minut, aż się przyrumieni, jeśli robimy większy bochen z podwójnej porcji czas pieczenia należy wydłużyć do 45-50 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygł. Źródło ,,encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkaSuper zdrowa soczewica w pysznej paście do chleba. Warto jeść soczewicę jak najczęściej ponieważ - ma bardzo niski indeks glikemiczny - zawiera m.in. kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra
chwile dla mniedołu bagietki, jak by to było przy robieni chlebka z formą. Składniki na 2 bagietki: Rozczyn: 25 g drożdży świeżych szklanka wody łyżka cukru 4 łyżki wody Chleb: Cały rozczyn 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Rozczyn: do wysokiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie
Kuchnia Łukaszawłożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł
Proste Potrawypeklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna propozycja pasty do chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat. Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia
Kulinarne przygody GatityJakoś mi nie po drodze z piekarnią. Mam ochotę, ale zawsze weekend wspólnego pieczenia mam zajęty. Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię. Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr. Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas. Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki . Chleb wspaniały
Sto kolorów kuchniwypiek przygotowałam z gotowej mieszanki chlebowej. Baner po prawej stronie, tam znajdziemy więcej wiadomości. Zarobienie chleba było proste, choć muszę powiedzieć, że trochę trwało... Ma to swoje plusy, jeżeli nie dysponujemy nadmiarem czasu, bo wypiek robimy etapami. Składniki: mieszanka CHLEBowa DRWALA, która ma w zestawie opakowania 3 torebek Przygotowanie: Wypiek chleba składał się z kilku etapów przygotowania, wszystko(...)jest jasno opisane na torebce mieszanki Chleb piekłam wpierw przez 3 min. w temp. 220 stopni C, a potem przez 30 min. w 180 stopniach C Chlebek był apetyczny, wyrósł pięknie. Muszę powiedzieć, że każdego dnia stawał się coraz smaczniejszy. Trud jak widać się opłacił
Proste Potrawysolą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu Przygotowanie : Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku Po tym czasie przekładamy ciasto(...)wysmarowanych foremek, ( u mnie 25 x 11 cm, a druga to była foremka od automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz. Piekłam w temp
Proste Potrawyłyżki miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki Po wyrośnięciu piekłam w automacie do chleba - program 12 Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant
Proste PotrawySkorzystałam z propozycji Amber do wspólnego pieczenia chleba. Tym razem to chrupki chlebek norweski. Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren(...)szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką. Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj . Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka
Proste Potrawywszystko jest w niej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi. Składniki: Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego) 1 zielona papryka 4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek 3-4 liście sałaty 1 awokado bułka tarta oliwa z oliwek opcjonalnie: koperek sól, pieprz i inne przyprawy ulubiony(...)gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem
Weganizm infantylnymiskę i zobaczcie co w niej już robiłam i jakie są efekty. Ja swoją miskę wykorzystałam od razu pierwszego dnia, jak tylko ją otrzymałam.Robiłam w niej ciasto na chleb..w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku., tylko(...)ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania, ale i nie jest droga .Osobom , które dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym sercem..ja niby mam automat do chleba i często wyręczałam się nim do wyrabiania i wyrastania ciasta na chleb, bułki, pączki itd..ale to zajmowało 1,5 godziny..i zużywało prąd..Praca rękoma wymaga wysiłku i też
Moje domowe kucharzeniebulionu 5 g masła (płaska łyżeczka) 1 ząbek czosnku 1 mała (40 g) cebula 1 łyżka (20g) śmietany 18% 1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły czosnek granulowany (pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni, posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie chrupiący) Przygotowanie: 1. Cukinię umyć i zetrzeć(...)Podgrzać, dodać sól i pieprz według uznania oraz śmietanę. Polecam podawać z dodatkiem grzanek Kalorie: 1 porcja bez grzanek (przygotowana z podanych ilości składników): 200 kcal Grzanki z chleba razowego(ok. 100g): ok. 210 kcal Razem: 410 kcal Smacznego
Malowane smakiempatelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Dodałam do nich przyprawy, wymieszałam, przestudziłam, a potem zmiksowałam w młynku do kawy. Dodałam oliwę i wyrobiłam do konsystencji gęstej pasty. Posmarowałam kromki chleba opieczone w tosterze i zjadłam na śniadanie. Pasta w smaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw(...)reszta to dowolność w kombinacji:) Ja trzymam w lodówce. Daria8802 , dokładnie tak: ciężkie i smakowite masło:) Pozdrawiam:) diablica66 2012/02/11 15:50:06 Bardzo ciekawa pasta. Lubię wszelkie smarowidła do chleba, więc pewnie by mi smakowała. karmel-itka 2012/02/11 17:46:43 geniusz kreatywny! świetna pasta. dodałabym trochę miodu. sowa_nie_sowa 2012/02/11 18:33:49 Diablica66 , myślę, że tak:) Karmel
Zdrowa Kuchnia Sowy