ciasto - 160969 przepisów (strona:983/10732)

Bułki Hamburgerowe – przepis 51

czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto(...)ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60min. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 100g i z takiej masy ciasta po wyrośnięciu i upieczeniu powstaną bułki wielkości typowych bułek hamburgerowych. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy

Księga-Smaku
Pleśniak z dżemem 59

Moje ulubione ciasto, więc nie mogło zabraknąć go na blogu. Kruche maślane ciasto, słodko-kwaśny dżem i delikatna bezowa pianka to idealne zestawienie. A oto mój przepis SKŁADNIKI: Ciasto: 5 żółtek (temperatura pokojowa) 200g. zimnego masła 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki śmietany 18 % Beza: 5 białek 250g cukru(...)WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło (można użyć palmy). Ucieramy za pomocą robota z łopatką do ciasta kruchego (lub ręcznie) do połączenia składników. 2/3 ciasta zawijamy w folię . Do pozostałego dodajemy łyżkę kakao i ponownie mieszamy. Gotową część kakaową również zawijamy w folię i obie kulki wkładamy

Do Garów!
Truskawkowiec Teściowej 55

Truskawkowiec Teściowej to bardzo delikatne i puszyste ciasto, które rozkocha Was w sobie, już po pierwszym kęsie. Jest bardzo lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnego musu truskawkowego i pysznej masy na bazie śmietanki kremówki. Ciasto truskawkowiec teściowej to wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego gościa. Zapraszam(...)przepis! PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWIEC TEŚCIOWEJ Składniki BISZKOPT 1/2 szklanki mąki 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * składniki na 1 biszkopt, należy upiec dwa takie biszkopty MASA TRUSKAWKOWA 300 ml wrzącej wody 2 galaretki truskawkowe 800 g truskawek mrożonych MASA ŚMIETANOWA 800 ml śmietany 30%-36% 4 łyżeczki żelatyny ½ szklanki wody 1 niepełna szklanka

Alle Dobre!
SERNIK AMBASADOR + FILMIK 55

Sernik ambasador to ciasto wielosmakowe, czekoladowo-waniliowo-bakaliowe. Ciasto może wydawać się pracochłonne ale jakie jest pyszne. Warto je upiec i delektować się jego smakiem.  CIASTO :   4 szklanki mąki tortowej ( szklanka zawiera 125 g mąki )  200 g masła 5 żółtek '' klasa M'' 1 szklanka cukru pudru  1 łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  CIASTO - Składniki ciasta zagniatamy lub wyrabiamy robotem i dzielimy na trzy części, gdzie jedna ma być większa, druga mniejsza a trzecia najmniejsza.  Do tej najmniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy.  Cekoladę kroimy na kawałki, rodzynki i morele moczymy we wrzątku i odcedzamy.  SER - białka ubijamy i odkłądamy na bok. Żółtka przekładamy do misy robota, dodajemy cukier

Kulinarne Fantazje Marioli
Słony karmel 51

Słony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast, tortów, lodów, deserów, czy nawet popcornu. Z tym przepisem przygotujecie ten obłędny, karmelowy sos w domu. Wystarczy 10 minut i gotowe! Jak zrobić słony karmel – niezbędnik Przygotowanie słonego karmelu w domu jest zdecydowanie prostsze niż mogłoby się wydawać. Do zrobienia solonego karmelu wystarczą tylko 4 składniki : cukier, masło, śmietana(...)naprawdę intensywnie mieszać, by połączyła się w kremową całość. Śmietankę dodaj dopiero, gdy masa jest jednolita. Solony karmel – z czym podawać? Sos karmelowy to fantastyczna polewa do ciast. Dowodem na to jest jeden z moich ulubionych serników, czyli sernik z białą czekoladą i solonym karmelem – prawdziwe niebo w gębie! Solony karmel możecie też dodawać do deserów w pucharkach

Na-talerzu.pl
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis 49

czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać(...)ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min . Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 75g i z takiej masy ciasta po wyrośnięciu i upieczeniu powstaną bułki wielkości typowych kajzerek. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy

Księga-Smaku
Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś 55

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś  Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś to pyszne ciasto z brzoskwiniami z puszki i budyniem ugotowanym z dodatkiem soku przecierowego. Taki deser smakuje małym i dużym łasuchom :) Zobaczcie przygotowania ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto Kubuś z brzoskwiniami z puszki jest bardzo proste w przygotowaniu. Mój przepis na mały biszkopt(...)sprawdza się na przykład do przekładania tortów dla dzieci. Warstwa herbatników jest opcjonalna, ale dodatek ciastek sprawia, że śmietana i budyń lepiej się łączą i nie rozdzielają podczas krojenia. Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś wieńczy pyszna, leciutka pianka śmietankowa obsypana wiórkami ciemnej czekolady. To wspaniały deser na Święta i inne okoliczności. Bardzo polecam, smacznego :) Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, składniki: na kwadratową blaszkę

Lekcje w kuchni
Brownie o smaku pomarańczy 51

Brownie to ciasto, które się szybko robi i zawsze się uda, bo swoim wyglądem przypomina zakalec. Tym razem postanowiłem delikatnie zmienić jego smak i przygotować Brownie o smaku pomarańczy. To Brownie jest wilgotne w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz i bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Przepis na szybkie ciasto: Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki 180 g masła 3 jajka(...)starta skórka z 1 pomarańczy 200g cukru 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Będziemy mieli wtedy większą pewność, że ciasto się uda. Brownie o smaku pomarańczy [PRZEPIS] Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła. Następnie dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok, aby przestygło

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SZARLOTKA 39

Uwielbiam minimalistyczne wypieki. Im mniej, tym lepiej. Jak w ubiorze. Klasyka zawsze wygra. Tak, jak w tej szarlotce. Delikatne maślane ciasto gwarantuje rozkosze podniebienia, a słodko-kwaskowata nuta duszonych jabłek z uwielbianym przeze mnie cynamonem sprawia, że na pewno to ciasto upiekę raz jeszcze. To przepis mojej koleżanki. Mała ilość żółtek sprawia, że ciasto jest naprawdę kruche. Z własnego przepisu(...)szarlotkę dodałam tutaj tylko ocet winny, dla lepszego scalenia się zagniatanego ciasta. Szarlotka pełniła jakże ważną rolę urodzinowego wypieku dla mojej pociechy. Jako że nie przepada za maślanymi tortami, wybrała swoje ulubione ciasto, po prostu szarlotkę! Bo i z czegoś zwyczajnego można zrobić niezwyczajne! Co jest potrzebne? 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) cukier waniliowy lub kilka kropel pasty waniliowej

Raj dla Podniebienia
Kopytka 49

odstawić do wystudzenia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i zagnieść gładkie ciasto, ale nie robić tego zbyt długo, gdyż ciasto może się zrobić kleiste, a dosypanie zbyt dużej ilości mąki sprawi, że kopytka będą zbyt twarde. Z całej kuli ciasta odkrawać po kawałku(...)podsypywać delikatnie mąką i wałkować dłońmi w rulon. Gotowy rulon delikatnie dłonią spłaszczyć, a następnie odkrawać po delikatnym skosie ok. 1 cm kawałki ciasta i tak to wykorzystania całego ciasta. W szerokim garnku zagotować wodę, wsypać 2 łyżeczki soli, wrzucić kopytka, delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna (można gotowanie podzielić na 2 tury, gdyż na jeden raz będzie

ememe kitchen