mielone - 47549 przepisów (strona:902/3170)

Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym 179

cieście najlepiej sprawdzi się mus jabłkowy lekko rozgnieciony widelcem. Składniki: 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka soli 1.5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3/4 szklanki cukru 200g masła 2 duże jaja 2 szklanki domowego musu jabłkowego rozgniecionego widelcem   Przygotowanie: Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury

Moja Delicja
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 212

cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej

Moja Delicja
Polędwiczki duszone w mleku 241

proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba   Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości

Moja Delicja
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 219

Składniki farszu: 1 szklanka wody 40 g suszonych borowików 1-1,5 łyżki masła 1 średnia cebula (użyłam 1 szalotkę i 2 malutkie zwykłe cebulki) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Grzyby zalać szklanką wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Przykryć. Gotować około 30 minut. Ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski wraz ze szczyptą soli. We wrzątku rozpuścić(...)zeszklić na maśle bez rumienienia (około 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Ostudzone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wymieszać z cebulką. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Farsz podzielić na 4 równe części. Ciasto na uszka podzielić na 4 części. Pierwszą część ciasta (resztę szczelnie przykryć, żeby nie wysychało) rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość

Moja Delicja
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 295

jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%) 5 łyżek oliwy 1 koncentrat pomidorowy (80-90g) Sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy na rozgrzany olej, by się zeszkliła. Zeszkloną(...)rondla lub brytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było

Smakowy Raj
Węgierska Walentynkowa podróż 242

wieprzowego (łopatka) 400g papryki (różne kolory: czerwona, zielona i żółta lub pomarańczowa) 150g cebuli 400g pomidorów (świeżych lub z puszki) 90g przecieru pomidorowego Ok.100ml Oleju 1litr wody Z mielonego mięsa robimy niewielkie wałeczki, po czym pieczemy je na rozgrzanym oleju, około 5 minut. Papryki i cebulę kroimy w podłużne paski, które wrzucamy do garnka z rozgrzanymi 3 łyżkami

Smakowy Raj
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami 195

tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek w soli(...)łyżeczki Chili w proszku  ¾ litra szklanki dobrze przyprawionego wywaru mięsnego lub ¾ litra wody + 1 ½ - 2   kostek rosołowych 2 płaskie łyżki mąki + ½ szklanki wody Sól Pieprz Z mięsa mielonego robimy niewielkie kuleczki wielkości paznokcia, które układamy na talerzu lub desce. Gdy wszystkie będą gotowe stopniowo je smażymy tzn. w taki sposób, że powoli kładziemy kuleczki na rozgrzany olej

Smakowy Raj
Makowiec na cieście ucieranym 326

Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g(...)ciasto. Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane orzechy i migdały i wlewamy rozpuszczony budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy

Smakowy Raj
Pasta w karpackim stylu. 328

składniki wrzucamy do miski i widelcem rozdrabniamy na pastę. Nie przeciskajcie składników przez żadne praski itp. Dlatego polecamy widelce, aby składniki miały grubszą strukturę taką, naturalną wiejską. Górale nie mieli ze sobą żadnych prasek tylko często proste drewniane przyrządy, którymi posługiwali się na co dzień. Jak rozdrobnimy składniki, dodajemy pieprz, paprykę, sporo estragonu roztartego w dłoniach i na koniec dwie(...)łyżki majonezu. Aaaa ważne ! Jeśli będziecie mieli serek wiejski z dużą ilością śmietanki to odcedźcie go, żeby nie rozrzedził pasty. Gotowe pyszne śniadanko, a może kolacja. My jedliśmy ją z wspaniałym chlebem pokrzywowym, który mamy pod ręką w naszej lokalnej piekarence. Jeśli macie u siebie takie chleby spróbujcie, smakują wspaniale. Życzymy miłego dnia :) Wypróbujcie koniecznie tę pastę

vegetanie
ZUPA Z KUKURYDZY 221

warzywnego 3 duże lub 6 mniejszych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru lub 0,5 - 2/3 łyżeczki mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) 3/4 łyżeczki kurkumy sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, zalej bulionem(...)patelni około 5-7 minut , często mieszając. Następnie przerzuć warzywa do gotujących się ziemniaków. Gotuj zupę jeszcze jakieś 20 minut . Pod koniec gotowania dodaj do zupy starty imbir (lub mielony), paprykę słodką, cayenne, kurkumę, sól i pieprz do smaku. Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem lub w mikserze na gładko. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami 234

pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy

Kolizje Smaków
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 221

pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać) 1 łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę i przyprawą do fajity(...)Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki posiekanych liści kolendry ½ łyżeczki mielonego kminku ½ małej cebuli, drobno posiekanej 1 duża papryka chipotle 2 kg steka z polędwicy wołowej sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz 2 duże cebule pokrojone w cienkie plasterki

naRuszcie
Golonka po bawarsku 295

tylko smakosze piwa. SKŁADNIKI: 2 golonki przednie, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 szklanki piwa ciemnego, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki pieprzu, sól. PRZYGOTOWANIE: Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie(...)golonki dodaję obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką 449

Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 garść różyczek brokuła, 1 garść różyczek kalafiora, 1 garść mini marchewek, 1 cebula(...)jajka, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła, kalafiora i mini marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa i cebulkę, trochę bułki tartej, pieprz i sól. Mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania