Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni . składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam(...)łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) 50 g rodzynek 2 jajka 4 łyżki kaszy manny kruche ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka 100 g masła lub margaryny szczypta soli Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać
Monia miesza i gotujeMuszę śpieszyć się z dodawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :) Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis(...)krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka) dodatkowo 2 żółtka 125 g masła 1 szklanki cukru szczypta soli (do białek) dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciasta pół szklanki suszonej zurawiny Spód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem
Bon Appetit MałgorzatyHmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki 1 puszka masy kajmakowej 210g orzechów włoskich 0,5 kostki margaryny 2 łyżki miodu 120g cukru trzcinowego ciasto miodowe 4 szkl mąki 0,5 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody(...)mleka 3 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny (do ugotowanego budyniu) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15 minut. Krok 2 Na litrze mleka ugotować budyń z podanych składników. Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem z 3 łyżkami margaryny . Krok 3 Margarynę
CoolinarniePLPleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami(...)wędzonymi z korzenną nutą Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek
Mania Gotowaniapodkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo . Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów(...)mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych. Słodkie pierożki z batatami i migdałami Truchas de batata na 14 większych pierogów (lub ze 30 małych) czas przygotowania: ciasto: 10 min + chłodzenie, nadzienie: 25 min., lepienie i smażenie: 30 min. Składniki: ciasto: 100 g masła lub smalcu 300 ml wody 600 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na ciasto: 1 szklanka wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mąki 4 duże jajka płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 1,5 kostki masła 1,5 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka Dziś kolejny przepis(...)margaryna się już rozpuści, rondelek zdjąć z ognia i wsypać do niego przesianą mąkę. Dobrze i energicznie wymieszać całość drewnianą łyżką - do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się szkliste i łatwo będzie odchodzić od krawędzi rondelka (fot.1) . Odstawić do wystudzenia. Do zimnych składników dodać jajka (pojedynczo) i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą
Świat Ciastasuchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjać z misy(...)obsypując lekko mąką uformować z niego kulę. Następnie kulę owinąć bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą, która powinna przykrywać ciasto (fot.1) . Odstawić. Gdy ciasto wypłynie (u mnie po około 1 godzinie) (fot.2) , wyjąć je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować
Świat Ciastaprzyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka! Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe. Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto(...)czekoladowe z kremem karpatkowym SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 200 g * masło – 100 g * woda – 250 ml * jajko – 5 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY : * mleko – 750 ml * masło – 100 g * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek * cukier
Ostra na Słodkokolejne ciasto które upiekłam z przepisów Siostry Anastazji - "Brazylianka". Jak widać wyszło dosyć efektowne ale najważniejsze, że było smaczne. Ciasto najlepiej zrobić dzień, dwa wcześniej i przechowywać w wilgotnym i chłodnym miejscu by placki z dodatkiem miodu zmiękły. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam łyżeczkę sody na proszek do pieczenia ( nie lubię wyczuwalnego smaku sody w ciastach). Ciasto(...)waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g margaryny lub masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (po obraniu) 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach
Ala piecze i gotujeSzarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie(...)kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum
Słodka StronaPrzepis na tę tartę dostałam od szwagierki. Skserowała mi fragment gazety, nie potrafię zatem powiedzieć Wam skąd go wzięła :) W przepisie na ciasto były jeszcze mielone migdały, jednak ja ich nie dodałam. Składniki ciasta: 15 dkg masła , 15 dkg mąki pszennej , 5 dkg cukru pudru , 1 żółtko , 2 łyżki zimnej wody . Składniki kremu: 1 budyń waniliowy z cukrem(...)pół litra mleka), półtorej szklanki mleka , 3/4 szklanki kremówki , 3 łyżki cukru pudru . dodatkowo: gęsty dżem malinowy , maliny , borówki . Przygotowanie ciasta: Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut. Okrągłą formę o średnicy 20 cm. wysmarować masłem. Wylepić
Codzienna kuchnia niecodziennaWczorajsza sobota upłynęła na wirtualnej herbatce (i to nie jednej) połączonej z pieczeniem ciasta. Paulina zaprosiła mnie do wzięcia udziału we wspólnej, dość kameralnej akcji pt.: "Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Wariacje na temat szarlotki". Było to bardzo miłe, że dziewczyny pomyślały o mnie :) Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec i w końcu zdecydowałam się na dość(...)wersję jabłecznika, bo pod twarożkową kołderką. Przepis ten mam od ponad 20 lat, ale dawno z niego nie korzystałam. I w sumie to dziwne, bo to naprawdę bardzo smaczne ciasto :) Zanim jednak zaproszę Was na jabłkową ucztę, chciałabym przedstawić pozostałe uczestniczki: ORGANIZATORKI : Paulina Marta ZAPROSZONE BLOGERKI : Monika Ela Magda Kasia Oliwia Iwona Justyna Renata Eliza ...i ja :) No to pora
Codzienna kuchnia niecodziennaMona de Pascua to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich przysmaków wielkanocnych. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się(...)ojciec chrzestny wręcza swojemu chrześniakowi Monę w Niedzielę Wielkanocną, a następnie jest ona spożywane przez całą rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek, nazywanym przez to el día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem
Food Squarekiwi, z samymi pomarańczami też jest cudowny. Zebrałam więc wszystkie zdjęcia abyście mogli zobaczyć wszystkie wersje, które robiłam. Wy też możecie skomponować własną wersję dodatków. Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość wykonania. Gdzie ja wygrzebałam taki przepis? Na jednym z moich ulubionych blogów, na Kwestia Smaku . Ja chciałabym podziękować firmie ETERNO za Wiśnie z Rumem, które ułożyłam(...)miski przesiałam obie mąki, kakao i cynamon. Dodałam pokrojone na małe kawałeczki masło, oczywiście zimne masło. Palcami rozcierałam masło do czasu aż powstały mi takie małe okruszki ciasta. I dopiero w tym momencie dodałam jajko i wszystko razem zagniotłam w jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto i rozwałkowałam
Blondynka Gotujebyć tarta - bo dostałam nową, prostokątną formę i koniecznie musiałam ją w końcu wypróbować. Z lekkim, serowym nadzieniem, bo kiedyś jadłam sernik ze śliwkami i smakował bosko. Na kruchym cieście, koniecznie kakaowym, bo będzie pięknie wyglądać. I te śliwki... Co zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie(...)byłoby łatwiej upiec po prostu wszystko razem. Ale to już nie byłoby to samo... Tarta sernikowo-miodowa ze śliwkami Składniki: (na prostokątną formę do tarty 34x10 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 125 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 200 g serka kremowego 100 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrze