ciasto - 160969 przepisów (strona:978/10732)

Chałwowa szarlotka 38

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chałwowa szarlotka Składniki   (forma okrągła o średnicy 24cm) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 200 g zimnego masła   1 jajko   Mus jabłkowy: ok. 1,5 kg jabłek   1 łyżeczka(...)Chałwy marki Unitop np. ze słonym karmelem cukier puder do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania:   Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj placek ( będzie Ci później łatwiej rozwałkować ciasto do formy) owiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój

Wylizany Rondel
Drożdżowe serca z białym makiem 35

Przepyszne i przeuroczo wyglądające drożdżówki-serca z nadzieniem z białego maku :). Wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest przyjemnie plastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. A po upieczeniu drożdżówki wychodzą mięciutkie, puszyste, nie są za słodkie, no prostu miód malina :D. Zamiast białego maku można użyć zwykłego, niebieskiego, smakowo wyjdą wtedy jak zwykłe drożdżówki z makiem, które(...)też uwielbiam! Bardzo polecam :). Mak do nadzienia warto przygotować wieczór wcześniej ( chodzi o jego gotowanie, studzenie i zmielenie ). Również wieczór wcześniej można wykonać ciasto drożdżowe i włożyć na wyrastanie na całą noc do lodówki. Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki pszennej, u mnie mąka do ciast drożdżowych 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 250 ml mleka

Opowieści z piekarnika
Słonecznikowiec 493

Słonecznikowiec to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem maślano kajmakowym, udekorowane karmelizowanym słonecznikiem. Mięciutkie i delikatne w smaku. Ciasto łatwo się robi, jest niezwykle smaczne i nada się na każde okazje.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SŁONECZNIKOWIEC SKŁADNIKI: na blaszkę 23x28 cm. Biszkopt: jajka (4 szt.) sól (szczypta) cukier ( 3/4 szkl. = 135 g) olej (4 łyżki) mąka pszenna (1 szkl(...)kajmakowy: masło (200 g) masa kajmakowa gostyńska (1 puszka = 510 g) dostępna tutaj Przybory: foremka 23x28cm. mikser szpatułka miarka waga szklanka 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Nigdy nie przegap przepisu! 1. Przygotowanie . Foremkę o wymiarach 13x28 cm. smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia (papier przyklejam

Rita creative
Jak zrobić chleb na zakwasie 122

też zależeć od częstotliwości pieczenia chleba). Rada: jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zakwasem, jest on jeszcze młody i za słaby żeby podnieść chleb, polecam na początku dodawać do ciasta szczyptę drożdży suszonych, które wspomogą rośnięcie chleba. Czas przygotowania: 110 min + czas rośnięcia chleba (ok. 3-5 godz.)   Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22×8 cm) 400 g mąki(...)połącz całość do powstania jednolitej masy * Ilość wody może się nieznacznie różnić, co zależy od wilgotności mąki i konsystencji zakwasu. Ważne żeby po wymieszaniu wszystkich składników, otrzymać dosyć luźne ciasto, które ciężko byłoby wyrobić za pomocą dłoni. Takie ciasto sprawi, że chleb szybciej wyrośnie, a po upieczeniu będzie bardziej wilgotny . Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw

Słodki Blog
Kręciołki drożdżowe z parmezanem i pietruszką 64

kroku. Same bułeczki wyszły tak dobre, zwłaszcza zaserwowane z sosem czosnkowym, że nie byłam w stanie sprawdzić jak smakują następnego dnia, czy choćby po przestudzeniu. Wszystkie zniknęły błyskawicznie. Wykorzystałam ciasto drożdżowe z przepisu na pizzowe świderki i taki też kształt możecie wybrać do swoich kręciołków. Ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy) 7 g suchych drożdży(...)miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier oraz drożdże. Wlewamy ciepłą wodę i mieszamy składniki do połączenia. Wyrabiamy. Po chwili wlewamy olej. Wyrabiamy dalej, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawiamy je, przykryte ściereczką, na około 1,5-2 godziny, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży płat. Powierzchnię ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, posiekaną natką pietruszki oraz

Smaki Na Talerzu
Ciasto francuskie z burakiem i kozim serem 44

Buraki i kozi ser to idealne połączenie. Duet ten zaserwowany na cieście francuskim smakuje naprawdę obłędnie! Francuskie przekąski z kozim serem i burakiem w towarzystwie orzechów oraz świeżej rukoli to świetna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, rodzinne spotkania i inne okazje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie z buraczkami i serem kozim to przekąska, którą robi(...)naprawdę bardzo szybko. Proces przygotowania to dosłownie 5 minut + 15 minut pieczenia w piekarniku. Całą przekąskę można przygotować w dosłownie 20 minut. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, smacznego! CIASTO FRANCUSKIE Z BURAKIEM I KOZIM SEREM Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 ugotowane buraki 100 g sera koziego garść orzechów jajko garść rukoli czarnuszka do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

Przepiski.pl
Kiełbaski w cieście 65

przygotowania kiełbasek w cieście użyłam ciasta drożdżowego jak na pizzę . Zamiast kiełbasek można użyć parówek. Dodatkowo do środka można dorzucić żółty ser lub podsmażone pieczarki. Takie kiełbaski najlepiej smakują na ciepło ale na zimno także są smaczne. Podaje je z keczupem lub sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka(...)cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju oraz  8 cienkich kiełbasek keczup, użyłam domowego keczupu z cukinii jajko do posmarowania czarny sezam do posypania Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać. Następnie dodać olej i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i  odstawić do wyrośnięcia

Monia miesza i gotuje
Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia 47

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie trzeba piec. Jest bardzo efektowne, rozpływa się w ustach. Warstwy biszkoptów przełożone kremem i śmietaną na pewno posmakują każdemu. Ciasto z kremem możemy udekorować dowolnie. Ja użyłam startej czekolady i mielonych orzechów. Świetnie się sprawdzą małe pierniczki czy kolorowa posypka lub jakieś inne wasze patenty(...)Przepis znaleziony na jednej z grup facebookowych i nieco zmodyfikowany. Jeszcze mała uwaga odnośnie biszkoptów. W przepisie użyłam biszkoptów podłużnych tzw. lady fingers i biszkoptów okrągłych na spód ciasta i do oddzielenia warstwa kremu. Autorka postu namacza biszkopty w mleku. Ja nie, ponieważ moim by zbytnio nasiąkły. Ale jeśli wsadzimy te podłużne biszkopty bez namaczania i dodamy do nich krem

Mieszam w Garnku
Ciasto orzechwo miodowe 46

ciasto idealne dla tych, których cierpią na nadmiar orzechów, a z tego co widziałam na facebooku takich osób jest mnóstwo. Mamy tutaj orzechy zapiekane na cieście miodowym, biszkopt orzechowy oraz krem z dodatkiem orzechów w sumie ponad pół kilograma orzechów w jednym cieście. Pyszne, efektowne i dzięki temu, że jest wysokie to bardzo podzielne w sam raz na zbliżające się(...)święta.  Ciasto miodowe: 250 g masła (może być margaryna) 3 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 jajka 2 łyżeczki sody Masło siekamy z mąką dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) . Jeden z placków pieczemy ok 15 minut

Cynamonowe szczęście
Paszteciki z pieczarkami 43

składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: kcal w 100 g. Dieta wegetariańska. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Z podanych składników otrzymasz około 20 – 25 bułeczek . Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka (4/5 szklanki) 30 g świeżych drożdży (12 g drożdży instant) 65 g masła 82 % extra (około 1/3 kostki) 2 jajka (rozmiar(...)minut. W tym czasie drożdże się uaktywnią i spienią. Jeśli używasz suchych drożdży instant, to pomiń krok z oczekiwaniem na wyrośnięcie drożdży świeżych. Krok 2 – wyrabiam ciasto Na patelni roztapiam pokrojone w kostkę masło i odstawiam do ostudzenia. Do miski z aktywnymi drożdżami wbijam jajka. Wlewam także pozostałe mleko, dodaję sól i całość mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się

Ania gotuje
Migdałowe kulki 45

jednego zrób 3! A jeśli poniesie Cię fantazja to 4 lub 5! O czym mowa? Oczywiście o świątecznych ciasteczkach. Z jednego ciasta tzw. bazy upieczemy przynajmniej 3 rodzaje ciasteczek. Migdałowe kulki są obtoczone w sezamie, kokoskach lub cukrze pudrze. Z rodzynkami lub migdałem na środku. Możesz też dodać kawałki orzechów, czekolady, mak lub skórkę pomarańczową. Te kruche, delikatne ciasteczka przypominają(...)Jedne w białku i wiórkach kokosowych. Inne w żółtku i sezamie. Możesz też upiec gładkie kulki i udekorować białą i ciemną czekoladą. Albo polać lukrem. Tym sposobem z jednego ciasta upieczemy różne ciasteczka świąteczne! Migdałowe kulki: Składniki: 200 g zimnego masła 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 350 g mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej kilka kropli aromatu

dolcevitainmykitchen
Pieczeń warzywna z pieczarkami 45

/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./ Warzywna pieczeń w cieście francuskim to wegetariański odpowiednik słynnej na całym świecie pieczeni wellington. Do przygotowania nadzienia do pieczeni możesz użyć różnych upieczonych lub podsmażonych warzyw. Ja dziś zdecydowałam się na 3 wiodące składniki: dynię piżmową, o pysznym delikatnym, nie zanadto słodkim smaku, pora, który idealnie podkręci smak(...)rodzinny obiad w Boże Narodzenie. Będzie smakowała zarówno osobom, które nie jedzą mięsa lub je ograniczają, jak i mięsożercom. Pieczeń możesz przygotować także w wersji wegańskiej. Wystarczy wybrać ciasto francuskie w wersji wegańskiej a jajka zastąpić wegańskim odpowiednikiem, aquafabą (wodą z ciecierzycy) lub glutem z ciemienia lnianego. Reszta przepisu pozostaje bez zmian! Wybierając składniki tego dania, zwróć uwagę na pochodzenie

nietylkopasta.pl