chleb - 26176 przepisów (strona:974/1746)

Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad 135

jest bardzo proste, wystarczy wszystkie składniki po kolei obsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i dusić około 20 minut. Z czym podajemy forszmak cysterski? Najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego chleba z chrupiącą skórką lub bagietki. Jeśli jednak ugotujecie do niego ryż albo kaszę jęczmienną też będzie smacznie i wystarczy na więcej porcji.   Składniki na forszmak cysterski (około 4 porcje

e-PrzepisyKulinarne
Kryzysowe kluseczki z serka homogenizowanego 108

Nakładamy łyżką kluseczki na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 2 min. Podajemy polane masełkiem, bułką tartą, jogurtem Artykuł Kryzysowe kluseczki z serka homogenizowanego pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Fata sałatka 131

Fata sałatka z pomidorów, chleba i jogurtu Fata to sałatka z rogu Afryki z państwa leżącego nad Morzem Czerwonym, czyli Erytrei.  Sałatkę Fata można porównać do Włoskiej Panzanelli . Różnica polega jednak na tym, że w przeciwieństwie do włoskiej sałatki, tutaj mamy ostry, ciepły sos pomidorowy zamiast świeżych pomidorów, a całość jest zwieńczona jogurtem greckim, by złagodzić ostrość 😊 Na zakończenie

RafalCook
PIECZARKI DUSZONE Z CEBULĄ 99

Pieczarki duszone z cebulą to pyszny dodatek do obiadu lub np podane na ciepło z pajdą chleba. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani tym bardziej czasochłonne. Wystarczy wszystko pokroić, chwilę poddusić i gotowe. Tak przygotowane pieczarki bardzo często zastępują nam surówkę a najczęściej podaję je do kotletów czy klopsów mielonych. Lubicie takie proste dodatki? Składniki na pieczarki duszone

Zrób to smacznie
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 92

Gofry na zakwasie, przepis książki Tartine Bread – Chad Robertson Jeszcze sto lat temu francuscy piekarze wypiekali chleb na naturalnym zakwasie. Chcąc uzyskać “lżejsze” pieczywo łączyli naturalny zakwas z drożdżami piwowarskimi, które były ubocznym produktem powstającym przy produkcji piwa. Kiedy pojawiły się drożdże piekarskie (druga połowa XIX w ) piekarze podchodzili do nich z dużą rezerwą. Mieszali mąkę

Tajemnice Smaku
"Misa mocy 2" Ewa Ługowska 133

gotowej potrawy. Mamy też przepisy podstawowe na np. domowe mleko roślinne, twarogi i serki wegańskie, dowiemy się jakie są zamienniki jaj. W książce znajdziemy też bardzo fajne przepisy na chleb. Oczywiście na zakwas też. Nie zabrakło też i słodkich propozycji. Są kruche babeczki z budyniem, rogala z domową nutellą czy tort czekoladowy. Jest na pewno z czego wybierać. Jeśli szukacie

kruche babeczki
Zalewajka z grzybami 125

rzadko zawiera grzyby. Moja wersja zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Zalewajka z grzybami 125

rzadko zawiera grzyby. Moja wersja zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku 404

blendera do rozdrobnienia. Do sosu oczywiście jeśli lubisz, możesz dodać ząbek czosnku oraz dowolne przyprawy. Gotowe gołąbki polewam sosem pomidorowym. Możne je udekorować koperkiem i podawać z ziemniakami lub chlebem. Bardzo lubię jeść gołąbki bez dodatków . Artykuł Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
Pomysł na... szybkie i pyszne śniadanie 121

śniadanie jest gotowe w dosłownie minutę! A przede wszystkim jest pyszne, pożywne i pełnowartościowe. Gdzie można zaopatrzyć się w BIO Mix Śniadaniowy? Te i inne mieszanki np. do wypieków chleba czy ciast polecam zakupić wygodnie i z dostawą prosto do swojego domu, mianowicie w sklepie Internetowym https://www. skleppm.pl/ - z całego serca... polecam! Smacznego

MintTaste
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 98

mnie bardzo wyraźne obrazy smakowitej kuchni mojej mamy. To nie są jakieś dokładne przepisy ale sposób wykonywania. Zawsze byłam bardzo blisko każdego ważnego wydarzenia w domu rodzinnym, jak pieczenia chleba, robienia różnego rodzaju wyrobów czy przetworów na zimę. Bardzo mnie to bawiło i z niecierpliwością czekałam na kolejną akcję, aby coś skubnąć jak mama nie widziała, czy też z pozostałości

Leśny Zakątek
Odrywany chlebek z pesto 103

wyrośnięty zaczyn. Składniki najpierw zmiksowałam mikserem z hakami, a gdy składniki się połączyły odłożyłam mikser i zagniotłam ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie i w miarę luźne, żeby chleb nie był twardy po upieczeniu. W razie potrzeby można dolać trochę więcej ciepłego mleka. Zagniecione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto

Waniliowe Improwizacje
Pulled Jackfruit – chlebowiec à la szarpana wołowina 113

ostrej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżka octu szczypta soli i pieprzu do smaku 2 łyżki oleju Dodatki do wyboru: bułka lub chleb ser żółty ogórek kiszony pomidor pomidor suszony sałata czerwona cebula musztarda, ketchup, majonez Przygotowanie Chlebowiec odcedź z zalewy. Przelej wodą i płucz w misce przez 10-15 minut. Następnie przy

smakowitehistorie.com
Chałka 99

babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  bułeczki jogurtowe –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach Ilość porcji: 1 bardzo duża

nietylkopasta.pl
Śniadaniowe jajka po palestyńsku z za’atarem i cytryną 96

układamy na talerzu żółtkami ku górze. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny zmieszanym z oliwą. Na koniec posypujemy dymką i chili, podajemy od razu z kromką dobrego chleba lub z kawałkiem ciepłej pity. Pieczywo jest niezbędne, gdyż służy na koniec do wytarcia oliwy i wszystkich pysznych soków z talerzyka. Jajka po palestyńsku to również świetny dodatek do sałatek

Tajemnice Smaku