Miała być wuzetka z grubą warstwą kremu, ale okazało się, że w lodówce mam zaledwie 400g kremówki. Powstała więc "dietetyczna" wersja tego pysznego ciasta. Z tego przepisu również zrobicie klasyczną wersję ciasta, dopiszę gdzie należy zwiększyć proporcje. Składniki: 8 jaj 200g cukru 250g mąki pszennej 50g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400g kremówki (lub 1000g kremówki(...)Masę jajeczną miksujemy na najmniejszych możliwych obrotach miksera i dodajemy powoli przesiane produkty. Masa może lekko opaść, nic złego się nie dzieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika, wykładamy na kratkę i obracamy do górny
Gotowanie i blogowanieskładniki na ciasto: 350 – 400 g mąki 120 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz śmietanę i mieszamy siekając nożem. Dodajemy masło siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy części. Każdą z osobna rozwałkowujemy(...)obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Gotową jeszcze ciepłą masą przekładamy blaty ciasta. składniki na masę orzechową: 200 g orzechów włoskich 150 g masła 180 g cukru 3 łyżki miodu wykonanie: Orzechy grubo siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podgrzewamy na małym
Domowy Smak JedzeniaWitajcie :) jutro wyjątkowy dzień więc postanowiłam upiec słodkie ciasto :) chodzi mi o kolor oczywiście :) Do ciasta użyłam cytrynek w rumie Eterno oraz pysznej masy śmietanowo waniliowej. Ciasto wszystkich zachwycało kolorem i smakiem, podałam je na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold. Zapraszam :) Składniki : 8 jajek 1.5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cieplej(...)wody 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki na czubek noża barwnika żółtego na czubek noża barwnika czerwonego do nasączenia ciasta 2 łyżki cytrynek w rumie Eterno 3 łyżki wody przegotowanej Masa śmietanowa : 3 cukry waniliowe 4 łyżki cukru pudru 5 śmietan fix 1 l kremówki 30 % Blaszka 25/32 Wykonanie : Białka ubić
Sama słodycz i szczypta chiliTort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli(...)szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao Dżem do przełożenia Ciasto udekorowałam blanszowanymi migdałami oraz płatkami migdałów Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i jaglaną ( zmieniłam kaszę jaglaną). Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem
nietadietaCiasto z galaretką i kremem wiśniowym Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła kokosowego 4 łyżki kakao 2 galaretki owocowe 1 puszka mleka kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych 3 listki żelatyny agawa wiśnie, sok wiśniowy Do miski wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, masło kokosowe, agawę i mleko. Wszystkie składniki(...)wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na 2 równe części. Pierwszą część wylałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 25 min, temp 180°C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Do drugiej części ciasta dodałam kakao i ponownie zmiksowałam. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste, należy dolać mleka. W międzyczasie przygotowałam galaretkę owocową
nietadietamożna było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki(...)Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie
Jem więc Jestemskładniki na ciasto: 500 g mąki 80 g masła 200 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 4 łyżki mleka dodatkowo: 5 jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Amoniak rozpuszczamy w letnim mleku. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło oraz rozpuszczony amoniak i wszystko razem miksujemy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy(...)godz. lub na noc. Po tym czasie dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 5 równych części lub 4 części i wtedy możemy użyć większej blaszki. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wymiarów blaszki, w moim przypadku 21cm x 25cm). Trzy spody pieczemy osobno w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniadotąd babeczki, jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie . Dziś kolej na Tort Red Velvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam(...)średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Red Velvet będzie Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko
Ciastkozercypierwszy test naszego nowego robota kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku robot kuchenny(...)rozwiązania, które ułatwiają codzienne prace w każdej kuchni, a przy tym bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym blacie :) Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji. Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane(...)owocami , które również zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując
O kuchni z uczuciemPrzyznam szczerze to ciasto jest bardzo, bardzo pracochłonne, ale myślę, że jest godne nawet największego wysiłku. Biszkopt orzechowo - brzoskwiniowy, krem budyniowy z advokatem, mus brzoskwiniowy i galaretka, czego chcieć więcej? Jest to idealna propozycja dla zwolenników brzoskwini i orzechów, i zaspokoi nawet najbardziej wymagający gust:) Składniki: *Ciasto: 4 jajka 100 g drobno posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów(...)mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g) 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem
Piekę, bo lubięPyszny i prosty sernik w sam raz na weekend. Wykwintności i specyficznego charakteru nadaje mu puder z liofilizowanych malin, który dodałam do kruchego ciasta, masy serowej oraz posypałam nim sernik. Być może jest to monotematyczne, jednak kolor ciasta tak bardzo uwiódł moje serce, iż nie mogłam się oprzeć. Całość dzięki takiemu zabiegowi uzyskała piękny, lawendowy kolor. Podobny puder można zrobić(...)suszonych kwiatów hibiskusa lub możemy go zwyczajnie pominąć. Wówczas nasz sernik będzie biały. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)* Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany
Mango Papajabardzo interesująca postać), zainspirowałam się jej przepisem. Połączenie niezwykłe bo są tu jagody, cynamon i wiórki kokosowe, ale Misiek zjadając o 23 ekspozycję do zdjęcia stwierdził, że to ciasto od teraz znajduje się w 3 jego ulubionych które piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe. Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych(...)uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 350-400 g jagód kruszonka: 50 g mąki pszennej (użyłam razowej) 50 g cukry trzcinowego 2 łyżki masła kokosowego (około
greenscarfskładników. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki, na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość przelewamy do foremki wyłożonej papier do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 160 st. C przez ok. 30 – 40 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie(...)przekrawamy na dwa blaty. składniki na nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego) 50 ml likieru kakowego lub 100 ml wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku 30 g nutelli 100 g orzechów laskowych, zmielonych wykonanie: Masło
Domowy Smak Jedzeniaróżne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć co nam się tylko podoba, dlatego przekąska ta dogodzi nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom;-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego garść oliwek garść kukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz(...)kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Śmietanę łączymy z jajkiem
Kuchnia Pełna Pasji