ciasto - 162907 przepisów (strona:894/10861)

Tarta ze śliwkami wg Aleex 84

Trochę obawiam się tego dnia, ale dziś jeszcze nie czułam znajomego ucisku, który pozbawia mnie oddechu.  Po powrocie do domu zrobiłam tartę ze śliwkami. To ostatnio nasze ulubione ciasto. Przepis na tartę jest zaczerpnięty ze zbiorów Thermomixa i - oczywiście- zmodyfikowany przeze mnie. Jest uniwersalny, można do niego wykorzystać zdecydowaną większość owoców, na które właśnie trwa sezon. No i zawsze(...)się sprawdza. Tarta smakuje znakomicie. Można ją jeść, gdy ostygnie, a także wtedy, gdy jest jeszcze lekko ciepła. W obu wersjach jest pyszna. Macie ochotę ? Polecam.   Składniki:   Ciasto:   • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia  • 25 g migdałów zmielonych ze skórką  • 125 g zimnego masła  • 1 jajko  • 20 g mleka

W mojej kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 80

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dziś proponuję wam najlepszy przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami. Ciasto ze śliwkami zachwyca swoim niebanalnym smakiem od pierwszego kęska. Mięciutkie, wilgotne i pachnące. No i ta kruszonka, która wybierana jest z ciasta pierwsza. Po prostu pychotka!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 25 g świeżych drożdży 750 g śliwek ( węgierki lub inne – Przepołowione i wypestkowane(...)odstawiamy w cieplejsze miejsce na około 20-30 minut, aby wyrosło. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę. Do niej dodajemy rozczyn a także reszta składników ,które są wymienione na ciasto. Wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne. ( ja wyrabiam około 10 minut) Z ciasta uformować kulę. Przełożyć nią do miski

Olcia gotuje!
Ciasto KUBANKA -po prostu wspaniałe (czekoladowe z herbatnikami) +FILM 88

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto, które po prostu uwielbiam. Jest zdecydowanie na mojej liście Top ciast. Zachwyca smakiem, pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia. Mowa o cieście Kubanka. Jest to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem z dodatkiem Nutelli, herbatnikami przełożonymi powidłami, i śmietanką. Musicie je wypróbować, bo smakuje obłędnie. Zapraszam  Zapraszam też(...)film z przygotowaniem ciasta krok po kroku  SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm ***szklanka 250ml*** KAKAOWY BISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2,5 łyżki ciemnego kakao KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka  -0,5 szkl cukru -1 kopiasta łyżka maki pszennej tortowej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Grylażowy wg Siostry Anastazji 206

Każdy kto uważnie śledzi tego bloga wie doskonale, że bardzo lubię ciasta Siostry Anastazji. To, z waflami, również bardzo przypadło mi do gustu. Ciasto jest wysokie. Z biszkoptem przełożonym śliwkowymi powidłami. Z maślaną masą, która fajnie zespala poszczególne blaty, a jednocześnie w samym cieście nie jest dominująca. W końcu – z bezą orzechową, która znacznie podnosi jakość wypieku. Ciasto najlepiej(...)dużych jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 łyżki oleju 2-3 łyżki zimnej wody 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia Ciasto waflowe: 7 białek 190-200 g cukru 250 g orzechów grubo krojonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 wafle/andruty Masa: 100 g cukru 1/4 szkl. wody (nie więcej!) 1 łyżka kakao

Smaki Na Talerzu
Proste i szybkie ciasto czekoladowe 74

Ciasto czekoladowe -prosty przepis na bardzo smaczną słodkość. Szybkie w wykonaniu ,jest świetnym pomysłem na ekspresowe ciasto dla niespodziewanych gości. Jest wilgotne i bardzo puszyste, aż samo rozpływa się w ustach. Czekoladowe ciasto można również przeciąć  i przełożyć kremem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe składniki: 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 2 szklanki (nie czubate) mąki pszennej tortowej(...)oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 op. cukru waniliowego Składniki na polewę: 100ml śmietanki kremówki 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe przepis: Do garnuszka wrzucić połamane obie czekolady i masło, Na bardzo małym ogniu roztopić czekolady i masło ,cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie zdjąć garnuszek z ognia

Olcia gotuje!
Ciasto porzeczkowiec 557

Porzeczkowiec – bardzo pyszne ciasto, delikatne słodko – kwaśne. Całość przełożona dżemem z czarnej porzeczki świetnie kontrastuje smakiem z całym ciastem. Delikatny i puszysty krem świetnie komponuje z całością. Dla mojej rodzinki i znajomych to bomba, smakiem powala każdego. Serdecznie polecam wam ten przepis na to smaczne i eleganckie ciasto. Każdy, kto zje kawałek chce więcej i więcej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ciasto porzeczkowiec – składniki: Składniki na kakaową masę do biszkoptu: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju rzepakowego 5 płaskich łyżek kakao Pozostałe składniki do biszkoptu kakaowego: 5 jaj 1/2 szklanki cukru drobnego 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Składniki do nasączenia biszkoptu: 1/4 szklanki soku

Olcia gotuje!
Ciasto z truskawkami 76

Szybkie i proste ciasto z truskawkami, które często robię dla niespodziewanych gości.To ciasto idealnie komponuje się z truskawkami, ale poza sezonem truskawkowym możecie także je zrobić z innymi owocami np. śliwkami lub z brzoskwiniami z puszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki – ciasto z truskawkami: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju(...)truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka cukier puder do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób wykonania – ciasto z truskawkami: Całe jajka ubić z dwoma cukrami waniliowymi na bardzo jasną i puszystą masę (przez około 10 minut na najwyższych obrotach). Po tym czasie zacząć wlewać powoli olej, ale już miksując na niskich obrotach

Olcia gotuje!
Tarta ze śliwkami i kruszonką + film 77

Tarta ze śliwkami i kruszonką czyli najprostsze na świecie ciasto w sam raz do popołudniowej kawy idealne dla wielbicieli śliwek, to wyśmienita propozycja na jesienny podwieczorek. Świetnie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami, jest banalnie prosta w przygotowaniu i z pewnością zauroczy nie jedno podniebiebnie.     składniki na formę do tarty 26 cm 200 g mąki(...)pestki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier puder, dodajemy jajko i pokrojone miękkie masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i tworzymy okrąg odrobinę większy od średnicy blachy po czym przekładamy do formy na tartę posmarowanej tłuszczem i delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta odcinamy

Smakowite Dania
Przepis na tartę rustykalną z jabłkami 70

Tarta rustykalna z jabłkami     Jak się okazuje każde ciasto można zrobić na wiele sposobów. Także tartę można zrobić różnie...     Dziś Agnieszka prezentuje tartę rustykalną, która rożni się od tarty klasycznej. Tej tarty, z którą spotykamy się najczęściej  👉Jak zrobić tartę rustykalną z jabłkami❓     Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujemy specjalnej foremki(...)przepis na deser -364   Składniki: 4-5 sztuk jabłek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu Składniki na kruche ciasto: 📌 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia 📌 150g masła 📌 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany   Przygotowanie: Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami. Bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy. 73

Czas na coś słodkiego w zdrowej wersji. Tym razem ciasto kokosowo-jaglane ze śliwkami. Bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy. Oczywiście z uwzględnieniem sezonowych owoców! To ciasto przygotowałam z myślą o alergikach, bo w ostatnim czasie zgłosiło się do mnie kilku nowych pacjentów „bezmlecznych” i „ bezglutenowych „. Ale po przepis serdecznie zapraszam Was wszystkich. Również najmłodszych. Ciasto(...)sobą np. do pracy. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień można je „odświeżyć” poprzez dodatek np. ciepłego sosu z owoców leśnych. Ciasto zgodnie z moją bezcukrową filozofią zostało osłodzone tylko bananem, choć uwzględniony napój migdałowymi i śliwki także podkręcają jego słodycz. Kawałek ma niski ładunek glikemiczny i jest

Natka Pietruszki
Ciastka ze śliwkami 91

Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu . A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami . Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Śliwki pokroić na połówki, pestki(...)wyrzucić. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami. Ciastem francuskim wyłożyć foremki (u mnie 4 foremki 10 x 5 cm i głębokości 3 cm), nie zapominając o zostawieniu ciasta do przykrycia ciastek. Do każdego zagłębienia wsypać orzechy włoskie. Następnie ułożyć śliwki

królestwo garów
Jabłecznik z bezą i kruszonką 72

Uwielbiam takie ciasta, tylko szkoda że ciągle martwię się o boczki, ha ha Wykonanie – mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać potarte na tarce masło, żółtka. Szybko zagnieść ciasto, następnie włożyć do woreczka i do lodówki. Zostawić ciasto na godzinę. Wykonanie ciasta w thermomix przesianą mąkę i proszek do pieczenia wrzucić do naczynia miksującego, następnie wszystkie pozostałe(...)składniki. Wyrobić ciasto interwał, czas 30 sekund wyjąć ciasto i włożyć do lodówki reszta jak niżej Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno. Wrzucić jabłka do garnuszka i gotować aż jabłka się prawie rozgotują. Jeśli lubicie to dodajcie cynamon. Radzę posmakować jabłka i jak będzie to konieczne wlać sok z jednej cytryny. To wszystko zależy jakich jabłek

Kuchnia Pokoleń