ciasto - 162258 przepisów (strona:952/10818)

Ciasto "Makowa panienka" 4083

Witajcie po Świętach :) Chciałam jeszcze dziś podzielić się z Wami przepisem na jedno z ciast, które przygotowywałam w tym roku na Boże Narodzenie a mianowicie "Makową panienkę". To dość znane ciasto składające się z maku, migdałów i wiórków kokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę fajnie(...)więc warto je wypróbować :)  Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " I love bake ") Ciasto: 8 białek 100 g cukru 4 żółtka 150 g maku 100 g blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego

Simply Food
Ciasto francuskie 123

Ciasto francuskie ma opinie trudnego do przygotowania ale wcale tak nie jest. Jego przygotowanie jest jednak czasochłonne. 125 g mąki pszennej 150 g masła 1/4 szklanki wody pół łyżeczki octu szczypta soli Do miski przesiej mąkę. W szklance wymieszaj wodę sól i ocet i dodaj do mąki. W rondelku rozpuść 25 g masła i dodaj do mąki z wodą, solą(...)octem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Wstaw na 2 godziny do lodówki zawinięte w folie spożywczą. 125 g schłodzonego masła rozwałkuj przez folie spożywczą  na grubość około 1,5 mm. Wstaw masło do lodówki do schłodzenia. Wyjmij ciasto z lodówki. Blat posyp delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu o cieńszych brzegach. Na środek ciasta połóż masło wyjęte

cukrem pudrem posypane
Kołacz drożdżowy z serem 188

Smak dzieciństwa kojarzy mi się między innymi z kołaczem drożdżowym z serem. Ciasto to doskonale smakuje ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 20g drożdży, 1,5 łyżki margaryny, 2,5 szklanki mąki, Masa serowa: 250g sera białego, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła(...)opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru kryształu, 50g Rodzynek Królowej HELIO , Kruszonka, 1 łyżka masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko oraz sól. Mieszam. Stopniowo do masy przesiewam mąkę oraz wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 50 minut do wyrośnięcia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Focaccia z oliwkami z ciasta uniwersalnego 155

Ciasto uniwersalne  sprawdza się w wielu wypiekach.  Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza (  klik  ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc(...)lepiej naszykować niewielką porcję, tak, aby nie trzymać focacci do następnego dnia.  składniki 1/4 porcji ciasta uniwersalnego ( przepis  tutaj  ) 1- 2 łyżki oliwy z oliwek  8 oliwek pokrojonych w plasterki gruboziarnista sól morska igiełki z gałązki rozmarynu  dodatkowa oliwa do podania przygotowanie Jeżeli używamy ciasta mrożonego, należy je rozmrozić i doprowadzić do temperatury pokojowej. Ciasto

Stare Gary
Przepis na Piernik z Polewą | Pyszny i Prosty 315

możemy dodać gotową przyprawę do piernika około 3 łyżeczek Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny Przygotowanie: Białko ubijam na sztywną pianę i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Do mąki dodaję sodę, kakao, przyprawy i mieszam. Do miski przekładam masło lub margarynę o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku(...)cały czas miksując, gdy żółtka połączą się z ciastem dodaję miód i śmietanę cały czas miksując. Po połączeniu się składników dodaję stopniowo mąkę i miksuję do momentu aż ciasto stanie się jednolite. Na koniec do ciasta dodaję ubite białka i miksuję na wolnych obrotach przez chwilę tak żeby białka połączyły się z ciastemciasto jest gotowe. Tak przygotowane ciasto przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
METROWIEC 205

Pamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja.   SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl(...)mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna

słodki bratek
Makowiec zwijany 1190

godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: ·          3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania ·          180 ml letniego(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa

Proste Potrawy
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 510

które smakuje po prostu obłędnie! <3 Chyba każda gotująca i każdy gotujący ma przepis na ciasto, które może robić niemalże z zamkniętymi oczami, które zawsze wychodzi i wywołuje uśmiech zadowolenia na twarzach jedzących. Ciasto, którym możemy ugościć przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i z pewnością ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania(...)zakochałam się w nim od pierwszego gryza Ania znalazła je na Kwestii Smaku i stało się ono zdecydowanie jej ciastem nr 1, o którego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego

Eat me! Fit me!
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 508

Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole? Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250 gramów margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru(...)waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią

Cukiernia Pychotki
Kopiec kreta 171

Kopiec kreta do słodka wersja mięsnego jeża. Nawet producent miał dystans do tego wykwintnego deseru, nazywając jedną z jego wersji “Wakacje na krecie”. Kopiec stał się modny na fali ciast w proszku. Broń Boże nie mam nic do półproduktów, ale nigdy nie rozumiałam tego fenomenu, że kupuje się ciasto w proszku, a potem i tak trzeba do niego dodać(...)kopca kreta, które nie wymagały kupowania proszku z emulgatorem, difosforanem, mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym czy octowym, ale jednocześnie cytując producenta oryginalnego proszku były “połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą”. Jednym z powodów, dla których założyłam tego bloga jest fakt, że bardzo interesuje mnie rozdźwięk pomiędzy lukrowanymi

Ugotowane pozamiatane
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 126

znalezionym w Internecie, nie dodawałam do niego cukru. Dzięki suszonym owocom w nadzieniu, baklawa jest według mnie wystarczająco słodka, oczywiście mniej słodka od tradycyjnej. Syropu też jest mniej, dlatego ciasto filo przyjemne chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny(...)orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
KARPATKA Z DOMOWYM BUDYNIEM- KREMEM 135

Delikatna i rozpływająca się w ustach karpatka. Ciasto idealne ale krem jeszcze lepszy, puszysty i mmmmm.. pyszny ! Karpatka szybko znika. Czasami robiłam nawet dwie :). Zaletą ciasto jest szybkie przygotowanie. Jednak w lodówce musi swoje odstać, co najmniej jedną noc, ale warto czekać, by potem rozkoszować się kostką takiej karpatki, która dobrze się kroi a krem się nie rozpływa. Polecam(...)różne okoliczności czy spotkania, na pewno zniknie migiem.  Składniki: Ciasto: woda 1 szkl. masło 100 gram jaja 4-5 szt. mąka 1 szkl. Krem: mleko 3 szkl. cukier 4 łyżki esencja z wanilii 1 łyżeczka jajko 1 szt. żółtka 4 szt. mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki mąka pszenna 3 łyżki masło 250 gram Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Sposób

Kuchnia Paulettes
CIASTO "KŁODA DRZEWA" 167

ciasto to rolada czekoladowa z kremem z mascarpone i ganache czekoladowym. Ciasto przypomina wyglądem kłodę drzewa. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jeśli tylko chcecie zachwycić rodzinę to polecam to ciasto w 100 %. Chodź może i wygląda na dość trudne, to pozory mylą. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko cierpliwość. Samo przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu ( nie wliczając stygnięcia(...)Polecam również do kawki w te coraz bardziej chłodne, jesienne dni ! <3  Zabieram kawałek i lecę czytać książkę pod kocykiem na tarasie.  Pozdrowienia dla moich czytelników :) CIASTO ( blacha z piekarnika ) : jaja 4 szt. mąka 100 gram cukier 100 gram cukier cynamonowy 1 op. kakao  3 łyżki mleko 3 łyżki masło 3 łyżki proszek do pieczenia

Kuchnia Paulettes
PRINCESSA KOKOSOWA 152

Princessa kokosowa to kruche ciasto przełożone masą kokosową, płynnym kajmakiem i kokosową pianką. Ciasto jest mocno kokosowe i przypomina smak batonika Princessa.  Świetnie nada się na wesela, urodziny i imprezy. A z kawą to " niebo w gębie" :)  SKŁADNIKI BLACHA 24X24 CM. : Ciasto: mąka 2 i 1/2 szkl.  masło ( zimne ) 250 g.  proszek do pieczenia 2 łyżeczki(...)budyń śmietankowy bez cukru 2 op.  wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl.  Dodatkowo:  cukier puder do oprószenia  wiórki kokosowe do obsypania METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Włożyć do woreczka i do zamrażarki. Masa I: Połowę mleka wlać do garnka

Kuchnia Paulettes
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI " LEŚNY MECH" 192

Jest to uwielbiane ciasto przez domowników. Ciasto zrobione jak torcik, więc idealnie nada się na urodziny bądź inne okazje. Zacznę od tego co to jest za ciasto?  Jest to proste, tanie i najlepiej smakujące pod względem prostoty ciasto. Jest wilgotne, mokre i ciężkie. Szpinak sprawia, że ciasto ma piękny zielony kolor, ale jest słabo wyczuwalny, więc dla tych(...)lubią szpinaku nie powinno to sprawić problemu.  Ciasto piekłam już kilkakrotnie i nie poprzestanę na tym razie.  Jest na prawdę smaczne i efektowne, a z owocami smakuje jeszcze lepiej.  SKŁADNIKI: JAJA 6 SZT.  CUKIER PUDER 1 SZKL. OLEJ 1 SZKL, MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL.  SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania