ciasto - 160969 przepisów (strona:914/10732)

KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 93

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie

Kuchnia MagdaLeny
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb) 173

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa Już za chwilę Święta Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga(...)zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… Delicja w wydaniu keto Inspiracją do tego ciasta był przepis znaleziony tutaj . Musiałam jednak nakombinować trochę ze składnikami tak, aby odzwierciedlało ono założenia diety ketogenicznej . A dodatkowo odrobinę zmieniłam je pod względem smakowym. Zamiast jasnej bezy i galaretki brzoskwiniowej zrobiłam bezę czekoladową

Modern Cave Girl
Ciasto Kasieńka 157

Ciasto Kasieńka to idealne połączenie kremowej masy budyniowej z pysznym kruchym ciastem. Całość dopełnia słodka warstwa dżemu. Proste ciasto na każdą okazje które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 250 gram margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Pozostałe składniki : 1600 ml mleka(...)budynie śmietankowe 1 duży słoik dżemu ( u mnie morelowy) 3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy

Blog kulinarny S9.PL
Sernik ”Złota rosa” 528

każdym razem w innej wersji. Sernik dzisiejszy jest o tyle ciekawy, że na jego powierzchni pojawiają się złote kropelki imitujące rosę i właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Ciasto samo w sobie rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę na kolejny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę 24x38cm. Pojemność szklanki 250 ml. Składniki: Ciasto(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka (białka pozostawić na wykończenie ciasta) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny „Kasia” Ser: 4 całe jajka 3/4 szklanki cukru 90dag sera mielonego 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oliwy 1 cytryna (sok) 2 budynie śmietankowe  Wykończenie ciasta: 4 białka 1/2 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Danka Pichci
Ciasto Pleśniak 208

Ciasto, które dzisiaj przygotowałam znam już od bardzo dawna, ponieważ dość często robiła je moja teściowa. Przygotowywała je ona ze świeżymi owocami, na przykład śliwkami lub agrestem. Moja wersja jest z powidłami śliwkowymi, ale można je zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z wiśni. Ciasto „Pleśniak” jest bardzo proste do przygotowania i na pewno wam zasmakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm. Składniki: Ciasto: 250 g masła 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej (ja użyłam Mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Pianka: 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Nadzienie: 1 słoiczek powideł lub innego dżemu (najlepiej

Danka Pichci
Szarlotka z połówkami jabłek 71

Szarlotka z połówkami jabłek zwana jest również pod nazwą szarlotka cesarska. Podobnie jak inne szarlotki, robi się ją z ciasta kruchego i jabłek, lecz jest ona trochę łatwiejsza, ponieważ nie musimy jabłek prażyć. Wystarczy ułożyć połówki na cieście i przykryć drugą warstwą ciasta. W miejsca powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych, możemy włożyć ulubioną konfiturę (np. powidła lub dżem z czarnej(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stół. Dodać cukier puder i schłodzone masło. Razem przesiekać nożem. Następnie dodać jajko i serek homogenizowany. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą mniejszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki mniejszą część

Danka Pichci
makowiec zawijany 121

Głosów:0    Średnia:0/5] składniki na ciasto: 500 g mąki 100 g cukru 45 g drożdży 6 żółtek 180 ml mleka, letniego 150 g masła, roztopionego 1 i 1/2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy żółtka(...)mąkę sól oraz alkohol i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki lub od ścianek robota (ja wyrabiam robotem kuchennym). Przekładamy do np. szklanej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 90 min. do wyrośnięcia. w tym czasie przygotowujemy masę makową. składniki na masę makową: 500 g maku suchego 170 g cukru 3 łyżki miodu płynnego 6 białek 100 g rodzynek

Domowy Smak Jedzenia
Oszukany sernik z jabłkami 97

niż tradycyjny, nie wymaga bardzo dużej wprawy. A wersja z prażonym jabłkiem świetnie sprawdzi się również na świąteczny stół: aromatyczne jabłka, doskonale zgrywają się z „sernikową” warstwą i kruchym ciastem. Do jabłek warto dodać trochę korzennych przypraw lub przyprawy do piernika: wtedy mamy wariant iście bożonarodzeniowy. Blacha 22 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej(...)żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę serową: 5 białek szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 śmietany 18% ( po 400 g każda) Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną

Domowe ciasta
Ciasto czekoladowe - miękkie i puszyste 103

Pomysł na weekendowe ciasto - podwójnie czekoladowe. Proste, tanie i szybkie do przygotowania. Dodatkowo przyrządzicie je z niewielkiej ilości składników. Jeśli chcecie uzyskać efekt mocno czekoladowego ciasta to do wypieku użyjcie tylko gorzką czekoladę. Poniższe ciasto długo zachowuje swoją świeżość. Zachęcam do pieczenia.  Składniki na formę (tortownicę) o średnicy 18-21 cm*: ciasto czekoladowe 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)mąki pszennej (150 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1/4 kostki masła (50 g) * moje ciasto jest bardzo wysokie, ponieważ upiekłam je w tortownicy o średnicy 18 cm Na samym początku przygotować ciasto. W rondelku rozpuścić masło i połamaną czekoladę. Od razu do masy wlać mleko

Ugotować
Bakaliowiec z kremem pomarańczowym 255

Takie ciasto zrodziło się w mojej głowie – bakaliowiec z kremem pomarańczowym. Pyszne czekoladowe ciasto, mnóstwo dodatków, a do tego świetny krem pomarańczowy zwieńczony odrobiną czekolady… Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Dodatkowo(...)pieczenia i kakao) mieszam w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszam w drugiej misce. Mokre składniki dodaję do suchych i całość mieszam łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę, śliwki i daktyle kroję w kostkę i dodaję razem z pozostałymi bakaliami do ciasta, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki (30 x 35 cm) wyłożonej

Słodki sentyment
Piernik żydowski lekach 93

Piernik żydowski lekach - tradycyjne ciasto miodowe Piernik żydowski lekach to proste ciasto miodowe podawane na Nowy Rok. Łatwy do przygotowania, nie wymaga ani zdolności kulinarnych, ani długiego czasu dojrzewania. Można go zrobić nawet bez miksera i na dzień lub dwa przed świętami. Lekach - piernik na ostatnią chwilę , wystarczy odłożyć na 24 godziny w chłodne miejsce, aby dojrzał zawinięty w ściereczkę(...)pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą, ale nawet bez tych dodatków jest wyśmienity. Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek lub jako deser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski z powidłami - dojrzewający. 101

Dziś spieszę do Was z przepisem na pyszny staropolski piernik, dojrzewający. Dziś już ostatni dzwonek aby wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno leżakować 6-4 tygodni. Ale jeśli jeszcze dziś go nastawicie będzie równie smaczny.  W tym roku moje ciasto leżakuje a zdjęcia piernika to ubiegłoroczne wypieki. Składniki; 50 dag miodu akacjowego   Skworcu 1.5 szkl(...)Miód, cukier i masło, podgrzać. Powoli doprowadzić do wrzenia, zamieszać. Odstawić do wystudzenia.  Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić, ja robiłam to mikserem. Następnie przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na te 4- 5 tygodni.  Wyrobione ciasto jest dość

Radość kipiąca uśmiechem.
Klasyczna strucla makowa 116

Dzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo prosty i zawiera gotową masę makową, co zdecydowanie usprawnia jej przygotowanie. Makowiec polałam lukrem na bazie soku z pomarańczy – i to był strzał w dziesiątkę, bo muszę przyznać, że te na bazie soku(...)cytryny to nie moja bajka Klasyczna strucla makowa Składniki: Ciasto: 500 g mąki + trochę do podsypania 30 g cukru 30 g cukru wanilinowego około 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 50 g masła 25 g świeżych drożdży Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie od firmy Helio) 4 białka sok z połowy pomarańczy cukier puder kandyzowana skórka pomarańczy (u mnie

PatiGotuje