Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego połączenia składników. Hreczanyki(...)słowa gryka, inaczej hreczka. Na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki, z tym że zamiast mięsa do kaszy dodaje się biały ser (twaróg). Składniki: 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 300 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) 3 jajka 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kaszę ugotować wg przepisu
Trzeci talerzniej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz nie mogę się nią najeść ;) Spróbujcie i Wy. Składniki: kawałek pora (około 50 g) 4 sztuki marchewki (około 140 g) 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 3 łyżki majonezu 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego Przygotowanie: Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Por kroimy w cieniutkie plasterki. Do marchewki(...)jogurtu typu greckiego, wszystko dobrze mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem, próbujemy. Odstawiamy na czas przygotowania obiadu do lodówki, aby smaki dobrze przeszły. Podajemy do domowych kotletów mielonych , chrupiących kawałków kurczaka lub innych dań głównych. Smacznego
Słodkie okruszkikrojonych pomidorów bez skóry 1 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka bazylii świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki cukru sól 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć pestki i drobno pokroić
Kuchcik gotujesuszonych śliwek, 1 jajka, 400 gram mieszanki sałat, 250 gram pomidorów koktajlowych, 5 łyżek musztardy francuskiej, 5 łyżek miodu, 5 łyżek oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej(...)schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem, a następnie przyprawiłem mięso z obu stron solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Istotnym jest, aby kotlety nie były zbyt mocno rozbite, gdyż zbyt duże uniemożliwią zamknięcie eskalopek - po rozbiciu kotlety nadal powinny mieć grubość około centymetra. Na patelni rozgrzałem
Wyprawy kulinarneSkładniki na 9-10 gołąbków: 100 g ryżu parboiled 1 łyżka oliwy z oliwek 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa(...)indyka 1 jajko kapusta włoska 200 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta majeranku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ryż gotujemy wg zaleceń producenta. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Z główki kapusty odrywamy liście, odcinamy twarde końcówki.Liście kapusty
My Culinary Artwina wytrawnego 400 ml wody 230 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 30% sól morska i świeżo mielony pieprz szczypta cukru Przygotowanie Gulaszu z dzika: Marynowanie: Mięso z dzika opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Wlać ocet jabłkowy, dodać liście laurowe(...)przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny , mieszając od czasu do czasu. Po dwóch godzinach dodać pieczarki, musztardę, koncentrat pomidorowy i śmietankę. Przyprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Gotować jeszcze przez 10 minut . Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać z kaszą pęczak, kaszą jęczmienną lub ryżem. Smacznego! The post
Moja DelicjaSkładniki: pierś z kurczaka 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa curry Royal Brand(...)łyżeczka, sól morska - do smaku, przyprawa do zup i potraw w płynie 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk SOS: prawdziwki 3/4 kg, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, śmietana gęsta 3/4 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka pierś podzielić na 2 porcje, delikatnie rozbić, olej wymieszać z curry Royal Brand
W Mojej Kuchni Lubięświąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy z cukrem Pianka z nutelli: 1 szklanka(...)zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i podpiec 15 minut. Masa serowa: Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę
Wanilia i Kardamonbrokuł 25-30 dag zielonej fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej) 2-3 pomidory zielona cebulka 2 ząbki czosnku jogurt naturalny + majonez (pół na pół) sól, pieprz słodka mielona papryka Sposób wykonania: 1. Jeśli mamy mrożoną lub świeżą fasolkę, należy ją najpierw pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (fasolka powinna pozostać jędrna i nierozgotowana(...)Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. 3. Pomidory pokroić w grubą kostkę. 4. Piersi z kurczaka oprószyć solą i papryką mieloną, ugotować. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę. 5. Wszystko wymieszać, dodać siekaną zieloną cebulkę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odrobiną soli i szczyptą cukru i pieprzu
Kuchnia domowa Anicebulką. Farsz - płucka myjemy ,gotujemy w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim do miękkości.Studzimy ,mielimy razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy do mielonego mięsa jajko i przyprawy , wymieszać.Nadziewać pierogi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko(...)słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać ! 2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach ) 3. Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu
Gotowanie...to proste !włoskiej. Nie mogłam się zdecydować, czy chcę zjeść spaghetti z klopsikami, czy cevapcici. Połączyłam te dwa dania w jedno i wyszło pysznie! Składniki: 0,5 kg dobrej mielonej(...)wołowiny (u mnie oprócz wołowiny jest dodatek mięsa z indyka, które chciałam wykorzystać) 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżkę wody gazowanej 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczki ostrej papryki (kotleciki powinny być pikantne) płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu (opcjonalnie - łyżka ajwaru
Kulinarne Inspiracje