ciasto - 162907 przepisów (strona:960/10861)

Drożdżowe rozmaitości owocowe 104

ciasto 800 g mąki 70 g margaryny 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 40 g drożdży 2 jajka pół łyżeczki soli 360 ml mleka nadzienie owoce (agrest, maliny) 3 serki homogenizowane 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej brązowy cukier Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać.  Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko(...)drożdżami cukrem i tłuszczem. Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny  Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną.  Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .  Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości

Gotowanie jest łatwe
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 386

Tradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować

Bullio
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 300

Kruchutkie, delikatne ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki(...)Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek   Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą

Słodka Strona
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 274

jest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt(...)dodatkiem kakao pieczemy dłużej niż biszkopty jasne – około 45-50 minut. Dopiero po upływie 40 minut możecie otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone. Wbity w środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół.   Krem przygotowujemy

Karo in the Kitchen
Orzechowiec II 288

Wspaniałe miodowe ciasto, proste w wykonaniu, smakowite, miodowo-karmelowe z chrupiącymi orzechami, no i ten budyń dodający mu wilgoci i kruchości z każdym dniem czyniąc go smaczniejszym..... Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżeczki sody Masa budyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)łyżki mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 3 cukry waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez

kgwjanczewo
piernikowy placek z cukinią i bakaliami 182

placek piernikowy z cukinią Przepis ten, jest jednym z moich ulubionych. Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta  sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto(...)wiele dłużej zachowuje swoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo ciasto pozostaje świeże, ponieważ znika prawie natychmiast), jest więc idealne, aby zabrać je na jesienna weekendową wyprawę, w roli słodkiego prowiantu. składniki 1  cukinia ( około 350 g)  3 jajka 400 g mąki 120 g bakalii 100 ml oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao

Miód i pieprz
Ptysiowe łabędzie różane 193

razem Ciasto na niedzielę i zaproszenie przez Bożenkę , to nie lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu ptysie z bitą śmietaną i eklerki z kremem budyniowym , więc czym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie(...)Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego - sok z ½ cytryny Dodatkowo: - 1 łyżeczka wody różanej - cukier puder do oprószenia

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 262

Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(c click lick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk) Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem Składniki na 12 bułeczek: ciasto 330g mąki pszennej 15g drożdży świeżych lub 4 g suchych 150 ml mleka 1 jajko 4 łyżki cukru 35g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu(...)łyżki brązowego cukru  40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek brązowy cukier do posypania/1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy lub papilotki na muffinki Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru  i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką

Mia Cucina Sofieta
Śliwkowiec z Kruszonką 165

Uwielbiam Ciasta z Owocami, a jedne z moich ulubionych owocami są śliwki.Kiedy jest sezon bardzo często po nie sięgam.Śliwki dodają lekkiej kwasowości ciastu co idealnie się komponuje ze słodyczą wilgotnego ciasta. Śliwkowiec z Kruszonką   Składniki na Ciasto: 1 kostka Margaryny musi być w pokojowej temperaturze 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu ale może być brązowy(...)śliwek   Składniki na kruszonkę: 10 dag margaryny- musi być zimna 2 łyżki cukru ja dałam kryształu 5 łyżek mąki 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta Sposób Wykonania:   Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej. Margarynę kroję w plastry, wrzucam do miski i miksuję na wolnych obrotach Ubijamy mikserem na gładką masę

Gotowanie Patki
Ciasto czekoladowe z cukinią 173

Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią , przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości(...)suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź

codojedzenia
Ciasto kruche z pianką z TRIO owocowym 235

się objadamy :) zrobimy kruche ciacho z świetną kompozycją owoców: brzoskwinia, borówka amerykańska i banan. Wszystko przykryjemy białkowym puchem i zapieczemy :) Zaskoczycie się rewelacyjnym połączeniem smakowym tych 3 owoców!. Polecam ciasto do aromatycznej kawy ! Na blaszkę: 30/40cm Czas przygotowania: ok. 1 godzina Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie: 1/ Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce którą wcześniej smarujemy tłuszczem. 2/ Posypujemy ciasto bułką tartą lub smarujemy białkiem.  3/ Rozkładamy równomiernie

Kuchnia PROzdrowotna
Wegańska zebra 178

Tego typu ciasta bardzo często są dostępne w sklepach jako gotowe, jednak kupne nie smakuje najlepiej, a do takiego domowego to już mu szczególnie daleko. Poniższa zebra jest puszysta i bardzo delikatna, o czekoladowo-waniliowym smaku z nutką cytrynowego akcentu. Bardzo prosta w przygotowaniu – raz, dwa i gotowe! Poza tym wygląda bardzo atrakcyjnie, a to dzięki naprzemiennej metodzie nakładania warstw(...)ciasta. Składniki na dużą keksówkę o długości 30 cm: Ciasto jasne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki cukru waniliowego ½ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1 ½ szklanki mleka sojowego skórka starta z 1 cytryny ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (ryżowego, z pestek winogron) Ciasto ciemne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki cukru waniliowego niepełne ½ szklanki cukru trzcinowego

Roślinna - blog wegański
MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ 322

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu  Cynamonowe szczęście . Spodobało mi się proste, szybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta.   I ... nie rozczarowałam się, ani trochę.  Ciasto robi się szybciuteńko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli(...)już na początku same plusy :)).  Po upieczeniu i wystudzeniu autorka przepisu odwróciła ciasto do góry nogami tak, że warstwa jogurtowa stanowi u niej spód ciasta. Ja zostawiłam ciasto w takiej formie, w jakiej je upiekłam, nie widziałam potrzeby odwracania go. Co do smaku to ... kolejne superlatywy :)  Odpowiednio słodki, pyszny wilgotny murzynek, a na nim delikatna, głaciuteńka warstwa czegoś

Walijskie Pichcenie
Drożdżowo - cynamonowy zawijaniec ze śliwkami. 159

Hmmmm i co ja mam napisać o tym cieście  ??? Mniamuśne  :)  Zestawienie ciasta drożdżowego z cynamonem  już posmakowałam wcześniej  ( klik )   lub ( klik ) Drożdżowe ze śliwkami to znane , popularne i pyszne  ciasto ( klik ) Dlatego dziś te dwa w jednym  , Nie mogło nie smakować  :)   Składniki : 1 szklanka mleka 4 dkg świeżych drożdży(...)łyżki cukru 3 szklanki maki (pół kg ) + odrobina do podsypania ciasta  2 jajka  1/4 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 4 łyzeczki cynamonu 1 szklanka cukru 1,4 koski masła (50g) 70 dkg śliwek   Wykonanie : Drożdże rozetrzeć z cukrem , zalać lekko podgrzanym mlekiem. Odstawic na ok 15 minut do wyrośnięcia. po tym czasie dodac wszystkie pozostałe

Malinowa Kawiarenka
Snikers 274

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis. SKŁADNIKI ok.600 g mąki  3-4 łyżki miodu  2 jajka 2 łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka(...)orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa ciasta pieczemy  w 180 stopniach

W kuchennym oknie Ewy