ciasto - 160969 przepisów (strona:972/10732)

Oponki drożdżowe 30

Przepis na oponki ale bez sera, za to zrobione z ciasta drożdżowego. Puszyste, lekkie, z piękną obrączką, idealnie sprawdzą się jako przysmak karnawałowy. Czas przygotowania: 30 min Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min Czas smażenia: ok. 4min (jedna partia)   SKŁADNIKI (na 25 oponek) 360 g mąki (2 i 1/4 szklanki) 50 g cukru (4 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)żółtka 30 g masła miękkiego lub roztopionego 170-200 ml mleka ciepłego 1 łyżka octu/spirytusu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wyrób gładkie ciasto, które przestanie lepić się do miski Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 60 min) Przełóż ciasto na stolnicę i przez chwilę wyrabiaj * W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką ale najmniej

Słodki Blog
Brioszki z twarożkiem i mango 18

Delikatne ciasto wypełnione kremowym twarożkiem i słodkim mango tworzą naprawdę pyszną kombinację smakową. Brioszki z twarożkiem i mango to idealny wypiek na niedzielę. Pamiętajcie jedynie, by przygotowania ciasta rozpocząć dzień wcześniej. ciasto: 80 g masła 50 ml mleka 5 g suchych drożdży 250 g mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli roztrzepane jajko skórka starta z pomarańczy nadzienie(...)twarogu półtłustego 60 g pulpy z mango 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko dodatkowo: 1 białko do posmarowania ciasta 2 łyżki płatków migdałów opcjonalnie cukier puder i pulpa mango do posypania i udekorowania po upieczeniu Ciasto przygotowujemy dzień przed pieczeniem. Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą ( mleko nie może być gorące!). Mąkę mieszamy

Mienta blog
Pączki ziemniaczane 26

pastami warzywnymi. Te pączki ziemniaczane to swoistego rodzaju mini pączki albo pączki średniego rozmiaru. Ich przygotowanie rozpoczynam od ugotowania ziemniaków w mundurkach, starcia ich na tarce i zagniecenia ciasta drożdżowego. Poza ziemniakami do ciasta dodaję również mąkę pszenną, jajko, smalec, drożdże, ocet, mleko, sól oraz cukier. Ciasto wyrabiam przez moment, po czym odstawiam je do wyrośnięcia. Kolejno, dzielę(...)świeże drożdże i wymieszać. Odstawić na 5 minut. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać starte ziemniaki, sól, cukier, jajko, ocet, rozpuszczone w mleku drożdże oraz miękki smalec. Ciasto wyrabiać przez 7-8 minut, po czym przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny , podsypać

MeCooks
Kokosowe Ciasto z Alkoholem 28

Kokosowe ciasto z alkoholem to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone.  Górę ciasta przyozdabia alkoholowa  polewa czekoladowa oprószona wiórkami kokosowymi, która podkreśla niepowtarzalny smak tego wypieku. To ciasto nie tylko kusi swym aromatem, ale także obiecuje mięciutką przyjemność przy każdym kęsie. Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe.  (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Kokosowe ciasto z Alkoholem SKŁADNIKI: (na blachę 25x40 cm) Biszkopt: jajka (7 szt.) cukier (300 g) mąka pszenna (230 g) budyń śmietankowy (3 łyżki) sól (szczypta) Poncz: likier kokosowy (220 ml.) woda (220 ml.) Krem kokosowy: śmietanka kremówka 30% (750 ml.) serek mascarpone (750 g) likier kokosowy (7 łyżek) cukier puder (6 łyżek) wiórki kokosowe

RITA food channel
szampańska chmurka 29

ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. składniki na galaretkę z szampana(...)śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 3 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gęsty krem. złożenie ciasta: biszkopt – galaretka z szampana – krem śmietankowy – beza

Domowy Smak Jedzenia
Pizzowe świderki 48

prostym pomysłem, więc z ich przygotowaniem nikt nie powinien mieć problemu. Pizzowe świderki to przekąska, którą można trochę modyfikować. Na przykład jeśli nie macie wystarczająco dużo czasu na zrobienie ciasta to możecie użyć ciasta francuskiego. Ja jako farszu użyłam między innymi plasterków salami, ale możecie je zastąpić inną, ulubioną wędliną. Takie pizzowe świderki najlepiej smakują maczane w ulubionym sosie(...)pizzowe świderki to przekąska, która smakuje na ciepło, jak i na zimno, więc tak naprawdę można je jeść w ciągu całej imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pizzowe świderki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 300 ml letniej wody Farsz: 80 g salami 150 g startego żółtego sera 4 łyżki ketchupu

Danka Pichci
Makowiec świąteczny 33

Ciasta z makiem to jedne z najpopularniejszych wypieków jakie goszczą na bożonarodzeniowych stołach. Najbardziej klasyczny makowiec to ten zwijany na drożdżowym cieście, często można też spotkać przepisy na ciasto łączące w sobie masę makową i serową, tak zwany seromakowiec. Zapraszam do przeglądania moich ulubionych przepisów na ciasta z makiem. MAKOWIEC ZAWIJANY Ulubiony makowiec w moim domu, pełen wilgotnej masy makowej(...)bakalii i orzechów. Idealne ciasto drożdżowe będzie podstawą do wykonania tego ciasta. MAKOWIEC Z PIANKĄ Bardzo elegancki makowiec, który pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Dla wielbicieli maku, będzie to idealne ciasto nie tylko na święta. SEROMAKOWIEC Połączenie masy serowej i makowej to przepis, który jest kwintesencją świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest bardzo aromatyczne, pachnące skórką pomarańczową, pełne suszonych owoców

Słodki Blog
Panettone 27

się poniżej pozwoli uzyskać ten pyszny wypiek w warunkach domowych. Pracę nad tą babką rozłożyć należy sobie w czasie, gdyż cały proces zajmuje ponad dzień. Zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta drożdżowego , któremu dobrze jest dać czas na poleżakowanie w lodówce. Dopiero do takiego ciasta dnia następnego dodajemy owoce , formujemy w bakę, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy. Znajdziesz mnie na Instagram(...)mąki, wyrośnięte drożdże oraz otartą skórkę pomarańczową. Wyrabiać przez 5 minut. Następnie cały czas wyrabiając małymi porcjami dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 12 minut. To ciasto jest dość miękkie, elastyczne i lejące lecz takie ma być, na tym etapie nie dodawać dodatkowej mąki. Czystą miskę przesmarować odrobiną oleju, przełożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić

MeCooks
Kruche ciasteczka ślimaczki 16

łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolny aromat 2,5 łyżki kakao Przygotowanie Wszystkie składniki (oprócz kakao) przełożyć do miski i szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta dokładnie zagnieść z kakao. Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkować, każde osobno, na grubość ok. 3 mm. Ciemną część ciasta ułożyć(...)jasną część (lub odwrotnie) docisnąć. Ciasto zwinąć w ścisłą roladę (schłodzić ciasto na 1 godzinę). Roladę z ciasta kroić w pół cm. grubość plasterki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. około 15 min. Smacznego Autor przepisu: Marzena The post Kruche ciasteczka ślimaczki first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kopytka – mięciutkie i delikatne 37

kopytka to proste kluski przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Ziemniaki przeciska się przez praskę (lub dokładnie rozgniata tłuczkiem) i miesza z mąką oraz jajkiem do uzyskanie jednolitego ciasta. Ciasto dzieli się na części, roluje w wałeczki i kroi na mniejsze części. Tak przygotowane kluseczki gotuje się krótko i obiad (prawie ;)) gotowy! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jak zrobić kopytka(...)były mięciutkie? Kopytka są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, ale by wyszły idealne, czyli miękkie i pulchne, warto pamiętać o kilku zasadach: Ziemniaki powinny być dokładnie rozgniecione, bez grudek. Ciasto zaczynamy przygotowywać, kiedy ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe. Zimne ziemniaki nie mają takiej plastyczności i może być problem z połączeniem składników. Staramy się nie dosypywać mąki! To przede wszystkim

Na-talerzu.pl
Kruche ciasteczka ślimaczki 19

łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolny aromat 2,5 łyżki kakao Przygotowanie Wszystkie składniki (oprócz kakao) przełożyć do miski i szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta dokładnie zagnieść z kakao. Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkować, każde osobno, na grubość ok. 3 mm. Ciemną część ciasta ułożyć(...)jasną część (lub odwrotnie) docisnąć. Ciasto zwinąć w ścisłą roladę (schłodzić ciasto na 1 godzinę). Roladę z ciasta kroić w pół cm. grubość plasterki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. około 15 min. Smacznego Autor przepisu: Marzena Artykuł Kruche ciasteczka ślimaczki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Efektowne ciasta na świąteczny stół – TOP 10 45

Zapewne jak co roku stajecie przed wyborem, jakie ciasta upiec na święta. Większość z Was na pewno ma swoje sprawdzone przepisy, ale co roku warto przygotować coś nowego i zaskoczyć gości i rodzinę. Poniżej mamy dla Was nasze TOP 10 przepisów na efektowne ciasta na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 CIAST NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ 1. Malinowa chmurka na makowym(...)spodzie Przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Makowiec japoński z kremem czekoladowym Przepis na: Alle Dobre 3. Ciasto czekoladowo-serowe Przepis na: Kulineo 4. Ciasto z prażonym słonecznikiem Przepis na: Prosta Kuchnia 5. Ciasto brzoskwiniowiec Przepis na: Kulinarne Cuda 6. Ciasto Prince Polo-czekoladowo orzechowe Przepis na: Smaki Katriny 7. Afrykańczyk Przepis na: Cynamonowe Szczęście 8. Seromakowiec Przepis

BabskiePorady.pl - Przepisy
ciasto Szyszkowiec 49

proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem budyniowy(...)gotowej masy kajmakowej) 75 – 80 g ryżu preparowanego wykonanie: Preparowany ryż mieszamy z masą kajmakową. dodatkowo: ok. 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki herbatniki na jedną warstwę złożenie ciasta: biszkopt kakaowy – dżem porzeczkowy – krem budyniowy – herbatniki – masa szyszkowa Ciasto najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. Kroimy ostrym nożem

Domowy Smak Jedzenia