ciasto - 160969 przepisów (strona:954/10732)

rustykalna tarta ze śliwkami 134

mleka cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśne mleko, siekamy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia(...)dużą blaszkę. Na środku ciasta (zostawiamy 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu) układamy cząstki śliwek. Brzegi ciasta zakładamy do środka, zlepiamy je. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st. C. Pod koniec pieczenia (ok. 10 min. przed końcem) umieszczamy blaszkę na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 162

Ostatnio na niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty(...)powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu.   CIASTO JABŁKOWE Z DELIKATNYM KREMEM BUDYNIOWYM.           Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego  lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli 180 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 402

Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Ciasto jest proste w wykonaniu, miękkie, puszyste i w smaku cudownie jogurtowe. Myślę, że właśnie dlatego ciasto jogurtowe jest tak bardzo lubiane przez wielu z nas :) Składniki na ciasto: 2 jajka 150 g cukru 150 ml jogurtu naturalnego pół szklanki oleju 250 g mąki 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 puszki brzoskwiń cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej. Przestajemy miksować. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość mieszamy łyżką, do momentu połączenia

Smak mojego domu
Kołacz polski 176

Chodziło za mną ciasto cały dzień. I to takie drożdżowe. W końcu upiekłam kołacza takiego co utrzymuje bardzo długo wilgoć. Można przechowywać kilka dni zawinięty w ściereczkę dzięki czemu zachowa swoją świeżość. Powiem Wam, że na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje. Daje się dużą ilość masła co sprawia, że ciasto jest naprawdę smaczne i nie jest suche. Do tego kubek(...)łyżeczki soli 1 łyżka rumu 5 łyżek cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych migdałów 1 łyżka suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę mąki  i wszystko rozetrzeć na gładko. Odstawić drożdże do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe rozmaitości owocowe 73

ciasto 800 g mąki 70 g margaryny 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 40 g drożdży 2 jajka pół łyżeczki soli 360 ml mleka nadzienie owoce (agrest, maliny) 3 serki homogenizowane 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej brązowy cukier Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać.  Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko(...)drożdżami cukrem i tłuszczem. Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny  Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną.  Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .  Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości

Gotowanie jest łatwe
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 354

Tradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować

Bullio
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 268

Kruchutkie, delikatne ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki(...)Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek   Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą

Słodka Strona
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 227

jest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt(...)dodatkiem kakao pieczemy dłużej niż biszkopty jasne – około 45-50 minut. Dopiero po upływie 40 minut możecie otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone. Wbity w środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół.   Krem przygotowujemy

Karo in the Kitchen
Orzechowiec II 258

Wspaniałe miodowe ciasto, proste w wykonaniu, smakowite, miodowo-karmelowe z chrupiącymi orzechami, no i ten budyń dodający mu wilgoci i kruchości z każdym dniem czyniąc go smaczniejszym..... Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżeczki sody Masa budyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)łyżki mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 3 cukry waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez

kgwjanczewo
piernikowy placek z cukinią i bakaliami 154

placek piernikowy z cukinią Przepis ten, jest jednym z moich ulubionych. Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta  sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto(...)wiele dłużej zachowuje swoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo ciasto pozostaje świeże, ponieważ znika prawie natychmiast), jest więc idealne, aby zabrać je na jesienna weekendową wyprawę, w roli słodkiego prowiantu. składniki 1  cukinia ( około 350 g)  3 jajka 400 g mąki 120 g bakalii 100 ml oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao

Miód i pieprz
Ptysiowe łabędzie różane 162

razem Ciasto na niedzielę i zaproszenie przez Bożenkę , to nie lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu ptysie z bitą śmietaną i eklerki z kremem budyniowym , więc czym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie(...)Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego - sok z ½ cytryny Dodatkowo: - 1 łyżeczka wody różanej - cukier puder do oprószenia

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 231

Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(c click lick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk) Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem Składniki na 12 bułeczek: ciasto 330g mąki pszennej 15g drożdży świeżych lub 4 g suchych 150 ml mleka 1 jajko 4 łyżki cukru 35g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu(...)łyżki brązowego cukru  40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek brązowy cukier do posypania/1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy lub papilotki na muffinki Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru  i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką

Mia Cucina Sofieta
Śliwkowiec z Kruszonką 135

Uwielbiam Ciasta z Owocami, a jedne z moich ulubionych owocami są śliwki.Kiedy jest sezon bardzo często po nie sięgam.Śliwki dodają lekkiej kwasowości ciastu co idealnie się komponuje ze słodyczą wilgotnego ciasta. Śliwkowiec z Kruszonką   Składniki na Ciasto: 1 kostka Margaryny musi być w pokojowej temperaturze 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu ale może być brązowy(...)śliwek   Składniki na kruszonkę: 10 dag margaryny- musi być zimna 2 łyżki cukru ja dałam kryształu 5 łyżek mąki 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta Sposób Wykonania:   Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej. Margarynę kroję w plastry, wrzucam do miski i miksuję na wolnych obrotach Ubijamy mikserem na gładką masę

Gotowanie Patki
Ciasto czekoladowe z cukinią 143

Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią , przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości(...)suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź

codojedzenia
Ciasto kruche z pianką z TRIO owocowym 193

się objadamy :) zrobimy kruche ciacho z świetną kompozycją owoców: brzoskwinia, borówka amerykańska i banan. Wszystko przykryjemy białkowym puchem i zapieczemy :) Zaskoczycie się rewelacyjnym połączeniem smakowym tych 3 owoców!. Polecam ciasto do aromatycznej kawy ! Na blaszkę: 30/40cm Czas przygotowania: ok. 1 godzina Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie: 1/ Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce którą wcześniej smarujemy tłuszczem. 2/ Posypujemy ciasto bułką tartą lub smarujemy białkiem.  3/ Rozkładamy równomiernie

Kuchnia PROzdrowotna