Miały być bajgle, a są bułki z mini dziurką 200Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba i mimo że bardzo chciałam dzisiaj podzielić się z wami jakimś smacznym nowym chlebem to mi to nie wyszło:( Cóż nie wyrobiłam się, ale za to upiekłam bułki, które miały być bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odrywany chleb dyniowy z nutella 285okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2013 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 8 edycji postanowiłam zaszaleć i upiec chlebek niecodzienny, bo z nutell ą na słodko wg przepisu Roxany autorki jednego z moich ulubionych zagranicznych blogów. Jednocześnie jako ze trwa sezon na dynie jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułki tygryski 468Dzisiaj odwiedzając pewien sklep zobaczyłam pierwszy raz chleb o nazwie tygrysi, gdyż faktycznie skórka miała fakturę skóry tygrysa. Zaciekawiona przeszukałam internet, żeby znaleźć na ten chleb przepis i tak trafiłam na te bułeczki. Są popularne w Wielkiej Brytanii, jako Dutch Chrunch Rolls albo jako chleb czyli Dutch Crunch Bread. Bułki są nieskomplikowane, jedyny mankament że trzeba mieć pod ręką mąkę
Bernika - moj kulinarny pamietnik
[TEST] Chleb wielozbożowy + forma silikonowa 165zakupach, między innymi w sklepie IKEA. Jakiś czas temu na jednym z blogów widziałam ten produkt, więc postanowiłam go kupić. Chodzi o BRODMIX FLERKORN - wielozbożową mieszankę do pieczenia chleba. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Domowe precle 158pęka głowa :-). Ale nie o tym chciałam Wam napisać, dzisiaj napiszę o preclach! Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-) Zatem w weekend(...)się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie wiedzy o wypiekach i o chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "Chleb". Hamelman przytacza swoją historię związaną z preclami, to właśnie ten wypiek był jego pierwszym zajęciem w piekarni, zrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać
Pora coś zjeść
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 536Dzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować całkiem oryginalny chlebek, który miałam okazję przygotować w zeszłym tygodniu w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie". Chleb tygrysi miałam okazję zobaczyć już kilka miesięcy temu w jednej z krakowskich piekarni, oczywiście kupiłam go, żeby spróbować. Charakteryzował się właśnie taką chrupiącą i popękaną skórką. Jak ją uzyskać? Zaraz się przekonacie. Szczerze mówiąc
Pora coś zjeść
Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread) 4019Post Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 368Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie. Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku. Z zasady nie toleruję smaku i zapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek(...)dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna kompozycja zapachowa! Dodatkowo dodałam do ciasta oleju rzepakowego i tymże olejem smarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "oliwa Północy" :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego
Grunt to przepis!
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 212temat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech. Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę(...)rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato, nie wiem, czy będzie jej wielkim fanem. Mimo to, polecam
W kuchni Karmel-itki
WSPÓLNE GOTOWANIE z blogerką W KRAINIE SMAKU. 236plotkowaniu. I oczywiście na fotografowaniu! Jako, że posługuję się dość marnym sprzętem na co dzień, dzięki uprzejmości Kasi , mogłam sprawdzić się w pracy z porządnym aparatem. Zdjęcia, prócz ujęcia chleba, są mojego autorstwa. Kasia specjalnie dla mnie upiekła chleb! Pszenno-żytni, pieczony w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis(...)znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu), jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa
W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 190dowiedziono poprzez empiryczne doświadczenie. Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. /źródło: http://wypiekibeaty.com.pl/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych
W kuchni Karmel-itki
Chleb z kminkiem i prażoną cebulką 203wersja tego chlebka . Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki
coolinarnastrefa.blogspot.com
Pomyslowe sniadanie 203stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajaka nie zetna Podajemy Chleb w jajaku 2 kromki chleba jajako jarzynka Wybijamy jajko do misy i ubijamy je dodajac jarzynke Naczamy chleb w jajaku Smarzymy na rozgrzanej patelni
Klaudynkowa kuchnia
Chleb z patelni czyli patelniak 206Chleb, tym razem pszenny chociaż użyłam zakwasu tego samego co poprzednio czyli Stefana Żytniego. A właściwie to już, zaczynu, ciasta zakwaszonego bo narobiłam go zbyt dużo i musiałam wykorzystać. Stefan okazał się jurny więc rozmnażanie idzie nam świetnie :D Zainspirował mnie przepis znaleziony u Margarytki :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Chleb graham z siemieniem, na zakwasie 211Chleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza