mielone - 47549 przepisów (strona:871/3170)

boczek rolowany nadziewany z porem 101

rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę.  Składniki: 1,5 kg płat surowego boczku  400 g mięsa mielonego(...)indyka 1 por 1 jajko sól pieprz ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 145

puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) sól 150 g upieczonego miąższu dyni makaronowej lub innego rodzaju dyni* 2 jajka świeżo mielony pieprz * Dynię makaronową przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki usuń pestki. Połówki dyni umieść na blasze do pieczenia skórą do góry. Wlej do blachy 0,5 szklanki(...)który następnie wbij jajka.  Smaż szakszukę, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne, czyli ok. 5 minut. Posyp jajka z wierzchu odrobiną soli i świeżo mielonych pieprzem. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem, grzankami lub pitą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 187

mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (mielonego lnu) 3 łyżki siemienia lnianego (nasion) lub nasion chia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu lub miodu 2 łyżeczki soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme

Poezja smaku
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 157

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy

Maminek kulinarny
Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi. 206

przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą mielonego cynamonu i kardamonu. To była prawdziwa uczta dla mojego podniebienia. Został mi jeszcze jeden pucharek :-), bo mój R nie za bardzo lubi słodkie, on bardziej preferuje wytrawne dania. Zapraszam(...)Składniki 2 porcje: 3 gruszki garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 1 - 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu 200 g jogurtu greckiego           Sposób przyrządzania:             Gruszki umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 225

zastąpić wodą - boczek lub inna wędzonka (2-3 plastry) - 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 4 kulki ziela angielskiego - 2 listki laurowe - sól (u mnie himalajska) i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - natka pietruszki Boczek lub inną wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć  na łyżce oleju kokosowego. Dorzucić warzywa (marchew, pietruszkę, por i seler naciowy(...)dajemy), posolić i gotować kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną kapustę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wody dolewamy w trakcie tyle, by uzyskać pożądaną gęstość zupy. Ja posypuję jeszcze natką na świeżo, bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Roladki indycze z suszoną żurawiną 404

przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg filetu z piersi indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem(...)Oprószam odrobiną soli i pieprzu.  2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.  3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.  4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone skrzydełka - najprostsze 183

Składniki: 12 sztuk skrzydełek drobiowych 3 łyżki mielonej papryki ostrej 3 łyżki mielonej papryki słodkiej 2 łyżki curry 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól olej Sposób wykonania: Umyte skrzydełka nacieramy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, Polewamy niewielką ilością oleju i odstawiamy na około 1,5 godziny aby mięso przeszło smakiem przypraw. Skrzydełka układamy na dużą blachę i polewamy

Qchnia po prostu
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ 205

tego (można dodać również dobry sklepowy) - 1 puszka kukurydzy (u mnie Bonduelle, nie modyfikowana) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony kolorowy pieprz (u mnie dość sporo) Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać(...)odsączoną z zalewy kukurydzę. Do małej miski przecisnąć obrany ząbek czosnku, dodać sól i wymieszać. Następnie dodajemy pełną łyżkę dobrego majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego i posypujemy obficie świeżo mielonym pieprzem, całość mieszamy. Sos wlewamy do miski z kapustą i kukurydzą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, by smaki się przegryzły, następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą

Smaczne Zdrowe
Mazurek orzechowy 113

szkl mąki 125 g margaryny 35 g mielonych orzechów pół szkl cukru 3 żółtka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 1/5 szkl mielonych orzechów 3 białka 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy do dekoracji Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi

Gotowanie jest łatwe
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 163

średnich bakłażanów, 1 puszki pomidorów pelati, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano(...)patelnię również dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po następnej minucie zawartość puszki pomidorów pelati, łyżkę octu balsamicznego i 400 ml wody. Całość doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem i od czasu do czasu mieszając, gotowałem na małym ogniu przez około 20 minut - do czasu odparowania mniej więcej połowy wody. Umyte bakłażany pokroiłem w plastry o grubości

Wyprawy kulinarne
Jesień się zrobiła 134

cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne i  dość drobno siekamy. Marchewkę obieramy i rozdrabniamy (można to zrobić

les mirabelles
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem 262

ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10min. Po odlaniu grzybów było pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż woda całkiem odparuje(...)przykryciem i tak, aż wszystko będzie miękkie, a bulion całkowicie odparuje. Powinno to trwać ok 20-25min. Pod koniec należy dodać grzyby i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Można zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem risotto jeszcze ok 5min. Wtedy ryż „dojdzie”. Smacznego :) Jarmuż należy umyć i oskubać z łodygi, a następnie drobno posiekać

https:KKuchniaMniam
Masło jabłkowe 186

jabłek 4 łyżki wody, soku jabłkowego lub cydru 6-7 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli jabłka są bardzo słodkie można pominąć) 2 łyżeczki mielonego cynamonu po 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatałowej sok z 1 cytryny Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki bez obierania. Usunąć ogonki i czarne końcówki na spodzie. Nie usuwać gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze

Pełny talerz
Pankejki bananowe // Banana oat pancakes 195

dodatkiem proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej i bliżej im (troszkę) do naszych racuchów niż naleśników. Nie muszą być przyrządzane w podanej przeze mnie wersji wegańskiej, można zamiast lnu mielonego i wody dodać jajko, a zamiast mleka roślinnego, użyć zwykłego, krowiego:) Pyszne z syropem klonowym, z agawy lub miodem! Poziom trudności:       łatwe(...)Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   315 kcal Składniki: ½ szklanki płatków owsianych* 2 łyżki lnu mielonego + około 7 łyżek wody 2 dojrzałe banany ½ szklanki mleka migdałowego Przygotuj: patelnię z (koniecznie!) nieprzywierającym dnem blender lub mikser Podaj z: miodem, syropem klonowym, owocami, etc. Ciasto na placuszki

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania