Cheescakesticks czyli serniczki na patyku Ciasto inne niż wszystkie, bo bardzo efektownie podane i mega pyszne. A tak naprawdę to upieczony sernik, oblany polewą czekoladową i ładnie przyozdobiony. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wszyscy goście będą tymi deserkami oczarowani. Polecam! UWAGA! Z podanych składników otrzymamy dwa serniki o średnicy 22 cm (pieczemy je razem), czyli aż 24 kawałki(...)blat lub do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i pokrojone w kostkę zimne masło *** *** Wszystko siekamy nożem *** *** A następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Dwie tortownice lub ranty cukiernicze o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód *** *** Ciasto dzielimy na pół i wykładamy równomiernie na spodzie blaszek *** *** W misie miksera umieszczamy
Blog z Apetytemjuż pisałam nie raz, bardzo lubię warstwowe przekładańce. Są jednak takie momenty, kiedy mam wielką ochotę na ciasto bez masy. Takie proste i szybkie do przygotowania. Jako, że ostatnio robiłam kakaowy chlebek bananowy (przepis dodam niebawem), który bardzo mi zasmakował, również i tym razem miałam ochotę na ciasto „w podobnych klimatach”. Zdecydowałam się na czekoladowe ciasto z dodatkiem(...)kawy oraz czekoladowo-kawowej polewy. Ciasto wyszło smaczne, choć jak dla mnie trochę za słodkie. Polewę (ganache) przygotowałam z wykorzystaniem czekolady deserowej oraz mlecznej, i choć wykorzystałam jej tylko połowę (drugą częścią udekorowałam ciasteczka kakaowe, na które przepis też dopiero pojawi się na blogu), to i tak uważam, że calościowo wyszło dosyć słodko. I uwaga! Choć na początku napisałam
Smaki Na Talerzuróżnorodnych przepisów na desery z kaszy jaglanej, które Cię zachwycą! Znajdą się tu propozycje dla osób o różnych preferencjach żywieniowych – fit desery, wegańskie ciasta, a także bezglutenowe przepisy. Kasza jaglana, dzięki delikatnemu smakowi doskonale sprawdza się jako dodatek lub baza wielu deserów. Każdy z przedstawionych przepisów został dobrany tak, aby pokazać różnorodność, jaką kasza jaglana oferuje w kontekście deserów(...)Przekonasz się, że może być doskonałym składnikiem ciast, babeczek, deserów i innych wspaniałych smakołyków. Nie tylko zapewnia pyszny smak, ale również dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy i minerały. Zobacz również artykuł o właściwościach kaszy jaglanej – https://viagusto.pl/kasza-jaglana/ Sprawdź przepisy na desery z kaszy jaglanej Mini serniczki z kaszy jaglanej z dżemem – rabarbarowe serniczki
Via Gustoproste ciasto kakaowe z migdałową kruszonką i śliwkami przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Ciasto wychodzi wilgotne, smaczne, a śliwki i kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych są tutaj świetnym dodatkiem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka maślanki ¾ szklanki oleju Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę: 80 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 łyżek mąki 3 pełne garście płatków migdałowych Dodatkowo 300 g śliwek (mogą być mrożone) Przygotowanie: Składniki na kruszonkę umieszczam
Słodki sentymentwśród tegorocznych ciast na naszym wielkanocnym stole :). Pyszne warstwowe ciasto, łączące idealnie pasujące do siebie smaki, takie jak: likier adwokat, maliny oraz kawa. Krem budyniowo-maślany z dodatkiem adwokatu jest tak pyszny, że nie sposób nie wyjadać go z miski podczas przygotowywania :D. Ciasto wieńczy warstwa bitej śmietany, do której dodałam trochę żelatyny, aby była stabilniejsza i trwalsza, ale jeśli(...)lubicie pracować z żelatyną, to wystarczy dodatek tzw. śmietan-fixu. Moje ciasto udekorowałam pokruszonymi bezami ( które sama piekłam specjalnie w tym celu ), ale beza po pobycie w lodówce niestety mięknie, a dodatkowo w kontakcie z bitą śmietaną rozpuszcza się, dlatego polecam taką dekorację bezpośrednio przed podaniem, lub zastąpienie jej czymś innym, np. wiórkami białej czekolady, które świetnie będą tutaj pasować
Opowieści z piekarnikazaczęły pracować Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i dwa żółtka (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania zrolowanego ciasta) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i kilka kropli olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania(...)ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na płat w kształcie prostokąta o wymiarach 25x35cm i około 5-10mm grubości Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy równomiernie warstwę dżemu, ja użyłam
Księga-Smakupychotka posypana jest orzechami włoskimi, ale tym razem powstała pychotka według przepisu mojej siostry Uli z płatkami migdałowymi. Trudno powiedzieć, która jest smaczniejsza. Dla mnie obie są wyśmienite. Składniki: Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana – 4 białka(...)masła – 1/2 litra mleka – 2 żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto – Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. – Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto ? ja robię
To co kochaminnego jak mocno alkoholowy keks z mega dawką suszonych owoców i orzechów. Obiecałam wtedy, że za rok zrobię go nieco inaczej. Postawiłam na trochę inne proporcje – mniej ciasta w cieście, więcej owoców. Owoce pijane jak poprzednio! Ledwo zostało mi kilka kawałków tego ciasta, aby zrobić zdjęcie. Keks wyszedł z lodówki nie wiadomo kiedy, trochę na prezenty, trochę do kawy(...)skórki pomarańczy – 100 g orzechów laskowych – 100 g migdałów – 100 g fig – 200 g moreli – 200 g śliwek Pozostałe składniki: – 300 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 100 g cukru trzcinowego – 150 g masła – 2 jajka – 100 g mąki pszennej – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki
To co kochamTosty z ciasta francuskiego to wspaniały przysmak śniadaniowy, który jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje! Robi się go z ciasta francuskiego i ulubionych dodatków. Może to być szynka, pomidory, papryka i obowiązkowo żółty ser. Rezultatem jest lekki i chrupiący tost, który może być idealnym początkiem poranka. Od pikantnych dodatków po słodsze smaki, ten przepis oferuje nieograniczone możliwości pysznego śniadania(...)klasyczne tosty z mozzarellą i pomidorem, ale wśród przepisów jest też coś bardziej wymyślnego. Co powiecie na zdrowe tosty z awokado i jajko po wiedeńsku. Koniecznie spróbujcie. Tosty z ciasta francuskiego składniki Tak naprawdę lista dodatków jest nieograniczona. Możecie używać dowolnych dodatków jakie lubicie. Można szynkę zamienić na salami, a żółty ser na mozzarellę. Przygotujcie tosty pod Wasz gust
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy inaczej można by nazwać je – batoniki RAW. Pierwszy raz robiłam ciasto, które od początku do końca nie zawiera w sobie tych najpopularniejszych alergenów. Ba, nie ma nawet mojej ulubionej czekolady. Uczucia miałam mieszane. Okazało się, że nie potrzebnie. Batoniki wyszły pyszne: o kakaowo orzechowym posmaku. Wyszły też bardzo sycące. Ogromnym plusem jest też(...)jest to ciasto bez pieczenia i dość szybko można je przygotować. Minusem są dość drogie składniki. Na małą porcję jest to fajne, ale ciężko mi sobie wyobrazić szykowanie w ten sposób całej blachy. Jako przerywnik pomiędzy klasycznymi ciastami jest genialne Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy – batoniki RAW, składniki na foremkę 15×15 cm: Spód: 0,5 szklanki
Relaxtimebyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na Słodkoklasyczne kruche rogaliki z marmoladą. Z całą pewnością dla dzieci wyśmienitym deserem będą owoce w czekoladzie. Rogaliki krucho drożdżowe składniki Ja używam do tego przepisu drożdży świeżych, bo ciasto znacznie lepiej wyrasta, ale możecie wykorzystać również drożdże instant. Będziecie potrzebować wtedy 14 g suchych drożdży. Czyli 2 torebki, bo zazwyczaj są one sprzedawane w torebkach po 7g. Dodatkowo U mnie(...)szklanka ma pojemność 250 ml. Rogaliki krucho drożdżowe przepis Z tej ilości ciasta uda się Wam przygotować około 30 rogalików, wszystko zależy od wielkości jaką przygotujecie oraz od tego jak dobrze będą pracowały drożdże i jak wyrośnie Wam ciasto. Zaczynamy od przygotowania zaczynu, do rondelka wlewamy śmietanę, najlepiej aby była w temperaturze pokojowej, ale możecie też użyć zimnej. Trzeba wtedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szykować przez cały rok, jednak w okresie Karnawału smakują zdecydowanie najbardziej. Faworki z serkiem mascarpone przygotujesz szybko i w prosty sposób. Składniki należy wyjąć prosto z lodówki, następnie zagnieść ciasto i obijać je wałkiem przez kilka minut, tak aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, dzięki temu podczas smażenia faworki będą miały duże wybrzuszenia. Faworki dzięki dodaniu serka dłużej zachowują świeżość(...)serka mascarpone 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej – 300 g 4 żółtka jajek rozmiar M szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka spirytusu lub wódki (do ciasta, aby faworki chłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia) około 700 ml oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę
Gotuj z PrezesemCiasto czekoladowe na białkach z jabłkiem piekę za każdym razem, kiedy zostają mi białka i chcę je zużyć na bieżąco. Przeważnie robię mniejsze ciasto, ale od razu Wam napiszę, abyście podwoili proporcje. Dlaczego? Ciasto jest naprawdę pyszne i znika tak samo szybko, jak się robi. Jego czekoladowa, wilgotna konsystencja z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Przyznam, że jabłka nie czuć(...)nawet jak się trafi jakiś kawałek. Jeśli lubicie proste ciasta czekoladowe i macie nadmiar białek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Wielkość formy: 11 x 15 cm Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 45-50 minut Ciasto czekoladowe na białkach z jabłkiem - składniki: Ciasto: 3 białka 1 szczypta soli 75g cukru 50 ml oleju 75g mąki pszennej 2 łyżki
Di gotuje