Ciasto makowe z pysznym kremem Dzisiaj przepis na coś czego jeszcze nie było, nowość i świąteczna propozycja w jednym, makowa góra lodowa. Pyszne ciasto makowe bez pieczenia na herbatnikach. Prosty przewodnik na warstwowe ciasto makowe z kremem budyniowym . Ciasto góra lodowa to nowość wśród starych tradycyjnych ciast tych na święta jak i na co dzień do kawki. Zbliża się koniec(...)makiem czy kutia z pyszną masą makową. Nie taką z handlu gotową, ale domową przygotowaną z mielonego maku. A przepis na masę makową z mielonego maku najdziesz na Blogu. Ciasto makowe z kremem budyniowym Makowa góra lodowa to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto makowe z kremem karpatkowym. Takim ciastem zaskoczysz nie tylko domowników, ale i gości. Uwielbiam
Dieta moja pasjaŚmietanowiec z białą czekoladą to rewelacyjny deser, który musicie wypróbować. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Przygotowałam je według swojego smaku, kilka pomysłów i smaków złożyłam w jeden przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto śmietanowiec składa się z puszystego biszkopta, musu porzeczkowego przygotowanego na bazie dżemu z czarnej porzeczki i galaretki jagodowej oraz delikatnej masy śmietankowej z dodatkiem(...)białej czekolady. Całość smakuje rewelacyjnie. Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Słodycz ciasta przełamuje lekko kwaśny dżem, po prostu raj dla podniebienia. ŚMIETANOWIEC Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 160 g mąki pszennej 140 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka
Przepiski.plwszystkie łączenia puszczą i bułeczki się pootwierają Częściowo tak się właśnie stało, dlatego jeśli chcesz, myślę, że równie dobrze sprawdzi się tradycyjna metoda, w której na rozwałkowane porcje ciasta nakłada się nadzienie i zawija, zamykając nadzienie w środku. W tym wypadku należy pamiętać, by układać bułeczki na blaszce łączeniem do dołu. Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody(...)przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Drożdże rozkruszamy do naczynia z ciepłą wodą i cukrem, dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski z mąką. Mieszamy składniki łyżką, po czym wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy do ładnego połączenia (im dłużej, tym lepsze ciasto otrzymamy). Ciasto odstawiamy przykryte w misce ściereczką na około godzinę, do wyrośnięcia. Cebulę kroimy
Smaki Na TalerzuPierniczki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę na święta. Wiem, wiem, tradycyjne pierniczki przygotowuje się z ciasta piernikowego i nic nie zastąpi ich zapachu i smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie pierniczki z ciasta francuskiego to idealny pomysł na smaczną i fajną zabawę z dziećmi. Robi się je bardzo szybko, a dodatkowo fajnie smakują. Można(...)przygotować dosłownie w 5 minut i stanowią idealny dodatek do zimowej herbaty. Skosztujcie! PIERNICZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier przyprawa do piernika kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Posypujemy kakao, cukrem oraz przyprawą do piernika. Z ciasta wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Przekładamy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia
Przepiski.plLeżakujące ciasto na pierniki świąteczne robiłam inspirując się wieloma przepisami na przestrzeni ostatnich lat. Już po raz kolejny wracam do przepisu klik zmieniając co nieco w przepisie, czyli 3 rodzaje mąki + dodatek rumu. To najlepsze pierniczki, jakie robiłam do tej pory. Takie też będą w tym roku. Dlaczego? Bo nadają się do jedzenia już na drugi dzień po upieczeniu(...)takie pozostają do końca. Rozpływają się w ustach. Duże znaczenie ma jakość użytych składników. Czas leżakowania minimum 4 tygodnie, więc czas na przygotowanie ciasta. Oprócz pierniczków wycięłam kilka blatów z ciasta piernikowego o średnicy 20cm. Przygotowałam mini torciki z kremem daktylowym, który bardzo polecam. Jest świetny i na dodatek bez grama cukru. Daktyle do kremu powinny być z tych najlepszych
Leśny Zakątekkuchni, by w kilka chwil wypełnić je chrupiącymi migdałami i kremowym kajmakiem, który wyśmienicie komponuje się z tymi jesiennymi owocami. Ułożyłam nadziane jabłuszka w wysokim naczyniu wyłożonym kruchym ciastem, oprószyłam aromatycznym cynamonem, żeby jeszcze bardziej rozświetlić smaki i przykryłam ciastową kołderką nakrapianą kryształkami cukru. Tak powstały nadziewane jabłka w cieście pełne troskliwego ciepła jesieni. To przytulność w każdym kęsie(...)granic przesycona jabłkową euforią :) Idealny deser na szare, listopadowe popołudnia i pyszny pomysł na podanie jabłek inaczej, niż w szarlotce ;) Jabłka w cieście nadziewane kajmakiem Potrzebujesz: Ciasto 300g mąki pszennej 110g masła 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka cukru + do posypania 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko do posmarowania ciasta Jabłka: małe jabłka (tyle, ile zmieści
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj ukręciłem PROSTE i PYSZNE ciasto z gruszką i orzechami włoskimi. Miękkie, puszyste, cudownie słodkie… Właśnie tego dzisiaj potrzebowałem. Jestem w posiadaniu jedynie małej tortownicy, a mieli przyjść do mnie goście… Na szczęście w szafce mam zestaw patelni i garnków, które nadają się do użycia w piekarniku! Wziąłem garnek o średnicy 24cm i zabrałem się za pieczenie(...)Ciasto z gruszkami Na początku ekspresowo wyrobiłem w dużej misce ciasto i odstawiłem je na chwilkę do lodówki. W międzyczasie w garnku rozgrzałem cukier, masło roślinne i sok z cytryny. Gruszki obrałem, pokroiłem w ćwiartki i ułożyłem na dnie garnka. Wlałem ciasto, wyrównałem je i włożyłem garnek do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjąłem go przy pomocy odpinanej
BlendmanPuszysta drożdżówka z powidłami śliwkowymi, ciasto świetnie sprawdzi się również gdy podmienimy powidła masą makową jako makowiec. Z tego ciasta można również przygotować bułeczki SKŁADNIKI 60 g masła 250 g mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 25 g drożdży 0,5 szklanka ciepłego mleka 250 g powideł śliwkowych szczypta(...)soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozczyn Drożdże dwie łyżki cukru łyżkę mąki cztery łyżki letniego mleka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do mąki i dodać sól, ubite jajka z cukrem i rozczyn. Ciasto zagnieść, wlewając powoli masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiam na około 30 minut aż podrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną
RAROSSAPrzepis na cudowne drożdżówki zwijane z serem. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowuje świeżość. Polecam, idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy. Łączny czas przygotowania: ok. 2,5 godz. Składniki: (na ok. 15 mniejszych drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki (niecałe 2 szklanki) 40 g cukru (3-4 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)żółtko 1 łyżka masła roztopionego Glazura: 1 białko 1 łyżka mleka Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru ok. 2-3 łyżki gorącej wody * Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki połącz w misce Dodaj jajko, żółtko oraz ciepłe mleko i wyrób gładkie ciasto (ok. 15 min) Pod koniec wyrabiania dodaj masło i ponownie wyrób do połączenia
Słodki BlogPoznaj krokiety z mięsem mielonym i warzywami, które zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Sekret tkwi w idealnym cieście na naleśniki oraz wilgotnym farszu. Krokiety świetnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z wczorajszego(...)oraz rodzaju użytego mięsa, które nie może być za suche. Krokiety z mięsem mielonym – składniki: Kaloryczność: 280 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Składniki na ciasto do naleśników powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Z podanych składników otrzymasz około 10 – 12 krokietów. Składniki na naleśniki: 2 szklanki (320 g) mąki pszennej lub tortowej
Ania gotujeMakowiec z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej to rewelacyjny wypiek, idealny dla leniwych, a także tych, który nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladę makową, którą przygotowałam jest bardzo prosty a sam makowiec naprawdę szybki do zrobienia. Wystarczy na cieście francuskim rozsmarować masę makową i zwinąć w rulonik. Następnie upiec i gotowe. Wydaje(...)się bardzo prosty? I taki właśnie jest! Makowiec z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się na święta, jako dodatek do ulubione kawy, a także na rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Zapraszam na przepis, bo rolada makowa smakuje naprawdę świetnie. MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g gotowej masy makowej Dodatkowo żółtko do posmarowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plPoznaj krokiety z mięsem mielonym i warzywami, które zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Sekret tkwi w idealnym cieście na naleśniki oraz wilgotnym farszu. Krokiety świetnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z wczorajszego(...)oraz rodzaju użytego mięsa, które nie może być za suche. Krokiety z mięsem mielonym – składniki: Kaloryczność: 280 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Składniki na ciasto do naleśników powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Z podanych składników otrzymasz około 10 – 12 krokietów. Składniki na naleśniki: 2 szklanki (320 g) mąki pszennej lub tortowej
Ania gotujeJeśli szukacie efektownego ciasta to zapraszam na genialny warstwowy przekładaniec. Jak zobaczyłam ten przepis w książce siostry Anastazji po prostu musiałam spróbować. Tym razem mamy mało kremu a dużo różnych rodzajów ciasta - jest jabłkowo orzechowe, beza kokosowa, ciasto ucierane i biszkopt, a wszystko to łączy krem kawowy. Ciasto wymaga sporo pracy i trochę czasu, dlatego polecam je bardziej(...)szczególne okazje. Blaszka 23x33 cm Ciasto jabłkowo-orzechowe: 2 ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich ½ szklanki oleju 6 jabłek 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i wylewamy do dwóch jednakowych
Cynamonowe szczęściePrzepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami. Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem soczystych i słodkich brzoskwiń to połączenie idealne. Składniki Ciasto: 4 jajka szklanka cukru 3/4 szklanki śmietany 18% 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru Dodatkowo: brzoskwinie z puszki ok. 500 g Przygotowanie Wszystkie(...)składniki na ciasto łączymy ze sobą i mieszamy widelcem kilka minut. Bardzo ładnie się wszystko łączy i ciasto odchodzi od brzegów miski. Następnie wkładamy ciasto na formę (36×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy owoce. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Posypujemy wierzch ciasta i do pieca na 50 min / 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem
Wasze Przepisy