Cześć! Każde z moich ciast na blogu ma jakąś historię z nim związaną. Długo by opowiadać o tej, ale przyszła pora żeby podzielić się z Wami przepisem na napoleonkę, którą piekę wg. tego przepisu ok. 15 lat. Przepis dostałam od koleżanki. Zachwalała, to uwierzyłam i zrobiłam. Strzał w dziesiątkę. Pyszne ciacho! Składniki: Na ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka(...)masła Na krem: * 6 jajek * 1 l mleka * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy 16 g * 1,5 szklani mąki * 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: * cukier puder Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i przechowywałam zawinięte w folię spożywczą w lodówce. Masło posiekałam z mąką, dodałam śmietanę i wyrobiłam ciasto. Na drugi dzień podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam
Pieprzyć z FantazjąOstatnio mam ogromną frajdę z przygotowywania ciast półkruchych, było już w wersji z truskawkami , jabłkami , a teraz przyszła pora na powidła śliwkowe. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie słodkie, z delikatną nutą kwaskowatych powideł, natomiast dodatek cynamonu subtelnie podkręca smak. Zdecydowanie polecam! Składniki na Półkruche ciasto z powidłami i bezą: na formę 24x28 cm CIASTO: 500 g pszennej mąki(...)Mąkę mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę. Teraz dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało gładkie ciasto. Chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, formę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto dzielimy na 3 części, dwie wałkujemy tworząc
Rozpustne gotowaniejakoś nie wyobrażam sobie piec dla kogoś, za dużo nerwów i stresu, że a nuż nie wyjdzie tak jak powinno. Dlatego spisałam krok po kroku, dokładnie jak ciasto przygotowywałam ja i mam nadzieję, że każdy bez wyjątku sobie z nim poradzi. Wszelkie uwagi, o których tylko pamiętałam, również napisałam. Mam nadzieję, że to słynne już ciasto w najbliższym czasie zagości(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36 cm Ciasto: 4 żółtka w temp. pokojowej 125g masła 82% (z lodówki) 4 łyżki przesianego cukru pudru 1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr
Kuchnia w czekoladzieJesienna fantazja w kulinarnych impresjach zaczyna się oczywiście w kuchni wypełnionej kolorami i smakami, które kierują nas ku rozmarzeniu. Na początek tej nieco melancholijnej opowieści smakowej proponujemy ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą. Jesienna pyszność w stylu Agaty, stworzona z owoców z naszych sadów. Fantazja i finezja W jesiennej kuchni króluje prostota, a tę lubimy najbardziej, bo w niej właśnie(...)znajduje się źródło finezji. Smakowanie takich pyszności jak gruszkowe ciasto, to najlepsze zwieńczenie spaceru po sadzie, który o tej porze mieni się kolorami, zachwyca zapachami i przywodzi na myśl niepowtarzalne smaki. Zatem zapraszamy! Zapraszamy do smakowania jesieni! W pogoni za wszystkim i za niczym warto zatrzymać się na chwilę. W ogrodzie, w lesie albo w kuchni, w której czas dojrzałej
KulinarneImpresje.plŚmietanowiec z orzechami i czekoladą to kolejny skarb odkryty w starym zeszycie. Świetny przekładaniec, który każdego dnia jest coraz lepszy. Ma się wrażenie, że ciasto dojrzewa z czasem. Wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Śmietanowiec przygotowuje się w trzech etapach – najpierw pieczemy ciasta, następnie przygotowujemy masę i na koniec czekoladę. Składniki na 3 blaty ciasta: 750 dag mąki(...)jajka, 1 mały proszek do pieczenia 200 g masła ¾ szklanki cukru 200 g śmietany kwaśnej Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się rumiane. Następnie gotujemy krem. Składniki na krem – masę: 750 ml mleka
Słodki sentymentSernikowy Maxi King to ciasto bez pieczenia przeplatane warstwami na wzór popularnego batonika. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i ładnie się prezentujące. Idealne na imprezy, na niedzielny stół, albo jak przyjdzie ochota na coś super słodkiego Sernikowe ciasto Maxi King możecie wykonać w różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy(...)łyżeczki cukru waniliowego 3,5 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany 30% (ubitej) Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i mieszam. Mogę przystąpić do składania ciasta. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam 16 ciastek (4 x 4, jeśli macie trochę większą blaszkę, nic się nie stanie, dopasujcie ciastka, a ciasto będzie po prostu troszkę niższe). Ciastka
Słodki sentymentZnowu przemówiły do mnie przepisy ze starych notatek i podsunęły przepis na ciasto bananowe z kokosem. Bardzo ciekawy pomysł, jeśli nie chcemy kolejnego chlebka bananowego Banany są w kawałkach, zatem wyraźnie wyczuwalne w cieście, a kokos jest interesującym uzupełnieniem smaku. Spróbujcie Składniki: 4 dojrzałe banany 1 cytryna 7 łyżek cukru 7 płaskich łyżek masła 5 łyżek mąki tortowej 5 łyżek(...)Resztę masła, resztę cukru i jajka ucieram na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce i dodaję do masy cały czas ucierając. Do ciasta dodaję sok wyciśnięty z cytryny. Banany obieram i kroję na 2 centymetrowe kawałki, które skrapiam cytryną, żeby nie ściemniały. Banany układam równomiernie na dnie tortownicy i posypuję 3 garściami wiórków
Słodki sentymentTrudno przejść obojętnie obok ciasta marchewkowego, a już zwłaszcza obok łaciatej marchewki To ciacho kryje w sobie wiele pysznych składników – myślę, że to świetne połączenie, którego trzeba spróbować. No i dodatkowa zaleta jest taka, że łaciatą marchewkę przygotujesz w 30 minut Składniki: 2 szklanki tartej marchewki (3 spore marchewki) 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki(...)następnie dodaję powoli marchewkę, cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. 2/3 ciasta wykładam do blaszki (30×20 cm) wyłożonej papierem i posypuję bakaliami, a do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto
Słodki sentymentCiasto drożdżowe z dynią to awaryjne ciasto mojej mamy - robi je zawsze gdy nagromadzą jej się białka z innych wypieków. Nie dodaje do niech całych jajek czy żółtek jak to zwykle w drożdżowym cieście jest, tylko właśnie same białka. Dodatek dynia sprawia że ciasto jest wilgotne a całość jest bardziej delikatna, no i mniej kaloryczna(...)też masła tylko olej. Do środka najczęściej mama dodaje kandyzowane wisienki ale można dodać skórkę pomarańczową albo inne bakalie. Ciasto drożdżowe z dynią Składniki: 1/2 kg mąki tortowej pół szklanki białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki pure z dyni 50 g świeżych drożdży do środka: wisienki, skórka pomarańczowa, rodzynki kruszonka: 3 łyżki mąki
Smaczny zeszytLekkie ciasto na kruchym spodzie z pysznymi gruszkami, doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej, 100 g masła + do wysmarowania tortownicy 900 g dojrzałych, niezbyt twardych gruszek, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego Co potrzeba na masę: 1 szklanka mleka(...)czubata łyżka mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 2 nie czubate łyżki cukru pudru Wykonanie: Do misy robota lub na blat dajemy mąkę i masło, siekamy, dodajemy żółtka, cukier, wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je do miski na drobniejsze kawałki, przykrywamy ściereczką. Zamrożone ciasto wyjmujemy
Bułka z ChlebemFantastyczne, bardzo lekkie ciasto z delikatną jak chmurka masą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej, 100 g masła, 700 g śliwek, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego Co potrzeba na masę: 1 szklanka mleka 3,2 %, 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej(...)jajka, 2 nie czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Wykonanie: Do misy robota lub na blat dajemy mąkę i masło, siekamy, dodajemy żółtka, cukier, wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach
Bułka z Chlebemrobiłam, a mianowicie z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym. Bardzo posmakowała mi ta wersja, dlatego wrzucam kochani przepis na bloga, abyście i Wy mogli wypróbować. Zapraszam Składniki(blaszka 23/33): ciasto: masło 300 g, miód 200 g, cukier 400 g, kakao 60 g, przyprawa do piernika 3 łyżki, kefir 2 szklanki, jajka 6 szt, mąka pszenna 600 g, proszek do pieczenia(...)masło 300 g, cukier puder 220 g, polewa: czekolada mleczna 150 g, mleko 5 łyżek, dodatkowo: dżem wiśniowy 1 mały słoik, orzechy zmielone lub wiórka kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka ostygnie
kulinarne odsłony patiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto 3 bit to zdecydowanie moje ulubione ciasto bez pieczenia. Śmiem podejrzewać, że większa część czytelników również uważa, że ciasto 3 bit to najlepszy i praktycznie najprostszy deser jaki miało okazje zjeść Ciasto składa się z kilku warstw herbatników pomiędzy którymi znajdują się masa krówkowa, krem budyniowy oraz bita śmietana posypane warstwą startej czekolady. Niebo w gębie(...)Ciasto 3 bit – Składniki Składniki na masę budyniową: 1/2 litra mleka 120 gram cukru (6 czubatych łyżek) 2 żółtka 45 gram mąki ziemniaczanej (3 łyżki) 40 gram mąki pszennej (3 łyżki) 170 gram (3/4 kostki masła) Składniki na kolejne warstwy: 1 puszka mleka skondensowanego bądź masy krówkowej około 300 gram herbatników 500 ml słodkiej śmietanki do ubijania
To Musisz WiedziećCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kuchnia MagdaLenyCiasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami. Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi. Składniki: na ciasto: 6 jajek, 1/4 szklanki oleju, szklanka maki typ 480, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, 1/2 szklanki, opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek wiórek(...)łyżka cukru masa karpatkowa: opakowanie masy karpatkowej, 350 ml mleka dodatkowo: dżem wiśniowy ok 400 g, sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody, płatki czekoladowe 2 opakowania Przygotowanie: ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo olej i cukier, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka i na samym końcu również stopniowo mąkę pszenną
Lena Gotuje