letniego mleka 1 jajko 1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) duża szczypta soli Uwaga: Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wyrobione ciasto wstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki. Nadzienie 3-4 Jabłka Grójeckie 2 łyżki soku cytryny 1 łyżeczka cukru 30 g roztopionego masła 3 czubate łyżki cukru trzcinowego(...)wyrośnięcia na około 20 minut. Jeśli macie drożdże instant, to pomijamy ten etap. 2. Mąkę przesiewam do misy, dodaję drożdże, rozbełtane jajko i żółtko, cukier, pozostałe mleko i wyrabiam ciasto. Zajmuje to około 10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie. Na koniec dodaję rozpuszczone i dobrze wystudzone masło i wyrabiam, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne
Cztery FajeryCiasto czekoladowe to jest to! A jeśli jest proste i szybkie do do zrobienia to jest to prawdziwy HIT. Ten przepis to zdecydowany faworyt w moim domu. Moja rodzina uwielbia to ciasto, a ja sięgam po ten przepis zawsze kiedy zachce się nam czegoś słodkiego. Potrzebne składniki prawie zawsze są w domu, wiec przy takiej zachciance można je szybko(...)zakręcić”. SKŁADNIKI: CIASTO: 2 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ 2 JAJKA 1 SZKLANKA CUKRU / MOŻNA DAĆ MNIEJ 1/2 SZKLANKI OLEJU 1 SZKLANKA MLEKA 1 ŁYŻECZKA SODY SZCZYPTA SOLI 2 ŁYŻKI KAKAO POLEWA: 100 G MASŁA 100 G CUKRU 4 ŁYŻKI MLEKA NA POCZĄTEK, POTEM MOŻNA DODAĆ WIĘCEJ JEŚLI POLEWA WYJDZIE ZA GĘSTA. 50 G KAKAO ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: JAJKA WBIĆ
Pani M - kuchnia smakowitaTakim oto słodkim deserem przypominającym różę Bartek przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. Składniki na różyczki z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta(...)blat) 2 jabłka sok z 1 / 2 cytryny woda cynamon słodki dżem mąka do podsypania tłuszcz do posmarowania formy cukier puder do udekorowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie różyczek z ciasta francuskiego Jeżeli dżem ma duże kawałki owoców, należy go najpierw zmiksować lub przetrzeć przed gęste sitko. Jabłka umyć, przepołowić, wydrążyć gniazdka i razem ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki
niecodziennikparyKażdy, kto zna i lubi ciasto marchewkowe, powinien spróbować ciasta z cukinii . Wykonanie jest identyczne, smak podobny, a składem można zaskoczyć swoich gości. Jest pulchne, lekkie, można dodatkowo przełożyć je kremem lub posmarować dżemem, za każdym razem będzie bardzo dobrze smakować. Szybko je zjedliśmy, w przyszłym tygodniu zrobimy ponownie cukiniowe ciasto , tym razem z dodatkami. Składniki na cukiniowe ciasto(...)masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny, cynamon, szczyptę soli i startą cukinię, dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę natłuścić, oprószyć mąką lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 35-40 minut , przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto cukiniowe jest suche. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cukiniowe ciasto pochodzi
niecodziennikparyCiasto francuskie daje bardzo dużo możliwości, a przede wszystkim pozwala tworzyć smakołyki w krótkim czasie. Choinka z ciasta francuskiego z dżemem dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje i z powodzeniem może być jedną z jadalnych ozdób stołu. Do jej wykonania należy użyć gęstego dżemu, a bardziej płynny najlepiej zredukować w garnku przez podgrzewanie. Pozostałe ciasto także można nadziać dżemem(...)zwinąć w zgrabne rogaliki. Składniki na choinkę z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego gęsty dżem 1 płaska łyżeczka cynamonu cukier do smaku 1 łyżeczka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto francuskie – rozłożone na papierze do pieczenia – złożyć na pół wzdłuż krótszej krawędzi, wyciąć z niego kształt choinki z pniem. Zdjąć górną część, dolną posmarować dżemem
niecodziennikparyJeżeli ktoś nie ma czasu na pieczenie świątecznego sernika i makowca, może te ciasta połączyć w pysznym sernikomakowcu . Jego przygotowanie jest jeszcze szybsze, gdy kupimy mak mielony i dobry serek w wiaderku. Ciasto serniko-makowiec będzie się bardzo ładnie prezentowało wśród innych świątecznych wypieków i z pewnością zadowoli niejednego łakomczucha. Składniki na sernikomakowiec Ciasto: 380 g mąki 180 g zimnego(...)szklanki oleju 200 g mąki 1 / 2 małej paczki proszku do pieczenia (7-8 g) 100 g maku mielonego 1 / 2 szklanki mleka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać zimne masło, razem posiekać. Wbić jajka, wsypać cukier, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa
niecodziennikparyCiasto 3 bit jest ciastem bez pieczenia, które zawsze się udaje i świetnie smakuje. Swego czasu u mnie w domu było ono bardzo często robione i zawsze z taką samą chęcią i apetytem zjadane. Przepis pochodzi z serwisu “wielkieżarcie” i zagościł tam w 2004 roku. Dzisiaj, przeglądając liczne przepisy na ciasto 3 bit , można zauważyć, że wiele(...)składnikach i wykonaniu się zmieniło, ale z pewnością każda wersja smakuje równie słodko i trudno jest się oprzeć kolejnej porcji. Składniki na ciasto 3 bit 1 duże opakowanie krakersów (180g) 2 duże opakowanie herbatników (400g) Masa budyniowa: 1 szklanka mąki krupczatki 1 / 2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 litr mleka 200 g masła Masa śmietankowa: 500 ml dobrze schłodzonej
niecodziennikparyChoć jabłka są drogie w tym roku, to nie wyobrażamy sobie jesieni bez pieczenia ciast z jabłkami. Jako pierwsze z nich prezentujemy winną szarlotkę na kruchym spodzie , do której jabłka połączyliśmy z winem. W ten sposób powstała wyjątkowa szarlotka o intrygującej masie jabłkowej i jabłkowej piance. Ciasto wyszło tak wyśmienite, że już widzimy w nim faworyta jabłkowych wypieków, ale oczywiście(...)damy szansę także innym kandydatom. Składniki na winną szarlotkę Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka wielkości L Prażone jabłka: 2 kg jabłek 125 ml białego wytrawnego wina 300 g cukru Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe 500 ml soku jabłkowego 250 ml białego wytrawnego wina Jabłkowa pianka
niecodziennikparyŚliwkowy sernik na zimno ? Czemu nie, tym bardziej, że nad ciastem ze śliwkami zastanawialiśmy się dość długo. Efekt końcowy powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. Składniki na śliwkowy sernik na zimno Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 250 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)sztywna i błyszcząca, delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy włoskie. Na dużej blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na nim odrysować kształt blachy, w którym pieczone będzie ciasto, w środku równomiernie rozprowadzić pianę z białek i orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C ( z termoobiegiem ), piec 40 minut . Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Kruche ciasto: Do miski
niecodziennikparyPtysie Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na słono. U mnie z kremem mascarpone, ale równie dobrze można przełożyć je samą ubitą śmietanką. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 80g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli(...)pudru Dodatkowo: cukier puder do posypania *** W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas gotujemy i mieszamy ciasto drewnianą łyżka, aż zacznie odchodzić od ścianek i nabierze szklistego wyglądu. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Po tym czasie miksujemy ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku
Blog z Apetytemmiski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i wykorzystać do innego wypieku). Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz pokruszony twaróg. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę (można dłużej) do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości(...)należy podsypywać ciasta zbyt obficie mąką, jedynie trochę, aby się nie przykleiło do stolnicy. Z ciasta szklanką wykroiłam krążki. Cukier wysypałam na głęboki talerz od zupy. Krążki ciasta wkładałam do cukru i obtaczałam w nim z dwóch stron, dociskając lekko ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie krążki składałam na pół i jeszcze na pół. Tak złożone ciastko przekładałam na blachę wyłożoną
Waniliowe ImprowizacjePrzepis na tradycyjną szarlotkę z jabłkami, który od lat jest pieczony przez moją mamę i pewnie też zna czasy mojej babci. Ciasto kruche z tego przepisu jest pyszne, niesamowicie zrównoważone i bardzo kruchutkie. Sama szarlotka jest pyszna ale podana z lodami i bitą śmietaną, to już czysta rozkosz.. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 30 min Składniki(...)Proporcje na różna tortownice: Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania kruszonki (ręcznie lub mikserem). Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Większą połowę ciasta użyj do wylepienia dna foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw blaszkę do zamrażalnika na ok 30 min. Pozostałą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż
Słodki Bloglubimy pierogi na obiad. Dlatego często goszczą na naszym stole. A ja nawet bardzo lubię je robić. Lubię gdy z wielkim apetytem są zjadane i nic się nie marnuje. Ciasto pszenno-orkiszowe to od niedawna moje ulubione ciasto, idealnie się z nim pracuje, a jest i pyszne. Szpinak uwielbiamy pod każdą postacią. Więc to dla nas idealny obiad. Macie ochotę(...)takie pierogi? Zróbcie koniecznie. Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej półtorej szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Na farsz: 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia 2 kopiaste łyżki serka kanapkowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania papryka słodka mielona
Izabelawkuchni