ciasto - 162258 przepisów (strona:977/10818)

Serniczek prezencik 114

gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej *** *** Całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy(...)uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach *** *** Gdy sernik całkowicie

Blog z Apetytem
Korzenne ciastka świąteczne choinki – PRZEPIS 16

kruche ciastka świąteczne choinki z korzennymi przyprawami. Te korzenne choinki, udekorowane zielonym lukrem są nie tylko pyszne, ale również pięknie wyglądają na świątecznym stole. Jak długo chłodzić kruche ciasto na ciasteczka w zamrażarce? Kruche ciasto po zarobieniu uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut. Chłodzenie kruchego ciasta sprawia, że ciasto łatwiej się wałkuje(...)lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia. Jak sprawić, aby ciastka były bardziej kruche? Kiedy przygotowujesz kruche ciasteczka, nie ogrzewaj ciasta podczas wyrabiania oraz wycinania ciasteczek. Zarób ciasto szybko, a następnie schłodź je w zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka wyjdą idealnie kruche! Ważne jest również użycie odpowiednich proporcji, które znajdziesz poniżej. Pamiętaj także, aby użyć schłodzonego masła. Jak udekorować ciasteczka choinki? Ciasteczka

Via Gusto
Ciastka z żurawiną 17

recipeInstructions":["Mas\u0142o utrze\u0107 z cukrem.\r","Doda\u0107 mleko i s\u00f3l. Utrze\u0107 razem.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119 i \u017curawin\u0119,\r","Wyrobi\u0107 ciasto dok\u0142adnie.\r","Ciasto podzieli\u0107 na 2 lub 3 porcje.\r","Ka\u017cd\u0105 porcj\u0119 zrolowa\u0107 w wa\u0142ek o \u015brednicy(...)u0142ki ciasta w\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki na co najmniej godzin\u0119.\r","Zimne wa\u0142ki ciasta pokroi\u0107 na 1 cm \"talarki\".\r","Piec 10 minut w 200 stopniach."],"keywords":"\u017curawina"} Print Ciastka z żurawiną Składniki: 17,5 dag masła w temp. pokojowej, duży cukier waniliowy (32g), 2 łyżki mleka, sól, 1,5 szklanki mąki, 2 garści

Bardzo Gruby Smok
Bananowe Ciasto z Serową Polewą 32

Wilgotne Bananowe Ciasto z Kremową Serową Polewą  to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci każdego wielbiciela słodkości . Delikatne, wilgotne ciasto bananowe w towarzystwie kremowej, serowej polewy sprawia, że ten deser jest nie tylko pyszny, ale też przyciąga wzrok. To idealny wypiek na rodzinne spotkania lub słodką chwilą Relaksu przy kawie . Przepis na Bananowe Ciasto z Serową Polewą SKŁADNIKI: Ciasto: banany(...)szkl.) sok z połowy cytryny Dekoracja: plasterki bananów skropione sokiem z cytryny Przybory: keksówka 13x32 cm. szklanka 250 ml. WYKONANIE: Zobacz krok po kroku jak wykonać  Bananowe Ciasto z Serową Polewą  Nigdy nie przegap przepisu! 1. Ciasto Bananowe W dużej misce widelcem rozdrabniamy miękkie banany . Dodajemy jajko , olej  (lub roztopione masło ) oraz ekstrakt waniliowy . Zaczynamy mieszać trzepaczką

RITA food channel
Baklawa 42

słodkością. Lepiej nie liczyć tu kalorii.  Wywodzi się z kuchni tureckiej, ale spotkacie ją też w kuchni greckiej, bałkańskiej, ormiańskiej, a także marokańskiej. Baklawę przygotowuje się z listkowego ciasta filo, które przekłada się posiekanymi orzechami, nacina w romby, kwadraty lub trójkąty, następnie zapieka i na końcu nasącza aromatyzowanym syropem cukrowym i dekoruje np pistacjami.  Baklawa jest w miarę(...)prosta w wykonaniu, jeśli korzystacie z gotowego ciasta filo, które kupicie w większości supermarketów. Wodę z kwiatów pomarańczy lub wodę różaną kupicie w sklepach z żywnością egzotyczną, stacjonarnych lub internetowych. To bardzo ważny składnik, nie pomijajcie go.  Składniki: 300 g ciasta filo 500 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 200 g klarowanego masła, roztopionego posiekane pistacje

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza czy nie pizza? 30

taco ślimaczkami – idealne na przekąskę, kolację, a nawet na spotkanie ze znajomymi. Co najlepsze, drożdżowe z mielonym mięsem jest naprawdę szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zdecydujesz się na gotowe ciasto drożdżowe. Uniwersalny drożdżowy zawijaniec z mielonym mięsem i grzybami – od rodzinnych obiadów po imprezowe przekąski – zawsze idealne Przepis jest niesamowicie prosty, ale daje też dużą swobodę w wykorzystaniu tego(...)lodówce. Świetnym dodatkiem może być resztka sosu bolognese albo dowolne mięso, które zostało z obiadu – wystarczy je lekko doprawić i wymieszać z ulubionymi składnikami. Ja zdecydowałam się na domowe ciasto drożdżowe i zrobiłam farsz z mielonego mięsa i aromatycznych pieprzników . Stwierdziłam, że zamiast przygotowywać stos kotletów mielonych , spróbuję czegoś innego. Farsz z mięsem i grzybami świetnie się sprawdził i nadał

codojedzenia
Ciasto delicja jabłkowa z serem bez pieczenia 127

Gotowane ciasto delicja jabłkowa Gotowany sernik z jabłkami to pyszna, piękna zrównoważona mieszanka klasycznego sernik i szarlotki. Ciasto delicja jabłkowa idealny jesienny deser, który zrobi wrażenie na gościach. A gdy dowiedzą się, że delicja z jabłkami i serem jest bez pieczenia, to będzie szok!😁 Ciasto gotowane z serem i jabłkami Ciasto bez pieczenia ale nie na zimno, delicja jabłkowa(...)ciasto gotowane, czyli bez piekarnika. Jeżeli szukasz pomysłu na łatwe, smaczne i efektowne ciasto na herbatnikach, delicja jabłkowo serowa jest dla Ciebie. Zapraszam na przepis 🙂         Ciasto delicja jabłkowa przepis herbatniki 400 g Masa jabłkowa jabłka prażone 1400 – 1500 g galaretka cytrynowa 2 sztuki Masa sernikowa twaróg z wiaderka 1 kg jajka 5 sztuk budyń jasny

Dieta moja pasja
Tarta z kurkami i serem camembert 30

muszkatołowej, a także szczyptę pieprzu cayenne. Jak długo piec tartę z serem camembert i kurkami? Aby przygotować idealną tartę z serem camembert i kurkami, najpierw należy podpiec samo kruche ciasto (przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza). Następnie na kruche ciasto wykładamy przygotowane nadzienie i całość pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Kurki do nadzienia powinny być wcześniej podsmażone przez(...)śmietanki 30% (słodkiej) 2 jajka 170 g sera camembert sól, pieprz przygotowanie Jak zrobić kruchy spód do tarty z kurkami? Z mąki, masła, jajka i soli zarób zwarte ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt okręgu nieco większego, niż forma, w której będziesz piec tartę. Następnie przełóż rozwałkowane ciasto

Via Gusto
Crumble z jabłkami – klasyczne ciasto z owocami sezonowymi i sosem waniliowym 84

Crumble, czyli popularna w Polsce kruszonka z jabłkami, to jedno z tych ciast, które idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Piszę jesienny, a za oknem wciąć lato i prawie 30 stopni na termometrze. Ale sezon na jabłka jest jak nigdy. Drzewa, aż uginają się od ciężaru owoców. Warto zatem sięgnąć po ten prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny przepis i wykorzystać(...)nadmiar jabłek w ogrodzie. To one stanowią podstawę tego ciasta, ale równie dobrze można je zastąpić innymi sezonowymi owocami – gruszkami czy śliwkami . Prostota i smak w jednym – kruszonka jabłkami i waniliowym sosem, która zachwyca każdym kęsem! Osobiście, do przygotowania tego deseru najczęściej wybieram właśnie jabłka . Ich delikatna słodycz i lekka kwasowość najlepiej komponują się z chrupiącą kruszonką. Crumble z jabłkami

codojedzenia
WILGOTNE CIASTO NA KEFIRZE. Z MORELAMI, WIŚNIAMI I PYSZNĄ KRUSZONKĄ 31

chyba bardziej prostego ciasta do wykonania niż ciasto na kefirze (który można zastąpić także maślanką) To ciasto które wykonamy bez użycia miksera, mieszając je trzepaczką, rózgą lub łyżką. Warunkiem braku zakalca przy tego typu ciastach jest pokojowa temperatura wszystkich produktów oraz krótki czas mieszania (tylko do połączenia się składników). Ciasto jest pyszne właściwie z każdymi dostępnymi owocami. Nie musimy obowiązkowo(...)robić do niego kruszonki, ale nie ukrywam, że kruszonką powoduje, że ciasto jest jeszcze pyszniejsze 😍 Składniki: (u mnie foremka 24cm x 32cm) 5 szkl mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl oleju o neutralnym smaku 5 jajek 1.5 szkl cukru 1 cukier waniliowy 16 g 2 szkl kefiru 2 łyżki kakao dowolne owoce: u mnie morele

Walijskie Pichcenie
Tarta z łososiem i cukinią 30

znajomymi. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/tarta-z-lososiem-i-cukinia-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/tarta-z-lososiem-i-cukinia-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/tarta-z-lososiem-i-cukinia-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["ciasto francuskie (ok p\u00f3\u0142 rolki),\r","100g surowego \u0142ososia,\r","p\u00f3\u0142 niedu\u017cej cukinii,\r","3 jajka,\r","200ml \u015bmietanki 12%,\r","gar\u015b\u0107 tartego sera(...)odrobina oliwy z oliwej"],"name":"Tarta z \u0142ososiem i cukini\u0105","recipeCategory":"dania m\u0105czne, inne, na imprez\u0119, przek\u0105ski, ryby, warzywa","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ciasto francuskie troch\u0119 rozwa\u0142kowa\u0107. Wy\u0142o\u017cy\u0107 w formie na tart\u0119 dociskaj\u0105c do dna i brzeg\u00f3w formy.\r","Sp\u00f3d ciasta nak\u0142u\u0107 widelcem

Bardzo Gruby Smok
Jagodowo-makowy Piegusek 25

Podwójny, a nawet potrójny Piegusek – z makiem, jagodami i kawałkami czekolady. Czekoladę oraz kruszonkę możecie potraktować jako opcjonalny dodatek, który mocno dosładza całość. Dla mnie ciasto wyszło minimalnie zbyt słodkie, choć wiadomo – co kto lubi. Dodatek jagód sprawia, że ciasto pięknie wygląda i jest bardzo smaczne. Ja co prawda liczyłam na takie mocno żółte ciasto z jagodowymi piegami(...)już w trakcie mieszania ciasta część zabarwiła mi się od borówek i wyszło jak wyszło Za to w smaku bardzo fajne, mięciutkie i wilgotne. 4 jajka 150 g drobnego cukru 1/2 szkl. oleju 275 g mąki pszennej 2-3 łyżki suchego maku ok. 250 g jagód, u mnie mrożone około 35-40 g kropelek czekoladowych (u mnie gorzkie) – można

Smaki Na Talerzu
Ciasto Jagódka bez pieczenia – orzeźwiający deser na lato 79

Ciasto Jagódka to nie tylko wyśmienity smak, ale i prostota wykonania. Nie musisz rozgrzewać piekarnika, wystarczy kilka chwil, aby stworzyć ten efektowny i pyszny deser, który sprawdzi się zwłaszcza podczas upałów. Delikatna pianka truskawkowa rozpływa się w ustach, a jej słodycz idealnie równoważy kwaskowata galaretka jagodowa. Dodatkowo, chrupiące herbatniki stanowią bazę dla tego pysznego deseru, tworząc zaskakująco pyszną kompozycję. Składniki(...)ciasto Jagódka bez pieczenia: 2 x 200 g śmietany 30% 2 x 400 g jogurtu greckiego 4 opakowania galaretki truskawkowej opakowanie galaretki jagodowej lub o smaku owoców leśnych 300 g jagód (świeże lub mrożone) około 200 g herbatników   Przygotowanie Galaretkę jagodową rozpuść w 400 ml gorącej wody. 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuść w około 150 ml gorącej wody. Obie

e-PrzepisyKulinarne
Jabłka w chrupiącym cieście jogurtowym 124

Jabłka w chrupiącym cieście jogurtowym Banalnie proste i nieziemsko pyszne. Soczyste krążki jabłek obsmażone w delikatnym cieście jogurtowym. Chrupiące z zewnątrz i aksamitnie mięciutkie w środku. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam!     Składniki: Ciasto: 250g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 1 szklanka maki pszennej (150g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo(...)olej do smażenia cukier puder do posypania     *** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy mąkę z sodą *** *** Ponownie dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Jabłko obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry *** *** Z plastrów za pomocą ostrego noża wycinamy gniazda nasienne *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy jedną łyżkę ciasta, rozpłaszczamy łyżką i układamy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania