mielone - 47549 przepisów (strona:901/3170)

Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 176

roku, kontrrewolucyjny przepis. :) 1 opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy(...)wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę majonezu oraz 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Sos doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem (dzięki temu będzie wyglądał efektowniej) i ponownie mieszamy dla połączenia smaków. Pokrojoną rybę wykładamy na talerz, jak  na zdjęciu i polewamy sosem. Na koniec ścieramy

Kuchenna Kontrrewolucya
Soja z Warzywami 189

cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju Wykonanie: Soję dzień wcześniej namoczyłam i następnego dnia zmieniłam jej wodę i ugotowałam do miękkości

Blondynka Gotuje
Schab w sosie z czerwonej papryki 152

Potrzebujemy : kilka plastrów schabu kawałek (ok. 1/3) czerwonej, słodkiej papryki pół cebuli 1-2 łyżki masła odrobinę oliwy, maggi, śmietany (30%) łyżeczka mąki pszennej pieprz mielony, papryka słodka mielona ok. 150-200 ml rosołu Zaczynamy od przygotowania mięsa. Rozbijamy plastry, ale nie za mocno, skrapiamy oliwą, maggi i posypujemy pieprzem – odstawiamy na 30 min do lodówki

Ugotuj to sam ...
Zupa gulaszowa 165

słodka papryka (świeża) – 3 szt. cebula – 2 duże włoszczyzna 2-3 średnie ziemniaki bulion oliwa do smażenia przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek) Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Następnie podsmażamy, na rozgrzanym oleju(...)kostkę paprykę i wrzucam do cały czas, delikatnie gotującej się zupy. Kroję w kostkę resztę włoszczyzny (marchew, pietruszkę, seler – korzeń) oraz ziemniaki. Dodaję warzywa (ziemniaki nieco później), łyżeczkę mielonej papryki, troszkę pikantnej przyprawy (ostra papryka, lub pastę chilli) majeranek i gotuję ostatnie 30 min. , doprawiamy całość do smaku. Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Leczo z kiełbasą 219

Leczo z kiełbasą SKŁADNIKI: 0,5 kg pomidorów 2 laski kiełbasy 2 czerwone papryki 3 duże cebule sól, pieprz, papryka słodka mielona WYKONANIE: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę również pokroić w kosteczkę. Umytą paprykę wydrążyć z ziaren i pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzany olej/oliwę wrzucić kiełbasę i kiedy(...)znów podlać wodą. Kiedy się kolejny raz wysmaży woda, dodać pomidory i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min.). Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. PODAWAĆ: Podaję w miseczkach i do tego chlebek lub bułeczki. Jeśli nam trochę zostanie - następnego dnia można podać na ryżu

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pasta do chleba z tuńczykiem i kremowym serkiem 139

minut. Składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina z pesto i rukolą kilka suszonych pomidorów 1/2 cebuli sól pieprz świeżo mielony Tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy kremowy serek Arla Apetina z pesto i rukolą(...)Mieszamy na gładką masę. Suszone pomidory i cebulę koimy w kostkę. Dodajemy do tuńczyka i serka, a następnie dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Przed podaniem delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna

My Chcemy Jeść
Ciasto dyniowe ze skorupką 144

dużą keksówkę Składniki: Ciasto: 225 mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 40 dag puree dyniowego 250 ml oleju 270 g cukru 1/2 łyżeczki soli 3 duże jajka Skorupka: 2-3  łyżki cukru pestki dyni Składniki mokre (puree dyniowe

My simple kitchen
Oszukane gołąbki 138

wiecie, że potrzeba trochę czasu aby je przygotować. Całe szczęście ktoś wymyślił, że można obejść tę pracochłonną stronę dania jednocześnie ciesząc się ich tradycyjnym smakiem :) Mięso: 60 dag mięsa mielonego 60 dag kapusty włoskiej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka 2 jajka bułka tarta  Sos: 5 dag masła 1 średnia cebula(...)soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz doprawiamy według uznania. Całość dokładnie ze sobą mieszamy (najlepiej za pomocą rączek;)). Formujemy w dłoniach kotleciki i obtaczamy

My simple kitchen
Ziołowa mielonka z szynkowara 249

wersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli peklowej(...)łyżki żelatyny spożywczej w proszku 250ml wody po szczypcie: pieprzu ziołowego, suszonej mieszanki warzyw, bazylii, oregano, majeranku, przyprawy gyros 1. W wodzie rozpuszczamy sól peklową. 2. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, żelatynę, zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około 5-10 minut, do momentu aż mięso wchłonie wodę i stanie się klejące. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy

Szefowa kuchni
Sałata z pomidorami i ogórkiem 152

grillowanego mięsa. Zapisz przepis Drukuj Składniki 200g mieszanki porwanych kolorowych sałat 1 średni ogórek mizeryjny (200g) 1 średni pomidor (200g) 5-6 gałązek koperku sól czarny pieprz świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Ogórka dokładnie obieramy i kroimy na cienkie (ok. 2mm) plasterki. Pomidora kroimy wzdłużnie na kolejno: ćwiartki, „ósemki” i „szesnastki”; pozostawiamy skórkę, ale w razie potrzeby usuwamy(...)drobno siekamy. Mieszankę sałat umieszczamy w dużej misce i dodajemy stopniowo pokrojonego ogórka i pomidora, mieszając ze sobą składniki i dodając w międzyczasie oliwę i koper oraz sól i mielony pieprz w ilości do smaku. Kulinarna Pokusa/div> #gallery-119 {margin: auto;} #gallery-119 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-119 img {border

Kulinarna Pokusa
Paprykowe curry z cukinią 151

cytryny  Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry  1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczkę kolendry Oliwa Pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1.  Na początku myjemy i kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy

Bananowe Pole
Mizeria z cukinii 271

minut kiedy cukinia będzie mięknąć Ilość porcji: 3 Składniki: 1 duża cukinia 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła

Kolizje Smaków
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 235

Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę posypujemy solą i cukrem, peklujemy w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia mięso mielimy w maszynce na grubym sitku ok. 8 mm. Przyprawy mieszamy w 100 ml wody, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy wędliny przyprawami w ilości swoich preferencji smakowych (u nas taka gramatura jak powyżej). Dodajemy suchą żelatynę(...)mieszamy ponownie i napełniamy wcześniej namoczone osłonki białkowe formując batony o długości ok. 25-30 cm. My napełnialiśmy osłonki nadziewarką (szybko i wygodnie), ale maszynka do mielenia mięsa bez ostrza też się nada. Zagotowujemy wodę, chwilkę czekamy aż woda przestygnie i parzymy ok. 60 minut w temperaturze 75 stopni. Podczas parzenia sprawdzamy temperaturę wody termometrem i ewentualnie włączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka korzenne 178

mniej wyszło 1/4 szklanki 70 g tłuszczu - ja użyłam olej kokosowy - nadaje cudowny aromat melasa lub miód 150 g 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Najpierw zmieszać ze sobą składniki suche z wyjątkiem mąki gryczanej Roztopić olej kokosowy, dodać do niego

pyszne zdrowości
Pyszniasta ciecierzyca 178

suchej) 3 liście kapusty pekińskiej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 6-10 listków świeżej mięty pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonej gałki muszkatałowej łyżka oleju kokosowego (lub innego) sok z połówki cytryny skórka otarta z cytryny do posypania Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz cieciorkę (minimum 12 h) Ugotuj cieciorkę

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania