ciasto - 162020 przepisów (strona:948/10802)

Sernik w biszkopcie orzechowym 180

Sernik i ciasto orzechowe, przełożone masą maślano-śmietanową. Ciasto bardzo fajnie się prezentuje i smakoszom serników powinno przypaść do gustu. Trochę czasu trzeba poświęcić na wykonanie, ale ja pracę rozłożyłam sobie na dwa dni. Jednego dnia upiekłam biszkopt i sernik, a drugiego przełożyłam ciasto, ale oczywiście można zrobić to tego samego dnia. Przepis znalazłam  tutaj  jak szukałam ciasto(...)ciastem orzechowym. Składniki: (blacha 20x25) Biszkopt: 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 6 jajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego 1 szklanka cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Masa

talerz przyjemności
Kretowisko. 344

Witajcie :) zapraszam na pyszne ciasto kretowisko, często je piekę bo dzieci za nim przepadają. Jest proste w przygotowaniu i nie zbyt pracochłonne. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam do sklepu on line  http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772 . Składniki na biszkopt kakaowy: 1 szklanka mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław 3/4 szklanki cukru(...)jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy wodę i olej również delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do leciutkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Pleśniak z dżemem i orzechami 319

Naszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao(...)koniecznie na wytrawnym cieście (bez cukru – słodka była tylko piana oraz dżem), to lubię jego różne wersje. Chrupiące orzechy pasują idealnie. Latem dżem zastępują kwaskowe owoce – cieszę się tym ciastem cały rok. Pleśniak z dżemem i orzechami: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka cukru

Poezja smaku
Proste ciasto bananowe 130

jednej z warszawskich kawiarni jakiś czas temu jadłam pyszne ciasto bananowe: wilgotne, puszyste, pięknie wyrośnięte z chrupiącą skórką i mnóstwem bakalii... Oczywiście przepisu nie dostałam; szukałam po koleżankach, na innych blogach, ale nie znalazłam niestety... Póki co, nie pozostało mi nic innego, jak upiec coś na wzór... Internetowe przepisy na ciasto bananowe są bardzo do siebie podobne, więc wyciągnęłam(...)nich średnią i oto przed Wami proste ciasto bananowe. To jeszcze nie jest to co chciałam osiągnąć, ale i tak jest bardzo pyszne !  A może Wy, moi Drodzy mi podpowiecie jakiś fajny przepis na takie ciacho ? 😊 Natomiast dla tych co na diecie mam  razowy chlebek bananowy w wersji light , można go jeść zupełnie bez grzechu ! Proste ciasto bananowe

Kulinarne przygody Gatity
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 141

Ciasto jest przepyszne. Jabłka są częściowo wysuszone, a spód idealnie kruchy. Trudno się powstrzymać by nie sięgnąć po kolejny kawałek. Dodatkowym atutem jest ciekawy wygląd i możliwość pieczenia bez formy. Ale najwspanialszy w tym wszystkim jest zapach, który unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta(...)puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać masło zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę by ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i nadal było zimne. Uformować z ciasta kulę

Passions hobbies life
Ciasto biszkoptowe z owocami. 103

Dziś podam Wam przepis na tanie i szybkie ciasto. Może nie wygląda zbytnio apetycznie i nie można go porównać smakiem do ciast z najlepszymi kremami, jednakże jest naprawdę dobre. Co najważniejsze wszystkie składniki zawsze mamy w domu nie trzeba, więc kombinować i chodzić po sklepach. Samo przygotowanie zajmuje maks. 10 minut - później można zająć się przyjemnościami dopóki minutnik(...)wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat

Pani domowa
Ciasto w klimacie Batonika Kinder Country i Oreo, czyli Moje Ciasto Duo 239

się ukryć, ale na ciasto w stylu batonika kinder country jest jakiś szał. Mnie osobiście jakoś to nie ruszało. Ruszyło mojego syna. Któregoś dnia na messegera dostałam link od niego z dopiskiem "zrobisz? 😇" Nie było wyjścia, nie w kwestii kulinarnych zachcianek nie potrafię odmówić mojemu dziecku. Poczytałam kilka przepisów i to całe ciasto to nic innego jak krem do tortów(...)który czasami robię przełożony ciastkami. Poszłam do kuchni i zaczęłam mieszać proporcje z głowy. Przy okazji wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto Duo, czyli w dwóch smakach. Celowo wybrałam dużą formę 34 x 24 cm, żeby ciasto nie było wysokie, dzięki temu po jednym kawałku nie odczuje się mega słodkiego ciasta. Użyłam ryż, pszenicę i orkisz ekspandowany (kupiłam w Lidl), ekspandowane

Blondynka Gotuje
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 164

pierniczkach dla wymagających przyszła pora na korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść(...)pokroić na małe kawałki, otrzeć skórkę z pomarańczy. W naczyniu umieścić suche składniki: mąki, karob, sól, przyprawy i sodę – wymieszać i przesiać przez sito do osobnego naczynia. Formę na ciasto delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160 o C(T). Banany przełożyć do misy i zmiksować ręcznym mikserem na gładką masę – w trakcie miksowania dodać olej

Even Better Food
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 164

perskiej. Ze względu na dużą ilość witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich. Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody Nadzienie(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 1 żółtko – roztrzepane garść płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę

Moja pasja smaku
Pychotka z migdałami 547

włoskimi, ale tym razem powstała pychotka według przepisu mojej siostry Uli z płatkami migdałowymi. Trudno powiedzieć, która jest smaczniejsza. Dla mnie obie są wyśmienite. Składniki: Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana(...)masła – 1/2 litra mleka – 2 żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy   Wykonanie: Ciasto – Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. – Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia

To co kocham
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 323

Faworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”.  Zawsze przygotowywałam faworki(...)według sprawdzonego  przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy

królestwo garów
Ciasto krucho-drożdżowe 158

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj(...)Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz ora trą skórkę z cytryny. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto, dodawaj roztopione masło cały czas wyrabiając, na koniec wbij jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę

Kulinarna (nie)codzienność
piernik staropolski z marcepanowym nadzieniem 141

będę się tutaj rozwodzić nad jego wyższością nad każdym innym piernikiem - kto choć raz spróbował ten wie, pozostałych serdecznie do wypróbowania zachęcam! Co roku na początku listopada przygotowuję ciasto , które potem leżakuje dojrzewając kilka tygodni. Każdorazowo wymyślam inny sposób na przełożenie tych wspaniałych piernikowych blatów, na blogu już wiele różnych propozycji. Tym razem wykorzystałam nadzienie z "ciasta marcepanowego", na który(...)przekłada ciemny biszkopt (taką wersję też koniecznie przygotuję i mam nadzieję niedługo Wam pokażę), ale zaręczam piernikowe blaty z tym nadzieniem również sprawdziły się znakomicie. Co ciekawe, choć ciasto zwie się "marcepanowym", nadzienie z prawdziwym marcepanem niewiele ma wspólnego, za to jest dość "pijane" :D i bardzo, bardzo smaczne. Serdecznie polecam takie przełożenie piernika! Dużą zaletą tego ciasta jest również

6niebo
Ciasto "Łabędzi puch" i "Złote nietoperze" 183

Ciasto "Łabędzi puch" może być świetnym zamiennikiem tradycyjnego tortu, ale przede wszystkim jest idealnym ciastem na czas zimy i okresu świątecznego. Przepis na nie publikuję z okazji 400 tys. odsłon mojego bloga, który właśnie odwiedzasz, drogi Czytelniku. To ciasto wielowarstwowe z biszkoptowymi blatami przedzielonymi masą kokosową i kwaskowatą konfiturą dla zrównoważenia słodyczy, której w cieście jest sporo. Biszkopt upiekłam(...)tortownicy i w ten sposób nadałam ciastu bardziej wykwintnego kształtu. Na ozdabianie zabrakło mi już czasu, ale następnym razem coś wymyślę 😉 Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Biszkopt 5 jaj 150 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa duża czerstwa kajzerka 750 ml mleka 100 g cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto drożdżowe z rodzynkami 173

Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Czas wykonania: 2 h 40 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: 30 g drożdży 250 ml mleka 100 g cukru 500 g mąki 2 jajka 100 g rodzynek(...)około 30 minut w ciepłym miejscu. Ubić białka na sztywną pianę. Do zaczynu dodać resztę cukru, mąkę, żółtka i pianę z białek. Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut. Dodać do ciasta rodzynki i wymieszać łyżką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę (9 x 33 cm) wysmarować masłem i obsypać

KuchniaWeDwoje.pl