Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną Pyszne ciasto z owocami sezonowymi, szybkie i proste w wykonaniu. Ciasto zrobiłam na blasze z piekarnika, bo robiłam z 1,5 porcji składników. Przepis podałam na normalną blachę ciasta. Składniki: Ciasto: jajka - 8 szt olej - 1 szkl cukier kryształ - 2 szkl mąka - 3 szkl proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki Dodatkowo : śliwki(...)plastikowej miski, zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego
Kuchnia DanusiMaślany, dwukolorowy kruchy spód, warstwa śmietany i galaretka z jeżynami. Całość utworzyła delikatne, orzeźwiające, pyszne ciasto. Idealne na letnie dni, tym bardziej gdy mamy nadmiar ogrodowych owoców, tak jak u nas... :-) Ten kruchy, maślany spód, choć trudno go kroić widelczykiem- jest twardy, idealnie dopełnił całości. Galaretki najlepiej przygotować sobie na samym początku i odstawić do wystudzenia. Piekłam w tortownicy(...)mnie ksylitol z wanilią) - 1 jajko - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej --------------------------------------- dodatkowo: - 1 łyżka kakao (10g) - 1 łyżeczka wody Z mąki, masła, jajka, cukru (ksylitolu) zagniatamy energicznie kruche ciasto (mnie wyręcza w tym hak miksera). Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wyklejamy spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia), wstawiamy do lodówki. Do drugiej części dodajemy kakao oraz
Smaczne ZdroweChociaż jedno ciasto z jagodami w sezonie musi być :) Proponuję na dzisiaj pyszny sernik, na kruchym spodzie, z pokaźną warstwą jagód i słodką kruszonką. Do tego sernika wybitnie polecam samodzielnie mielony twaróg, a nie taki z wiaderka. Wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy. Składniki na spód i kruszonkę: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła(...)kruchy spód. Wszystkie składniki szybko zagnieść (można za pomocą melaksera) i uformować jednolitą kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć i 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy. Można w tym celu wykorzystać spód szklanki, żeby wyrównać powierzchnię (fot.1) . Pozostałą 1/3 ciasta zbić w kulę, ponownie owinąć folią i umieścić w lodówce. Jagody delikatnie
Świat Ciastaprostoty powstają doskonałe wypieki o charakterystycznym, rozpoznawalnym smaku, które w dzisiejszych czasach dostatku i różnorodności nadal są lubiane i podawane na rodzinnych uroczystościach. Placek Królewicz to jedno z ciast, które na północy Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, jest dobrze znane od kilkudziesięciu lat. Składa się ono z 2 warstw miodowego ciasta na sodzie, pomiędzy którymi znajduje się delikatny biszkopt. Warstwy placka(...)połączone są przygotowanym od podstaw kremem budyniowym, a często przed nałożeniem kremu ciasto smaruje się powidłami ze śliwek mirabelek lub węgierek. Tak przygotowany placek wymaga odstawienia do lodówki co najmniej na kilka godzin, by miodowe blaty zmiękły od powideł i kremu. Ciasto najlepiej przykryć folią spożywczą, a w razie potrzeby można na drugi dzień odwrócić je do góry nogami
Trzeci talerzCiasto marchewkowe to jeden z ulubionych przepisów moich czytelników ( przepis ). Często dostaję prośby o zdrowszą wersję. Niestety zazwyczaj bywa tak, że ciasto bez cukru, białej mąki i tłuszczu nie spełnia już naszych wymagań smakowych. Ostatnio jednak eksperymentowałam i powstało bardzo smaczne ciasto, które nie jest może ekstra dietetyczne, ale ma bardzo dużo dobrych składników – nie są to puste kalorie(...)klasycznego marchewkowca tym, że jest mniej puszyste (a bardziej piernikowate), lecz nadal wilgotne i pyszne. Słodycz nadaje mu oczywiście marchewka, ale także daktyle i ksylitol, a sama baza ciasta opiera się na mące pełnoziarnistej (czyli bardziej odżywczej niż białej). Dzięki takiej mące ciasto jest też bardziej sycące – jest idealne nawet na śniadanie, ponieważ nawet jednym kawałkiem będziemy najedzeni przez
Poezja smakuJedne z najprostszych ciast jakie znam, które przygotujecie ekspresowo. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę, posypać malinami i upiec. Proste, prawda? Zero wysiłku! Można użyć malin świeżych lub mrożonych i nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ładnie rośnie, jest mięciutkie i wilgotne. Ekspresowe ciasto z malinami to idealne ciasto dla zabieganych lub niespodziewanych gości. Polecam do popołudniowej kawki na poprawę nastroju(...)Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników (oprócz malin!). Wymieszać, tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch rozłożyć maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smaksklepach pojawiły się śliwki. Kolejny sezonowy owoc, który idealnie pasuje do słodkich wypieków. Upiekłam ciasto kruszonka ze śliwkami z dodatkiem amaretto i zmielonych migdałów. Jak dla mnie to jest to idealny deser o tej porze. Ciasto kruszonka ze śliwkami podałam z lodami. Nie ma znaczenia jakie lody wybierzecie, bo do lekko ciepłego ciasta z owocami pasują wszystkie lody. Nigdy jeszcze(...)próbowałam crumble ze śliwkami. Kiedyś musi być pierwszy raz. Crumble jest lekko chrupiące, bo dodałam zwykłe płątki owsiane zamiast błyskawicznych. Mają one dla mnie więcej smaku. Ciasto ze śliwkami to typowe jesienne ciasto choć na dworze lato w pełni. Pierwsze śliwki są soczyste i bardzo słodkie, po prostu perfekcyjne na ciasto kruszonka, które na pewno znacie również pod nazwą crumble
codojedzeniaBorówka amerykańska to doskonały dodatek do ciast, deserów i koktajli. Zapraszam na pyszne batoniki borówkowo- czekoladowe. Składniki: CIASTO: Blaszka 25×30 cm 230 g mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia WIERZCH 10 dag masła 3 łyżki śmietany 30% 3 białe czekolady(...)borówki amerykańskiej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około
Podróż w kulinariaPrzepis na to pyszne ciasto wypatrzyłam u Tysi, która prowadzi bloga Tysia gotuje. Zresztą już od dawna przymierzałam się do upieczenia ciasta na maślance, tylko gdzieś mi to umykało. A ponieważ mam dużo borówek amerykańskich i kupiłam na targu nasze polskie morele, to właśnie z nimi postanowiłam je upiec. Na koniec ciasto posypałam cukrem pudrem i wyszło pysznie. Oczywiście możecie(...)dodać innych owoców, ale pamiętajcie, żeby nie były zbyt mokre, bo może się zrobić zakalec. To kto piecze ze mną to pyszne ciasto na maślance z morelami i borówkami? Zapraszam po przepis. Ciasto na maślance z morelami i borówkami Proporcje na formę o wymiarach Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki
Kulinarne przygody Gatitysezonowych warzyw i owców, dlatego ostatnio przytaszczyłam z ryneczku 2 kg pięknych moreli, zresztą już chyba Wam o tym pisałam. Sporo zjedliśmy sami, a że chodziło za mną ciasto drożdżowe kilka sztuk zapiekłam w cieście i posypałam obficie kruszonką, która genialnie zrównoważyła kwaśny smak owoców po upieczeniu. Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru(...)łyżki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy go razem z masłem do pozostałych składników ciasta i zagniatamy do momentu aż uzyskamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia (jeśli zależy Wam na czasie to można nagrzać piekarnik do 50 st. C i wstawić tam ciasto by wyrosło
Cynamonowe szczęścieCześć! Bardzo smaczne i proste ciasto. W moim domu zrobiło furorę i myślę, że posmakuje też wielu. Przepis podała mi koleżanka, ale znalazłam taki właśnie na stronie Moje Wypieki link do strony Do ciasta potrzebowałam: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier puder(...)posypania ciasta Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę
Pieprzyć z FantazjąJabłecznik zaparzany to proste do zrobienia ciasto na pyszny deser. Ciasto o umiarkowanej słodyczy z przyjemnie wilgotnym jabłkowym wnętrzem. Idealne ciasto do kawy na jesienne zimne dni. Jabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu(...)szara reneta lub antonówka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje się bardziej zwarte. Jabłecznik dobrze się kroi nawet zaraz po wystudzeniu. Korzystajcie z darów jesieni, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i nie są jeszcze przechowywane w chłodni, która zabiera im nieco
Gotuj w domuszał- zapraszam na rozpoczęcie upalnego tygodnia sezonowym ciachem. Bardzo tradycyjny ucieraniec z nietradycyjną truskawkową bezą. Puchate, ale wilgotne, wyważona słodycz… Powiem Wam, że czasem w lekko podkręconej tradycji siła 😊 Ciasto rozeszło się w ciągu jednego wieczoru i poranka 😊 Wart spróbować – szczególnie polecam miłośnikom bardziej tradycyjnych „przekładańców” pieczonych. Blacha 35 x 36 cm. Składniki na ciasto: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier(...)dużej cytryny Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto wykładamy do brytfanny, wyścielonej papierem do pieczenia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Domowe ciastaCiasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – to dość lekkie ciasto, niezbyt słodkie, nieco orzeźwiające, więc idealne na letnie upały. Borówki w połączeniu z kefirem stanowią w tym przypadku idealny duet. Poniższe składniki dotyczą okrągłej formy o średnicy 21 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – Składniki: Składniki na spód z ciastek owsianych(...)borówek amerykańskich 75 g kefiru 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki cukru pudru 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo do ozdobienia ciasta: kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby bita śmietana do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze: Spód z ciasteczek owsianych: Ciastka owsiane pokruszyć na mniejsze kawałki, wrzucić
Kulinarne Przeboje