ciasto - 160969 przepisów (strona:907/10732)

Ciasto Santoska - kawa, kajmak i orzechy 858

Kruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową wygląda i smakuje obłędnie.  Śmiało możecie nim zastąpić tort na rodzinnych uroczystościach. CIASTO SANTOSKA Składniki: (forma 20x30) ciasto kruche: 1 jajko  180 g mąki 40 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa kawowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany(...)wafelków orzechowych np. Prince polo albo Grześki szczypta soli dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 150 ml śmietany 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  2 paczki herbatników typu petit Przygotowanie: kruche ciasto: Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko ze sobą zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej

Bon appetit mon amie
Ucierane ciasto z pestkami słonecznika 93

Pyszne, proste ucierane ciasto. Pachnie cynamonem, a pestki przyjemnie chrupią. Idealne na podwieczorek czy piknik. Upieczcie. Ciasto piekłam wiele lat temu. Dzisiaj je powtórzyłam i wymieniłam zdjęcia na jednym z portali kulinarnych i przy okazji trafiło na bloga. Następnym razem dodam mniej cukru. Dla mnie zbyt słodkie. Gdy powtarzam stare przepisy to wszystkie okazują się dla mnie zbyt słodkie. Myślę(...)pół szklanki w tym cieście byłoby idealnie, ale dla Was może być w sam raz. Ciasto polecam :) Potrzebujemy: 25 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 25 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki śmietany 18 % 10 dag pestek słonecznika Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło ucieramy z cukrem

Izabelawkuchni
Chlebek cynamonowy krojony 91

kolejny drożdżowy wypiek - słodki chlebek cynamonowy. Łatwy, prosty i szybki do przygotowania. Chlebek najlepiej smakuje podany na ciepło, np. posmarowany masłem. Wierzch ciasta posypałam cynamonem cejlońskim, który jest o wiele bar dziej aromatyczny niż tradycyjny cynamon.   Składniki: ciasto drożdżowe 2 niepełne szklanki mąki pszennej (około 280 g) 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/4 kostki świeżych drożdży(...)cukru (100 g) 1 płaska łyżka cynamonu, np. cejlońskiego Na początku przygotować rozczyn . Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia.  Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego . W rondelku rozpuścić 50 g masła

Ugotować
Ciasto Karpatka 101

ilością masy :). Smak który dobrze znam z dzieciństwa. Zawsze przygotowywała ją moja mama. Przepis bardzo stary i sprawdzony, od wielu lat w mojej rodzinie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5 szklanki wody ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 3/4 kostki margaryny lub 170 gram masła 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek Składniki na masę: 1 litr(...)mleka 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 400 gram masła opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: w większym garnku zagotowujemy wodę z margaryną/masłem, gdy się zagotuje na chwilę ściągamy z gazu i wsypujemy mąkę, mieszamy i ponownie wstawiając na gaz. Szybko mieszamy drewnianą

Blog kulinarny S9.PL
KRUCHE CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 83

jedni go kochają, a inni wręcz przeciwnie. Jak wiecie już z innych wpisów ja uwielbiam rabarbar . W sezonie gotuję z niego kompoty, piekę drożdżówki i różnego rodzaju ciasta , którymi potem zachwyca się rodzina ( i nie tylko! ). Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych – kruche ciasto z budyniowym kremem, rabarbarem i dużą ilością ulubionej kruszonki . Tutaj ciasto(...)kruche jest niezwykle delikatne, nie twarde, takie jak lubię. Ciasto łączy w sobie kwaśny smak rabarbaru i słodki smak budyniowego kremu – dzięki czemu nie jest zapychające i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetne do popołudniowej kawki! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl po 250 ml * cukier – 0,5 szkl * cukier z wanilia – 1 łyżka

Ostra na Słodko
Odwrócone ciasto z rabarbarem 91

robiliście już w tym roku ciasto z rabarbarem? jeżeli nie to zdecydowanie czas nadrobić. To ciasto jest wyjątkowe bo totalnie na odwrót - nie tylko piecze się je do góry nogami - czyli rabarbar kładziemy na spód a na niego ciast a potem odwracamy na talerzu - ale dodatkowo na wierzch ciasta sypiemy kruszonkę z dodatkiem migdałów, która potem po odwróceniu ląduje(...)spodzie i tworzy chrupiącą podstawę ciasta. Odwrócone ciasto z rabarbarem jest nie tylko pyszne ale i bardzo efektowne. Odwrócone ciasto z rabarbarem Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki skórka z połowy cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 jajka 3/4 szklanki śmietany albo jogurtu naturalnego Kruszonka

Smaczny zeszyt
Porzeczkowiec - idealne ciasto tortowe na każdą okazję 148

Idealne ciasto tortowe na imprezę i na co dzień! Nie za słodkie, mięsiste, wilgotne z kakaowymi blatami przełożonymi delikatnymi kremami. To słodko – kwaśne ciasto, zawsze każdego zachwyca. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne. Ilekroć je robię, zawsze wychodzi idealnie. Za przepis szczególnie dziękuję mojej mamie  J SKŁADNIKI: KAKAOWE BLATY: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru(...)połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką od dołu do góry. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( najlepiej samo dno) i wlać ciasto wyrównując je jednocześnie.   Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka . Wystudzić w uchylonym piekarniku, tak aby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu ciasto wyjąć

Calzonella.com
Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami 111

właśnie w maju truskawki są najlepsze. Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami to propozycja dla miłośników truskawek i aromatycznej czekolady. Do tego delikatny krem śmietankowy, który podkreśla głęboki smak ciasta czekoladowego i słodki, świeży smak dojrzałych truskawek. Przepis na tort czekoladowy z truskawkami polecam wszystkim majowym łakomczuchom! Składniki na ciasto czekoladowe do tortu 150 g miękkiego masła 150 g cukru pudru(...)Dodatkowo: 30 dag dojrzałych truskawek i kilka listków mięty do dekoracji, 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy

Gotujemy i jemy
Tarta z rabarbarem i budyniem 104

rabarbaru powinny być takie same, żeby ta cała układanka nam się udała. Mnie się to nie udało, nie starczyło mi cierpliwości, ani takich samych kawałków rabarbaru 😆. Tak czy siak, ciasto wyszło pyszne, a do mozaiki powrócę przy kolejnej okazji pieczenia tej tarty.  Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami(...)rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Tarta z rabarbarem i budyniem Tarta z rabarbarem i budyniem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką 100

Kruche ciasto przełożone delikatną pianką budyniową z jagodami. Bardzo smaczne i apetyczne… Czas przygotowania: 2.5 godziny Ilość porcji: >5 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki tortowej (2,5 szklanki) 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g margaryny SKŁADNIKI PIANKA: 80 g budyniu(...)jagód (użyłem mrożonych) cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do miski. Dodajemy cukier waniliowy oraz zimną margarynę. Wyrabiamy do uzyskania kruchego ciasta. 2. Do kruchej masy dodajemy żółtka i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie

karolgotuje
tort czekoladowy 140

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto czekoladowe: 320 g mąki 380 g cukru 2 jajka 60 g kakao 125 ml oleju np. słonecznikowego 250 ml mleka 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą(...)jajka, mleko oraz olej i mieszamy. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Przelewamy do dwóch foremek po ok. 16-17 cm średnicy wyłożonych papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto jest płynne więc warto zabezpieczyć dodatkowo dna tortownic np. folią aluminiową aby ciasto nie wypłynęło. Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z rabarbarem 203

Wiosenna klasyka czyli kruche ciasto z rabarbarem :). Proste, nieprzekombinowane, łatwe do wykonania. A smakuje oczywiście wybornie :). Kruche ciasto jest naprawdę apetycznie kruche, pięknie pachnie masłem i wanilią, a kruszonka chrupie nawet na drugi dzień. Starajcie się wybierać rabarbar o jak najbardziej czerwonych łodygach; taki rabarbar jest słodszy no i ładniej wygląda po upieczeniu. Cóż więcej mogę powiedzieć - pozycja obowiązkowa(...)sezonie na rabarbar :).  Kruche ciasto: 160 g masła, zimnego 360 g mąki pszennej 3 duże żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z rabarbaru: 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek ) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie - kilka łyżek

Opowieści z piekarnika
Kremówka vel napoleonka – bardzo łatwe ciasto bez pieczenia z pysznym kremem 510

Kremówka zwana też napoleonką jest ulubionym ciastem z czasów mojego dzieciństwa, cienkie warstwy ciasta przełożone pysznym kremem, któż nie lubi tego połączenia.. Moja wersja zamiast ciasta ma maślane herbatniki, które idealnie komponują się z budyniową masą. Dzięki herbatnikom ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Całym sekretem doskonałego smaku tego ciasta jest masa, która dzięki(...)szklanki pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego / 20 g 200 g masła 250 g śmietanki 30 % * Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek. Polecam użycie regulowanej prostokątnej formy do ciasta , wtedy możecie idealnie dopasować jej wielkość do herbatników, dzięki temu masa nie wycieka po bokach i nie ma potrzeby docinania herbatników. Przygotowanie: Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrami na jasną

Słodki Blog
Jabłkowa fantazja 147

Kruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą. Składniki(blaszka 23/33 cm): Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa 1 szt, Krem: mleko(...)budyń waniliowy 1 szt, cukier 5 łyżek, masło 200 g, Polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio

kulinarne odsłony pati
Odwrócone ciasto z ananasem 93

blogu pojawił się już przepis na odwrócone ciasto z pomarańczami i podobne ciasto ze śliwkami . O tej porze roku można je wykonać z innymi owocami. Dziś przedstawiam ciasto, na które miałam ochotę od wielu tygodni. Myślałam, że upiekę je na Wielkanoc, ale sytuacja zmieniła moje plany. Nieoczekiwanie dostałam ananasa po Świętach (B. - dziękuję 😊) i wtedy pomyślałam, że czas zrealizować plany(...)upiec ciasto, na którego pomysł od długiego czasu chodził mi po głowie. Ciasto pięknie się prezentuje, więc można je upiec na niedzielę, święta lub specjalną okazję. Smakuje wyśmienicie nawet 3 dni po upieczeniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi średni ananas garść suszonej żurawiny 100 g cukru 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie