Zupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki: - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna) dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć) Przygotowanie: Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję
Kuchnia co dniaFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię(...)przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka kawałków sera, Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 50 minut
Kuchnia co dniaPasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki Składniki: - ugotowane mięso z kurczaka (najlepiej z rosołu) - sól - mielony czarny pieprz - mielona słodka czerwona papryka - 1-2 łyżki prażonych ziaren: słonecznika, dyni, konopi siewnych (u mnie mieszanka Euforia Ziarenkowo) dodatki: - świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Mięso z kurczaka oddzielam od kości i usuwam chrząstki. Dodaję wszystkie przyprawy do smaku
Kuchnia co dniaGulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos: - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia
Kuchnia co dniaoddychały, ciasto żyło i się rumieniło. Opakowanie ciasta francuskiego 2 garście mielonych orzechów cukier trzcinowy Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym. zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój na ciasteczka ok 1 cm. Rozłóż
AZgotuj!gram świeżego łososia 2 jajka 1 spora cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka soli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną(...)wymieszać już samemu aby ostrza nie zmieliły pieprzu. Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO
AZgotuj!cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder 200 gr miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru 8 sztuk goździków utartych w moździerzu 2 łyżki mielonego kardamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki kakao 200 gr roztopionego masła skórka otarta z 1 cytryny Z podanych składników
AZgotuj!szklanki miodu pitnego ( u mnie dwójniak) mielony cynamon lun ziarenka z laski wanilii Twaróg i ser mascarpone ucieramy drewnianą pałką w makutrze, dodajemy hojną łyżkę miodu kurpiowskiego, cynamon mielony lub wanilię - to zależy od preferencji smakowych. Całość dokładnie ucieramy. Masę wkładamy do foremek mocno ubijając. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. W czasie mrożenia przygotowujemy
AZgotuj!otartej cytryny mus jagodowy słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją droga rewelacja dla mnie) pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych pół szklanki mielonego lnu 2 jaja 3 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki sody pół(...)szklanki cukru na kruszonkę: pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru masło ok 2 pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach
AZgotuj!Pyszny pełen białka burger z komosy ryżowej. 1/3 opakowania komosy ryżowej (u mnie czerwona, ale ja wolę białą) 5 kostek mrożonego szpinaku olej sól 2 ząbki czosnku jajo łyżka mielonego(...)Komosę ugotuj ok 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Rozmroź szpinak i odciśnij z wody. Dodaj do komosy szpinak, wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony len. Całość wymieszaj dłońmi i uformuj burgery. Smaż na oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym. Ja podałam z bezglutenową ciabatta (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym
AZgotuj!średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie) Przygotowanie: Bakłażana ze skórką pokroić(...)papryka trochę wystygnie można zdjąć z niej skórkę, powinna ładnie odchodzić. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto
Kulinarne Inspiracjemnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi. *Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom maku. Następnie należy go zmielić (najlepiej dwukrotnie
Corner With RecipesGulasz po meksykańsku z fasolą czerwoną, kukurydzą i papryką w towarzystwie mięsa wieprzowego. Wariancja na temat chilli con carne, które zazwyczaj przygotowuje się z mielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki(...)szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1 mała łyżeczka cynamonu sól, pieprz 1 listek laurowy natka pietruszki masło klarowane lub oliwa 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić
Moja Galeria Smakuziela angielskiego 1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć
Kuchcik gotujeSkładniki: szpinak 2 pęczki, ząbki czosnku 4 sztuki, woda 1/2 litra, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 2 średnie, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, masło 2 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka liście szpinaku opłukać, włożyć do dzbanka miksera, dać ząbki czosnku, wlać wodę(...)minut dodać pokrojoną cukinię ze skórką i zagotować do zupy wlać z dzbanka szpinak, wlać trochę wody do dzbanka, opłukać i wlać do zupy, dodać masło, pieprz mielony i gotowac z 10 minut śmietanę 18 % słodka, mąkę, wodę wymieszać i wlać do zupy i mieszając zagęścić, dodać posiekaną natkę pietruszki - zupa jest bardzo smaczna, smakuje na ciepło
W Mojej Kuchni Lubię