ciasto - 163312 przepisów (strona:974/10888)

Chlebek kokosowy 266

Chlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie. Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje(...)drożdży świeżych 150ml mleka 1 łyżka i 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki stopionego masła 50g wiórków kokosowych olej do wysmarowania formy Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, 1/3 mleka zagrzać, żeby było letnie, zalać nim drożdże, dodać 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić na 20-30 minut - masło rozpuścić

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z rabarbarem 294

uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście. Drożdżówki z rabarbarem Składniki: ciasto drożdżowe 250g + 1 łyżeczka mąki pszennej 50g masła 50g + 1 łyżeczka cukru 15g drożdży świeżych 2 żółtka 125ml mleka nadzienie 150g rabarbaru 2 łyżki cukru(...)kruszonka 30g mąki pszennej 15g cukru pudru 15g masła białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia - żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki

Smakołyki Bereniki
Karpatka 421

Karpatka kiedyś częściej gościła u mnie w domu na stole. Od jakiegoś czasu z chęci wypróbowania innych ciast, pojawia się rzadziej. :) Aczkolwiek doczekała się publikacji na blogu, bo na to niewątpliwie zasługuje. :) Najczęściej karpatkę podaje się oprószoną cukrem pudrem. Ja jednak preferuję wersję "dużej eklerki" tj polaną polewą czekoladową w postaci " esów-floresów" . Uwielbiam połączenie smaku polewy czekoladowej z kremem(...)karpatkowym... Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera odpowiedniej tekstury. Karpatka PRZEPIS temperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 5 jajek 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pomiąć) Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 3/4 szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Snikers 2156

Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Ciasto miodowe z orzechami przekłądane masą budyniową.Wspaniała gratka dla smakoszy, dodatkowo dla niecierpliwych, ponieważ przepis ten na miodowe ciasto jest już wspaniałe do jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki: Ciasto: - 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 3/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody(...)brązowy ) - cukier waniliowy - 200 g masła Sposób przygotowania : Orzechy należy pokroić na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki z masy orzechowej zagotować , aby się ładnie połączyły. Pozostawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto zagnieść a następnie podzielić na 3 części. 2 części ciasta rozwałkować  na blaszkę o wymiarach 29 x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec

Słodkości i nie tylko
Sernikobrownie z brzoskwiniami 186

Było ciasto czekoladowe-  brownie  a teraz to samo ciasto w połączeniu z serem i brzoskwiniami. Do ciasta użyłam serka Wieluń o którym pisałam  tutaj . Ciasto przepyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. Polecam :) składniki: ciasto czekoladowe 200 g margaryny 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru pudru 3 jajka 110 g mąki masa serowa 450 g białego(...)sera Wieluń 150 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 5-6 połówek brzoskwiń z puszki Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz

Monia miesza i gotuje
Kopiec kreta 704

Jest to ciasto, które prawie każdy z nas zna za pośrednictwem Dr Oetkera, który oferuje tzw. produkt z proszku. Wiadomo jednak nie od dziś, że o wiele lepsza będzie wersja przygotowana przez nas w domowy sposób. Tym razem mam porównanie, więc śmiało mogę powiedzieć, że biszkopt z proszku jest nijaki. Na wielu blogach można zauważyć próby zrobienia tego ciasta samemu(...)wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy. Tym razem zainspirowałam się przepisem zamieszczonym na blogu Kasi . Podczas pieczenia wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki

Fabryka pomysłów
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1994

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii(...)chrupiące ciasto i dodatek ziół, nadają pizzy niepowtarzalnego smaku. Przepis na tę pizzę jest najczęściej wykorzystywanym przepisem przez czytelników tego bloga. Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę! Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę ! Ten przepis na pizzę skradł moje serce już jakiś czas temu, gdy po raz pierwszy w moje ręce trafiła książka kucharska

Kulinarne Przeboje
Ciasto z suszonymi śliwkami i bezą 27

Pyszne, typowo imprezowe,czy świąteczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, powideł śliwkowych, czekoladowej masy śmietanowej z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie, masy śmietanowej z mascarpone oraz bezy. Ciasto jest słodkie, choć nie przesłodzone. Wysokie i podzielne. Baaardzo dobre. Jest też nieco pracochłonne, ale nie jakoś przesadnie. Przygotowanie ciasta warto rozłożyć sobie na 2 dni. Chodzi przede wszystkim(...)dzień wcześniej zalać śliwki rumem. Jeśli chcesz zrezygnować z alkoholu, możesz śliwki namoczyć krótko w herbacie lub ciepłej wodzie – na tyle, by nieco zmiękły. Polecam to ciasto na święta i różnego rodzaju uroczystości. Szklanka o pojemności 250 ml Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Tarta z kremem rabarbarowym 20

Share Pinterest Print Tarta z kremem rabarbarowym łączy w sobie delikatność kruchego ciasta ze słodko – kwaśnym kremem, czyli rabarbarowym curdem . Wierzch posypałam pokruszonymi bezami. Tarta jest nie tylko pyszna, ale także ładnie się prezentuje na stole. T o wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru. Tarta z kremem rabarbarowym Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 3 żółtka(...)masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: rabarbarowy curd pokruszone bezy Przygotowanie tarty z kremem rabarbarowym: Kruche ciasto: Do miski przesiać mąkę i dodać sól, cukier puder i żółtka. Dołożyć masło i siekać na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagnieść ciasto, ale nie za długo. Potem ciasto owinąć folią i wstawić

Oryginalny smak
Marcepanowa, krucha tarta z jabłkami 31

przyjemne - dla wszystkich. Dziś, w ostatnią marcową niedzielę,  skróconą o zabraną nam w nocy godzinę,  przepis na kruchutką, pachnącą migdałami i marcepanem tartę. Na pozór zwykłe, kruche ciasto z jabłkami, ale marcepan,  mąka krupczatka i mąka migdałowa czynią z niej wypiek rewelacyjny,  może nawet kojarzący się ze słodkim, świątecznym mazurkiem. Tak więc, wielkanocna jego odsłona(...)mnie niebawem, ze słodkim wnętrzem malinowym i świątecznym akcentem wykończeniowym. Dziś wersja wiosenna, niedzielna, jabłkowa.  Coś pysznego - po prostu. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Ciasto kruche migdałowe: 250 gram mąki pszennej krupczatki 50 gram mąki migdałowej lub mielonych migdałów 1 opakowanie budyniu marcepanowego w proszku - 40 gram ( znalazłam w Dino ) 80 gram cukru pudru 150 gram

Kronika Piekarnika
Włoskie stromboli 50

Stromboli to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze we włoskiej kuchni – chrupiące, złociste ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, roztopiony ser i wyraziste dodatki, takie jak wędliny, oliwki czy warzywa. Przypomina nieco zawijaną pizzę, ale dzięki zwinięciu w roladę każdy kęs jest pełen smaku. To świetna alternatywa dla klasycznej pizzy, która zachwyci nie tylko miłośników włoskich przysmaków, ale też tych(...)temu za każdym razem można nadać mu inny charakter i dostosować do swoich ulubionych smaków. Przygotowanie stromboli jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować gotowe ciasto do pizzy, ułożyć składniki, zawinąć roladę i upiec do złocistej perfekcji. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą przygotować coś efektownego bez spędzania długich godzin w kuchni. Jeśli szukasz pomysłu

nietylkopasta.pl
Rewelacyjny przepis na idealne pączki, puszyste, długo świeże HIT na TŁUSTY CZWARTEK (z dodatkiem ziemniaków) +FILM 155

pączki. Szybkie do zrobienia a efekt powala :) Jeśli nie macie ulubionego przepisu na pączki to ten ma ogromne szanse takim właśnie się stać. Co w im jest wyjątkowego-do ciasta dajemy ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto jest delikatne, a pączki długo zachowują świeżość polecam, polecam, polecam ***zapraszam też na krótki film na którym pokazuję jak zrobić te pyszne pączki SKŁADNIKI(...)wyraźnie podrośnie dodajemy 2 jajka, 2 żółtka i 400g ugotowanych i dobrze zmielonych ziemniaków-tak żeby nie było kawałków tylko gładka masa. Dodajemy mąkę i wódkę i zaczynamy wyrabiać ciasto-najlepiej sprawdzi się do tego robot z hakiem bo musimy wyrabiać dokładnie i dość długo. Porządne wyrobienie ciasta jest tu kluczowe. po ok 5 minutach wyrabiania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zebra z serem 40

Dziś upiekłam ciasto, które jest trochę takim połączeniem dwóch wypieków:sernika i zebry. Zdecydowałam się na takie ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze miałam za mało sera na zwykły sernik, z po drugie moja rodzina za bardzo nie lubi suchych ciast bez żadnych kremów i mas. Ciasto wyszło pyszne, następnym razem zdecydowanie muszę zwiększyć ilość składników. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)powoli olej I znów zmiksować do połączenia. Na koniec wmieszać proszek budyniowy. Masę serową przelać do formy np. tortownicy o średnicy 25cm lub kwadratowej blaszki. Odstawić na czas przygotowania ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 5 jaj 1,5szkl. cukru 1 cukier waniliowy  2,5szkl. mąki pszennej tortowej  + 2 łyżki  2 łyżki kakao naturalnego  1szkl

Waniliowe Improwizacje
Ciasto Raffaello z bananami i galaretką 43

Ciasto Raffaello z bananami i galaretką To ciasto charakteryzuje się delikatnym smakiem wilgotnego biszkoptu, kokosa i aksamitnego kremu śmietankowego. Całość przełamaną nutką orzeźwiającej galaretki cytrynowej z bananami. Świetne połączanie smakowe. Idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie oryginalne smaki.     Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka(...)puszystą masę *** *** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) *** *** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką. Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przelewamy do blaszki (moja foremka ma wymiary 24×24 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35-40 minut , do suchego patyczka. Odkładamy

Blog z Apetytem
Ciasto ucierane z orzechami i posypką cukrową 70

pierwszy kęs i….. WOW! Mam ochotę biec do komputera, by jak najszybciej móc się podzielić przepisem z Wami. I tak właśnie było w przypadku tego bardzo prostego ciasta. Niby bez masy. Niby proste składniki. Można by pomyśleć, nic nadzwyczajnego. Ale czy na pewno? To ciasto jest absolutnie przepyszne! Przepyszne! Proste, to prawda, ale tak wilgotne i mięciutkie(...)chrupiącą cukrową skorupką, że aż chce się tańczyć i śpiewać Lubię te momenty kulinarnego zachwytu. Zróbcie sobie kiedyś to ciacho, myślę, że Wam też ono bardzo podpasuje. Ciasto: 130 g miękkiego masła 3/4 szkl. drobnego cukru 2 jajka 235 g gęstej, kwaśnej śmietany 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania