Przepis na : śniadanie
Dzisiaj odwiedzając pewien sklep zobaczyłam pierwszy raz chleb o nazwie tygrysi, gdyż faktycznie skórka miała fakturę skóry tygrysa. Zaciekawiona przeszukałam internet, żeby znaleźć na ten chleb przepis i tak trafiłam na te bułeczki. Są popularne w Wielkiej Brytanii, jako Dutch Chrunch Rolls albo jako chleb czyli Dutch Crunch Bread. Bułki są nieskomplikowane, jedyny mankament że trzeba mieć pod ręką mąkę ryżową. Do tego są pyszne, w środku miękkie, a na zewnątrz mocno chrupiące. Córka zaraz po upieczeniu po... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...teraz w wypiekaniu na śniadanie upiekę chleb, ale te bułeczki też będą moje :) są wspaniałe!
oczywiście że mogą być, myślę ze 25 g wystarczy z reguły ta ilość odpowiada 7g drożdży suchych instant czyli jednej paczuszce.
upiekłam... pyszne...dziękuję :), ale dlaczego Pani tygryski (bułeczki) są albinosami, a moje z takimi ciemnymi łatkami?Jakie czary - mary, czy to temperatura pieca, czy inny trick? Pozdrawiam :) Barbara
podejrzewam że to wina mąki ryżowej, gdyż wszystkie inne składniki miałam typowe. gdy pierwszy raz je piekłam (chleb także) to użyłam oryginalnej mąki ryżowej z azji w dodatku dość długo już tortowej, i właśnie takie wyszły. za drugim razem wyszły takie jak powinny czyli w ciemne łatki, a użyłam mąki Marvit świeżo kupionej.