ciasto - 162258 przepisów (strona:956/10818)

Jabłka w cieście waniliowym 145

działkowe. Kiedyś, gdy nie miałam jeszcze swojej działki chodziłam tam, przedzierając się przez chwasty wyższe ode mnie i zbierałam zdziczałe maliny, porzeczki, później jabłka. Owoce dodawałam do kompotów i ciast, ciesząc się własnoręcznie zebranym niepryskanym jedzeniem. Leśne ogródki działkowe dziczeją z roku na rok coraz bardziej, trudno znaleźć tam jakieś jabłonki, a jak już, to z jabłuszkami wielkości śliwek. Zresztą(...)bloki ... Ale póki co napawam się widokiem zachaszczonych starych działek i stawu, dzięki któremu czuję się jak na kaszubskiej wsi, a nie w środku Gdyni. Dzisiejszych jabłek w waniliowym cieście nie upiekłam z owoców znalezionych w lesie, lecz u nas na działce. Na razie piekę z tych, które spadły, lecz te na drzewach już są coraz słodsze :) Jest to takie

Posadzone i zjedzone
Placek śliwkowy z kruszonką. 452

Dawno nie piekłam ciasta kruchego z owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało(...)rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami!    PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.           Składniki: Ciasto: 170 g mąki pszennej tortowej 130 g mąki pszennej 650 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżka

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pleśniak ze śliwkami 218

Korzystając z sezonowych dobrodziejstw mam dla Was pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniaka można wykonać z różnymi owocami lub z konfiturą, a ze świeżą śliwką tworzy idealną kompozycję. Do wypieku użyłam kwadratowej blaszki 25x25 cm. Składniki na ciasto: - 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: - ok. 1 kg śliwek - 2 łyżki cukru - 4 łyżki domowej bułki tartej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, ważne jest aby margaryna była mocno schłodzona. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części i do jednej dodajemy kakao. Każdą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażalki

Apetyczna babeczka
Ciasto śliwkowe do góry nogami. 106

amerykańsko i do tego te manewry z odwracaniem sprawy do góry nogami... Nie myślcie sobie, że to przekazuje jakąś prawdę o nas - co to to nie! ;) Zawsze gdy robię ciasto (czyli naprawdę nieczęsto), myślę sobie, że jestem uczestnikiem jakiegoś magicznego procesu. W tym przypadku nawet kuglarskiej sztuczki: co innego wsadza się do kapelusza, a co innego wyjmuje ;) Co najważniejsze, frajda(...)trwała także podczas konsumpcji - odwrócone ciasto śliwkowe okazało się pyszne i z pewnością będę chciał pobawić się w to jeszcze raz, być może z innymi owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki

zadanie-gotowanie
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 382

tymi owocami wprost nieprzyzwoicie! Podjadam je same, ćwicząc przy okazji plucie pestkami na odległość ;) Tworzę kolejne słoiczki przetworów z czereśniami w roli głównej. No i oczywiście piekę i pichcę ciasta i desery używając tych owoców jako głównego składnika. Dziś proponuję ciasto banalnie proste w wykonaniu, ale jakże smaczne! Pulchne i miękkie, nadziane słodkimi czereśniami, pod chrupiącą kruszonką. Nie wymaga dużo(...)wysiłku, szybko się piecze i wyśmienicie smakuje - polecam! :) Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO:  2/3 kostki  margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi

Grunt to przepis!
Przepyszne ciasto z ajerkoniakiem ( advocatem ) i malinami 176

Bardzo dobre ciasto, dosłownie jak puszek. Nic suche, szybko się je robi. Polecam mocno Użyłam tu „Dalkowski Advocaat Starotoruński” 16 % alkoholu, ponieważ jest bardziej gęsty jak zwykły ajerkoniak, smak ten sam . Tylko bardziej mocny smak alkoholowy. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, powoli wsypywać cukier puder,cukier waniliowy. Dokładnie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijać. Podczas(...)ubijania powoli wlewać olej, a potem advocat. Mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do ciasta, ale mieszać ciągle mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na górę rozłożyć maliny. Blaszka o wymiarach 38 x 24 cm.Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180, góra i dół. Piec 40-45 minut. Ciasto musi się

Kuchnia Pokoleń
Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą. 154

Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Rewelacyjne w smaku. Słodka i bez i lekko kwaśne śliwki. "Niebo w gębie". Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami. Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto 2 szklanki(...)śmietany Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Dodatkowo 1 kg śliwek Beza  4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Na blaszkę o wielkości

O kuchni z uczuciem
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 160

Zachorowałam na taką szarlotkę, gdy tylko zobaczyłam ją na wystawie w cukierni. Piękna kosteczka z kruchego ciasta, ze zwartym musem jabłkowym i mnóstwem lukru. Składniki: Ciasto 3 żółtka 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 280g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 100g masła Mus 2,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła 4 łyżki wody(...)masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć. Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy

Gotowanie i blogowanie
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 142

Ciasto w formie tortu. Czemu nie? Spód   nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy.   Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały.  ( Tortownica 26 cm)    Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka)   mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksera na najniższe, dodałam olejek migdałowy i nie przerywając miksowania wsypywałam po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami. Na koniec wlałam mleczko kokosowe i wymieszałam szpatułką. Ciasto przelałam do tortownicy (26 cm) i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki i zostawiłam na kratce

Kuchnia u Krysi
Tarta z owocami i truflowym kremem z białej czekolady 197

Genialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego(...)mnie maliny, jeżyny i borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy

DefinicjaSmaku
Ciasto orzechowe ze śliwkami 273

Ciasto orzechowe ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się teraz, ale i w nadchodzące jesienne wieczory. Przygotowuje się je jak klasyczne ciasto ucierane, choć jego smak wzbogacają mielone orzechy włoskie. A jeśli wykorzystacie do niego wyjątkowo aromatyczne śliwki, całość będzie pięknie pachniała już podczas pieczenia. Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto orzechowe ze śliwkami Składniki: 160g(...)mąki pszennej 100g mielonych orzechów włoskich 150g masła 120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie) 3 jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g śliwek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek - masło utrzeć z cukrem na puszystą

Smakołyki Bereniki
Tarta śmietanowa z jeżynami 128

CIASTO: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko łyżka cukru z prawdziwą wanilią – u mnie domowy, nie przesiany, stąd czarne „paprochy” w cieście NADZIENIE: 5 dag mlecznej czekolady 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa cukier puder płaska łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę(...)przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać na drobne grudki. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Ja rozwałkowałam ciasto na silikonowej podkładce, ale przy

Kuchenne zapiski Edyty
Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 251

Odwiedziny w moim rodzinnym domu zawsze są bardzo słodkie. To fakt, że cała moja rodzina uwielbia słodycze, a w ty ciasta. Dlatego taki deser jest podstawą każdego dnia i odrobiny słodyczy do kawy. Ze względu na dużą ilość wiśni powstało trochę nowych przepisów, a w tym babka czarno - biała z zatopionymi wiśniami.  Składniki:  5 jajek 1,5 szklanki(...)wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując dodaj powoli żółtka, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej

Niezły Młynek
Ciasto marchewkowe 167

Opis: Warzywny deser i jeszcze w postaci wypieku to nadal nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, która zazwyczaj mamy w lodówce. Taki deser pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste(...)szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Czekoladowo-miętowa chmurka 447

Lekkie niczym obłoczek, a przy tym pyszne, wręcz uzależniające. Zostało ochrzczone adekwatnie do smaku, konsystencji i wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym cieście - odświeżającym (w sam raz na lato!), cudownie słodkim, a przy tym zróżnicowanym pod względem konsystencji. Od puszystego biszkoptu, przez aksamitne kremy, po chrupiącą bezę. Nic dodać, nic ująć! A przygotowałam je na wspomnienie(...)Jeśli ktoś mięty nie lubi, nie zrozumie. Ale ja lubię. Bardzo! A połączenie mięty i czekolady jest dla mnie jednym z najlepszych. I od dawna już przymierzałam się do ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania