Samo ciasto i technika jego wyrabiania czy smażenia bardzo podobna do naszych faworków . To czym się te ciasteczka wyróżniają to niezwykły smak i aromat, który nadają im korzenne przyprawy takie jak kardamon, cynamon, imbir oraz aromatyczna woda różana. Sam kształt tego chrustu też zasługuje na uwagę – ciasteczka mają przypominać słoniowe uszy. Upieczone ciacha obsypuje się mieszanką cukru pudru(...)szkl jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 l oleju do smażenia cukier puder i cynamon do obsypania Jak zrobić słoniowe uszy: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia. Następnie tą mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy jajko, wodę różaną, jogurt, mieszamy
Dorota Smakujekokosowych. Są to najwspanialsze pączki jakie kiedyś udało mi się zrobić. Z obwódką też, rzecz jasna! Musicie wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kilka dobrych wskazówek przed smażeniem pączków kokosowych. Ciasto wychodzi dosyć lepkie, więc najlepiej wyrabiać za pomocą miksera. Przy formowaniu i wyrabianiu staramy się minimalnie podsypywać mąką, tylko tyle by nie lipło. Jeżeli daje się to trudno, to można(...)zwilżyć dłonie olejem. Zawsze dodaję alkohol do ciasta, bo wtedy pączki mniej nasiąkają tłuszczem. Smażymy w rozgrzanym do 170-175 st. tłuszczu (najlepiej skorzystać z termometru cukierniczego). Jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego, to możemy skorzystać z woreczka strunowego, wystarczy, że odkroimy jeden róg woreczka, zrobimy w pączku dziurkę i nafaszerujemy. Nadziewamy jeszcze lekko, lekko ciepłe pączki, bo wtedy wpakujemy
Kuchnia ŁukaszaSłodka Karolinka to pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z masą z serków homogenizowanych i bitej śmietany, a także z wiśniową nutą za sprawą dżemu i galaretek. Jest delikatne, kremowe i nie za słodkie. Ciasto najlepiej przygotować na dzień przed podaniem, żeby zdążyło dobrze zastygnąć. Składniki na Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia: Masa jasna: 400 g serka homogenizowanego waniliowego(...)ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na biszkopty. Deser wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki, aby kremy stężały, a galaretka zastygła. Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta bez pieczenia: Ciasto Cappuccino bez pieczenia Ciasto Bajka bez pieczenia Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia Ciasto Lodowiec bez pieczenia Napoleonka bez pieczenia
e-PrzepisyKulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cudowny i puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej masy oraz galaretki z aromatycznymi truskawkami to idealne połączenia smakowe, które zawiera ciasto truskawkowa Finezja. Ciasto truskawkowa Finezja jest bardzo delikatne i lekkie, charakteryzują je cudowne, soczyste kolory, wspaniały wygląd oraz jeszcze lepszy smak. Do przygotowania ciasta możecie użyć świeżych truskawek, ale jeśli nie macie do nich dostępu, śmiało można(...)sięgnąć po mrożone, z ich dodatkiem również smakuje rewelacyjnie. Sama bardzo często je wykorzystuję, kiedy nie ma sezonu truskawkowego, a mam ochotę na ten wypiek. Zapraszam serdecznie na ciasto truskawkowa Finezja , które stanowi idealny dodatek do aromatycznej kawy, a także będzie świetnym pomysłem na poczęstunek dla gości. PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA FINEZJA Składniki BISZKOPT 4 jajka 100 g cukru
Przepiski.plCannoli włoskie, sycylijskie ciasteczka, rurki nadziewane kremem z sera ricotta. Oryginalnie do przygotowania ciasta na cannoli używa się smalcu, niektórzy zamiast smalcu dodają do ciasta masło. Ciasto : 30 g miękkiego smalcu, 1 żółtko, 50 g cukru pudru, 60 ml marsali, 1 łyżka ekstraktu wanilii, 1 łyżeczka kakao, 1/2 łyżeczki do kawy cynamonu, 3 g soli, 250 gram mąki(...)utrzeć z cukrem pudrem. Doprawić do smaku wanilią, skórką otartą z cytryny i szczyptą soli. Dodać skórkę pomarańczową i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krem odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto : utrzeć smalec. Dodać do niego żółtko i cukier puder. Do utartej masy dodać wanilię, marsalę, skórkę cytrynową, kakao i cynamon. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię
królestwo garówadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Monte bez pieczenia to smaczny deser, inspirowany popularnym serkiem monte, który każdy z Was z pewnością miał okazję jeść. Ciasto tak, jak w przypadku tradycyjnego deserku jest dwukolorowe, składa się z ciemnej i jasnej masy oraz herbatników. Ciasto monte jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Będzie idealnym deserem na każdą okazję(...)Możemy przygotować je na różnego rodzaju domowe uroczystości, takie jak urodziny, imieniny, czy spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto monte to także idealny dodatek do popołudniowej kawki. Przygotowując ciasto monte bez pieczenia , pamiętajcie jednak, aby przed podaniem wstawić je na kilka godzin do lodówki, aby lekko stężało i nie rozleciało się podczas krojenia. PRZEPIS NA CIASTO MONTE BEZ PIECZENIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plBardzo smaczne i efektowne ciasto Morze Czarne to idealna propozycja na każde spotkanie. Ciemny czekoladowy biszkopt w połączeniu z mocno czekoladowym kremem i przełamany malinową frużeliną? Po prostu niebo w gębie. Ciasto jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warte wykonania. Ciasto Morze Czarne Ciasto Morze Czarne efekt końcowy Porcja ciasta Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)stopniowo dodaję wymieszane mąki i mieszam za pomocą szpatułki lub na bardzo niskich obrotach tak aby nie opadła piana. Biszkopt czekoladowy. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gotowe ciasto wylewam do przygotowanej foremki i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez około 35-40 minut (oczywiście w zależności od piekarnika, najlepiej wykonać test drewnianym patyczkiem – gdy jest suchy
Ania gotujePrzepis na bardzo delikatne i aromatyczne pączki kwadratowe. To pomysł na odskocznię od pączków klasycznych. Kwadratowe pączki są od swoich okrągłych braci łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto i pokroisz w jednakowej wielkości kwadraty. Wyrastanie ciasta i smażenie odbywa się jak w przypadku pączków tradycyjnych. Pączki kwadratowe smażone na smalcu to przepis, w którym wykorzystaliśmy klasyczne ciasto na pączki(...)zapewne nieco intrygują. Takie pączusie można poza tym wypełnić większą ilością nadzienia A to zapewne zadowoli entuzjastów pączków z bogatym wnętrzem Przepis na tradycyjne pączki jak każdy przepis na ciasto drożdżowe wymaga spokoju, cierpliwości i ciepła. Zrekompensuje się nam pysznymi, puszystymi i delikatnymi pączkami. Nadzienie, dekoracja oraz dodatki zależą już od naszych upodobań smakowych i estetycznych. Poza tym pączki kwadratowe
Kuchnia Na Wypasieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini pizze z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki, sera i papryki to idealna przekąska na imprezę . Będzie idealnym wyborem na domówki, parapetówki i rodzinne spotkania. Pizzerinki z ciasta francuskiego są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu i banalnie proste. Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować w zaledwie 15 minut. Na kolejne 12 lądują w piekarniku, więc(...)całość zajmuje mniej niż pół godziny. Szybkie prawda? Możemy je podawać z ketchupem i sosem czosnkowym. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne przekąski z ciasta francuskiego , które z pewnością posmakują każdemu. PRZEPIS NA MINI PIZZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup 1/2 papryki czerwonej 200 g szynki 150 g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plDzień dobry :-) To ciasto powstało tak spontanicznie. Naskładało mi się białek i musiałam je wykorzystać. Dzieci lubią coś z dodatkiem kajmaku, więc połączyłam jedno z drugim. Z białek i orzechów zrobiłam bezę, do tego maja z serka mascarpone z dodatkiem kajmaku, ciasteczka typu petitki i dżem z czarnej porzeczki, żeby nie było tak słodko. Całość wyszła pyszna. Polecam i miłego(...)piątku Wam życzę :-) Blaszka: 24 x 34 cm Ciasto: 7 jajek L 1 szklanka drobnego cukru 140 g mąki typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 5 białek 100 - 150 g posiekanych orzechów włoskich 150 g cukru Masa: 150 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
kruche babeczkiCzekoladowe ciasto z guinnessem, orzechami i kremem z mascarpone Nie przepadam za ciemnym piwem, więc byłam ciekawa, jak może smakować ciasto z jego dodatkiem. Okazuje się, że jest bardzo pyszne, wilgotne i przepełnione czekoladowym smakiem z nutą ciemnego piwa w tle. To bardzo łatwe i proste ciasto i … nie można się nim upić Ciasto jest jeszcze smaczniejsze(...)połączeniu z kremem ze śmietanki i mascarpone. To zestawienie jest absolutnie idealne! Składniki CIASTO 250 g mąki typ 500 20 g czarnego kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 70% 50 g orzechów włoskich 25 g rodzynków 100 g mascarpone 150 g masła 120 g cukru 3 jaja 250 ml ciemnego
Tajemnice SmakuDzień dobry :-) Już piątek, a jak przed nami weekend to przepis na pyszne ciasto do kawy będzie idealny. Ja mam dla Was właśnie 3 bit w mojej wersji. Na spodzie biszkopt, żeby ciasto było bardziej stabilne, dwa rodzaje herbatników i dżem porzeczkowy, który sprawia, że nie jest ono takie słodkie. Cukru też nie dawałam za dużo. Ciasto proste, szybkie(...)nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzimy. Masa budyniowa: 1. Połowę mleka
kruche babeczkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to znakomita baza do wielu pysznych przekąsek. Ogromną zaletą imprezowych przekąsek z ciasta francuskiego, jest fakt, że są one bardzo szybkie w wykonaniu. Kupujemy w markecie ciasto francuskie do którego dodajemy ulubiony farsz tworząc ulubioną przekąskę. Przekąski z ciasta francuskiego możemy wykonać w wersji na słodko i na słono. W tym wpisie skupimy się(...)drugiej opcji. Poniżej znajdziecie 15 pysznych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego. Jeśli macie ochotę na szybkie przekąski na imprezę, zapoznajcie się z poniższym zestawieniem. 1. Ślimaczki z ciasta francuskiego Przepis na: przepiski.pl 2. Sakiewki ze szpinakiem Przepis na: akademiasmaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! Przepis na: kulinarneprzeboje 4. Przekąski z ciasta
Damusia.plSkładniki : 3 - 4 szt. jak najmniejszych gruszek Ciasto: 150 g masła 150 g cukru białego drobnego Budyń do ciast i kremów czekoladowy smak 4 łyżki kakao 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów skórka z jednej pomarańczy migdały w płatkach do dekoracji 4 jajka , cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Gruszki(...)dodatkiem cukru i soku z cytryny. Masło ucieraj z cukrem,aż do uzyskania puszystej konsystencji.Dodaj jajka i zmiksuj całość.Następnie dodaj pozostałe składniki,poza płatkami migdałów,i dokładnie wymieszaj.Przelej ciasto do nasmarowanej formy.Gruszki powkładaj do ciasta tak,aby były nim przykryte mniej więcej w połowie.Udekoruj wierzch płatkami migdałów.Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze
KUCHNIA POLSKA