W ten świąteczny czas naszła mnie ochota na jakiś deser. A że z powodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche podawana jest do herbaty, czasem zastępuje codzienne pieczywo, świetnie smakuje z prawdziwym masłem lub dodat... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)