ciasto - 162020 przepisów (strona:980/10802)

Kopiec kreta 670

Jest to ciasto, które prawie każdy z nas zna za pośrednictwem Dr Oetkera, który oferuje tzw. produkt z proszku. Wiadomo jednak nie od dziś, że o wiele lepsza będzie wersja przygotowana przez nas w domowy sposób. Tym razem mam porównanie, więc śmiało mogę powiedzieć, że biszkopt z proszku jest nijaki. Na wielu blogach można zauważyć próby zrobienia tego ciasta samemu(...)wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy. Tym razem zainspirowałam się przepisem zamieszczonym na blogu Kasi . Podczas pieczenia wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki

Fabryka pomysłów
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1967

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii(...)chrupiące ciasto i dodatek ziół, nadają pizzy niepowtarzalnego smaku. Przepis na tę pizzę jest najczęściej wykorzystywanym przepisem przez czytelników tego bloga. Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę! Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę ! Ten przepis na pizzę skradł moje serce już jakiś czas temu, gdy po raz pierwszy w moje ręce trafiła książka kucharska

Kulinarne Przeboje
Pijany Rodzynkowiec 11

Ciasto Pijany Rodzynkowiec to ciasto, od którego wprost nie mogli oderwać się moi bliscy, zebrało mnóstwo pochwał, „ochów i achów”. Myślę, że zasłużenie Mnie też smakowało. Jedyne czego nie lubię w tego typu ciastach, to je kroić. Zawsze gdzieś mi się obsunie nóż na rodzynkach i potem nie wygląda to najlepiej (dlatego rodzynki warto wybrać te drobniutkie(...)stwierdzili moi bliscy, choćby mieli wyjadać je łyżeczką z blaszki – jest tego warte! Ciasto robiłam dwukrotnie, za pierwszym razem jasny biszkopt upiekłam z 3 jajek (można zobaczyć na zdjęciach pod przepisem), ale ostatecznie dużo lepiej sprawdził się mi biszkopt z 4 jaj. Ciasto jest bardzo dobre, Słodkie, ale nie za słodkie. Idealne na święta i rodzinne uroczystości. U mnie

Smaki Na Talerzu
Szarlotka orkiszowa 8

Ciasto szarlotka orkiszowa to ciasto o którym mówi się dobra nie za słodka. Użyłam jabłek champion . Bardzo je lubię. Nie mają za dużo soku dzięki czemu ciasto nie nasiąka i co najważniejsze dla mnie jabłka nie ciemnieją i nie trzeba ich skrapiać sokiem z cytryny, przy tym są bardzo smaczne to moje ulubione jabłka. Szarlotka jest podobna do szarlotki Tatrzańskiej(...)SKŁADNIKI  Ciasto  500 g mąki orkiszowej (użyłam typ 720) 200 g masła zimnego 100 g cukru trzcinowego  szczypta soli  2 żółtka  1-2 łyżki jogurtu 9 % lub śmietana ( można też użyć lodowatej wody dwie łyżki)  1/2 łyżeczki mielonej wanili lub cukier waniliowy  Jabłka  1,5 kg jabłek ( u mnie champion 6 dużych

AZgotuj!
Chałka 9

u017cd\u017ce zaczn\u0105 pracowa\u0107).\r","Doda\u0107 mas\u0142o i wymiesza\u0107.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, s\u00f3l i ewentualne dodatki (\u017curawina, rodzynki). Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Wyrobione ciasto prze\u0142o\u017cy\u0107 do miski nasmarowanej mas\u0142em.\r","Trzyma\u0107 ok 1 godziny w misce przykrytej \u015bcierk\u0105 w ciep\u0142ym miejscu.\r","Ciasto podzieli(...)mniejsze cha\u0142ki), uformowa\u0107 wa\u0142ki na d\u0142ugo\u015b\u0107 blachy (w opcji dw\u00f3ch cha\u0142ek o po\u0142ow\u0119 kr\u00f3tsze).\r","Wa\u0142ki z ciasta zaplata\u0107 w warkocz na blasze z papierem do pieczenia.\r","Przykry\u0107 \u015bcierk\u0105 i zostawi\u0107 ponownie do wyro\u015bni\u0119cia na ok 0,5 godziny.\r","Piec

Bardzo Gruby Smok
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 9

sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu czy kolacji. Dla mnie najlepsze są podane z kubkiem czerwonego barszczu.   Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami (około 60 sztuk): Ciasto: 750 g mąki pszennej typ 500 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka rozmiar L 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 750 g kiszonej(...)kapusty 1 duża cebula 500 g pieczarek po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: jajko do posmarowania ciasta, sezam do posypania   Przygotowanie Ciasto Rozkrusz drożdże i wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby wyrósł. Do dużej miski

e-PrzepisyKulinarne
Zawijańce francuskie z makiem 9

Słodka, makowa przekąska do zrobienia „na szybko”. Wystarczy gotowa masa makowa z puszki oraz ciasto francuskie. Do masy makowej dodałam ubitą pianę z białek oraz kaszę mannę. Wyszło pysznie. Jeśli marzy Ci się makowiec na Święta, a nie masz ani czasu, ani umiejętności by przygotować tradycyjny, zawijany makowiec , zrób sobie takie roladki. To oczywiście nie to samo(...)makowiec w cieście drożdżowym, ale jako odrębna kategoria słodkości z makiem, roladki sprawdzą się świetnie. Moje francuskie zawijańce wyszły mocno makowe. Ciasto zwijałam w roladę w taki sposób, by otrzymać ją dłuższą, niż grubszą, by tych roladek było więcej. Roladki makowe najbardziej smakowały mi na zimno, po całkowitym przestudzeniu. Wyszły pyszne. Z zewnątrz ciasto wyszło chrupiące, zaś w środku masa

Smaki Na Talerzu
Serniczek prezencik 108

gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej *** *** Całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy(...)uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach *** *** Gdy sernik całkowicie

Blog z Apetytem
Korzenne ciastka świąteczne choinki – PRZEPIS 8

kruche ciastka świąteczne choinki z korzennymi przyprawami. Te korzenne choinki, udekorowane zielonym lukrem są nie tylko pyszne, ale również pięknie wyglądają na świątecznym stole. Jak długo chłodzić kruche ciasto na ciasteczka w zamrażarce? Kruche ciasto po zarobieniu uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut. Chłodzenie kruchego ciasta sprawia, że ciasto łatwiej się wałkuje(...)lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia. Jak sprawić, aby ciastka były bardziej kruche? Kiedy przygotowujesz kruche ciasteczka, nie ogrzewaj ciasta podczas wyrabiania oraz wycinania ciasteczek. Zarób ciasto szybko, a następnie schłodź je w zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka wyjdą idealnie kruche! Ważne jest również użycie odpowiednich proporcji, które znajdziesz poniżej. Pamiętaj także, aby użyć schłodzonego masła. Jak udekorować ciasteczka choinki? Ciasteczka

Via Gusto
Ciastka z żurawiną 13

recipeInstructions":["Mas\u0142o utrze\u0107 z cukrem.\r","Doda\u0107 mleko i s\u00f3l. Utrze\u0107 razem.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119 i \u017curawin\u0119,\r","Wyrobi\u0107 ciasto dok\u0142adnie.\r","Ciasto podzieli\u0107 na 2 lub 3 porcje.\r","Ka\u017cd\u0105 porcj\u0119 zrolowa\u0107 w wa\u0142ek o \u015brednicy(...)u0142ki ciasta w\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki na co najmniej godzin\u0119.\r","Zimne wa\u0142ki ciasta pokroi\u0107 na 1 cm \"talarki\".\r","Piec 10 minut w 200 stopniach."],"keywords":"\u017curawina"} Print Ciastka z żurawiną Składniki: 17,5 dag masła w temp. pokojowej, duży cukier waniliowy (32g), 2 łyżki mleka, sól, 1,5 szklanki mąki, 2 garści

Bardzo Gruby Smok
Bananowe Ciasto z Serową Polewą 24

Wilgotne Bananowe Ciasto z Kremową Serową Polewą  to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci każdego wielbiciela słodkości . Delikatne, wilgotne ciasto bananowe w towarzystwie kremowej, serowej polewy sprawia, że ten deser jest nie tylko pyszny, ale też przyciąga wzrok. To idealny wypiek na rodzinne spotkania lub słodką chwilą Relaksu przy kawie . Przepis na Bananowe Ciasto z Serową Polewą SKŁADNIKI: Ciasto: banany(...)szkl.) sok z połowy cytryny Dekoracja: plasterki bananów skropione sokiem z cytryny Przybory: keksówka 13x32 cm. szklanka 250 ml. WYKONANIE: Zobacz krok po kroku jak wykonać  Bananowe Ciasto z Serową Polewą  Nigdy nie przegap przepisu! 1. Ciasto Bananowe W dużej misce widelcem rozdrabniamy miękkie banany . Dodajemy jajko , olej  (lub roztopione masło ) oraz ekstrakt waniliowy . Zaczynamy mieszać trzepaczką

RITA food channel
Baklawa 36

słodkością. Lepiej nie liczyć tu kalorii.  Wywodzi się z kuchni tureckiej, ale spotkacie ją też w kuchni greckiej, bałkańskiej, ormiańskiej, a także marokańskiej. Baklawę przygotowuje się z listkowego ciasta filo, które przekłada się posiekanymi orzechami, nacina w romby, kwadraty lub trójkąty, następnie zapieka i na końcu nasącza aromatyzowanym syropem cukrowym i dekoruje np pistacjami.  Baklawa jest w miarę(...)prosta w wykonaniu, jeśli korzystacie z gotowego ciasta filo, które kupicie w większości supermarketów. Wodę z kwiatów pomarańczy lub wodę różaną kupicie w sklepach z żywnością egzotyczną, stacjonarnych lub internetowych. To bardzo ważny składnik, nie pomijajcie go.  Składniki: 300 g ciasta filo 500 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 200 g klarowanego masła, roztopionego posiekane pistacje

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza czy nie pizza? 21

taco ślimaczkami – idealne na przekąskę, kolację, a nawet na spotkanie ze znajomymi. Co najlepsze, drożdżowe z mielonym mięsem jest naprawdę szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zdecydujesz się na gotowe ciasto drożdżowe. Uniwersalny drożdżowy zawijaniec z mielonym mięsem i grzybami – od rodzinnych obiadów po imprezowe przekąski – zawsze idealne Przepis jest niesamowicie prosty, ale daje też dużą swobodę w wykorzystaniu tego(...)lodówce. Świetnym dodatkiem może być resztka sosu bolognese albo dowolne mięso, które zostało z obiadu – wystarczy je lekko doprawić i wymieszać z ulubionymi składnikami. Ja zdecydowałam się na domowe ciasto drożdżowe i zrobiłam farsz z mielonego mięsa i aromatycznych pieprzników . Stwierdziłam, że zamiast przygotowywać stos kotletów mielonych , spróbuję czegoś innego. Farsz z mięsem i grzybami świetnie się sprawdził i nadał

codojedzenia