mielone - 47549 przepisów (strona:966/3170)

Makowiec na migdałowym spodzie 142

maku! Niestety szukałam bardzo długo nie znalazłam żadnej która zawierałaby więcej maku. Od czasu przeprowadzki musiałam się wspomagać gotowymi wyrobami  makowymi gdyż nie miałam maszyny do mielenia ale teraz zamierzam z tym walczyć. Nie pójdę na łatwiznę i znajdę jakiś sposób żeby zrobić mak samemu bez skomplikowanego sprzętu. Jeżeli macie jakieś pomysły to chętnie je wypróbuje. Tym czasem zapraszam(...)masła 400 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szklanka cukru 3 łyżki śmietany  400 g sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wykładamy na dnie i brzegach tortownicy. Zostawiamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Leczo warzywne 161

Lubicie?   Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie  * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie : Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na dobrze rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy, podsmażyć. Pokroić w paseczki paprykę, przesmażyć z cebulą. Dodać półplasterki cukinii

Magiczne Życie Marty
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 249

pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki.  2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz i smażymy około 5-7 minut. Wlewamy śmietanę i całość gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy

My Culinary Art
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 334

użyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem, krewetkami i trawą cytrynową 198

imbir długości kciuka 1/2 cebuli  1 szalotka 2 łodygi trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 papryczka chilli świeża kolendra 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego 1. Szalotkę(...)minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty. 2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia. 3. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 144

opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml gorącej

Tajskie smaki
Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 264

minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Pęczek natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 330 ml śmietany 30% 300g makaronu o wybranym kształcie Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Olej oryginalnie Pascal dodawał jeszcze pomidorki koktajlowe, my ominęłyśmy ten składnik, ale jeśli ktoś ma ochotę to jak najbardziej można kilka sztuk dorzucić Zielone szparagi myjemy

Kolizje Smaków
Gulasz 172

wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu(...)dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około

Kolizje Smaków
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 255

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka świeżych listków rozmarynu Świeżo mielony pieprz, sól Około 1 szklanki pokrojonych truskawek Filety z kurczaka myjemy oraz suszymy. Oprószamy z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Następnie układamy je w głębokim talerzu i dodajemy przyprawy: chili, paprykę, rozmaryn, skórkę oraz jedną łyżeczką soku z limonki i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy

Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 386

wegetarian, wówczas omijamy kurczaka :) Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól, przyprawa do kurczaka Makaron  Mięso myjemy i kroimy w kostkę. W miseczce umieszczamy olej oraz przyprawę do kurczaka. Do miseczki dorzucamy pokroonego  kurczaka i mieszamy(...)ugotować na parze. Stawiamy na gaz dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się

Kolizje Smaków
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 356

obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała Łyżka oleju Świeżo mielony pieprz, sól Ulubiony makaron Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy, obcinamy zbędne błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę(...)między czasie czyścimy kurki i kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Doprawiamy obficie świeżo mielonym pieprzem oraz solą i całość mieszamy. Wykładamy na ugotowany makaron i zajadamy. Smacznego

Kolizje Smaków
Chłodnik z ogórka, kefiru, sera feta z miętą i pistacjami według Karola Okrasy 172

minut (w tym 15 minut chłodzenia) Składniki: 2 zielone ogórki 200ml kefiru 50ml jogurtu naturalnego 100g sera greckiego (fety) 50g pistacji 10 listków mięty 1 ząbek czosnek Świeżo mielony pieprz, sól Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę(...)umieszczamy w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki co nie doprawiamy. Całość miksujemy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Wyjmujemy, próbujemy i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i podajemy. Smacznego

Kolizje Smaków
Placuszki z cukinii 279

znajomych. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 jajka 4 łyżki mąki Pęczek natki pietruszki ½ pęczku szczypiorku Sól, świeżo mielony pieprz Olej Dodatki Ok. 50g wędzonego łososia Ok. 100g kwaśnej(...)śmietany Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy jajka oraz mąkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek, dorzucamy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W zależności od potrzeby możemy dorzucić jeszcze nieco mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu

Kolizje Smaków
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 212

słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada , to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy(...)przystępnych cenach, ale nie znajdziemy w nich takich perełek jak np. w sklepach w Zii Sklepy w Mandrace, wyspa Nissiros - jeżeli wybierzecie się na wycieczkę na Nissiros, będziecie mieli możliwość zrobienia zakupów w dobrze zaopatrzonych miejscowych sklepach, szczególnie polecam poszukać sklepiku z regionalnymi produktami spożywczymi, w którym można kupić ser marynowany w winie, liście kaparów i inne cuda, niestety płatność

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 264

piersi z kurczaka ) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania