami Składniki : margaryna - 250 g cukier - 120 g mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone(...)cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o  wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć

Kuchnia Danusi
Kokosowe ciasto z jabłkami 135

Pyszne, aromatyczne kokosowe ciasto z jabłkami to moja propozycja na dzisiejszy niedzielny wpis. Jest to przepis na klasyczne ucierane ciasto, tym razem wzbogacone o smaki i aromaty kokosowe, czyli mleko i wiórki, A do tego nasze pyszne polskie jabłka. Połączenie idealne. Kokosowe ciasto z jabłkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm Składniki(...)mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych  4 jabłka  sok z  1 cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kokosowego  wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy ze  skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok cytryny dodajemy do 1/2 szklanki wody i opłukujemy powstałym

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 603

Znacie przepis na ciasto salceson, kiedyś często piekłam, a które ostatnio poszło w zapomnienie. Dzisiaj postanowiłam upiec coś w tym stylu też kakaowe, z krojonymi jabłkami, ale wersję zdrowszą z dodatkiem płatków orkiszowych. Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami okazało się równie pyszne, mocno kakaowe, bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też(...)inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka pokrojone w kostkę (bez skórki i gniazdek nasiennych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 138

Rabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem  czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem    A także kruche(...)ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przesiałam mąkę. Dodałam proszek do pieczenia. Wsypałam cukier. Wbiłam żółtka. Następny składnik to miękka

potrawyregionalne
rustykalna tarta ze śliwkami 147

mleka cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśne mleko, siekamy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia(...)dużą blaszkę. Na środku ciasta (zostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu) układamy cząstki śliwek. Brzegi ciasta zakładamy do środka, zlepiamy je. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st. C. Pod koniec pieczenia (ok. 10 min. przed końcem) umieszczamy blaszkę na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 204

Ostatnio na niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty(...)powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu.   CIASTO JABŁKOWE Z DELIKATNYM KREMEM BUDYNIOWYM.           Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego  lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli 180 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 419

Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Ciasto jest proste w wykonaniu, miękkie, puszyste i w smaku cudownie jogurtowe. Myślę, że właśnie dlatego ciasto jogurtowe jest tak bardzo lubiane przez wielu z nas :) Składniki na ciasto: 2 jajka 150 g cukru 150 ml jogurtu naturalnego pół szklanki oleju 250 g mąki 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 puszki brzoskwiń cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej. Przestajemy miksować. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość mieszamy łyżką, do momentu połączenia

Smak mojego domu
Kołacz polski 190

Chodziło za mną ciasto cały dzień. I to takie drożdżowe. W końcu upiekłam kołacza takiego co utrzymuje bardzo długo wilgoć. Można przechowywać kilka dni zawinięty w ściereczkę dzięki czemu zachowa swoją świeżość. Powiem Wam, że na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje. Daje się dużą ilość masła co sprawia, że ciasto jest naprawdę smaczne i nie jest suche. Do tego kubek(...)łyżeczki soli 1 łyżka rumu 5 łyżek cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych migdałów 1 łyżka suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę mąki  i wszystko rozetrzeć na gładko. Odstawić drożdże do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe rozmaitości owocowe 84

ciasto 800 g mąki 70 g margaryny 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 40 g drożdży 2 jajka pół łyżeczki soli 360 ml mleka nadzienie owoce (agrest, maliny) 3 serki homogenizowane 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej brązowy cukier Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać.  Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko(...)drożdżami cukrem i tłuszczem. Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny  Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną.  Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .  Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości

Gotowanie jest łatwe
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 366

Tradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować

Bullio
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 282

Kruchutkie, delikatne ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki(...)Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek   Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą

Słodka Strona
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 252

jest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt(...)dodatkiem kakao pieczemy dłużej niż biszkopty jasne – około 45-50 minut. Dopiero po upływie 40 minut możecie otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone. Wbity w środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół.   Krem przygotowujemy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania