ciasto - 162020 przepisów (strona:907/10802)

Góra lodowa bez pieczenia 901

Ciasto góra lodowa to bardzo popularny i smaczny wypiek. W tym wpisie zaprezentuje Wam moją interpretację tego ciasta w wersji bez pieczenia. Ciasto góra lodowa bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu deser. Składa się z herbatników, masy na bazie budyniu i biszkoptów z dodatkiem słodkiej, dwukolorowej polewy. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Zapraszam serdecznie do zapoznania się(...)przepisem na pyszne ciasto góra lodowa bez pieczenia. Na pewno Wam posmakuje. CIASTO GÓRA LODOWA BEZ PIECZENIA Składniki MASA 1200 ml mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru 220 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej DODATKOWO ok 20 biszkoptów okrągłych 250 g herbatników POLEWA 250 g masła 120 ml wody 200 g mleka w proszku 80 g cukru

Alle Dobre!
Torcik Daim jak z Ikei 176

Jeśli lubicie zaglądać do Ikei i na tamtejsze stoisko z jedzeniem, to na pewno wypatrzyliście tam ten pyszny torcik Daim. Uwielbiam to ciasto i dlatego postanowiłam zrobić je w domu. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na nie. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 białka szczypta soli 150 g orzechów laskowych lub migdałów 100 g cukru Krem: 4 żółtka(...)cukru 150 g masła Polewa: 150 g czekolady mlecznej około 2 łyżki śmietany kremówki 2 batoniki Daim + jeden do ozdoby Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto: Orzechy zmielić. W misce ubić białka z dodatkiem soli i cukru, na sztywna piane. Do ubitych białek dodać zmielone orzechy i dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą

Pani M - kuchnia smakowita
TORT KIWI 100

Orzeźwiający torcik kiwi przechodzi się słodko kwaskowatymi smakami i jest jak dla mnie idealny, po prostu przepyszny. Inspirację na zrobienie tego torcika zaczerpnęłam buszując po internetach w poszukiwaniu jakiegoś ciasta z owocami kiwi . I tak natknęłam się na przepis od: Domowej Cukierenki . Troszkę przepis zmodyfikowałam, bo zrobiłam torcik na moich sprawdzonych blatach czekoladowych i lekko zmieniłam też proporcje innych składników(...)nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TORT KIWI SKŁADNIKI: składniki na tortownicę 20 - 22 cm.   Ciasto czekoladowe: cukier (330 g) mąka pszenna (230 g) kakao (30 g) proszek do pieczenia (15 g) soda oczyszczona (1 łyżeczka) masło (125 g) jajka (2 szt. rozmiaru L) woda

RITA food channel
Ciasto z musem truskawkowym 68

Ciasto z musem truskawkowym to świetny pomysł na smaczny deser bez pieczenia. Idealny na domowe przyjęcia, genialny na weekend dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Deser ten jest bardzo smaczny a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Na dodatek do przygotowania ciasta z musem truskawkowym nie musimy używać piekarnika. Mus truskawkowy w połączeniu z puszystą masą i kruchym herbatnikiem to prawdziwy(...)podniebienia. Sprawdźcie sami! PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Składniki MASA 500 ml śmietany 30% 300 g jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 4 łyżki cukru pudru MUS TRUSKAWKOWY 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek DODATKOWO paczka herbatników Wykonanie Żelatynę rozpuścić w 120 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć

Alle Dobre!
Mazurek sernikowy z orzechami 97

Mazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję... Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa(...)świetnie komponuje się z kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz słodkim i chrupiącym wierzchem z orzechów włoskich w miodzie. Ciężko mu się oprzeć... Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka) 2 jajka

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto dwukolorowe z masą Ikarową 105

Dzisiaj mam coś dla fanów batoników Ikar a mianowicie pyszne dwukolorowe ciasto z masą opartą na tych właśnie batonikach. Składniki: ciasto ciemne - 250 g masła - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru - 4 łyżki mleka - 1 i 1/2 szklanki mąki  - 4 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe - 4 białka - 150 g cukru - 1 łyżka octu jabłkowego - 1 czubata(...)łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 3 łyżki cukru - 200 g masła - 3 batony Ikar - 3 łyżki mleka Przygotowanie: Na początku zabieramy się za przygotowanie ciemnego ciasta. Do garnka wkładamy pokrojone masło, kakao, cukier oraz mleko. Całość mieszamy, zagotowujemy a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Białka

Zainspirowana w kuchni
Mazurek z wiśniami i orzechami wg Aleex 123

kolejna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Mazurek z wiśniami i orzechami znaleziony na Kwestii Smaku to połączenie smaków, które bardzo lubimy. Nie jest typowym, niezwykle słodkim ciastem. Tutaj słodycz czekolady jest przełamana kwaskowatymi wiśniami i połączona ze smakiem prażonych orzechów. Mazurek ma wyjątkowo bogaty smak. Jeśli lubicie takie zestawy smakowe – gorąco polecam.   Składniki:   Ciasto:   • 150 g mąki(...)skórki i zemleć. W misce wymieszać mąkę z migdałami, dodać masło.  2. Następnie do misy dodać cukier i żółtka, posiekać składniki i zagnieść, aż do uzyskania jednolitego ciasta. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć je na natłuszczoną formę do ciasta w taki sposób, by uformować wałeczek na brzegach. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. 4. Orzechy lekko podprażyć

W mojej kuchni
Ciasto cytrynowe 66

Super pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto cytrynowe to jeden z moich hitów w domu (ponieważ lubimy cytrusy). Dodatkowo upieczone ciasto zostało polane lukrem i posypane tartą skórką z cytryny, która jeszcze bardziej podkreśla smak i cytrusowy aromat ciasta. To świetny przepis, który możesz dowolnie modyfikować dodając do ciasta bakalie, a nawet owoce. Ciasto cytrynowe SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre oraz skórkę otartą z 1 cytryny, mieszam energicznie, lecz krótko tylko do połączenia. Składniki na ciasto mieszam na początku rózgą kuchenną, następnie łyżką – krótko, tylko do połączenia się składników. Formę wykładam papierem do pieczenia (samo dno, zamykam obręcz), a boki smaruję masłem. wlewam ciasto, wyrównuję. Ciasto

Zasmakuj Kuchni
Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem 110

coś słodkiego polecam zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem. Wykwintny, delikatny, prawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc. Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem(...)takim waniliowym aromatem i kojarzy mi się on z dobrymi, włoskimi lodami. Po co sobie psuć taki nieziemski smak :) Zawijany torcik wymaga może trochę więcej pracy niż inne ciasta. A czasami pewnie trzeciej ręki. Chociażby do robienia zdjęć. Uświadomiłam to sobie właśnie po nałożeniu kremu na biszkopt. O ile do tego momentu udawało mi się sfotografować każdy krok, to już

dolcevitainmykitchen
Babeczki Wielkanocne z budyniem 74

niego wystudzony budyń. Krem odstawić w chłodne miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać wszystko nożem. Dodać cukier, szczyptę soli i żółtka. Zagnieść szybko jednolite ciasto i uformować kulę. Zawinąć całość w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość(...)Przygotować małe foremki do babeczek o średnicy 7 cm. Wysmarować je dokładnie masłem, a następnie wylepiać przygotowanym ciastem. Następnie babeczki napełnić kremem budyniowym, zostawiając odstęp około 0,5 cm od brzegu. Na koniec każdą babeczkę przykryć plasterkiem ciasta, wyciętym za pomocą wolnej foremki - tak żeby idealnie pasowała do kształtu. Każdą babeczkę nakłuć delikatnie widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez

Świat Ciasta
Sernik kajmakowy 344

wiaderka 1 puszka masy kajmakowej 460 gram 100 gram masła lub margaryny 6 jajek 1 budyń śmietankowy bez cukru opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru jeśli lubimy słodsze ciasto Składniki na polewę : 2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki masła 2-3 garście płatków migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta : do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy(...)suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia. ( mi się spieszyło więc nie chłodziłam ciasta tylko od razu przełożyłam je do blaszki ). ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do formy o wymiarach

Blog kulinarny S9.PL
Jak zrobić blaty na mazurki? 74

Kilka lat temu pisałam, że mazurki poznałam dopiero po przeprowadzeniu się z domu rodzinnego na Mazowsze. Nigdy wcześniej ani nie widziałam, ani nie jadłam tych ciast. Choć nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami, do których należą typowe mazurki, to raz w roku nabieram na nie ochotę. Po ponad miesięcznym niejedzeniu słodyczy i rezygnacji z cukru, w Wielkanoc chętnie sięgam(...)zimnej wody Wymieszać ze sobą suche składniki. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do suchych składników. Lekko wyrobić, rozdrabniając kawałki masła. Do masy dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto uformować w dysk i położyć na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkować w okrągły placek o grubości 1 cm. Na środku ciasta ułożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka piaskowa puszysta 174

proporcje na smaczną babkę piaskową w okrągłej i głębokiej formie z kominem w środku o pojemności 2 litrów. Sekret sypkości babki polega na użyciu skrobi ziemniaczanej, dzięki której ciasto jest sypkie, wręcz piaskowe . Jeśli lubisz bardzo sypką babkę, to zwiększ ilość skrobi ziemniaczanej i proporcjonalnie zmniejsz ilość mąki pszennej. Jeśli całkowicie zastąpisz mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną, otrzymasz bezglutenową i bardzo(...)cytryny oraz kakao do urozmaicenia smaku i koloru. W przepisie nie używam proszku do pieczenia, a mimo to babka bardzo ładnie wyrasta. Postępuj zgodnie z moimi wskazówkami. Przygotowuję masę ciasta. W misce mieszam ze sobą 150g mąki pszennej i 150g skrobi ziemniaczanej. Następnie oddzielam żółtka od białek. Do oddzielnej miski wrzucam masło oraz szczyptę soli i miksuję na najwyższych obrotach

Ania gotuje
Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką 190

Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!     Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100g cukru pudru 5 żółtek 1 jajko 1/4 szklanka oleju szklanka ciepłego mleka 100g masła szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka masy makowej roztrzepane białko Kruszonka: 50g cukru(...)żółtka, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko, sól, resztę cukru, mąkę i stopione masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia

Blog z Apetytem
Mazurek orzechowy z bezą 73

chwilę, czas więc zaplanować co pojawi się w te święta na stole. Absolutnym deserowym wielkanocnym 'must have' są mazurki. Właściwie jest to jedyna okazja w roku, kiedy pieczemy to ciasto. Choć muszę przyznać, że nie było to nigdy moje ulubione wielkanocne ciasto. Trafiłam jednak pewnego razu na przepis na orzechowy mazurek, dostosowałam go do swoich potrzeb i okazało się(...)śliwkowych i zwieńczenie- chrupiąca beza. Wszystko to razem smakuje doskonale i w moim przypadku odczarowało mazurki. Coś czuję że ten przepis zostanie ze mną na długie lata. Składniki: Kruche ciasto: 180 g zmielonych orzechów włoskich 180 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 2 żółtka Mąkę, mielone orzechy

Smakowity Blog Kulinarny