mielone - 47549 przepisów (strona:965/3170)

Francuska zupa cebulowa 248

drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka(...)sposób pokroiłem wszystkie cztery przygotowane cebule.  W sporym garnku rozgrzałem lekko 2 łyżki oliwy, a następnie dodałem całą pokrojoną wcześniej cebulę doprawiając od razu szczyptą soli oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Cebulę podsmażałem na małym ogniu i pod przykryciem przez dość długi czas, aż do uzyskania brązowego koloru. Istotne jest dość częste mieszanie cebuli, aby nie przywierała

Wyprawy kulinarne
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 198

średnich gruszek, 250 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry,  pokroiłem je wzdłuż(...)połówki pomidorki koktajlowe i całość bardzo delikatnie posoliłem. Do szklanki wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego około 3 łyżek oliwy z oliwek, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i szczyptę tymianku. Całość bardzo dokładnie i energicznie wymieszałem, tak aby oliwa dokładnie połączyła się z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem vinegrette skropiłem sałatkę na talerzach. Półbagietki

Wyprawy kulinarne
Perliczka po staropolsku 241

około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie umyłem(...)pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka była już wypatroszona, jednak w przypadku zakupu perliczki z podrobami, należy pozbawić ją wnętrzności. Następnie mięso posoliłem i przyprawiłem 2 łyżkami majeranku i świeżo mielonym czarnym pieprzem - zarówno od zewnątrz - z każdej strony, jak też od środka. Przyprawy dokładnie wtarłem w skórę perliczki oraz jej mięso, starając się okryć powierzchnię ptaka równomiernie przyprawami

Wyprawy kulinarne
Tarta cebulowa 241

gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto(...)startego sera równomiernie rozłożyłem na podpieczonym cieście. Na serze równomiernie rozłożyłem około 2/3 z podpieczonych cebul. Do miski dodałem 350 gram kwaśnej śmietany 12%, szczyptę soli, trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka oraz 2 żółtka z jajek. Całość zmiksowałem na gładką masę, dodałem pozostałą część żółtego sera i dokładnie wymieszałem. Tak przygotowaną masą zalałem cebule

Wyprawy kulinarne
Wątróbki w cieście francuskim 274

ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu. W tym celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem(...)dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina

Wyprawy kulinarne
Węgierskie leczo 227

czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, oliwy z oliwek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, suszonego tymianku, suszonego lubczyku, suszonej papryki słodkiej, suszonej papryki ostrej, pieprzu kajeńskiego, soli. W celu przygotowania lecza najpierw pokroiłem 5 kiełbas śląskich na plasterki o grubości około(...)pokroiłem na półplasterki o grubości około 0,5 cm i dodałem ją na patelnię. 3 ząbki czosnku posiekałem niezbyt drobno i również dodałem na patelnię.  Danie przyprawiłem świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodałem 3 szczypty suszonego oregano, szczyptę suszonego tymianku i 2 szczypty suszonego lubczyku. Do dania dodałem około 300 ml wody i całość podgrzewałem na małym ogniu

Wyprawy kulinarne
Szaszłyki drobiowe z młodymi ziemniakami 341

ziemniaków, 500 gram pomidorów koktajlowych, sałaty roszponki, 1 limonki, pęczka świeżego koperku, 200 ml kefiru, 2 ząbków czosnku, kilku nitek szafranu, 2 łyżek białego octu winnego, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie danie, jak zwykle, zacząłem od odpowiedniego przyprawienia mięsa. Piersi kurczaka dokładnie umyłem, oczyściłem z wszelkich błonek i pozostałości skóry, a następnie pokroiłem w dużą kostkę(...)Kawałki kurczaka umieściłem w zamykanym pojemniku. Dodałem do nich 2 łyżki białego octu winnego, skórkę otartą z całej limonki, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilka pokruszonych nitek szafranu oraz 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczył się w powstałej marynacie, a następnie dodałem do kurczaka około

Wyprawy kulinarne
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 294

brązowego cukru, 5 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, 1 limonki, niewielkiej ilości oliwy, szczypty suszonej trawy cytrynowej, 2 goździków, szczypty cynamonu, 3 łyżeczek curry, szczypta pieprzu cayene, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Przygotowanie dania tradycyjnie rozpocząłem od przyprawienia mięsa, które przed rozpoczęciem obróbki termicznej powinno co najmniej przez 20 minut poleżeć zamarynowane w lodówce. Piersi z kurczaka pokroiłem(...)niej skórkę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 czubate łyżeczki przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayene, 2 goździki starte na proszek w moździerzu, szczyptę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz około 2 łyżek oliwy. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem do lodówki na około pół godziny. Jak już wspomniałem powinno się ono marynować co najmniej przez

Wyprawy kulinarne
Cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu 185

przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych(...)smażyłem do ich zeszklenia przez około 3 minuty. Następnie dodałem zawartość jednej puszki pomidorów krojonych, 3 łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość gotowałem na małym ogniu aż do uzyskania dość gęstego sosu. Kalmary obrałem usuwając wnętrzności, kostkę

Wyprawy kulinarne
Spaghetti aglio olio 203

przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości oliwy z oliwek, 3 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 papryczki chili, 40 gram parmezanu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Spagetti aglio olio z uwagi na swoją prostotę, małą ilość składników i krótki czas przygotowania nie jest daniem wymagającym szczególnych umiejętności, jednak bardzo wymagającym, jeżeli chodzi o jakość(...)obtoczony w oliwie. Podgrzewałem jeszcze przez pół minuty, po czym wyłożyłem makaron na talerze, delikatnie polewając z góry pozostałą na patelni resztką oliwy. Makaron z góry oprószyłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypałem świeżo startym parmezanem. Polecam użycie oryginalnego sera parmigiano reggiano, ewentualnie grana padano, który świetnie dopełni smak tego sosu. Talerze udekorowałem pozostawionymi plastrami papryczki chili

Wyprawy kulinarne
Cynamonowa tarta ze śliwkami 152

pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 3 opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista cynamonowego różni się od przygotowania zwykłego ciasta kruchego tylko dodatkiem cynamonu. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem jedno opakowanie(...)pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła i całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko i 3 łyżeczki mielonego cynamonu, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowałem i wykleiłem nim naczynie do tarty, zwracając uwagę

Wyprawy kulinarne
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 351

cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej(...)ostrego noża usunąłem kości, starając się wyciąć jak najmniej mięsa i pozostawić je w jednym kawałku oraz usunąłem skórę. Powstałe filety przyprawiłem z jednej strony solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem 30 gram masła. Po rozpuszczeniu masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząc przyprawioną stroną do dołu

Wyprawy kulinarne
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 139

przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 4 jajek, 3 dużych gruszek, 250 gram sera gorgonzola, 200 ml kwaśnej śmietany 12%, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kremu balsamicznego (do dekoracji). Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła oraz(...)lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym

Wyprawy kulinarne
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 167

drobnych oczkach (u mnie hokkaido) - 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) - 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć w folię(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) i pieczemy ciacha ok.18-20 minut (do lekkiego zarumienienia. Przestudzone ciacha obficie posypać mielonym ksylitolem lub pudrem. Można również zwiększyć ilość dodawanego do ciasta ksylitolu) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 201

przemielić trochę twarogu w porównaniu z smakiem prawdziwego sernika. Na drugi dzień poszłam więc do pobliskiego sklepu, żeby kupić twaróg a tu moim oczom objawił się ser potrójnie mielony, no w końcu! Jednak istnieje sprawiedliwość na tym świecie:) Już dawno robienie ciasta nie sprawiało mi takiej przyjemności, pochłonęłam duży kawałek zanim jeszcze biedak zdążył ochłonąć. Według mnie wyszedł idealnie(...)będę więcej dla mnie zostanie:)  Składniki: Spód: 150 g margaryny 200 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia jajko 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg mielonego twarogu przyprawa do sernika 4 żółtka 4 łyzki cukru pudru dwa budynie śmietankowe  pianka na wierzch: opakowanie wiórków kokosowych 4 białka 4 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania