pokojową. Ciasto : 200 g miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru
Proste PotrawyCzęsto piszecie do mnie w różnych "ciastowych sprawach", a to, że białka czy śmietana się nie ubiła, a to, że sernik opadł, a to, że nie wiecie co do znaczy kąpiel wodna. Postanowiłam wyjść Wam na przeciw i umieścić na blogu kilka wpisów, które mogą Wam pomóc! Inne przydatne porady znajdziecie tu . Jak ubić białka, by były sztywne
Mania WypiekaniaMiał być torcik, a wyszedł sernik :) Kremowy, lekki i bardzo prosty w wykonaniu. Nadzienie wykonujemy z serka ricotta, ale można także użyć zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) Spód: 4 jajka 2 łyżki
Chocolate Muffin BlogJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „brzydkie a dobre”, a sumie pyszne-szybkie-brzydkie. Jak to u mnie bywa, jest banalnie prosty do wykonania i można śmiało zrobić zapas i nawet tydzień trzymać w lodówce bez uszczerbku
greenscarfłyżki jogurtu greckiego 2 łyżki organicznego cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) masa: 190 g jogurtu naturalnego 130 g naturalnego twarożku (zmielonego jak na sernik) 40 g organicznego cukru kokosowego 30 g wiórków kokosowych 2 jajka pół szklanki malin Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Pieczemy
Mienta blogprzygotować wedle zaleceń producenta. Gdy będzie jeszcze wodnisty podczas gotowania dodać żelatynę (1 łyżka rozpuszczona w 1/2 szklance wody). Zagotować do zgęstnienia. Odstawić aby masa budyniowa przestygła. Następnie zalać sernik w tortownicy
ClauditteMissCookingktórą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj ). Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki
Słodkie okruszkiDziś podzielę się kolejna recepturą na pyszną przyprawę do sernika.Cudownie pachnie , a sernik z jej udziałem jest wyśmienityZapewne nie jednemu z Was przepis przypadnie do gustu i tej przyprawy nie może zabraknąć na Waszej pułce.Przepis zaczerpnięty z internetu.Polecam gorąco. 1/3 szkl.cukru 2 cukry waniliowe lub laska wanilii 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki skórki pomarańczowej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pomarańczę parzymy,myjemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijogurt naturalny 300 g 1/2 szklanki stopionego masła 4 łyżki pasty sezamowej tahini szczypta soli 3/4 szklanki brązowego cukru około 2 szklanek mąki. Na krem: 2 szklanki sera na sernik 3 łyżki cukru pudru łyżka pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu (można pominąć). Jajka, masło, jogurt i cukier ubijamy na puszystą konsystencję. Dodajemy marchewkę i porzeczki, delikatnie mieszamy. Przesiewamy
ladykitchenszklanki oleju 3/4 szklanki mleka 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada Masa serowa: 0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia. dodatkowo : wiśnie
Malinowa KawiarenkaJuż jakiś czas nie było nic słodkiego chociaż ostatni sernik na zimno z poziomkami to jeden z najbardziej popularnych wpisów w historii bloga. Muszę przyznać, że mam dużą słabość do wszystkiego co kokosowe: kokosowe lody, kokosowa zupa, dobrze, że nie ma kokosowego boczku – choć to byłoby już lekką przesadą :-). Ulubiony batonik… oczywiście BOUNTY jego smak jest obłędny
PaleoLifewieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie zbiór przepisów na jakieś dietetyczne dania - ze składnikami, które ciężko będzie nabyć. Co prawa
Di gotujeBaby, mazurki, paschy, serniki.... to są wypieki, których nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Co dom to własny przepis, co gospodyni to inny smak. Ale warto też inspirować się ciekawymi przepisami. Ja ten przepis znalazłam w gazecie („starej jak świat”) i postanowiłam go odkurzyć specjalnie dla Was. Spróbujcie urozmaicić swoją babę wielkanocną i zrobić na podobieństwo tortu
Kuchnia u KrysiŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Jesteście już gotowi na świętowanie? Baby i serniki upieczone? Mazurki udekorowane? Pisanki czekają na malowanie? Jeśli tak, to teraz pozostaje mi złożyć Wam życzenia Kochani, pięknie dziękuję Wam za wszystkie życzenia świąteczne, które od Was otrzymałam. Jest mi niezmiernie miło, kiedy piszecie do mnie e-maile i na Facebooku. Pozdrawiam Was serdecznie
Kuchnia u Krysigenialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie inną fakturę, a już na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego
greenscarf