ciasto - 160969 przepisów (strona:977/10732)

Serniko-jabłecznik 181

Serniko-jabłecznik Delikatne, aksamitne i wprost przepyszne ciasto, które składa się aż z czterech warstw, gdzie wszystkie z nich, łącznie z polewą są pieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru Warstwa jabłkowa: 1kg jabłek 1 łyżka cukru 1 kisiel cytrynowy Masa serowa(...)wiaderka) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 50g masła Polewa śmietankowa: 350g kwaśnej śmietany 18% 3 płaskie łyżki cukru pudru       *** Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło siekamy nożem *** *** Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy jabłkowej *** *** Warstwa

Blog z Apetytem
Łąka z kurczaczkami - Wielkanocne ciasto szpinakowe 55

Łąka z kurczaczkami -  Wielkanocne ciasto szpinakowe , to nic innego jak leśny mech  w innej odsłonie. Ciasto przełożone jest kremem śmietankowym wzbogaconym kawałkami owoców - banana i brzoskwiń. Udekorowane żółtymi jajeczkami czekoladowymi, motylkami cukrowymi i połówkami brzoskwiń imitującymi kurczaczki. Jest to bardzo ładne ciasto   idealne na święta wielkanocne , a w  smaku delikatne i niesamowicie smaczne.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ł ą ka z kurczaczkami - wielkanocne ciasto szpinakowe SKŁADNIKI: *foremka 24x24 cm. Biszkopt szpinakowy: jajka (3 szt. średnie) cukier ( 1 szklanka) mąka krupczatka (2 szklanki) proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej (3/4 szkl) szpinak świeży bez łodyżek (130 g)   (najlepiej się sprawdzi szpinak baby) Poncz: woda (1/4 szklanki) * ewentualnie sok po brzoskwiniach cukier puder (1 łyżeczka

Rita creative
Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem 118

wędzonym kurczakiem Dziś mam dla Was przepis na pyszne imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Proste w przygotowaniu, puszyste drożdżowe ciasto i pyszne nadzienie. Do tego wystarczy podać tylko dobrej jakości ketchup i domowy sos czosnkowy. Nic tylko jeść ze smakiem. Takie nadziewane bułeczki śmiało możecie też przygotować np. na obiad(...)lubi? Podsumowując… Napiszę krótko. Warto samemu się przekonać i zrobić zakupy spożywcze online w Schronisku Bukowina . Przepis na imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko M 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Na farsz: 250 g pieczarek 120 g sera

Słodkie okruszki
Cytrynowa Pychotka 500

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z obłędnie pysznym kremem cytrynowym, delikatną jak puch pianką i galaretką cytrynową. Całość udekorowana kleksem bitej śmietany z odrobiną otartej skórki cytrynowej. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i delikatne w smaku. Idealne dla osób lubiących kwaskowate smaki. Ciasto świetnie pasuje na święta wielkanocne, a w wersji na herbatnikach idealnie sprawdzi się(...)goracej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie dodajemy do niej otartą skórkę z 1 cytryny i pozostawiamy jeszcze galaretkę, aż zacznie lekko tężeć. Następnie wylewamy ja na wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na cała noc. 7. Dekoracja. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką wilton nr: 1M.  Wyciskamy bitą śmietanę

Rita creative
Sernik śmietankowy pod kruchym ciastem 35

Sernik śmietankowy pod kruchym ciastem Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy sernik z dodatkiem kruchego ciasta. Uwielbiamy całą rodziną Dlatego szczerze polecam i Wam. Ten śmietankowy sernik będzie idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie też go śmiało przygotować na różne okazje. Jeśli chcecie z ciasta na górze możecie zrobić np. małe serduszka. My jednak wolimy prostotę. Takie(...)rozpuszczone masło. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Serową masę wylewamy do przygotowanej formy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy w dłoniach ciasto tworząc grudki a la kruszonkę (rozcierałam masło z cukrem i resztą składników). Schładzamy w lodówce lub od razu układamy na masę serową. Uwaga! To nie jest typowa kruszonka, a raczej kruche

Słodkie okruszki
Pyszne ciasto PUSZEK z jabłkami, kremem, pianką straciatella +FILM 237

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto mojego autorstwa. Jest to ciasto Puszek-składa się z mięciuteńkiego biszkoptu, warstwy jabłkowej, kremu czekoladowego, pianki straciatella.  Całość smakuje wspaniale, pięknie wgląda. Ciasto nada się idealnie na zbliżające się święta Wielkanocne, ale nie tylko-jako coś słodkiego do kawy czy na spotkania rodzinne. Musicie wypróbować :)  Zapraszam też na film(...)mieszając by się nie przypaliły. Do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy by się rozpuściła i gorące jabłka wykładamy na biszkopt. Od razu na gorące jabłka wykładamy podłużne biszkopty. Ciasto odkładamy do wystudzenia, możemy okryć ściereczką KREM Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy je na puch. Następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Podwójne ptysie z kruszonką 36

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego  50 g masła 120 ml śmietany 30%   Przygotowanie: kruszonka:  Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne posiekane masło , zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej macie, wycinamy kółka o średnicy ok. 4 cm, a następnie matę z wyciętymi kółkami wstawiamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.  ptysie: Wodę wlewamy do rondla(...)dodajemy masło i sól. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Do garnka wsypujemy mąkę, szybko mieszamy do połączenia mąki z masłem i wodą. Mieszamy podgrzewając do momentu w którym ciasto będzie odchodziło od ścianek rondla. Ciasto zdejmujemy z ognia, studzimy.  Całkowicie ostudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku.  Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego za pomocą, którego ciasto wyciskamy

Bon appetit mon amie
Tarta z kremem czekoladowym i truskawkami (bez glutenu, laktozy, wegańska) 38

Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzej w garnuszku. 3. Gdy całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek. 4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj. 5. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne odstaw je na kilka minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę (dobrze złącz(...)kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu ciasto nie może być surowe ale ma być jeszcze dość miękkie). KREM 8. Stałą część z puszki mleka kokosowego przełożyć do miski i za pomocą miksera nieco ją napuszyć/”ubić”. 9. Dodać krem czekoladowy, 1/3 łyżeczki

Candy Pandas
Faworki na kefirze 139

wlewamy kefir i mieszamy z cukrem, cukrem z wanilią, sodą oraz solą. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy porcjami mąkę, a na końcu rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym lub ręcznie (uwaga! ciasto jest dość klejące, dlatego można lekko obsypać ręce mąką), aż będzie jednolite i gładkie.  Miskę zakrywamy ściereczką i odstawiamy na około(...)Ciasto dzielimy na dwie części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Następnie ciasto tniemy na paski o grubości około 3 cm i długości 6-7 cm.  Na środku każdego paska robimy niewielkie nacięcie i przewijamy jeden koniec przez otwór. Na patelni rozgrzewamy powoli olej do temp

Kuchnia MagdaLeny
Domowe Pączki z kremem budyniowym i Pączki z kremem ajerkoniakowym + lukier z ajerkoniakiem 40

się należy 😉 Pączki polecam, są przepyszne i delikatne w smaku, jeszcze raz polecam i życzę smacznego. Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 16 pączków na ciasto: 600 g mąki pszennej (typ do 550) – około 3 i ¾ szklanki mąki (250 ml) 250 ml letniego mleka 80 g cukru – około 6 łyżek 40 g drożdży świeżych 6 żółtek(...)minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałą mąkę, pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy szczyptę soli, pozostałe mleko oraz spirytus i mieszam, żeby składniki wstępnie się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam. Gdy masło połączy się z ciastem, to ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto

Uwaga Babcia Gotuje
Chleb śniadaniowy 353

dokładnie mieszam. Dolewam pozostałe 300 ml i całość wlewam do miski. Pamiętajcie aby woda była ciepła ale nie gorąca! Jeśli dodacie zbyt ciepłą wodę drożdże się zaparzą i ciasto niestety Wam nie wyrośnie. Masło rozpuszczam na lekkim ogniu i dolewam do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiam. Ja korzystam z robota planetarnego jeśli jednak go nie macie - bez problemu wyrobicie ciasto ręcznie(...)Jeśli jego konsystencja jest zbyt luźna - dodajcie odrobinę mąki. Jeśli zaś zbyt sucha - dolejcie troszeczkę wody. U mnie z wyżej wymienionych proporcji ciasto wychodzi idealne. Wyrobione ciasto wkładam do wysmarowanej oliwą miski. Zaklejam folią spożywczą i przykrywam ściereczką. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto, przekładam na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę

Przepis na Dzień Dobry
Placek tarty – kuchnia podkarpacka 50

Placek tarty – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Niepla, gmina Jasło, powiat jasielski Placek tarty to ciasto dobrze znane na Podkarpaciu i nie tylko, choć lokalnie nosi ono różne nazwy. W Niepli mówią na nie placek tarty, w Kłodawie mazurek, a na północy regionu   kruszonka. Jednak najpopularniejsza nazwa to pleśniak, choć mnie akuratnie przekonuje najmniej ;) Mowa o cieście warstwowym, złożonym(...)których środkowy jest kakaowy. Kruche placki jeszcze przed pieczeniem przełożone są zwykle powidłami śliwkowymi i pianą z ubitych białek. Bywa, że piana posypana jest siekanymi orzechami lub migdałami. Ciasto jest proste i niezbyt wymagające, ale smaczne, dzięki czemu nadal obecne jest na naszych stołach. Dzisiejszy przepis został udostępniony przez panią Barbarę Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla w publikacji

Trzeci talerz
Ekspresowe ptysie 53

Ptysie to rewelacyjny deser, składający się z ciasta parzonego i puszystego kremu. Ptysie powinny być bardzo delikatne i puszyste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie byłabym sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała przepisu. Postanowiłam przygotować ekspresowe ptysie z ciasta francuskiego. Są one bardzo szybkie do zrobienia, a do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Ptysie z ciasta francuskiego smakują naprawdę świetnie(...)najważniejsze, można je przygotować i kilka minut.  Domowe ptysie z ciasta francuskiego to świetna przekąska do kawy, idealny deser do pracy. Będą także fajny pomysłem na deser, kiedy odwiedzą nas znajomi czy rodzina. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  EKSPRESOWE PTYSIE – PRZEPIS Składniki 1 blat ciasta francuskiego 330 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru

Przepiski.pl
Chleb żytni na drożdżach 38

przede wszystkim świeże i przechowywany w chłodnym miejscu (lodówce, ladzie chłodniczej). 20 g świeżych drożdży na 550 g mąki żytniej jest w sam raz. Proszę nie dawać więc, bo ciasto na chleb wyrośnie za bardzo i opadnie w piekarniku podczas pieczenia. Mąka. Typ mąki także ma znaczenie. Podany przepis jest na mąkę żytnią typ 720. Dla mąki razowej(...)lepiej użyć zakwasu, aby ruszyły ciężką mąkę. Co można dodać do ciasta na chleb? Czasami do ciasta na chleb dodaję około 1 – 2 kobiecych garści ulubionych ziarna: słonecznika, sezamu, babki płesznik, siemienia lnianego lub pestki dyni. Sposób wykonania chleba żytniego na drożdżach Do przygotowania chleba żytniego potrzebować będziemy przede wszystkim: wagi kuchennej, miski, ściereczki kuchennej, keksówki lub naczynia żaroodpornego

Ania gotuje
Chałwowa szarlotka 42

Kwaśne soczyste jabłka przełamane słodką karmelową chałwą - spróbuj, nowej odmienionej szarlotki.  Składniki   (forma okrągła o średnicy 24cm) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 200 g zimnego masła   1 jajko   Mus jabłkowy: ok. 1,5 kg jabłek   1 łyżeczka cynamonu   2 łyżki cukru Dodatkowo:   150 g Chałwy(...)marki Unitop np. ze słonym karmelem cukier puder do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania:   Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj placek ( będzie Ci później łatwiej rozwałkować ciasto do formy) owiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą

Wylizany Rondel