ciasto - 160969 przepisów (strona:935/10732)

Torcik marchewkowy 138

niektórych długi weekend a więc nie może zabraknąć ciasta na deser ;) Pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru brązowego(...)posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach Krem: 300 g serka śmietankowego Almette   150 g masła 1/2 szkl cukru pudru Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy. W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto łyżką. Formę

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 416

Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne.  Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;)   Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko(...)szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Pianka: 4 łyżki cukru 4 białka kisiel np.wiśniowy 1 kg śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić, resztę włożyć do zamrażalnika. Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec

Smakołyki Asi
drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. 126

talerzem i odstawić na 30 minut do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę z solą, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, do roztopionej margaryny wlać zimne mleko i od razu wlać do ciasta hakiem wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto ma mieć konsystencję dość luźną, nie za gęstą ciasto posypać łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło(...)forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką soku z cytryny i łyżkją mleka wymieszać, wlać podgrzaną w mikrofali polewę czekoladową

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z budyniem i śliwkami... 128

składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić, nastepnie wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można wlać do ciasta hakiem robota wyrabiać z 8 minut na dość rzadkie ciasto ciasto posypać ciut maką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło budynie wymieszać w szklance(...)mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie

W Mojej Kuchni Lubię
Metrowiec 797

Zupełnie zapomniane ciasto, ale zdecydowanie warte odświeżenia. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy w moich rodzinnych stronach bez tego ciasta nie mogła się odbyć żadna impreza. Na każdych imieninach, urodzinach, chrzcinach i innych tego typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty(...)galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao aromat migdałowy Masa budyniowa 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru 250 g masła 3 łyżki mąki

Pieguskowa Kuchnia
BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM 105

zasadzie to nie miałam publikować tego przepisu ale synowie mnie przekonali, żebym jednak to zrobiła. Ciasto mnie nie zachwyciło, jest dość zwarte ale dość wilgotne. Nie znoszę ciast „suchych” czyli takich, które trzeba co chwilkę popijać kawą. Dodatek twarożku tworzy fajny wzór i świetnie podbija czekoladowy smak babki. Zaintrygował mnie sposób przygotowania ciasta, zazwyczaj babki kojarzą mi się(...)cukrem i dodawaniem kolejno składników. Tu jest inaczej. Chyba prościej się już nie da. Mieszamy składniki suche, dodajemy masło, a na koniec wlewamy wodę-tak, też byłam zaskoczona, ale ciasto się upiekło bez zakalca. Na surowo miało fajną konsystencję, ale przekonana do niego na sto procent nie byłam. W sumie może ta babka czekoladowa nie jest moim faworytem ale swoich

Pieguskowa Kuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 145

roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem(...)proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę i tym sposobem otrzymacie cienkie placki. Dodatkowo ciasto posmarowałam keczupem z dyni dla spotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO

Pieguskowa Kuchnia
Tarta caprese z pieczonymi pomidorami 139

przepis na tart\u0119 z pieczonymi pomidorami, rozp\u0142ywaj\u0105c\u0105 si\u0119 mozzarell\u0105 i aromatyczn\u0105 bazyli\u0105. Kto spr\u00f3buje? ;)","recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego\r","10 du\u017cych pomidor\u00f3w mi\u0119sistych\r","300g mozzarelli\r","kilka li\u015bci \u015bwie\u017cej bazylii\r","1 jajko\r","s\u00f3l, pieprz cytrynowy\r","oliwa"],"name":"Tarta caprese(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200\u00b0C przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyci\u0105gamy je z piekarnika i lekko studzimy. Mozzarell\u0119 kroimy w cienkie plastry.\r","Ciasto francuskie delikatnie rozwa\u0142kowujemy i przenosimy na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia. Na ka\u017cdym boku zaginamy ok. 1cm kawa\u0142ek ciasta tworz\u0105c \"ramk\u0119

Mostek w kuchni
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 153

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, a to jest wprost idealnym połączeniem puszystego ciasta, soczystych borówek i słodkiej, delikatnej, białej czekolady. Tylko co zrobić, żeby nasze plany nie zostały wywrócone do góry nogami, a owoce nie wylądowały na dnie ciasta? Mam dla Was kilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle(...)pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką pszenną w stosunku 1:1. A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby? Składniki (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto

Fitsweet.me
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 120

Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :)    Składniki: 500 g krupczatki 125 g cukru pudru 250 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany(...)łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę

Różne smaki w kuchni
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 160

teraz z różnych względów goszczą u nas rzadko i są raczej rarytasem. Oczywiście ze względów zdrowotnych przerobiłam spód do tarty na takie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem, gdyż dzięki temu(...)każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko 200 g mąki owsianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli 100 g masła składniki na masę: 300 g świeżego łososia 100 g świeżego szpinaku 100 g mozzarelli 4 jajka 1 ząbek czosnku 2 dymki 100 ml śmietany świeży koperek sól, pieprz wykonanie

Przysmaki Karolki
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami (borówkami,brzoskwiniami) 160

Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję, szczególnie teraz kiedy rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią.  Idealne, szybkie i nie wymagające wprawy ciasto. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet "do ręki". Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej(...)szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek lub brzoskwiń Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą część ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 266

Uwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest(...)banalnie proste, nawet nie zwrócicie uwagi kiedy ciasto będzie gotowe. Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny posmak ciasta gdyż taki właśnie preferuje moja córka :) Składniki - 5 jajek - 2,5 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego  - 2 budynie śmietankowego - 1/2 szklanki oleju - 500 g czarnych

Świat Smaku
TARTA MOJITO 144

się więcej na ten temat, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl .   Przygotowanie : 30 min Pieczenie: 35 min. Chłodzenie: 5 godz. Składniki dla 4-6 osób.   Składniki na kruche ciasto : ● 250 g mąki + 10 g do podsypania ● 125 g masła + 10 g do formy ● 100 g cukru pudru Diamant ● 1 jajko ● 1 szczypta soli   Składniki na krem(...)jajka ● 1 pęczek świeżej mięty ● około 4 limonki (na 20 cl soku) ● 4 g żelatyny w listkach ● 40 g masła ● 140 g cukru białego Diamant   Przygotowanie: Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 271

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Sposób

Różne smaki w kuchni