Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Tarta jest przepyszna, ładnie wygląda, nie jest trudna, więc może się pojawić na niedzielnym stole, na urodziny, ale równie dobrze bez okazji, bo każdy dzień to małe święto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruche ciasto: 1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej 3 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki(...)masła 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam robotem albo ręką. Gotowe ciasto rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę o średnicy 20-22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smaruję). Tortownicę z ciastem wstawiam do zamrażarki i w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Zmrożone
Słodki sentymentCannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i ciastkarni. To rurki z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziane kremem na bazie serka ricotta. Dobre cannoli jest kruche, a krem delikatny. Razem z dodatkami tworzy świetne doznanie smakowe, które idealnie wpasuje się w nasze karnawałowe klimaty. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ok. 12 cannoli(...)cukru 1 jajko M ½ łyżeczki kakao 15g roztopionego masła 1 łyżka Marsali (zamiennie białe wino, rum, amaretto) 25 ml białego wina 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 białko do smarowania ciasta Olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam i chwilę wyrabiam, aż składniki dobrze się połączą. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki
Słodki sentymentCannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i ciastkarni. To rurki z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziane kremem na bazie serka ricotta. Dobre cannoli jest kruche, a krem delikatny. Razem z dodatkami tworzy świetne doznanie smakowe, które idealnie wpasuje się w nasze karnawałowe klimaty. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ok. 12 cannoli(...)cukru 1 jajko M ½ łyżeczki kakao 15g roztopionego masła 1 łyżka Marsali (zamiennie białe wino, rum, amaretto) 25 ml białego wina 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 białko do smarowania ciasta Olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam i chwilę wyrabiam, aż składniki dobrze się połączą. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki
Słodki sentymentPyszne ciasto biszkoptowe przekładana Ciasto na Sylwestra i Nowy Rok coś ekstra na słodką przekąskę. Ciasto biszkoptowe z kremem maślanym to mój pomysł na ciasto imprezowe na 3 sposoby lub jak kto woli ciasto w 3 smakach. Moim zdaniem takie ciasto w kilku smakach na domówkę czy na imieniny , urodziny, do pracy sprawdzi się dużo lepiej niż w jednym smaku(...)biszkopt z 6 jaj na dużą blachę pozwoli Ci zaszaleć. 😊 Krem maślany tylko z dwóch składników, bez jajek, a dodatki to już Twoja indywidualna sprawa. Ciasto na imprezę Ciasto na sylwestra czy inną imprezę dla mnie powinno być przemyślane. Jeżeli nie zna się upodobań gości i można ze smakiem nie trafić bo ktoś nie lubi ananasa, a ktoś inny czekolady
Dieta moja pasjaMakowiec z dużą ilością orzechów na półkruchym cieście jest smaczny i efektowny. Idealny na święta, urodziny i inne przyjęcia. Polecam przepis. MAK : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 3/2 % (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 szklanka wody 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 2 garście rodzynek 50 g masła 1 olejek migdałowy 50 g orzechów włoskich około(...)łyżka skórki pomarańczowej 2 łyżki powideł lub dżemu śliwkowego albo porzeczkowego. 4 łyżki kaszy manny ubita piana z 6 białek CIASTO : 6 żółtek 1 szklanka cukru pudru 200 g masła 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( extra wypiek ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo trochę zmielonych orzechów cukier
Kulinarne Fantazje MarioliMazurek wielkanocny to jedno z najbardziej charakterystycznych słodkich ciast, które pojawiają się na polskich stołach podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to bogato zdobione, słodkie ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jego dekoracja może przybierać różnorodne formy, od tradycyjnych wzorów po nowoczesne kompozycje, a swoboda w wyborze dodatków sprawia, że można stworzyć dzieło sztuki kulinarnej na miarę własnej kreatywności(...)Przygotowanie mazurka to wspaniała okazja, by wykazać się pomysłowością i zaskoczyć gości pięknym, świątecznym akcentem. Wielkanoc bez tego ciasta byłaby trudna do wyobrażenia dla wielu Polaków. Tradycja pieczenia mazurka sięga dawnych czasów i niewątpliwie jest elementem łączącym pokolenia w trakcie świętowania. Mazurek, choć z pozoru prosty w przygotowaniu, wymaga precyzji i uwagi do detali. Ważne jest, aby składniki były wysokiej
Taste and CookMazurek wielkanocny to jedno z najbardziej charakterystycznych słodkich ciast, które pojawiają się na polskich stołach podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to bogato zdobione, słodkie ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jego dekoracja może przybierać różnorodne formy, od tradycyjnych wzorów po nowoczesne kompozycje, a swoboda w wyborze dodatków sprawia, że można stworzyć dzieło sztuki kulinarnej na miarę własnej kreatywności(...)Przygotowanie mazurka to wspaniała okazja, by wykazać się pomysłowością i zaskoczyć gości pięknym, świątecznym akcentem. Wielkanoc bez tego ciasta byłaby trudna do wyobrażenia dla wielu Polaków. Tradycja pieczenia mazurka sięga dawnych czasów i niewątpliwie jest elementem łączącym pokolenia w trakcie świętowania. Mazurek, choć z pozoru prosty w przygotowaniu, wymaga precyzji i uwagi do detali. Ważne jest, aby składniki były wysokiej
Taste and Cookdrożdżowa z kremem kasztanowym to wypiek, który robię kolejny już rok z rzędu przy okazji świąt. Wszystko za sprawą mojego męża, który jest wielkim fanem kasztanów w deserach i ciastach. Do przygotowania kremu kasztanowego używam ugotowanych już kasztanów, które zalewam mlekiem i odrobinę słodzę, po czym gotuję je przez 20 minut, co pozwoli im dodatkowo zmięknąć dzięki czemu w późniejszym(...)etapie łatwiej je będzie zmiksować. Kasztany są co prawda głównym składnikiem kremu lecz nie jedynym, gdyż poza nimi wykorzystuję również masę marcepanową , odrobinę masła, mleka, cukru i żółtko jajka. Ciasto drożdżowe , które wypełniam kremem jest prostym ciastem z mąki, cukru, jajek, mleka, masła oraz drożdży. Dodaję do niego także skórkę pomarańczową, która nadaje mu pięknego zapachu. Przygotowanie ciasta zaczynam
MeCooksWyjątkowe ciasta nie święta Jakie ciasta robicie na Boże Narodzenie, to jedno z najczęściej zadawanych pytań wśród koleżanek. Ciasta świąteczne wiodą prym i tu tradycja miesza się z nowoczesnością. Sprawdzony przepis na makowiec, sernik czy inne pyszne ciasto, na wagę złota. Wśród starych klasycznych przepisów takich od Babci, Mamy czy Cioci fajnie mieć na świątecznym stole coś innego, ciasto jakiego(...)będzie u naszych bliskich. Ciasta na Boże Narodzenie Świąteczne ciasta w przeciwieństwie do tych codziennych są bardziej celebrowane. Lista zakupów zrobiona już w listopadzie i powoli gromadzimy zapasy. Ciasta na Boże Narodzenie poza tymi co wymieniłam to także keks i pierniki te małe i te duże. Moim skromnym zdaniem co kto robi na święta, to jego sprawa. Ja podzielę się
Dieta moja pasjaSłona przekąska z ciasta francuskiego i serka Oryginalny i bardzo prosty przepis na super słoną przekąskę, muszelki z ciasta francuskiego z perełką.😉 Ten pomysł na ciasto francuskie możesz wykorzystać na słono jak i na słodko. W odróżnieniu do popularnych ślimaczków, muszle z ciasta francuskiego to coś innego. Znakomicie prezentują się na świątecznym stole. Chrupiące rumiane ciasto na zewnątrz i miękkie(...)białe nadzienie w środku. To może być przekąska z serkiem Almette, naturalnym lub każdym innym dodatkiem. Muszle z ciasta francuskiego jako przekąska bezmięsna, ale i z mięsem czy wędliną, a nawet rybą. Przekąski bez mięsa muszelki nadziewane serkiem Muszle z ciasta francuskiego to nie tylko smaczna, ale i tania przekąska. Możesz je zrobić w jednym wariancie smakowym lub w kilku
Dieta moja pasjaPrzyjemne w smaku, bardzo lekkie ciasto Danio. Proste do zrobienia z pyszną polewą czekoladową i migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Danio przygotowałam na puszystym biszkopcie, a krem na bazie śmietanki kremówki oraz serków Danio. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu. Takie ciasto to idealny pomysł na smaczny deser do kawy(...)poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis, jestem pewna, że Wam posmakuje. CIASTO DANIO – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 4 jajka rozmiar L 130 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM 500 ml śmietanki kremówki 390 g serka Danio 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 120 ml wody
Przepiski.plPrzepis na to ciasto znalazłam w internecie i od dawna mnie ciekawił. Robi się go trochę inaczej niż znany większości z Nas miodownik. Z wielką radością powiem, że jest rewelacyjny :) Mięciutki aromatyczny po prostu rozpływa się w ustach....Polecam :) PRZEPIS NA 2 BLACHY O WYM: 25/45 CM: 15 dag masła 0,5 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody 4 całe(...)cukrem na białą i puszystą masę, powoli wlewamy chłodną masę miodową. Miksujemy do połączenia składników. W dwóch lub trzech turach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wlewamy po równo do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy osobno ok. 12-15 minut w 180 st.C (góra dół) Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na pół. Uzyskujemy
Pani na deserTarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Tarta jest przepyszna, ładnie wygląda, nie jest trudna, więc może się pojawić na niedzielnym stole, na urodziny, ale równie dobrze bez okazji, bo każdy dzień to małe święto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruche ciasto: 1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej 3 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki(...)masła 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam robotem albo ręką. Gotowe ciasto rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę o średnicy 20-22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smaruję). Tortownicę z ciastem wstawiam do zamrażarki i w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Zmrożone
Słodki sentymentCiasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą to pyszna przekąska, którą można przygotować w zaledwie 15 minut. Ciasteczka z marmoladą doskonale sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy, kiedy najdzie nas ochota na słodkie, lub na specjalne okazje. Przepis jest bardzo prosty, a składniki to tak naprawdę tylko ciasto francuskie i ulubiona marmolada. Polecam! CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MARMOLADĄ PRZEPIS(...)Składniki 1 płat ciasta francuskiego Kilka łyżek marmolady cukier puder żółtko Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję na równe kwadraciki. U mnie wyszło ich 12. 2. Na każdy kawałek ciasta nakładam łyżeczkę marmolady, rozsmarowując ją po całej powierzchni. Następnie dwa przeciwległe boki zlepiam ze sobą. 3. Tak przygotowane ciasteczka przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia
Alle Dobre!znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki. To jedno z tych ciast, którym każdy, zawsze i wszędzie, chętnie się poczęstuje. Na blogu jest już kilka propozycji na takie ciasto z jabłkami, ale ja wciąż szukam nowych. Tym razem zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem smalcu. Jabłka zaś, zamiast trzeć na tarce, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z cukrem, mąką, kaszą(...)manną i cynamonem. W trakcie pieczenia utworzyła się pyszna jabłkowo-cynamonowa warstwa dobroci. Po prostu pycha! Ciasto: 500 g mąki pszennej (tortowa i krupczatka pół na pół) 100 g masła 120 g smalcu 3 żółtka 1 jajko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: około 1,3-1,5 kg jabłek 3-4 łyżki cukru (erytrytolu
Smaki Na Talerzu