ciasto - 160969 przepisów (strona:976/10732)

Chleb kakaowy z oliwkami, czekoladą i pistacjami 30

dobrze zaserwowany z powidłem bądź z dżemem. Podstawą tego chleba jest mąka chlebowa , ciemne kakao oraz dodatki takie jak oliwki, pistacje i czekolada. Przygotowanie chleba kakaowego zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to zresztą jest bazą tegoż chlebka. Najpierw w miseczce łączę mleko, wodę, trochę mąki oraz drożdże. Odstawiam całość na chwilę do wyrośnięcia, po czym wyrabiam z pozostałymi składnikami(...)poza oliwkami, czekoladą i pistacjami. Te dodatki dodaję na samym końcu, dopiero wtedy kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione. Ciasto drożdżowe odstawiam w sumie do wyrośnięcia dwa razy. Najpierw wyrasta od razu po wyrobieniu, a drugim razem po przełożeniu do formy do pieczenia. Wyrośnięte ciasto piekę nieco ponad 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczony chleb studzę

MeCooks
Gofry bananowe z płatkami owsianymi 40

przygotowania:  5 min  Czas pieczenia: 4-6 minut  Ilość:  6 małych gofrów Przygotowanie Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze blendujemy, do uzyskania lejącego się ciasta. Następnie do dobrze nagrzanej gofrownicy wylewamy porcję ciasta , zamykamy i wypiekamy przez 4-6 minut , w zależności od mocy gofrownicy. Dla tych co nie korzystają z wagi, jeżeli po upieczeniu(...)pierwszych gofrów ciasto wydaje się zbyt wilgotne i zakalcowate dodajcie do ciasta około 30-40 g płatków owsianych i ponownie zblendujcie. Banan sprawia, że ciasto nabiera wilgotności, ale jego zbyt duża ilość powoduje, że wychodzi zakalec Upieczone gofry najlepiej odstawić na kratce do ostygnięcia, aby nabrały delikatnej chrupkości. W międzyczasie do rękawa cukierniczego wkładamy tylkę w kształcie rozetki i przekładamy

WegePrzepis
ciasto W-Z prosto z PRL-u z serkiem homogenizowanym 54

składniki na ciasto: 160 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem (stopniowo dodając) na puszystą masę (miksujemy ok. 10 min.). Do puszystej masy stopniowo dodajemy jajka(...)Następnie dodajemy w 2-3 turach przesiane składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno a boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na krem z serków

Domowy Smak Jedzenia
ciasto ufo bez pieczenia 36

składniki na masę z zielonych soków: 1000 ml zielonego soku/napoju 3 budynie waniliowe dodatkowo: biszkopty na spód ciasta 1 duże opakowanie delicji (ok. 24 sztuki) wykonanie: Biszkopty układamy na dnie foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). 700 ml soku zagotowujemy a w pozostałym dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy i cały czas(...)się z masą. Przykrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo masę i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem wykładamy na delicje. składniki na wierzch ciasta: 2 zielone galaretki 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka sypana z kremem. 37

przepis na szarlotkę z nieodpartym domowym nadzieniem z soczystych jabłek, całość zwieńczona delikatnym kremem z mascarpone. Uwielbiam przepisy z jabłkami , począwszy od jaglanki na śniadanie w towarzystwie jabłek , jabłeczniki, ciasta z jabłkami , muffinki no i oczywiście szarotka . Jeśli kochasz jabłka , ta szarlotka jest obowiązkowa byś ją upiekła! Jest to ciasto , które każdy powinien spróbować! Ta szarlotka to skarbnica smaku. Kasza(...)jarzynowej połowę masła. Wysyp druga porcję sypkich składników i połóż resztę jabłek. Następnie połóż trzecia porcję sypkich składników i zetrzyj resztę masła. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 70 minut. Upieczone ciasto wyciągnij i odstaw by ostygło. W misce ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i dodaj serek mascarpone. Miksuj przez 2 minut, do połączenia się składników

Zdrowy Styl Joanny
Chałka 42

więc jest co gotować, będzie co publikować. Dziś chałka. Miałam nadzieję na publikację przepisu mojej babci, ale to niestety nie przejdzie. W ogóle babcię kojarzę właśnie z chałką i ciastem drożdżowym. I na to drugie przepis jak najbardziej mam (jest nawet na blogu), natomiast na chałkę już niekoniecznie. Jedno i drugie robi się w sumie podobnie, ale nie wiem(...)smarowidła. Na końcu tej książki można natknąć się na domowe wypieki i tam właśnie znalazłam przepis na chałkę. Jej składniki są w sumie identyczne jak w babcinym przepisie na ciasto drożdżowe, nie szukałam więc dalej. I od razu jeszcze Wam o czymś wspomnę. Chałka dla mnie nie może być tak słodka jak ciasto drożdżowe. I ten dzisiejszy przepis właśnie taki

Kardamonovy
Mazurek z lemon curd 42

niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2023/04/mazurek_z_lemon_curd.jpg W naszych domach nie było tradycji pieczenia mazurków, my sami także ich nie robimy na świąteczny stół, gdyż wolimy zjeść dobrą drożdżową babkę lub kawałek ciasta z kremem. Blogowanie rządzi się swoimi prawami, dlatego też przygotowaliśmy przepis na świąteczny mazurek z lemon curd . Przypadnie on do gustu szczególnie tym, którzy lubią kruche, maślane ciasta i orzeźwiający smak cytryny(...)Mazurek z lemon curd – składniki Kruche ciasto na mazurek: 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki mleka Krem lemon curd: 1 cytryna 70 g cukru 1 jajko 50 g masła 250 g mascarpone 100 ml kremówki 30 % Dodatkowo: 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Mazurek z kremem czekoladowo-hibiskusowym 39

Mazurek to ciasto, które zawsze pojawia się na Wielkanoc. Pięknie przystrojony, słodki, na kruchym spodzie. Dzisiaj zupełnie nowy przepis, który powstał dość spontanicznie w mojej kuchni. Dzięki dodatkowi hibiskusa nie jest zbyt słodki mimo białej czekolady. Ozdobiony mini bezikami i owocami liofilizowanymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mazurek z kremem czekoladowo-hibiskusowym Składniki Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)śmietanki 30% 160 g białej czekolady 40 g kwiatów hibiskusa 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mini beziki owoce liofilizowane Instrukcje Kruche ciasto: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Jeśli zostanie Wam ciasto, z reszty można upiec kruche ciasteczka

To co lubię - gotuję i polecam
Leśny mech z malinami 76

urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Równie dobrze możesz je upiec bez jakiejkolwiek okazji, ponieważ jest obłędne w smaku i co istotne, dość łatwe w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto leśny mech ma piękny zielony kolor, a to zasługa świeżego szpianku, który jest dodany do biszkoptu. Dodatkowo w cieście znajduje się warstwa malin zatopionych w galaretce oraz pyszny krem śmietankowy(...)białą czekoladą. Całość pięknie prezentuje się na talerzu i smakuje nieziemsko. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne i nietrudne w przygotowaniu ciasto, leśny mech z malinami będzie idealnym wyborem. LEŚNY MECH Z MALINAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 200 g świeżego szpinaku 3 jajka 2/3 szklanki cukru 125 ml oleju 280 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepiski.pl
Karpatka 54

Karpatka to moje ciasto dzieciństwa! Karpatka to bardzo popularne ciasto, które chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To połączenie dwóch pofałdowanych blatów ciasta parzonego przełożone dużą ilością kremu budyniowego. Zapraszam po przepis na najlepszą karpatkę z puszystą, zwartą masą budyniową, która nie wypływa po bokach. Jeśli odtworzysz przepis krok po kroku to gwarantuję, że Twoja karpatka będzie cudownie pyszna! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki na karpatkę: ciasto parzone 5 jajek M 150 g masła (3/4 kostki) 1 szklanka wody 1 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli krem budyniowy 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki cukru – 120 g 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła do dekoracji: cukier puder szklanka o pojemności

Gotuj z Prezesem
Sernik z gruszkami i kruszonką 20

Sernik z brzoskwiniami to dość popularne ciasto chyba nie tylko w mojej rodzinie. Wzorując się na tym przepisie upiekłam sernik z gruszkami. Kolor gruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche ciasto w postaci kruszonki na wierzchu skusi każdego, zarówno niejadka(...)smakosza. Składniki: Ciasto kruche ? 3 szklanki mąki ? 250 g masła ? 3 łyżki cukru ? 5 żółtek ? 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ser ? 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica ? 250 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 jajek ? 2 budynie śmietankowe Piana ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche

To co kocham
Pyszne włoskie ciasto z 12 łyżek 35

Ciasto 12 łyżek jest niezwykle szybkie i łatwe w wykonaniu. Istotne jest to, że do jego przygotowania wystarczy wykorzystać podstawowe składniki, które z pewnością każdy z nas posiada w swojej kuchni. Nie trzeba specjalnie jeździć po różnych sklepach szukając produktów, których nie stosujemy na co dzień i których nie wykorzystalibyśmy później do innych przepisów. Włoskie ciasto wykona nawet największy amator(...)cukiernictwa! Ten przepis jest świetną propozycją w sytuacji, kiedy za chwilę mają odwiedzić nas niespodziewani goście. Gwarancją jest to, że „ciasto 12 łyżek” będzie smakować każdemu. Nie dość, że szybko przygotowuje się je to jeszcze szybciej znika ze stołu. Ciasto 12 łyżek z owocami będzie jeszcze smaczniejsze, mimo że nie są one uwzględnione w oryginalnym przepisie. Składniki

Fascynacje Ani
Ptysie z kremem czekoladowym 37

Ptysie... Obłędnie chrupiące lekkie jak piórko ciasto wypełnione kremem... :) To chyba taki smak dzieciństwa - ptysie z lekką jak chmurka bitą śmietaną. Dziś przychodzę z przepisem na ptysia z kruszonką obficie napełnionego aksamitnym, mocno czekoladowym kremem. Składniki (8 sztuk): Kruszonka: 50 g. masła 50 g. mąki pszennej 25 g. cukru białego 25 g. cukru brązowego Krem czekoladowy: 150 g. gorzkiej czekolady(...)pokruszonej lub w pastylkach) 450 ml. śmietanki 30% 90 g. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ciasto parzone: 50 ml. wody 50 ml. mleka 45 g. masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 60 g. mąki 2 jajka M Opcjonalnie: cukier puder do posypania Dzień wcześniej przygotuj kruszonkę oraz bazę do kremu. Składniki kruszonki połącz w misce i zagnieć ciasto. Ułóż

Delicious Place