ciasto - 160969 przepisów (strona:979/10732)

ekspresowe francuskie ciastka grzebyki z makiem 166

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300-400 g masy makowej mleko do posmarowania ciastek cukier do posypania ciastek wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Tniemy na pasy o szerokości ok. 6 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy masę makową i zwijamy tak aby ciasto nachodziło na ciasto. Układamy łączeniem do spodu. Każdy rulon troszkę spłaszczamy i tniemy

Domowy Smak Jedzenia
Imprezowe zapiekanki z ciasta francuskiego 48

Ciasto francuskie to niezwykły produkt. Możemy z niego wyczarować mnóstwo smacznych przekąsek oraz dań na słodko i na słono. Dziś mam dla was propozycję na ekspresowe w przygotowaniu zapiekanki z ciasta francuskiego z pysznymi dodatkami. Smakują wyśmienicie i doskonale sprawdzą się na domową imprezę lub kolację. Jeśli lubicie przygotowywać ciekawe przekąski dla gości, serdecznie polecam wypróbować ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); PRZEPIS NA IMPREZOWE ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 15 minut Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki parmeńskiej prosciutto 1 gruszka ok. 50 g sera pleśniowego Blue kilka orzechów włoskich garść rukoli ketchup Przygotowanie Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser pleśniowy również pokroić w kosteczkę. Orzechy włoskie posiekać

Przepiski.pl
Ciasto Toffi Z Budyniem 48

mnie ciasto idealne na święta, jest kajmak, blaty miodowe, masa budyniowa i orzechy włoskie które od zawsze kojarzą mi się ze świętami. Nie jest trudne do wykonania, bo pracę można rozłożyć sobie na dwa dni, a nawet i trzy ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm ciasto: 350 g mąki 1/3 szkl cukru pudru 120 g miodu 90 g masła(...)mleka 2 budynie waniliowe po 40 g 6 łyżek cukru 120 g masła w temp. pokojowej dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej około 50 g posiekanych orzechów włoskich Ciasto 1. Mąkę mieszamy z sodą. 2. Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie studzimy, wbijamy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z sodą, miksujemy/mieszamy do powstania ciasta.  Gotowe ciasto chowamy

Gotowanie...to proste !
Tradycyjne polskie ciasta 52

którymi się szczyci. Warto się z nimi zapoznać w trakcie pobytu tam. Nie inaczej ma się rzecz w naszej ojczyźnie, w której wyjątkowo ważną rolę pełnią tradycyjne polskie ciasta. Jak przedstawia się historia tych słodkich wypieków? Jak wyglądały desery staropolskie? Zastanowić się można, jak wyglądają korzenie polskich ciast. W dawnych czasach desery zupełnie nie przypominały tych, z jakimi obecnie(...)stołach czy w cukierniach. Ich funkcję spełniały owoce lub młode warzywa. Sarmaci z kolei lubili przyprawiać nawet słodkie dania ostrymi, korzennymi przyprawami. Dopiero pojawienie się cukru zrewolucjonizowało polskie ciasto. Mimo to wciąż słodycze w swojej współczesnej formie nie były tak popularne. Zachowało się jednak sporo przepisów na wypieki takie jak pączki, pierniki czy biszkopty.  Ewolucja polskich ciast

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb codzienny 267

rano, krzątacie się po mieszkaniu, szykujecie do pracy, robicie kawę, takie tam poranne obowiązki. Więc pośród tych obowiązków ważycie wszystkie składniki, umieszczacie w misie robota kuchennego i włączacie wyrabianie ciasta. Konieczne jest niestety posiadanie takiego robota, bo na ręczne wyrabianie ciasta to możecie już nie mieć o poranku czasu. A tak, przygotowanie składników i umieszczenie ich w misie robota(...)zajmie Wam więcej niż 2 minuty. Tyle czasu raczej wygospodarujecie. Jak dojdziecie do wprawy to ogarniecie to w minutę. Tak więc Wy wracacie do porannych obowiązków, a ciasto się wyrabia. Dajcie mu z 15 minut na to wyrabianie. Potem znowu odrywacie się od porannych czynności i przekładacie ciasto do jakiegoś zamykanego pojemnika i chowacie do lodówki. Równie dobrze możecie owinąć

Marder&Marder Manufacture
Najszybsza karpatka na świecie (bez pieczenia) 1200

Najszybsza karpatka na świecie (bez pieczenia) Jest pyszna i tak prosta w wykonaniu, że każdy sobie bez problemu z tym poradzi. Tym bardziej, że nie potrzeba piec ciasta, a całe przygotowanie zajmuje około 15 minut! Groszek ptysiowy świetnie zastępuje tradycyjne ciasto parzone (gdyż wykonany jest w podobny sposób) i w smaku nasz deser bardzo przypomina prawdziwą karpatkę(...)opakowanie groszku ptysiowego – 125gram 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3 szklanki mleka – 750ml 4 łyżki cukru 100g masła około 2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta       *** Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka (500ml), dodajemy masło oraz cukier i podgrzewamy całość, aż masło się rozpuści *** *** Do miseczki wlewamy pozostałe mleko (1 szklankę), wsypujemy budynie

Blog z Apetytem
Seromakowiec 633

fanów makowca i sernika przychodzimy z przepisem idealnym łączącym te dwa ciasta – seromakowiec. Jeżeli nie mogliście się zdecydować, które ciasto upiec, warto połączyć te dwa tradycyjne przepisy. Za chwilę zacznie się świąteczna gorączka przygotowań i już teraz warto przetestować wypieki, jakie będziecie chcieli zaserwować na świątecznym stole. Lepiej spróbować zawczasu, by mieć czas na ewentualne doskonalenie przepisu. Poza(...)ciasto nie potrzebuje specjalnej okazji, bo smakuje wybornie! Nie warto ograniczać tak wybornych ucz tylko do świąt. Seromakowiec to połączenie klasycznego sernika z masą makową, którą można dostać w sklepie spożywczym. Taka gotowa masa zaoszczędzi nam sporo czasu. Można też samemu przygotować taką masę. Jeżeli jesteście ciekawi, jak ją zrobić, spieszymy z przepisem. Jeżeli zdecydujecie się na zakup gotowej masy

codojedzenia
ROLADA TIRAMISU 70

Klasyczne  Tiramisu  w formie rolady, smak ten sam ale wygląd zupełnie oryginalny. Polecam również  Tiramisu miętowe . Ciasto: 4 jaja szczypta soli 0,5 szklanki cukru ¾  szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem Tiramisu 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka 3 łyżki cukru Poncz szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto(...)Sposób przygotowania Ciasto Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne.  Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy dodajemy do ciasta, i delikatnie wymieszać. Około 10 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy poprzeczne pasy

RAROSSA
ROLADA TIRAMISU 42

Klasyczne Tiramisu w formie rolady, smak ten sam ale wygląd zupełnie oryginalny. Polecam również Tiramisu miętowe . Ciasto: 4 jaja szczypta soli 0,5 szklanki cukru ¾  szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem Tiramisu 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka 3 łyżki cukru Poncz szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto   Sposób przygotowania(...)Ciasto Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne.  Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy dodajemy do ciasta, i delikatnie wymieszać. Około 10 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy poprzeczne pasy. Pieczemy przez

RAROSSA
Mumie z parówek – przepisy na Halloween 42

jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} A jeśli lubicie takie imprezowe przekąski, zajrzyjcie do: Pizzerinki z ciasta francuskiego Paszteciki ruskie Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO Ślimaczki z ciasta francuskiego Roladki z tortilli z tuńczykiem Pieczony ser brie Mini pizze na cieście francuskim Chlebek zapiekany z szynką i serem(...)Deska serów i przekąsek Rollsy z szynką i serem MUMIE Z PARÓWEK – PRZEPISY NA HALLOWEEN Przygotowanie: 25 minut Składniki sernik: – 10 dobrej jakości parówek – 1 ciasto francuskie – do posmarowania 1 jako i odrobina wody – oczy mumii-możesz kupić gotowe cukrowe oczy lub przygotować je z majonezu i kawałków czarnej oliwki – ketchup – musztarda Przygotowanie: Piekarnik

nietylkopasta.pl
Ciasto z połówkami jabłek 46

Proste i szybkie do przygotowania ciasto z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić. Składniki Ciasto: 3,5 szkl. mąki 200 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g gęstej śmietany 2 żółtka + 1 całe jajko Dodatkowo: 6-7 jabłek 1/2 szkl. cukru Przygotowanie Składniki na ciasto połączyć, wyrobić(...)podzielić na dwie części. Blachę wysmarować tłuszczem, opruszyć mąką i wyłożyć jedną część ciasta. Jabłka obrać, przekroić na połówki i delikatnie wydrążyć środek. Ciasto nakłóć widelcem i ułożyć połówki jabłek. Oprószyć je cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Grzanie góra-dół. Wystudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem

Wasze Przepisy
Chlebek pszenno-orkiszowy, przepyszny 135

Robię go bardzo często. jest wspaniały. Ja zrobiłam go w automacie do pieczenia chleba. Polecam go bardzo. Przygotowanie ciasta – do wysokiego garnuszka wsypać drożdże, dodać dwie łyżki mąki pszennej, łyżeczkę cukru i wlać szklankę ciepłej wody. Nie gorącej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce żeby lekko urosły drożdże. Na stolnicę wysypać obie mąki, zrobić wgłębienie wlać wyrośnięte drożdże, ocet(...)pozostałą wodę, sól, nasiona i płatki owsiane. Wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz ugnieść ciasto. Włożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej ziarnami lub płatkami owsianymi. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować ciasto pędzelkiem, ciepłą wodą z odrobiną soli i obsypać ziarnami

Kuchnia Pokoleń
Racuchy dyniowe ze śliwkami 45

śliwkami to świetna propozycja na śniadanie bądź na kolację . Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, gdyż najpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Składniki ciasta na racuchy łączę ze sobą za pomocą ręcznego ubijaka lub ręcznego robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nabieram je łyżką i wykładam na rozgrzany tłuszcz(...)cieście układam kawałki śliwek i smażę racuszki na złoty kolor. Usmażone racuchy dyniowe podaję oprószone cukrem pudrem. Polecam Wam poniższy przepis na racuchy dyniowe ze śliwkami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Racuchy dyniowe Składniki na racuchy dyniowe ze śliwkami. 12 dkg mąki pszennej 10 gr świeżych drożdży 1 jajko

MeCooks
Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego 47

Nawet nie wiecie jak mnie te rogaliki zauroczyły. Wyszły przepyszne! A co lepsze, równie dobrze smakowały również na drugi dzień. Po raz pierwszy miałam do czynienia z tak przygotowanym ciastem. Nie ukrywam, miałam lekkie obawy, czy wyjdzie (biorąc pod uwagę i ilość drożdży jak i sposób przygotowania, gdzie ciasto zamiast w cieple, wyrasta w zimnej wodzie), ale wyszły świetnie. Orzechowo(...)czekoladowego nadzienia brakło mi na kilka rogalików, więc dodałam masło orzechowe. Skorzystałam z przepisu z bloga Smaki Katriny. Ciasto: 750 g mąki tortowej 200 g masła 100 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 200 ml mleka 80 g drożdży 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 130 g grubo mielonych orzechów włoskich Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z budyniem i jabłkami. 54

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu.  Jeśli lubicie budyń, to myślę że ciasto Wam posmakuje.  Jabłka można wymienić na inne owoce. Robiłam też trochę inną wersję  z brzoskwiniami. Brzoskwinie wyłożyłam na budyń, a nie tak jak tu na spód.  Ubiłam też pianę z białek z cukrem i wyłożyłam na owoce, a na pianę(...)dopiero  utarte ciasto. Tym razem zrobiłam tradycyjnie bez pianki.  Białka wykorzystałam na bezy.  Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g. masła lub margaryny 3 łyżki śmietany Składniki na budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 litr mleka  Dodatkowo: 1 kg. jabłek

Agusiowe smakołyki