około 20 minut, kiedy rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie. Możecie wspomóc się mikserem z hakiem, albo maszyną do chleba. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić (przynajmniej) swoją objętość. Następnie krótko wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!garnku masła. Po roztopieniu powinno ono ostygnąć. Mąkę przesiewamy wraz z drożdżami do miski, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto możemy wyrobić w maszynie do chleba, albo robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasta, formujemy z niego kulę i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty przepis na „smalec” z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i majeranku. Idealny do podania ze świeżym (najlepiej domowym) chlebem i kiszonym ogórkiem. Po więcej inspiracji na wegańskie śniadania, zapraszam
Bulliotematem uświadomiłem sobie, że kluczowe znaczenie podczas pracy z domu mają nie obiady, czy kolacje, ale przekąski jakie można podjadać między większymi posiłkami. Do moich ulubionych przegryzek należą chleb (ciasto) bananowy oraz błyskawiczne brownie z mikrofali. Ten pierwszy jest mega prosty do zrobienia, jednak wymaga trochę zachodu i trzeba trochę poczekać aż będzie gotowy. Co innego błyskawiczne brownie z mikrofali
Niedzielny kucharzRolada chlebowa to niebanalny pomysł na pyszne kanapki. Jeśli nie macie czasu na robienie śniadań, to koniecznie przygotujcie taką roladę. Robi się ją bardzo łatwo i
Alle Dobre!pierwsze udokumentowane zastosowanie fermentowanej żywności jako leku. W starożytnej Grecji za pomocą solanki przedłużano przydatność ryb do spożycia. Starożytni Rzymianie eksperymentowali z drożdżami w fermentacji ciasta, do zaczynu chleba, marynowali mięso wieprzowe. Kiszone ogórki znane były w 2000r. p.n.e., pochodzą z terenów doliny Tygrysu, obecnie Iraku. Jogurt liczy sobie przeszło 3 tysiące lat i pochodzi prawdopodobnie z Indii. Ponad
ProstePesto.plProsta, pyszna i szybka Idealna z kromeczką chleba- najlepiej grzanką. Co nam trzeba? Mieszanka sałat z lodową sałatą- 300g 2 pomidory 100g szynki gotowanej 1 cebula 200g twarogu półtłustego świeży pęczek kopru sos: 3 łyżki oliwy z oliwek + łyżka soku z cytryny+ łyżeczka musztardy po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, Robimy! Sałatę myjemy, wrzucamy do miski, pomidory obieramy kroimy
Latosiowydomjeść z samym masłem i są dla mnie idealne. Poğaça – bułeczki śniadaniowe z Turcji Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to zapewne kojarzycie widok kilkunastu rodzajów bułek, bułeczek i chlebów czekających na Was na śniadaniowym bufecie. Wśród nich były zapewne słynne tureckie bajgle, czyli simit oraz właśnie bułeczki poğaça . Te delikatne, puszyste bułki są uwielbiane tak samo przez turystów
Na-talerzu.plwiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowe pieczywo. Różnego rodzaju domowe chleby, bułeczki, moim zdaniem są dużo smaczniejsze, niż pieczywo kupowane w sklepach. Tym razem przygotowałam bułeczki zaparzane. Słyszeliście o nich? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki zaparzane – rewelacyjne w smaku, mięciutkie puszyste i delikatne. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i zachowują swoją świeżość przez długi czas. Rewelacyjnie
Przepiski.pl