plotkowaniu. I oczywiście na fotografowaniu! Jako, że posługuję się dość marnym sprzętem na co dzień, dzięki uprzejmości Kasi , mogłam sprawdzić się w pracy z porządnym aparatem. Zdjęcia, prócz ujęcia chleba, są mojego autorstwa. Kasia specjalnie dla mnie upiekła chleb! Pszenno-żytni, pieczony w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis(...)znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu), jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa
W kuchni Karmel-itkidowiedziono poprzez empiryczne doświadczenie. Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. /źródło: http://wypiekibeaty.com.pl/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych
W kuchni Karmel-itkiwersja tego chlebka . Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki
coolinarnastrefa.blogspot.comstopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajaka nie zetna Podajemy Chleb w jajaku 2 kromki chleba jajako jarzynka Wybijamy jajko do misy i ubijamy je dodajac jarzynke Naczamy chleb w jajaku Smarzymy na rozgrzanej patelni
Klaudynkowa kuchniaChleb, tym razem pszenny chociaż użyłam zakwasu tego samego co poprzednio czyli Stefana Żytniego. A właściwie to już, zaczynu, ciasta zakwaszonego bo narobiłam go zbyt dużo i musiałam wykorzystać. Stefan okazał się jurny więc rozmnażanie idzie nam świetnie :D Zainspirował mnie przepis znaleziony u Margarytki :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDomowy chleb już pachnie. Chrupiąca skórka zachęca do spróbowania. Zapach świeżego pieczywa, takiego prosto z pieca, to zapach szczęśliwego domu - zgodzicie się ze mną ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony . To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak był pyszny ! Poza tym z miejscach pęknięć czy nacięć skórka jest najbardziej chrupiąca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :) Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami
sama złodyczchoć na smaku nic nie stracił, a za to zyskał na zdrowotności ;) 50ml oliwy z oliwek - dałam pół na pół z zalewą z suszonych pomidorów oliwa - do smarowania chleba 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy(...)sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej! W sezonie, lub jeśli ktoś całorocznie hoduje na parapecie, można użyć świeżych ziół - zastąpić suszone zupełnie, lub dołożyć w proporcjach świeże/suszone pół na pół (wtedy 1 łyżeczka suszonych= minimum 1 łyżka świeżych poszatkowanych). W dużej misce dobrze wymieszać
Grunt to przepis!Jakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pomysł, by podać jakąś recepturę na domowy chleb. Przyznaję, że dotąd chleba nie piekłam, stąd też z pewną taką nieśmiałością podjęłam wyzwanie... Wertując stoisko z przyprawami natknęłam się na przyprawę do chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:) Sama przyprawa(...)czosnek, bazylię, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek. Na dobrą sprawę, gdybym nie zamarynowała swoich ususzonych pomidorków zalewą, mogłabym być w zakresie przypraw do tego chlebka samowystarczalna;) Ale do rzeczy - chleb wyszedł naprawdę smaczny z aromatem ziół i ciekawym posmakiem - może trochę go spiekałam wydłużając czas praktycznie o dodatkowe 15 minut (miałam wrażenie, że nie jest dostatecznie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Domowy chleb pszenny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Pszenny chleb z siemieniem lnianym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenabrała głębszego smaku. 6. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem według smaku.Gotujemy do miękkości warzyw i grochu. Grochówka jest gotowa. Podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami , zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Grochówka pochodzi z serwisu
karolgotujeposiłki były proste, sycące, wręcz zapychające. Zawierały proste, tanie składniki i triki które podkręcały smak. Grochówka z kociołka miała być kaloryczna, pożywna, gęsta podawana z pajdą starszego nigdy świeżego chleba. Zapraszam na przepis 🙂 Grochówka wojskowa przepis boczek wędzony lub podgardle 500 g kiełbasa 500 g kości wędzone 500 g groch łuskany 500 g ziemniaki
Dieta moja pasja