Składniki: - 12 sztuk cienkich naleśników - 1kg kiszonej kapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy(...)szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy
Mentor Smakuczerwona papryka 5 ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku lub w ziarenkach 2 liście laurowe 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 4-5 ziaren sól pieprz maga domowy bulion lub kostki rosołowe świeża natka pietruszki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki na kluski: 2 jaja
Apetyczna babeczkaTortille uwielbiaja moi synowie, dziś podałam ją z mięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej
Z Majeczką w kuchniząbków czosnku 1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis 1/4 łyzeczki pieprzu mielonego Kamis 1/4 łyżeczki cukru pudru 1 łyzka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej,mielonej Kamis sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pomidora kroimy na kawałeczki,blenderujemy,dodajemy pokrojoną na mała kosteczkę paprykę,cebulę,papryczki chili,i czosnek.Doprawiamy przyprawami,dodajemy oliwę,natkę pietruszki.Wszystko dokładnie mieszamy,dobrze
Z Majeczką w kuchnipieprz mielony Kamis marynata: duzy kubek jogurtu greckiego ok.10 gałązek tymianku sok z połowy cytryny skórka otarta z jednej cytryny sól morska ziołowa Kamis ok. 2 łyżeczek pieprz mielony Kamis ok. 2 łyżeczek Wykonanie: Pierś kurczaka przecinamy wzdłuż na pół na kotlety. Do miseczki wlewamy jogurt, kruszymy tymianek, dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, dodajemy
Z Majeczką w kuchnimielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste
Z Majeczką w kuchniząbek czosnku bułka tarta 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis sól morska Kamis czarny pieprz mielony Kamis dodatkowo: ser kanapkowo sałatkowy czerwona cebula olej rydzowy 2 cukinie Wykonanie: Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne
Z Majeczką w kuchniNiby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 3 plastry suszonych pomidorów łyżeczka bazylii ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny(...)mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić samemu 3 marchwie Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy
Z Majeczką w kuchniobiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów piersi z indyka (ok. 1,5 cm) suszony czosnek, słodka mielona papryka, mielony kminek, zioła prowansalskie sól i pieprz 3-4 łyżki mąki pszennej (byle nie krupczatki) olej do smażenia 150 g żółtego sera 250 g małych pieczarek posiekana natka pietruszki Filety
Czerwień i błękitżółtego, 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach, 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana), oliwa z oliwek, ¼ papryczki chili, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, rukola, pomidorki koktajlowe, cebulka dymka(...)Pesto: 2 garści listków świeżej bazylii, 1 mały ząbek czosnku, sok cytryny do smaku, 15 g sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka orzeszków piniowych, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Pesto : listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy
Moniki Smakołykiwylądowała również gorąca czekolada. My sięgnęłyśmy po "Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się z: - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady. Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu . Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach
Wypisz Wymalujzakwasu żytniego razowego 680 g mąki żytniej chlebowej 280 g letniej wody 15 g soli morskiej 60 g melasy(użyłem miodu) 30 g słodu (użyłem karmelowego) 12 g mielonej kolendry 5 g ziaren kolendry Przygotowanie chleba(...)godziny przed pieczeniem chleba nakarm zakwas żytni razowy i odstaw go pod przykryciem w miejsce o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz ziaren kolendry i odrobiny mielonej kolendry, która posłuży do oprószenia chleba. Mieszaj około 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest dosyć lepkie. Na dno foremek wysyp kilka ziaren kolendry. Przełóż ciasto do foremek
Grahamka, weka i kajzerkaosoby) 2 pojedyncze filety z kurczaka 200 ml śmietany 12% 80g sera gorgonzola 2 cebule 1 ząbek czosnku Pęczek natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy(...)złoty kolor. Następnie zalewamy śmietaną oraz dodajemy pokrojony ser. W czasie, kiedy ser rozpuszcza się na patelni natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i zalewamy powstałym sosem. Smacznego
Kolizje Smakównuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości. Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR: - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Cena: 7 zł - 100 g" (Opis ze strony sklepu: Skworcu ) Znajdziesz ją tutaj: SKWORCU . Mąka Bezglutenowa Chlebowa: Tym razem z całej palety mąk
Wypisz Wymalujoliwy, 3 łyżek octu winnego białego, 1 łyżki smalcu, 1 łyżeczki ziaren kolendry, 3 listków laurowych, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 5 jagód jałowca, szczypty pieprzu kajeńskiego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Najważniejsze w dobrym przygotowaniu wszelkiej dziczyzny jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Dziczyzna nie jest prosta w przygotowaniu, ale odpowiednio potraktowana zapewnia znakomite doznania smakowe, warto jeść ją również(...)papryki - jedną żółtą i jedną czerwoną i dusiłem przez kolejne 20 minut. Dopiero po tym czasie posoliłem gulasz, dodałem do niego również szczyptę pieprzu kajeńskiego i czarny pieprz świeżo mielony. Wsypałem na patelnię również 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej. Danie podgrzewałem przez kolejne 15 minut, intensywnie mieszając, aby zapobiec przypaleniu się kaszy. Na tym etapie przygotowania ilość płynu powinna
Wyprawy kulinarne