czym podać węgierskie placki. Langosz to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . W średniowieczu langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, zaraz po wypieczeniu bochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio na obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta
Ania gotujedorosłych, możesz ją modyfikować na wiele sposobów i korzystać z sezonowych warzyw, wzbogacać o dowolne źródła białka tj. mięso, ryby, jaja, tofu czy strączki, lub podawac z grzanką z chleba. SKŁADNIKI : - sezonowe warzywa np. dynia muskat lub hokkaido, marchew, czosnek, pomidor lub papryka, czosnek, który wzbogaci smak zupy i zadba o nasza odporność - drugi zestaw warzyw na jesienną zupę krem
SMYKWKUCHNIPyszny domowy chlebek, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Jest bardzo mięciutki i długo zachowuje świeżość. Pasuje i do słonego i słodkiego śniadania. Prosty do zrobienia, na suchych drożdżach. Uwielbiam domowy chleb i to jak pachnie świeżym pieczywem w całym domu. Polecam
Swojskie jedzonkobolognese nikomu nie sprawi trudności. Włoska lasagne z mięsa mielonego, makaronu, sosu beszamelowego i dużej ilości sera to najlepsza lazania na świecie. Równać się z nią może tylko włoski chleb ciabatta (przepis). Szybko zauważysz, jak wielka jest różnica między domową lazanią z mięsem mielonym i beszamelem, a gotowymi, które kupujesz w sklepie. Ten klasyczny przepis na włoską Lasagne al Forno
Cztery FajeryMiód towarzyszy mi przez całe życie. Już od najmłodszych lat jadałam go na chlebie, dodawałam do herbaty lub zjadałam na łyżeczce. Mimo swojej kaloryczności, to zdrowy nawyk, bo właściwości miodu mocno przemawiają za jego spożywaniem. Poza wymienionymi przykładami z dzieciństwa, aktualnie często jadam miód na naleśnikach i racuchach, dodaję go do owsianki, koktajli lub do jogurtu naturalnego wraz z wybranymi
Passions hobbies lifePrzepisy na chutney pojawiały się już na blogu. Dzisiaj czas na przepyszny sos chutney z jabłek. Idealny do sera, dań na ciepło, na chleb, a nawet na...deser. Słodki, pachnący, o cudownym bursztynowym kolorze. W ilości takiej akurat na spróbowanie. Nie musisz gotować 20 słoików, jeśli nie wiesz, czy przepis Ci podejdzie. A dla niewtajemniczonych krótki opis. Chutney to słodko
dolcevitainmykitchenProste, szybkie danie, na każdą okazję. Nada się na obiad, albo na lunch. Można łatwo zabrać w pudełku do pracy, czy szkoły. Pyszne z kleksem jogurtu, albo pajdą chleba, ale też z kurczakiem z patelni... Składniki: (na jakieś 4-5 porcji) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 cebula, posiekana drobniutko 1-2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach, albo
Lejdi of the housepewna, że langosze skradną nie jedno podniebienie. Langosze to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . Kiedyś langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, po wypieczeniu chlebów. Dziś najczęściej smaży się je na głębokim oleju. Chociaż mi najbardziej smakują pieczone w piekarniku. Langosze zrobisz z kilku ogólnodostępnych składników : mąki, ugotowanych ziemniaków, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży
Ania gotujePyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z kiełbasą , papryką i cebulą. Bigos doprawiony koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Składniki są proste i łatwo dostępne. Z kromką chrupiącego chleba, doskonale sprawdzi się na obiad albo kolację! Bigos z cukinii z kiełbasą Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania bigosu z cukinią: 1 duża posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku
Moja Książka KucharskaKarkówka pieczona ze śliwkami to idealna propozycja na obiad, ale i nie tylko. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak również wyjęta prosto z lodówki do chleba. Osobiście uwielbiam dobrze przyrządzone, soczyste mięso z nutą słodkości, więc tą karkówkę piekę na co dzień oraz jak spodziewam Czytaj więcej
Di gotujeSmaki warzyw połączą się i będzie jeszcze lepsza! Sałatka z ziemniaków jest daniem bardzo pożywnym i urozmaiconym, jest świetnym dodatkiem do dań, choć można jeść ją także z kromką chleba. Można spotkać wiele odmian tej sałatki, można do niej dodać rzodkiewki, szczypiorek albo boczek itd. Każdy lubi ją z inną ilością majonezu, a do tego można zrobić także wersję
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razu dać do gotującej się zupy mieszając do zagęszczenia - bardzo smaczne, aromatyczne flaki wieprzowe, bardzo je lubimy zwłaszcza w chłodne dni lub na "dzień po imprezie", z bułką lub chlebem smakują doskonale..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNasza ulubiona zielona pasta na kanapki- z rukoli. Z nutą słonecznika i czosnku, lekko pikantna, o crunchy konsystencji. Genialnie smakuje z kromką chleba, pomidorem i dodatkiem suszonej cebulki. Mniam! 200 g świeżej rukoli 2/3 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki oleju z pestek winogron 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku
Kraina Miodem Płynąca