ciasto - 162020 przepisów (strona:975/10802)

Zimowa szarlotka 165

jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie zimowych wypieków bez dodatku cynamonu lub mieszanki przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) "  Składniki na spód: 2 żółtka jajko 3/4 szklanki miałkiego cukru  4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 300 g mąki tortowej 150 g miękkiego masła(...)kardamonu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem i dodajemy jajka i przelewamy do reszty składników. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto się zmrozi

Słodkie Przyjemności
Sernik bez sera z warstwą makową 156

Nigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze śmietany ten wie i się ze mną zgodzi, że to ciasto potrafi oszukać nie jedno podniebienie. W mojej wersji na kruchym spodzie z warstwą makową. Powiem szczerze, że wychodzi całkiem zacne. Więc, jeżeli macie(...)Składniki: Warstwa Śmietanowa 900 ml śmietany 18% szklanka cukru budyń waniliowy cukier waniliowy 3 łyżki 4 białka 3 żółtka Warstwa makowa: 400 g masy makowej  + dwa białka Kruche ciasto: 400 g mąki 150 g cukru 3 łyżeczki przyprawy piernikowej łyżeczka cynamonu 100 g masła jajko żółtko łyżka śmietany 1,5 łyżki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę

Słodkie Przyjemności
Makowiec krucho-drożdżowy 631

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak(...)ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym. Składniki: 350 g mąki 30 g drożdży + łyżka

Słodkie Przyjemności
Ciasto Kukułka 457

Jedna nazwa a tyle wariacji na temat tego ciasta. Przepis na nie pochodzi z domowego zeszytu. Zanim jednak przystąpiłam do popełnienia Kukułki, zrobiłam małe rozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest(...)dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty, krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto. Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 60 g mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej

Made By Mom And Son
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 165

szczyptą soli. 2.Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 2 3. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki(...)cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 3 5.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 4 7.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem

CoolinarniePL
Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem ^ 183

Warstwa ciasta jest cienka, co sprawia, że bardziej czuć owoce, a zapach truskawek z upieczonego ciasta jeszcze długo unosił się po całym mieszkaniu. Ciasto jest bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, za to wilgotne i mocno owocowe. Nie jest również przesłodzone dlatego wielbiciele bardziej słodkich ciast powinni dać całą szklankę cukru. Można również stosować różne wariacje owocowe według uznania. składniki(...)kruszonka. Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem. Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.  Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto. Następnie na ciasto z poukładanymi owocami

Mix smaku
Brazylijskie ciasto pomarańczowe 228

wróciliśmy. Jeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis(...)Składniki na ciasto:  200 gram margaryny Kasi 2 szklanki cukru (brązowego lub białego)  3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa do ciasta: pół szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki cukru najlepiej brązowego Foremka: forma na babkę z kominem W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można

Smaki Brazylii
Chałka z kruszonką 222

Ciasto drożdżowe będę jeszcze wielokrotnie zachwalała na blogu. A to z prostej przyczyny. Kiedyś stanowiło ono dla mnie nie lada wyzwanie. Od pierwszej upieczonej drożdżówki, chałki… stało się, jeśli tak mogę to określić - „moim ciastem flagowym”. Po raz kolejny wykorzystałam serwatkę - do ciasta, na chałkę z kruszonką. Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 szklanki serwatki(...)Masło rozpuściłam w mikrofali, do gorącego wlałam serwatkę. Ubiłam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, ciepłe masło z serwatką, ubite jajka z cukrem, sól. Ciasto wyrabiałam robotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite i nie przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia

mojewypiekiinietylko
Łosoś w cieście francuskim 133

Czasami szukamy jakiegoś dania, którym chcemy zaskoczyć podniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim.   Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250g serka mascarpone - 3 białe części pora - 2 łyżki masła - 1 cytryna - świeża bazylia - sól, pieprz - 1 jajko do posmarowania ciasta - płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć(...)oprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Por pokroić w talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę

mojewypiekiinietylko
Pollock w cieście piwnym 173

Pollock (rdzawiec lub czarniak), to ryba atlantycka z rodziny dorszowatych. Tym razem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym.   Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba) - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki(...)smażenia   Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy ją i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy dużo ryby, proporcje na ciasto odpowiednio zwiększamy, co ja również uczyniłam. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety zanurzamy

mojewypiekiinietylko
Seromak 349

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu  Ewa w kuchni . składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam(...)łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) 50 g rodzynek 2 jajka 4 łyżki kaszy manny kruche ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka 100 g masła lub margaryny szczypta soli Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać

Monia miesza i gotuje
Deserowy consensus - Seromakowiec 345

Muszę śpieszyć się z dodawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :) Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie.  Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis(...)krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka) dodatkowo 2 żółtka 125 g masła 1 szklanki cukru szczypta soli (do białek) dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciasta pół szklanki suszonej zurawiny Spód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem

Bon Appetit Małgorzaty
Snikers p. Joanna Łyga – danie konkursowe 362

Hmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki 1 puszka masy kajmakowej 210g orzechów włoskich 0,5 kostki margaryny 2 łyżki miodu 120g cukru trzcinowego ciasto miodowe 4 szkl mąki 0,5 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody(...)mleka 3 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny (do ugotowanego budyniu) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15 minut. Krok 2 Na litrze mleka ugotować budyń z podanych składników. Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem z 3 łyżkami margaryny . Krok 3 Margarynę

CoolinarniePL
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 310

Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami(...)wędzonymi z korzenną nutą Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii 2   łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek

Mania Gotowania
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 208

podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo .   Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów(...)mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych.  Słodkie pierożki z batatami i migdałami Truchas de batata na 14 większych pierogów (lub ze 30 małych) czas przygotowania: ciasto: 10 min + chłodzenie, nadzienie: 25 min., lepienie i smażenie: 30 min.  Składniki: ciasto: 100 g masła lub smalcu 300 ml wody 600 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie

Chilli Czosnek i Oliwa