ciasto - 162907 przepisów (strona:913/10861)

Mazurek z cynamonem 99

kruchym spodzie, przepyszny! Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon Prep Time 25 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 45 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej tortowej 45 g cukru 16 g cukru waniliowego 120 g zimnego masła 1 żółtko 1 szczypta soli Składniki potrzebne do wypełnienia mazurka 1/2 puszki gotowej masy(...)nerkowca 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka wody 1 łyżka cukru 1 łyżka cynamonu Instructions Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekane masło i żółtko zagnieść jednolite ciasto następnie uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Z lodówki wyjąć ciasto rozwałkować

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebek dyniowy 117

jaki sposób wykorzystujecie ją w swoich szaleństwach kulinarnych? Zupy dyniowe , ravioli , serniki , gnocchi lub pulpeciki … a mieliście już okazję spróbować słodkiego chlebka dyniowego? Chlebek dyniowy jest to ciasto podobne do chlebków bananowych słodkie wilgotne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne wprost ideale na chłodne dni. Dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru przyjemnie rozgrzewa(...)nasze ciało. Nie zapominajmy o czekoladzie i orzechach, które dają dużo energii! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy wymieszać składniki suche i mokre. Na początek osobno, a następnie połączyć je tak, jak robi się to w przypadku muffinek. Jedyne co trzeba wcześniej przygotować to puree z dyni, można zrobić to dzień czy dwa przed planowanym upieczeniem chlebka. Do czasu

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Santoska - kawa, kajmak i orzechy 890

Kruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową wygląda i smakuje obłędnie.  Śmiało możecie nim zastąpić tort na rodzinnych uroczystościach. CIASTO SANTOSKA Składniki: (forma 20x30) ciasto kruche: 1 jajko  180 g mąki 40 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa kawowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany(...)wafelków orzechowych np. Prince polo albo Grześki szczypta soli dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 150 ml śmietany 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  2 paczki herbatników typu petit Przygotowanie: kruche ciasto: Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko ze sobą zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej

Bon appetit mon amie
Ucierane ciasto z pestkami słonecznika 122

Pyszne, proste ucierane ciasto. Pachnie cynamonem, a pestki przyjemnie chrupią. Idealne na podwieczorek czy piknik. Upieczcie. Ciasto piekłam wiele lat temu. Dzisiaj je powtórzyłam i wymieniłam zdjęcia na jednym z portali kulinarnych i przy okazji trafiło na bloga. Następnym razem dodam mniej cukru. Dla mnie zbyt słodkie. Gdy powtarzam stare przepisy to wszystkie okazują się dla mnie zbyt słodkie. Myślę(...)pół szklanki w tym cieście byłoby idealnie, ale dla Was może być w sam raz. Ciasto polecam :) Potrzebujemy: 25 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 25 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki śmietany 18 % 10 dag pestek słonecznika Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło ucieramy z cukrem

Izabelawkuchni
Chlebek cynamonowy krojony 125

kolejny drożdżowy wypiek - słodki chlebek cynamonowy. Łatwy, prosty i szybki do przygotowania. Chlebek najlepiej smakuje podany na ciepło, np. posmarowany masłem. Wierzch ciasta posypałam cynamonem cejlońskim, który jest o wiele bar dziej aromatyczny niż tradycyjny cynamon.   Składniki: ciasto drożdżowe 2 niepełne szklanki mąki pszennej (około 280 g) 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/4 kostki świeżych drożdży(...)cukru (100 g) 1 płaska łyżka cynamonu, np. cejlońskiego Na początku przygotować rozczyn . Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia.  Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego . W rondelku rozpuścić 50 g masła

Ugotować
Ciasto Karpatka 130

ilością masy :). Smak który dobrze znam z dzieciństwa. Zawsze przygotowywała ją moja mama. Przepis bardzo stary i sprawdzony, od wielu lat w mojej rodzinie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5 szklanki wody ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 3/4 kostki margaryny lub 170 gram masła 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek Składniki na masę: 1 litr(...)mleka 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 400 gram masła opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: w większym garnku zagotowujemy wodę z margaryną/masłem, gdy się zagotuje na chwilę ściągamy z gazu i wsypujemy mąkę, mieszamy i ponownie wstawiając na gaz. Szybko mieszamy drewnianą

Blog kulinarny S9.PL
KRUCHE CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 120

jedni go kochają, a inni wręcz przeciwnie. Jak wiecie już z innych wpisów ja uwielbiam rabarbar . W sezonie gotuję z niego kompoty, piekę drożdżówki i różnego rodzaju ciasta , którymi potem zachwyca się rodzina ( i nie tylko! ). Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych – kruche ciasto z budyniowym kremem, rabarbarem i dużą ilością ulubionej kruszonki . Tutaj ciasto(...)kruche jest niezwykle delikatne, nie twarde, takie jak lubię. Ciasto łączy w sobie kwaśny smak rabarbaru i słodki smak budyniowego kremu – dzięki czemu nie jest zapychające i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetne do popołudniowej kawki! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl po 250 ml * cukier – 0,5 szkl * cukier z wanilia – 1 łyżka

Ostra na Słodko
Odwrócone ciasto z rabarbarem 113

robiliście już w tym roku ciasto z rabarbarem? jeżeli nie to zdecydowanie czas nadrobić. To ciasto jest wyjątkowe bo totalnie na odwrót - nie tylko piecze się je do góry nogami - czyli rabarbar kładziemy na spód a na niego ciast a potem odwracamy na talerzu - ale dodatkowo na wierzch ciasta sypiemy kruszonkę z dodatkiem migdałów, która potem po odwróceniu ląduje(...)spodzie i tworzy chrupiącą podstawę ciasta. Odwrócone ciasto z rabarbarem jest nie tylko pyszne ale i bardzo efektowne. Odwrócone ciasto z rabarbarem Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki skórka z połowy cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 jajka 3/4 szklanki śmietany albo jogurtu naturalnego Kruszonka

Smaczny zeszyt
Porzeczkowiec - idealne ciasto tortowe na każdą okazję 185

Idealne ciasto tortowe na imprezę i na co dzień! Nie za słodkie, mięsiste, wilgotne z kakaowymi blatami przełożonymi delikatnymi kremami. To słodko – kwaśne ciasto, zawsze każdego zachwyca. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne. Ilekroć je robię, zawsze wychodzi idealnie. Za przepis szczególnie dziękuję mojej mamie  J SKŁADNIKI: KAKAOWE BLATY: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru(...)połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką od dołu do góry. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( najlepiej samo dno) i wlać ciasto wyrównując je jednocześnie.   Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka . Wystudzić w uchylonym piekarniku, tak aby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu ciasto wyjąć

Calzonella.com
Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami 143

właśnie w maju truskawki są najlepsze. Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami to propozycja dla miłośników truskawek i aromatycznej czekolady. Do tego delikatny krem śmietankowy, który podkreśla głęboki smak ciasta czekoladowego i słodki, świeży smak dojrzałych truskawek. Przepis na tort czekoladowy z truskawkami polecam wszystkim majowym łakomczuchom! Składniki na ciasto czekoladowe do tortu 150 g miękkiego masła 150 g cukru pudru(...)Dodatkowo: 30 dag dojrzałych truskawek i kilka listków mięty do dekoracji, 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy

Gotujemy i jemy
Tarta z rabarbarem i budyniem 132

rabarbaru powinny być takie same, żeby ta cała układanka nam się udała. Mnie się to nie udało, nie starczyło mi cierpliwości, ani takich samych kawałków rabarbaru 😆. Tak czy siak, ciasto wyszło pyszne, a do mozaiki powrócę przy kolejnej okazji pieczenia tej tarty.  Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami(...)rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Tarta z rabarbarem i budyniem Tarta z rabarbarem i budyniem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką 134

Kruche ciasto przełożone delikatną pianką budyniową z jagodami. Bardzo smaczne i apetyczne… Czas przygotowania: 2.5 godziny Ilość porcji: >5 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki tortowej (2,5 szklanki) 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g margaryny SKŁADNIKI PIANKA: 80 g budyniu(...)jagód (użyłem mrożonych) cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do miski. Dodajemy cukier waniliowy oraz zimną margarynę. Wyrabiamy do uzyskania kruchego ciasta. 2. Do kruchej masy dodajemy żółtka i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie

karolgotuje
tort czekoladowy 171

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto czekoladowe: 320 g mąki 380 g cukru 2 jajka 60 g kakao 125 ml oleju np. słonecznikowego 250 ml mleka 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą(...)jajka, mleko oraz olej i mieszamy. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Przelewamy do dwóch foremek po ok. 16-17 cm średnicy wyłożonych papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto jest płynne więc warto zabezpieczyć dodatkowo dna tortownic np. folią aluminiową aby ciasto nie wypłynęło. Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z rabarbarem 241

Wiosenna klasyka czyli kruche ciasto z rabarbarem :). Proste, nieprzekombinowane, łatwe do wykonania. A smakuje oczywiście wybornie :). Kruche ciasto jest naprawdę apetycznie kruche, pięknie pachnie masłem i wanilią, a kruszonka chrupie nawet na drugi dzień. Starajcie się wybierać rabarbar o jak najbardziej czerwonych łodygach; taki rabarbar jest słodszy no i ładniej wygląda po upieczeniu. Cóż więcej mogę powiedzieć - pozycja obowiązkowa(...)sezonie na rabarbar :).  Kruche ciasto: 160 g masła, zimnego 360 g mąki pszennej 3 duże żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z rabarbaru: 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek ) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie - kilka łyżek

Opowieści z piekarnika
Kremówka vel napoleonka – bardzo łatwe ciasto bez pieczenia z pysznym kremem 552

Kremówka zwana też napoleonką jest ulubionym ciastem z czasów mojego dzieciństwa, cienkie warstwy ciasta przełożone pysznym kremem, któż nie lubi tego połączenia.. Moja wersja zamiast ciasta ma maślane herbatniki, które idealnie komponują się z budyniową masą. Dzięki herbatnikom ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Całym sekretem doskonałego smaku tego ciasta jest masa, która dzięki(...)szklanki pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego / 20 g 200 g masła 250 g śmietanki 30 % * Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek. Polecam użycie regulowanej prostokątnej formy do ciasta , wtedy możecie idealnie dopasować jej wielkość do herbatników, dzięki temu masa nie wycieka po bokach i nie ma potrzeby docinania herbatników. Przygotowanie: Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrami na jasną

Słodki Blog