Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto dziad które jest bardzo proste w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza) 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 6 jajek 250 g cukru kryształ 200 ml oleju 150 g zmielonych orzechów włoskich 50 g rodzynek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Użyłam blaszki o wymiarach(...)Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad'' https://www.youtube.com/watch?v=KClocoKXSY0 Przygotowanie : Najpierw przygotuję jabłka : Jabłka obieram , przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne . Następnie kroję w drobną kostkę . Pokrojone jabłka daję do dużej miski , zasypuję cukrem , zalewam olejem i całość dokładnie mieszam . Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny . Po 2 godzinach : Jabłka ładnie puściły sok , teraz
Uwaga Babcia GotujeMurzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :) Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki maki 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 250 ml mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 gruszki 2 garści orzechów włoskich(...)pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej) 100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i odstawić. Białka ubić na sztywno
Trzeci talerzBardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach podaję ilości na dużą blaszkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli wlewać olej i ajerkoniak, nie przerywając mieszania. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Po łyżce(...)dodawać do masy jajecznej, mieszać już bardzo delikatnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zleży jakiej blaszki użyjecie. Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem
Kuchnia Pokoleństołach wielu z nas. Moim również :) Lubię wariacje na jej temat, dlatego swoją szarlotkę tym razem wzbogaciłam pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :) 1 kg jabłek (waga po obraniu 25g masła parę goździków 1/2 łyżeczki cynamonu KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)masła 2 budynie śmietankowe Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy (21×30) i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamporze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz(...)cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 10 dag cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem
Gorący kąsekduże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 650 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 50 g płatków migdałów, do oprószenia Mleko podgrzać, dodać drożdże(...)dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę
moj przepis nawyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki). Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz jabłek wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić(...)robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg
moj przepis namojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem(...)konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego
moj przepis namleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk niemiłosiernie(...)należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. rozwałkować na grubość 1-1,3 cm na mocno wysypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Odstawić do napuszenia na wysypanej mąką tacy pod ściereczką. Rozgrzać olej do 175 st nie więcej. Smażyć z dwóch stron
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla fanów mniej słodkich ciast. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Moje wypieki . Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24-26 cm: 195 gr mąki tortowej 20 gr cukru pudru 115 gr zimnego(...)cytryny (1 łyżka) Mąkę z masłem posiekać nożem na drobną kostkę, dodać resztę składników, posiekać, krótko wyrobić. Spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść
moj przepis nabardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto(...)być błyszczące, elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić
moj przepis naWypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić
moj przepis naRobi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła(...)cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędyni. Akurat w domu nie było nic słodkiego, więc wzięłam się za pieczenie. Ze względu na maluchy nie mogłam w kuchni zbytnio hałasować, dlatego postanowiłam poeksperymentować i i wymyślić ciasto bez użycia miksera. Z drewnianą łyżką w dłoni zaczęłam łączyć składniki... Potem był tylko ten cudowny zapach wydobywający się z piekarnika... Chwila oczekiwania, aż ciasto ostygnie... i można było próbować(...)Efekt wspaniały. Dyniowa kokosanka jeszcze nie raz zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie mogę doczekać się jutra, by znów siąść przy ulubionej książce i kawałku tego pysznego ciasta... Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem
Słodkie okruszkiMamy weekend , a więc dziś pieczemy Ciasto na niedzielę. Tym razem będzie ciasto zmodyfikowane kompletnie. Bardzo smaczne wyszło i inne niż dotychczas. Składniki: 4 szklanki mąki 5 szt.jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g margaryny 3 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki(...)szklanki Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Mieszamy składniki,wbijamy jaja, margarynę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto mamy zagniecione, dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy błonnik kakaowy, do drugiej dodajemy uprażony sezam, trzecią zostawiamy bez zmian. Wszystkie trzy części wkładamy na 30 minut
Różowa kuchnia