szklanki miodu pitnego ( u mnie dwójniak) mielony cynamon lun ziarenka z laski wanilii Twaróg i ser mascarpone ucieramy drewnianą pałką w makutrze, dodajemy hojną łyżkę miodu kurpiowskiego, cynamon mielony lub wanilię - to zależy od preferencji smakowych. Całość dokładnie ucieramy. Masę wkładamy do foremek mocno ubijając. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. W czasie mrożenia przygotowujemy
AZgotuj!otartej cytryny mus jagodowy słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją droga rewelacja dla mnie) pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych pół szklanki mielonego lnu 2 jaja 3 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki sody pół(...)szklanki cukru na kruszonkę: pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru masło ok 2 pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach
AZgotuj!Pyszny pełen białka burger z komosy ryżowej. 1/3 opakowania komosy ryżowej (u mnie czerwona, ale ja wolę białą) 5 kostek mrożonego szpinaku olej sól 2 ząbki czosnku jajo łyżka mielonego(...)Komosę ugotuj ok 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Rozmroź szpinak i odciśnij z wody. Dodaj do komosy szpinak, wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony len. Całość wymieszaj dłońmi i uformuj burgery. Smaż na oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym. Ja podałam z bezglutenową ciabatta (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym
AZgotuj!średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie) Przygotowanie: Bakłażana ze skórką pokroić(...)papryka trochę wystygnie można zdjąć z niej skórkę, powinna ładnie odchodzić. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto
Kulinarne Inspiracjemnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi. *Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom maku. Następnie należy go zmielić (najlepiej dwukrotnie
Corner With RecipesGulasz po meksykańsku z fasolą czerwoną, kukurydzą i papryką w towarzystwie mięsa wieprzowego. Wariancja na temat chilli con carne, które zazwyczaj przygotowuje się z mielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki(...)szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1 mała łyżeczka cynamonu sól, pieprz 1 listek laurowy natka pietruszki masło klarowane lub oliwa 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić
Moja Galeria Smakuziela angielskiego 1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć
Kuchcik gotujeSkładniki: szpinak 2 pęczki, ząbki czosnku 4 sztuki, woda 1/2 litra, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 2 średnie, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, masło 2 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka liście szpinaku opłukać, włożyć do dzbanka miksera, dać ząbki czosnku, wlać wodę(...)minut dodać pokrojoną cukinię ze skórką i zagotować do zupy wlać z dzbanka szpinak, wlać trochę wody do dzbanka, opłukać i wlać do zupy, dodać masło, pieprz mielony i gotowac z 10 minut śmietanę 18 % słodka, mąkę, wodę wymieszać i wlać do zupy i mieszając zagęścić, dodać posiekaną natkę pietruszki - zupa jest bardzo smaczna, smakuje na ciepło
W Mojej Kuchni Lubiępoczątek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg chudej karkówki pokrojonej na plastry o grubości ok. 1,5 cm Marynata 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 10 łyżek oliwy 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy Grillowane warzywa 1 średnia cukinia (400g) 1 średni bakłażan (350g
Kulinarna PokusaZeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego(...)szklanki posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, śmietanę i odciśnięte biszkopty. Wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na liście botwiny i ścisle zwijamy. Naczynie żaroodporne
Atlas Smakówchodzi... Składniki: 3 skrzydełka 1 pęczek włoszczyzny 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki ryżu basmati listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka z wodą. Wrzucamy listek laurowy i ziarnka ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy kroimy w paski, ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę, ryż opłukujemy w zimnej wodzie. Przekładamy wszystko do gotujących się skrzydełek, wsypujemy pieprz ziołowy, gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz pieprzem świeżo mielonym. Możemy również zupę zabielić śmietaną.Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewopieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, woda 1 szklanka, sałata zielona 1 główka, jogurt naturalny 200 ml, cukier 2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki umyte i osuszone udka z kaczki natrzeć przyprawą gyros, na gorącym oleju zrumienić w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz
W Mojej Kuchni Lubięoryginale) 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale) 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny 3/4 szklanki tartego sera bursztyn (w oryginale 1 szklanka) sól morska, świeżo mielony pieprz świeża bazylia + pomidorki do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku(...)oryginale) 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale) 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny 3/4 szklanki tartego sera bursztyn (w oryginale 1 szklanka) sól morska, świeżo mielony pieprz świeża bazylia + pomidorki do dekoracji'; document.write(" "); Szalotki kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i przesmażamy szalotki do zeszklenia, dodając pod koniec wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy suchy
Poezja smakuSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka(...)średniej wielkości cebula (drobno posiekana) 1 jajko 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć) 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Świeża natka pietruszki i koperek (wedle uznania ) Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawą do mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą
The Sweet Damsellitra octu winnego 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 1 szt. ziarna goździka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) 1/2 łyżeczki(...)kolendry 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka majeranku 2 szt. liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) 1/4 litra wody Sos: 3 cebule 2 łyżki masła 0,5 kostki rosołowej odrobinę śmietanki kremówki Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo
Świat Domowej Kuchni