Brioszka (brioche)

Brioszka (brioche)

Brioszka (brioche)

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie: Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięci... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mama Gotuje

Warto przeczytać

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

metztil

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, śniadanie, francuskie, śniadania, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, drożdżowe, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto francuskie, szybkie ciasto, fajne ciasta, szybkie śniadanie

Inne przepisy z Mama Gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.