kilogramy to postanowiłam zrobić czereśniowe pierogi. Najlepsze pierogi w naszym domu przygotowywał tata, najczęściej robił ruskie pierogi, ale takie z owocami przygotowywał kilka razy w letnim sezonie, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi truskawkami, jagodami lub czereśniami. Najczęściej lepię wytrawne pierogi, ale latem przygotowuję też pierogi na słodko jak te dzisiejsze pierogi z czereśniami, albo tradycyjne pierogi(...)śmietana lub gęsta śmietana i cukier Czereśnie + odrobina cukru Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, wlewamy wrzącą wodę z olejem i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło”. Można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na Słodkowykorzystam do zrobienia kremu. Zagotowuję 3 szklanki mleka roślinnego i dosypuję do niego ¾ szklanki kaszy manny, cały czas mieszając. Kiedy kasza zgęstnieje, odstawiam ją do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować ciasto. Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka(...)czyli tak około 35-40 minut. Kiedy ciasto wystygnie, ścinam górę wyrównując ciasto. A pozostałe ciasto kroję na dwie części. „Ścinki” wykorzystuję do zrobienia spodu. Składniki na spód: Ścięte ciasto 1 szklanka mielonych płatków owsianych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao ½ szklanki mleka 2 duże i pełne łyżki masła orzechowego Wszystkie składniki mieszam, a następnie uzyskaną masą wyklejam spód
Słodki sentymentCiasto żabia ikra to efektowne i pyszne połączenie kruchego czekoladowego spodu z lekką masą budyniowo-owocową i galaretką. Ciasto powstało spontanicznie i wzbudziło sensacje na rodzinnej imprezie. Zajadali się dzieci i dorośli :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 130 gram(...)pudru 2 opakowania draży kokosowych, mogą być inne wg uznania 1 szklanka śmietany 30%, można dać więcej, ja miałam akurat tyle 3 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,kakao, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy
Blog kulinarny S9.PLwiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie ciasta drożdżowe ( o czym opowiadałam Wam już chyba setki razy! ). Ciasto drożdżowe zarówno w formie ciasta, jak i w formie drożdżówek czy innych wypieków na słono. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży. U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe(...)się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny. Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość. Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży w niczym nie jest gorsze od tego na świeżych. Jest niesamowicie puszyste i delikatne. Długo utrzymuje świeżość. Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * suszone drożdże
Ostra na Słodkoilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca z jabłkami zacznijcie od masy makowej, tak będzie sprawniej Składniki na masę makową(...)kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia. Jabłka trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do masy i mieszam. Dorzucam też ulubione bakalie. Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam
Słodki sentymentCiasto, które wszyscy znamy i kochamy Skubaniec, szarpaniec, pleśniak… Różne nazwy, ale tak tradycyjne, że właściwie nie trzeba przedstawiać Dzisiaj w zakręconym wydaniu Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 4 jajka + 2 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 200 g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z małą ilością cukru(...)wiśni (mogą by mrożone) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie musi być kulka, może być konsystencja mokrego piasku). Ciasto dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni
Słodki sentymentNiby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu. A dodatkowo można wykorzystać białka, które zostaną nam, kiedy pieczemy kruche ciasteczka albo pączki . Samo ciasto ma nutkę lekko cytrynową, a dodatek śliwek sprawia, że uruchamia się nostalgiczne wspomnienie babcinej kuchni. Szybkie ciacho, które można pokochać. Składniki: 250 g masła ¾ szklanki(...)soli, całość ucieram. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram. Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut
Słodki sentymentŚmietanowiec z orzechami i czekoladą to kolejny skarb odkryty w starym zeszycie. Świetny przekładaniec, który każdego dnia jest coraz lepszy. Ma się wrażenie, że ciasto dojrzewa z czasem. Wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Śmietanowiec przygotowuje się w trzech etapach – najpierw pieczemy ciasta, następnie przygotowujemy masę i na koniec czekoladę. Składniki na 3 blaty ciasta: 750 dag mąki(...)jajka, 1 mały proszek do pieczenia 200 g masła ¾ szklanki cukru 200 g śmietany kwaśnej (12% lub 18%) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się rumiane. Następnie gotujemy krem. Składniki na krem – masę
Słodki sentymenttrudnego, szybko i smacznie. Można zrobić z malinami lub innymi owocami. Polecam Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier. Dodać żółtka i miękkie masło. Wszystko szybko zagnieść rękoma. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka, spłaszczyć i do zamrażarki. Wykonanie w thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, interwał, czas 1 minuta wyjąć(...)ciasto i zagnieść rękoma w kulę podzielić na dwie części, jedna na dno blaszki a druga do zamrażarki Blaszkę o wymiarach 25x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć ciasto na dno i przygnieść. Odstawić Przygotowanie owoców – truskawki oczyścić ze szypułek, umyć i osuszyć. Przygotowanie masy serowej – serek, dwa jajka, cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny
Kuchnia PokoleńJeśli macie ochotę na dobre a zarazem szybkie ciasto z truskawkami to polecam ten przepis. Pyszne, pulchne ciasto z dodatkiem maślanki, na wierzchu truskawki i kruszonka. Przygotowanie ciasta zajmie nie więcej niż 15 minut+ 1 godzina pieczenia. Ciasto gotowe do krojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie(...)ciasta --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: Ciasto: * 4 jajka * 360 g (3 szklanki) mąki pszennej * 200 g (1 szklanka) cukru * 110 ml (1/2 szklanki) oleju * 220 ml (1 szklanka) maślanki naturalnej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 400 g truskawek Kruszonka: * 100 g mąki
Zrób to smacznieCzas czytania: 2 min Tartaletki z ganaszem i malinami, pyszności! Bazą są tartaletki wypiekane z kruchego ciasta wypełnione ganaszem czekoladowym ze świeżymi malinami, smakowy obłęd! Ganasz z gorzkiej czekolady, śmietany, cukru, masła i bardzo ważnego składnika, jakim jest rum, który nadaje całości niepowtarzalny smak! Koniecznie spróbujcie, tartaletki z takim nadzieniem mogą zagościć na najbardziej wykwintnym przyjęciu! Najlepsze są po schłodzeniu(...)kremu, tartaletki można również podać z truskawkami, borówkami, czy poziomkami. Koniecznie spróbujcie!!! Print Tartaletki z ganaszem i malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Kruche ciasto i krem czekoladowy w połączeniu z migdałami, bomba! Course Ciasta Cuisine Polska Keyword czekolada, mailny Prep Time 40 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie pamiętajcie, proszę o tym, aby ciasto nie było zbyt grube!!! Jeśli okaże się, że Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie(...)nadmiar. Nadmiar ciasta można włożyć do woreczka foliowego i zamrozić, będzie to baza do przygotowania na przykład tartaletek . Wracając do dzisiejszego przepisu, krem przygotowany jest na bazie mleka i żółtek, jest on bardzo delikatny i kremowy. Można porównać go do cremu brulee z nutą wanilii, w którym zatopione są soczyste gruszki. Całość zaraz po upieczeniu polewamy sosem karmelowo-koniakowym
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Drożdżowe brioszki z dżemem pomarańczowo-dyniowym i jabłkami, jedne z najsmaczniejszych bułek drożdżowych, jakie jadłam. Ciasto na brioszki jest bardzo puszyste, odpowiednio wilgotne i elastyczne. Pomysł na nadzienie przyszedł mi do głowy po przeszukaniu półek w spiżarni. Na pierwsze miejsce na półce wysuną się dżem z pomarańczy z dodatkiem dyni i imbiru , który ostatnio zrobiłam(...)jest zawsze w domu to oczywiście jabłka , których jesienią jest całe mnóstwo. Dla wzmocnienia smaku do dodałam likier Cointreau, który idealnie komponuje się z dżemem. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko wyrasta i nie wymaga leżakowania w lodówce przez noc, zanim zostanie upieczone. Do brioszek podaję dodatkowo porcję dżemu lub miodu . Drożdżówki naprawdę są pyszne, dla pięciu osób taka porcja ciasta
SprawdzonaKuchnia.plpomarańczy, to jedna z najlepszych propozycji na święta. Pierniczki nie wymagają leżakowania i długiego dojrzewania już po dobie spędzonej w lodówce są gotowe do jedzenia. Delikatne i miękkie ciasto piernikowe przełożone jest masą marcepanową oraz dżemem z pomarańczy, to po prostu rozkosz dla podniebienia! Pierniki są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie, a sprzyja temu również ich rozmiar(...)pewnością pierniczki domino podbiją Wasze podniebienia i wkradną się do świątecznego menu! Print Pierniczki domino .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepsze mini pierniczki. Course Ciasta Keyword marcepan, miód Prep Time 1 hour Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 90 Author Anna Ingredients 120 g miodu gryczanego 60 g masła
SprawdzonaKuchnia.pl