ciasto - 160969 przepisów (strona:971/10732)

Ciasto z rabarbarem na kefirze 44

Ciasto z rabarbarem na kefirze to pyszne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Łączy w sobie kwaśny smak rabarbaru z delikatną słodyczą i wilgotną strukturą ciasta. Artykuł Ciasto z rabarbarem na kefirze pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Sernik Oreo 131

serowej *** *** Całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę ze spodem oreo *** *** Ciasteczka oreo kroimy na ćwiartki *** *** Pokrojone ciasteczka układamy na serniku *** *** Delikatnie wciskamy je w głąb *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy(...)uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach *** *** Gdy sernik ostygnie

Blog z Apetytem
Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką 20

brzoskwinie z puszki można zalać galaretką – galaretka odpowiednio stężeje. Co można zrobić ze świeżych brzoskwiń? Świeże brzoskwinie można wykorzystać do wielu pysznych przepisów! Są to na przykład: ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kawałkami brzoskwiń na wierzchu brzoskwiniowe ciasto z Ptasim Mleczkiem, kremem i galaretką – przepis znajdziesz tutaj https://viagusto.pl/ciasto-z-ptasim-mleczkiem-i-galaretka/ brzoskwinie zapiekane pod kruszonką (np. kokosową) naleśniki(...)serem i brzoskwiniami – najlepiej smakują zapiekane brzoskwiniowy mus do ciast, deserów i tortów dżem brzoskwiniowy lub dżem wieloowocowy (np. gruszkowy dżem z brzoskwiniami i jeżynami ) kruche ciasto z brzoskwiniami, bezą i kruszonką { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jak przechowywać brzoskwiniowy deser w kubeczkach?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Brzoskwiniowy deser przechowuj w lodówce. Po przygotowaniu spożyj

Via Gusto
Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką) 25

Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką) Brzoskwiniowy Obłok to pyszne warstwowe  ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką. Biszkopt z brzoskwiniami i kremem budyniowym to wspaniały deser dla gości, mimo wielu warstw jest prosty w przygotowaniu. Mój przepis na mały biszkopt z 3 jaj uda się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek(...)nada się również malinowa. W sezonie można zamienić brzoskwinie na truskawki, maliny, borówki lub inne owoce. Biszkopt z brzoskwiniami z puszki, galaretką i budyniem to fantastyczne, wilgotne, kremowe ciasto na weekend i  różne okoliczności. Bardzo polecam, smacznego :) Polecam również moje pyszne Ciasto Aurora z brzoskwiniami i kokosem na dużą blachę : TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta

Lekcje w kuchni
Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem 26

Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy *** *** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione *** *** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy(...)Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto *** *** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię *** *** W międzyczasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy owoce. Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy przez około 1-2 minuty, aż zmięknie *** *** Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkowujemy

Blog z Apetytem
Rajski ogród – ciasto bez pieczenia z chrupiącym spodem i pianką malinową! 356

Ciasto rajski ogród – z chrupiącym spodem i pianką malinową! Proste, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka owocowa i pyszne owoce zanurzone w galaretce. Ciasto palce lizać, ciężko poprzestać na jednym kawałku!       Składniki: Na spód: 250g płatków kukurydzianych ok 350 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli) Na piankę śmietankową: 200g malin (mogą być(...)mrożone) 0,5 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe 250ml śmietanki kremówki Wierzch ciasta: 2 bezbarwne galaretki owoce typu winogrona, brzoskwinie, borówki, maliny truskawki, banany itp       *** Płatki miksujemy w robocie na drobne kawałki *** *** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy *** *** Całość dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy

Blog z Apetytem
Ciasta na Wielkanoc 25

Ciasta na Wielkanoc – zbiór inspiracji i przepisów na pyszne Babki, Mazurki, Serniki i inne ciasta. Pyszne Mazurki Wielkanocne Pyszne babki na Wielkanoc Pyszne serniki na Wielkanoc 10 przepisów na roladę Desery bez wyrzutów sumienia – 25 przepisów Ciasta z kremem Ciasta bezglutenowe Artykuł Ciasta na Wielkanoc pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Francuskie zawijańce z serem i białą czekoladą 29

Magda Ci co mnie znają wiedzą, że u mnie w lodówce oprócz światła zawsze znajdzie się gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie to zerknijcie do zamrażarki. Przy dzieciakach to must – nigdy nie wiem kiedy im przyjdzie ochota na coś mega pysznie słodkiego na podwieczorek. A ciasto francuskie to wiadomo – rozwiązanie last minute! W Święta zawsze mnie ratuje, na Wielkanoc(...)minut, plus pieczenie. Aby nadać wielkanocny klimacik, moje zawijańce mają królicze uszka – słodko i ślicznie. Polecam, u mnie zniknęły przy jednej kawce. Składniki (na 9 zawijańców): arkusz gotowego ciasta francuskiego 250g chudego twarogu żółtko jaja 2 łyżki budyniu śmietankowego 60g białej czekolady 3 łyżki kremówki 3 łyżki mleka cukier puder do obsypania   Nastawiamy piekarnik na 200°. Dwie blachy

Smaczna Strona
Muffiny czekoladowe z malinami 21

Muffiny są zawsze niezawodnym wypiekiem w momentach, w których brakuje nam czasu na większe pieczenie. Z reguły większość muffinów jest szybka i stosunkowo prosta do przygotowania. Zrobienie ciasta na muffiny to kilka minut a czas ich pieczenia nie przekracza zazwyczaj 25 minut. Wypiek ten przygotować można w wersji na słodko jak również na słono. U mnie w domu najczęściej królują(...)muffinki na słodko, znacznie rzadziej robię te wytrawne. Podstawą niemalże każdych muffinów jest ciasto z mąki , nabiału, cukru, tłuszczu oraz proszku do pieczenia bądź sody. Jako tłuszczu użyć można zarówno dowolnego oleju roślinnego, masła jak i margaryny. Z kolei w kwestii nabiału, oprócz jajek wykorzystać można mleko , kefir, jogurt czy maślankę. To podstawowe ciasto na muffiny urozmaicić można szeregiem dodatków

MeCooks
Robot kuchenny i blender 3w1 Ninja BN800EU 22

się nawet w niewielkiej kuchni. Ostre jak brzytwa noże, duża moc i duża pojemność zapewniają wyjątkową wydajność i pozwalają szybko przygotować surówki lub sałatki, koktajle, zupy krem, sosy czy ciasta. Już od jakiegoś czasu korzystam z robota kuchennego Ninja 3w1 BN800 z technologią Auto-IQ, nadszedł więc czas na podzielenie się z Wami moją opinią. Ten wszechstronny malakser Ninja, daje(...)myć w zmywarce. Zestaw zawiera Ostrze do siekania z 4 nożami umieszczonymi na 2 poziomach, Ostrze do blendowania z 6 nożami umieszczonymi na 3 poziomach, Mieszadło do wyrabiania ciasta, także drożdżowego i chlebowego, Dwustronna tarcza do tarcia oraz krojenia i szatkowania, Misa malaksera o pojemności 1,8 litra, Kielich blendera o pojemności 2,1 litra, Blender osobisty typu "blend

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Z czego jest mączką chleba świętojańskiego? 24

glutenu, co sprawia, że chleb jest elastyczny i dobrze wyrasta. Mąka pszenna nadaje również chlebowi charakterystyczny smak i aromat. 2. Drożdże Drożdże są niezbędne do wywołania procesu fermentacji w cieście chlebowym. To one powodują wyrastanie chleba i nadają mu puszystą strukturę. W przypadku chleba świętojańskiego, drożdże są dodawane w odpowiedniej ilości, aby zapewnić odpowiednią objętość i konsystencję chleba. 3. Woda(...)Woda jest nieodłącznym składnikiem każdego chleba. Jest używana do zagniatania ciasta i tworzenia odpowiedniej konsystencji. W przypadku chleba świętojańskiego, woda jest dodawana stopniowo, aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta. 4. Sól Sól jest dodawana do chleba świętojańskiego nie tylko dla smaku, ale również dla regulacji procesu fermentacji. Sól wpływa na tempo wzrostu drożdży i zapobiega nadmiernemu wyrastaniu chleba. 5. Inne dodatki

Żyję by jeść
Bułki z pestkami dyni 22

mąka żytnia razowa, drobno mielona, typ 2000 Składniki zakwasu dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do fermentacji (28-30C) na ok. 4 godziny. Kilka godzin przed sporządzeniem ciasta na bułki pestki dyni 80 g uprażyć na niezbyt gorącej patelni, uważać żeby ich nie przypalić. Prażyć do momentu kiedy pestki zaczną oddawać zapach. Następnie pestki zalać niewielką ilością gorącej(...)godzin do namoczenia. Można przygotować razem z zakwasem i zostawić w temperaturze pokojowej lub w nocy razem z zaczynem drożdżowym poolish i wtedy chowamy je na noc do lodówki. Ciasto na bułki: cały zaczyn poolish po 16 godzinach fermentacji w lodówce cały zakwas żytni po 4 godzinach fermentacji w cieple 6 g drożdże świeże 210 g woda 360 g mąka

Przepisy na domowy ser i chleb
Szarlotka z toffi 20

Szybka i pyszna propozycja, czyli szarlotka z toffi. Kruche ciasto, jabłka i pyszna polewa. Krótka lista składników i świetny smak – to prawdziwe zalety. Składniki na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 1 żółtko 125 g masła Uwaga: szklanka 200 ml Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę (22 cm) tworząc(...)rant. Nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 10-12 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 1/3 szklanki cukru 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki mąki 4-5 jabłek Jabłka obieram i kroję na cienkie cząstki (u mnie to półksiężyce). Jabłka układam gęsto

Słodki sentyment