ciasto - 162020 przepisów (strona:957/10802)

Szarlotka z budyniem (bez glutenu) 164

zarlotki zwykle piekę w sezonie letnim i na pocz ą tku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki. Z antonówek robię mus " do słoików" do wykorzystania poza sezonem na kwaśne jabłka.Tym razem jednak skorzystałam ze świeżych i słodkich jabłek, dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto(...)bezglutenowe, jedno z lepszych jakie jadłam) i dodatek masy budyniowej. Dodatek kremowej masy re w elacyjnie komponuje si ę z ciastem . Całość rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu ok a. SZARLOTKA z BUDYNIEM  (gluten free)  Składniki: (forma20x30) ciasto : 125 g mąki ryżowej 125 g mąki owsianej 80 g mąki gryczanej 40 g mąki ziemniaczanej

Bon appetit mon amie
Sernik na kruchym spodzie z malinami 152

Delikatny, jedwabisty sernik z mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto(...)łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Dodatkowo: 300 g malin + 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy cukier puder do posypania Kruche ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do lodówki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być

Bullio
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z pianką 114

Lato się zbliża, za oknem ciepło i kolorowo. Zaczynamy piec ciasta z owocami z ogródka. Jako pierwszy jest rabarbar Masa rabarbarowa – rabarbar pokroić w małe kawałki, obsypać cukrem. Odstawić aż cukier się rozpuści. Kilka razy potrząsnąć. Do garnka dodać masło, rabarbar z cukrem i sokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy(...)mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto. Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem. Wszystko powinno się wymieszać. Dodać sypkie składniki i śmietanę,szybko zagnieść. Formę o średnicy

Kuchnia Pokoleń
Ciasto marchewkowe z puszystym kremem 172

Ciasto marchewkowe z kremem – klasyk wśród ciast z dodatkiem warzyw. Niejednokrotnie przez nas wypróbowane. Niezależnie z jakiego przepisu, smakują mniej więcej podobnie, jednakże często doszukujemy się tej kropeczki nad i. I w tym oto przepisie, w tym oto cieście marchewkowym z kremem ją odnajdziecie. Blaty ciasta są wilgotne, puszyste, rozpływające się w ustach. Krem równie puszysty, delikatny idealnie podrasowuje(...)smak, zamieniając ciasto marchewkowe w dekadencki torcik, który doda splendoru niejednej okazji. Polecam.   Składniki: 340 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g startej marchwi 245 g cukru kryształu 115 g cukru brązowego 4 jajka

Made By Mom And Son
Tarta bananowa z kremem czekoladowym, bezglutenowa, bez cukru 191

mojprepisna.pl | Tarta bananowa z kremem czekoladowym Nietypowa tarta bananowa, smaczna, zdrowa, bezglutenowa i prawie wegańska. Prawie, bo w cieście kruchym jest jedno jajko. Dopełnieniem tarty jest pyszny krem czekoladowy z dojrzałego awokado i bananów. Polecam! Składniki na formę 23 cm: Składniki na spód: 100 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej 50 g mąki gryczanej 50 g oleju kokosowego (następnym(...)razem dam 70 g) 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, w przypadku gdy ciasto nie chce się kleić ) 1 jajko Składniki na bananowy budyń: 300 g dojrzałych bananów 500 ml mleka (u mnie sojowe) 1 – 2 łyżki cukru (ja nie dodawałam, bo miałam bardzo słodkie banany) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę kakao (opcjonalnie, dla koloru) Składniki na czekoladowy krem

moj przepis na
Ciasto rabarbarowe 117

jest to smak, który pamiętam bardzo wyraźnie i zawsze będzie mi się kojarzyć z ogródkiem moich dziadków i łodygami rabarbaru maczanymi w kubeczku z cukrem. Zapraszam wszystkich na przepyszne ciasto pachnące wiosną! Do zrobienia ciasta potrzeba nam: 300g mąki pszennej +1 łyżka 200g zimnego masła 100g cukru + 8 łyżek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg rabarbaru 3 jajka(...)musimy umyć i oczyścić, przy okazji obrać go z wierzchniej warstwy tzw. skórki. Czysty i obrany kroimy w grube kawałki około 1cm grubości. Na 10 min przed dodaniem do ciasta zasypujemy go 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kruche ciasto to nic trudnego, suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, żółtka

Kuba Gotuje
Szybkie pomarańczowe ciasto 169

Uwielbiam pomarańcze. Smak i ten kolor… Idealnie nadają się do sałatek, deser i ciast. Dlatego (często zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasta… po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania. Szybkie pomarańczowe ciasto(...)jakby tu skubnąć kawałek ? Szybkie pomarańczowe ciasto 2016-05-02 23:14:12 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total

Słodkie okruszki
snikers milionera... 132

Dawno temu już widziałam na różnych stronach "ciasto milionera", straszną miałam na nie ochotę i jednocześnie coś mnie powstrzymywało: niby uwielbiam takie okropnie słodkie rzeczy, ale jednocześnie bałam się, że cienka warstwa ciasta z karmelem i czekoladą nawet dla mnie będzie za słodka... Przed Wielkanocą widziałam z kolei mazurki snikersy, niby to samo, ale dla przełamanie słodyczy dodawano słone orzeszki(...)pomyślałam, że to coś dla mnie! Na święta nie zdążyłam, ale tak teraz, bez okazji i owszem. Zrobiłam bez korzystania z jakiegoś konkretnego przepisu, na cieście kruchym, które piekłam już nie raz, przy okazji robienia innych ciast. I powiem tak: pycha! Wciąż bardzo słodkie, ale słony smak w tym zestawie jest wyczuwalny i niesamowicie przyjemny:) składniki: ciasto: 150 g masła

6niebo
Koperty Drożdżowe z Serem i Malinami 134

czytanie, coś upichcę i wracam do książki. Młody zadowolony, tym bardziej, że tym razem z piekarnika wyskoczyło drożdżowe z serem i malinami. Bo chwilę wcześniej na moich kolanach były "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barewicza. Wybrałam koperty z serem, które lekko zmodyfikowałam dokładając maliny, a ciasto doprawiając laską wanilii. Z wyglądu bardziej przypominają mi bułeczki, ale niech już zostaną te koperty(...)się czasu, po prostu zerkam, zaczyn ma ruszyć, czyli podwoić swoją objętość. Wtedy wszystko mieszam łyżką, dodaję roztrzepane jajko z nasionami z laski wanilii i wyrabiam do czasu, aż ciasto przestanie się kleić i zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy wlewam rozpuszczone masło i wyrabiam do momentu, w którym ciasto przestanie się błyszczeć i stanie się matowe. Tak wyrobione ciasto wkładam

Blondynka Gotuje
ciasto anielskie 407

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); potrzebujemy 3 biszkopty składniki na 1 ciasto biszkoptowe: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo(...)masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę orzechową: 6 łyżek zmielonych orzechów 2 budynie waniliowe bez cukru

Domowy Smak Jedzenia
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 315

ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty,  przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej  200 g margaryny  200 g cukru  2 jajka  2 łyżki miodu  2 łyżki mleka(...)szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklani cukru 1 cukier wanilinowy 2 żółtka 250-300 g masła Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych  Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać

Malinowo w kuchni
Ciastka/babeczki "grzybki" 188

stanowić jadalny prezent :) Ja je upiekłam dla mojej Córeczki - z jej dużą pomocą, by miała przy okazji fajną zabawę, bo nie ma nic gorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy(...)niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę

Kolorowy Przepisownik
Nie zapomniana W-Z- ka 116

cukrem i żółtkami na puszystą masę.  Mąkę mieszamy z sodą i kakaem, dodajemy do utartej masy jajecznej  na przemian z mlekiem, na koniec dodajemy dżem. Wykładamy ciasto na blaszkę ,wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopniach C  około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)cukrem wanilinowym na puszystą masę. Na koniec ucierania dodajemy stopniowo po łyżce maślanki. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół z górnej części ciasta z ścinamy pół centymetrową warstwę, kruszymy i wstawiamy do piekarnika na parę minut do przesuszenia. Z utartego kremu odkładamy trzy łyżki, resztę kremu wykładamy na dolną część ciasta przykrywamy drugą połową, wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą kremową

kgwjanczewo
Drożdżówki serca z serem 153

chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która(...)wielkim zaangażowaniem pomaga i uwielbia odciskać rączki na surowym cieście. Uwielbia zaglądać do miski, czy ciasto już urosło, a ja uwielbiam robić to razem z nią. Gdy do Igi przychodzą koleżanki i z zaciekawieniem pytają, co tak ładnie pachnie, albo gdy pakuję Idze kilka drożdżówek do szkoły i po powrocie słyszę pytanie, czy jutro również może dostać drożdżówki Gdy daję

dom-agi.pl
Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą 141

Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą to endorfinowa bomba. Intensywna gorzka czekolada podrasowana kakao, trochę brązowego cukru dla złamania wytrawności, a do tego wszystkiego pomarańczowa nuta podkręcająca smak. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, długo zachowuje wilgotność. Są także opinie, że drugiego dnia jest jeszcze lepsze, jeszcze bardziej wilgotne i pełne kawałków czekolady, która zaraz po upieczeniu jest roztopiona. To wilgotne ciasto(...)roztopione ale nie gorące), jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę oraz sodę. Dodawać wrzącą wodę i miksować na najwyższych obrotach; dodać sok z pomarańczy oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać krótko. Przygotowane ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja używam foremki o wymiarach ok. 28×9 cm). Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około godzinę – do suchego

Pociąg Do Kuchni