ciasto - 160969 przepisów (strona:974/10732)

Pączki dyniowe z powidłami śliwkowymi 21

Wspaniałe jesienne pączki :) Jesienne, bo z ciasta z dodatkiem puree dyniowego, a dynia to dla mnie taki najbardziej oczywisty symbol jesieni. Puree dyniowe nadaje pączkom intensywnego pomarańczowego koloru...i w zasadzie to tyle, jeśli chodzi o wpływ tego składnika na pączki, ponieważ dyni nie czuć w nich wcale, ale warto je zrobić choćby właśnie dla tego pięknego koloru! :) Swoje pączki(...)mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę składników - z wyjątkiem masła - i zacząć wyrabiać ciasto.  Wyrabiać

Opowieści z piekarnika
Sernik Karmelowe Love 135

Sernik Karmelowe Love To ciasto będzie przebojem na każdej imprezie. Niebanalne połączenie smaków, które może zaskoczyć niejednego gościa, a zarazem sprawić, że sernik zniknie w mgnieniu oka. Delikatna i wilgotna masa serowa, słodki karmel, puszysty krem śmietankowy i na koniec wszystko zwieńczone akcentem kokosowym. Po prostu niebo w ustach!     Składniki: Sernik: ok 200g herbatników kakaowych 1 kg twarogu(...)gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej *** *** Całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy

Blog z Apetytem
Kruchy placek ze śliwkami 28

Pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto ze śliwkami na kruchym cieście. Składniki Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 20 dkg masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 1/3 szkl. cukru szczypta soli Dodatkowo 1 kg śliwek cukier waniliowy cynamon odrobina bułki tartej Przygotowanie Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i wkładamy(...)lodówki na 30 min. W tym czasie oczyszczamy śliwki z pestek, kroimy na 6-8 części. Dno blaszki smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką, wyklejamy dno ciastem. Na to idą pokrojone śliwki, posypane łyżką cukru, cukrem waniliowym, cynamonem i odrobiną bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na śliwkach. Ciasto jest dość klejące, dlatego łatwiej będzie odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać

Wasze Przepisy
drożdżówki z budyniem i kruszonką 30

składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 220 ml mleka, letniego 30 g drożdży 100 g cukru 2 żółtka 1 jajko 70 g masła, roztopionego 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem, cukrem oraz 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczynu dodajemy żółta, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiały ciasto. Podczas wyrabianie dodajemy(...)masło. Ja ciasto wyrabiam w misce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych część. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej robimy wgłębienie, przy pomocy np. szklanki. Do każdego wgłębiania nakładamy budyń. Brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Drożdżówki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowiec zebra z malinami bez pieczenia (pyszne, łatwe i efektowne) +FILM 41

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na mega fajne ciasto bez pieczenia. Jest to jogurtowiec zebra z malinami i galaretką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z jogurtu greckiego, śmietanki i mleka skondensowanego zagęszczonego) słodzonego. Ciasto robi się łatwo i przyjemnie a efekt zachwyca. Zapraszam i polecam  Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta(...)moczmy długo tylko zanurzamy-żeby nie namiękły za bardzo) Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy-odkładamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy jogurt (przed przygotowaniem ciasta jogurt wciągamy z lodówki żeby nie był bardzo zimny) dodajemy też mleko zagęszczone słodzone i wszystko miksujemy. Do masy dodajemy wciąż miksując przestudzoną żelatynę-miksujemy krótko i dokładnie. Masę dzielimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniczki kruche do dekorowania. 20

wyraźnie odciętych , ostrych krawędziach. A przy tym wszystkim pachną i smakują cudownie. Przygotowując moje pierniczki kruche skorzystałam z kilku rad, które okazały się kluczowe. Po pierwsze jeszcze ciepłe ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia, na grubość ok 5mm , a następnie te płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h . Ciepłe ciasto podczas wałkowania lepiej się układa i tworzy gładszą strukturę(...)niż ciasto zimne. Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni, że ich pierniki

SmartBake.pl
Chleb pszenny z oliwkami 21

minut DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do pozostałych składników, przechodząc od razu do punktu 3. Do misy miksera dodaj obie mąki, drożdże lub roztwór drożdży, wodę, cukier. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 15 minut) lub mikserem stacjonarnym (8-9 minut). W tym czasie pokrój oliwki na mniejsze kawałki(...)zwykle kroję w 3-4 plasterki. Dodaj je do ciasta i krótko wymieszaj. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2h. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 o C i wstaw do zimnego piekarnika garnek, aby rozgrzewał się razem z nim. Wystarczy 20-30 minut wcześniej rozpocząć rozgrzewanie. Po czasie wyrastania wyjmij ciasto i przełóż

nietylkopasta.pl
mille feuille – ciasto francuskie z kremem 27

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego krem: 500 ml mleka 4 żółtka 120 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 20 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii opcjonalnie: 60 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 łyżki cukru pudru wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na prostokąty ok. 5×10 cm układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy drugim papierem i blaszką(...)Ciastka najlepiej podawać w dniu złożenia, gdyż na drugi dzień tracą chrupkość. Krem do przełożenia można przygotować dzień przez przełożeniem i przechować go w lodówce, przykryty folią spożywczą. pocięte ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto słodki karmelek (bez pieczenia) 42

Ciasto słodki karmelek (bez pieczenia) Dziś mam dla Was przepis na proste ciasto bez pieczenia . Pyszna kremowa masa o delikatnie karmelowym smaku, chrupiące groszki ptysiowe na wierzchu, a na spodzie biszkopciki. Nic tylko jeść ze smakiem. Ciasto słodki karmelek jest proste i pyszne. Sprawdzi się idealnie do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Jak przygotować karmelowe ciasto bez pieczenia? Składniki(...)karmelowym 250 g śmietanki 36% lub 30% 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gorącej wody 3 płaskie łyżki cukru pudru groszek ptysiowy biszkopty wrocławskie na spód cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie:   Dno tortownicy (u mnie 24 cm, jeśli użyjecie mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia.   Biszkopty delikatnie nasączamy (np. w naparze z herbaty lub kawy

Słodkie okruszki
10 propozycji na ciasta z borówkami 34

Borówki to smaczne owoce, które zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Znakomicie nadają się do jedzenia na surowo bądź jako składnik wielu ciast, deserów i przetworów. W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was 10 propozycji na najlepsze ciasta z borówkami w roli głównej. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTA Z BORÓWKAMI PRZEPISY 1. Tarta borówkowa(...)Przepis na: Alle Dobre 2. Borówkowa chmurka na kruchym spodzie Przepis na: Kulineo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto z borówkami i kruszonką Przepis na: Przepiski 4. Ciasto z masą jogurtową i borówkami Przepis na: Prosta Kuchnia 5. Rwane ciasto z borówkami i budyniem Przepis na: Kulinarne Cuda 6. Murzynek z borówkami Przepis na: Cynamonowe Szczęście 7. Sernik ricotta z borówkami

BabskiePorady.pl - Przepisy
Tarta sernikowa. 44

Kocham serniki pod jazda postacią. Dziś w formie tarty.  Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą.  To jest pyszne... Składniki: Ciasto kruche: 200 g. mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 100 g. masła 1 jajko Ser: 700 g. twarogu 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy, lub śmietankowy 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego(...)dekoracji: suszone płatki róży borówki listki mięty Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać pokrojone masło i posiekać nożem.  Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciastoCiasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.  Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ja w folię spożywczą.  Następnie schłodzić, około godzinę

Agusiowe smakołyki
Ciasto z kaszą manną, kokosem i malinami + film 24

Zapraszam dziś na wyjątkowe i pyszne ciasto z kaszą manną, kokosem i malinami. To idealne połączenie smaków, które zachwyci Wasze podniebienia i sprawi, że nie będziecie w stanie się oderwać od tego ciasta. Kasza manna nadaje mu niezwykłą wilgotność, wiórki kokosowe chrupkość a soczyste maliny, dodają świeżości i lekkości. Takie ciasto to prawdziwy raj dla smakoszy! Zapraszam Was do mojej(...)kuchni, abyśmy razem przygotowali to niezwykłe ciasto.   Film:   Składniki na tortownicę 23 cm: ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka kefiru lub maślanki 1/2 szklanki oleju 1 jajko 300 g malin Przepis: Do dużej miski wsypujemy suche składniki: kaszę

Smakowite Dania
Pleśniak z rabarbarem 23

Lubię tego typu ciasta, pod warunkiem, że są z kwaśnymi dodatkami. Na moim blogu znajdziecie przepis np. pleśniaka z czerwoną porzeczką , który był dla mnie ciastem niemalże idealnym. Postanowiłam więc, że sezonowo wrzucę do niego kwaśny rabarbar. Pleśniak z rabarbarem wyszedł na tyle super, że dwa weekendy z rzędu to ciasto umilało nam kawękawusię. Składniki: 4 łodygi rabarbaru(...)pół szklanki cukru 2 czubate łyżki dżemu (ja użyłam wiśniowego z kakao) 1 łyżeczka kakao 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (ja ciasto robiłam w tortownicy o śr. 20 cm)   Umyty rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wrzucamy mąkę pszenną, posiekane masło, żółtka i proszek

Kardamonovy
Chałka 28

więc jest co gotować, będzie co publikować. Dziś chałka. Miałam nadzieję na publikację przepisu mojej babci, ale to niestety nie przejdzie. W ogóle babcię kojarzę właśnie z chałką i ciastem drożdżowym. I na to drugie przepis jak najbardziej mam (jest nawet na blogu), natomiast na chałkę już niekoniecznie. Jedno i drugie robi się w sumie podobnie, ale nie wiem(...)smarowidła. Na końcu tej książki można natknąć się na domowe wypieki i tam właśnie znalazłam przepis na chałkę. Jej składniki są w sumie identyczne jak w babcinym przepisie na ciasto drożdżowe, nie szukałam więc dalej. I od razu jeszcze Wam o czymś wspomnę. Chałka dla mnie nie może być tak słodka jak ciasto drożdżowe. I ten dzisiejszy przepis właśnie taki

Kardamonovy
Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi 34

leków na ból gardła , leków na chrypkę , czy leków na gorączkę , ale ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla organizmu.  Rozpisałam się ale już zapraszam na czekoladowe ciasto z dodatkiem tych pysznych owoców i kremu na bazie kaszy manny. Jest proste w przygotowaniu i pysznie smakuje z każdymi owocami. Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka(...)najwyższych obrotach miksera na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowamy do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie część ciasta

Cynamonowe szczęście