ciasto - 160894 przepisów (strona:812/10727)

Ekspresowe rogaliki z masą makową 57

rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka

moj przepis na
Ciasto jogurtowe z owocami 74

Pyszne. Po pierwszym kęsie tego ciasta, w sekundę znalazłam się na wsi. Nie wiem skąd to skojarzenie. Całe dzieciństwo spędziłam na wsi, ale nie potrafię z nikim konkretnym go skojarzyć. Dawno nie jadłam takiego ciasta, oj dawno. Skąd pomysł? Znowu chodziło jedynie o wykorzystanie czegoś z lodówki, konkretnie jogurtu naturalnego. Ostatnio mniej go używam, a odruchowo nakupowałam jak zwykle. Uparłam(...)się na ciasto. Poszperałam w internecie i w sumie wybór był spory, ale prawie wszystkie przepisy ograniczały się na niewielkich ilości jogurtu. A ja do zużycia miałam przynajmniej 400 ml. Wpisałam więc w google „ciasto jogurtowe, jogurt 400 ml” i moim oczom ukazał się przepis z bloga Zjem to! No dobra, bierę. Najwyżej znowu wyjdzie mi zakalec (parę

Kardamonovy
Pierogi ruskie z okrasą ze smażonej cebulki 55

Przepisów na ciasto na pierogi znajdziecie w sieci i książkach kulinarnych mnóstwo. I zapewne każdy będzie dobry. Ja mam swój sprawdzony i zawsze trzymam się jednej receptury. Ciasto jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypływa z pierogów podczas ich gotowania. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem na pierogi, to polecam wypróbować również mój. Wiele osób korzysta z mojego przepisu(...)zachwyceni.   Gotowane pierogi z farszem serowo ziemniaczanym możecie serwować z okrasą z cebulki i kwaśną śmietaną. Smacznego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na ciasto (ok. 45 szt. pierogów): 500g mąki pszennej typ 650 220-240 gorącej wody 4 łyżki oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli SKŁADNIKI na farsz do pierogów ruskich: 3-4 średnie ziemniaki 300g-350g twarogu

kulinarnyJa
Ciasto pleśniak 71

Pleśniak to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji. Składniki Ciasto: 3,5 szkl. mąki 5 żółtek 1,5 margaryny 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2-3 łyżki kakao szczypta soli Piana: 5 białek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej dżem Wymiary blaszki(...)Przygotowanie Ciasto: Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Do drugiej dodać kakao, zagnieść i włożyć na 0,5 godz. do zamrażalki. Do trzeciej nie dodajemy nic i też wkładamy do zamrażalki. Na ciasto białe rozsmarować dżem, potem zetrzeć ciasto kakaowe na tarce o dużych oczkach. Ubić pianę z białek, dodać cukier

Wasze Przepisy
Cynamonka (giant cinnamon roll) 95

cinnamon rolls TUTAJ ). Tym razem wersja maxi dla prawdziwych łasuchów - cynamonka, czyli giant cinnamon roll! To same niebo cynamonowe zwinięte z hojną ilością masła w puchate jak chmurka ciasto i zapieczone do lekkiej chrupkości. Jest tak dobra, że mógłbym ją zjeść całą tuż po upieczeniu... naprawdę mógłbym! Cynamonka, to ostatnio mój ulubiony przepis - przyznam, że takiej dobrej jak ta, nigdy(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić giant cinnamon roll?  W misie łączymy mąkę, drożdże, mleko (w temp. pokojowej), jajko, cukier, sól i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 min na twarde ciasto.  Dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy kolejne 5 min, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.  Wyrobione ciasto zwijamy w kulę

Kuchnia Łukasza
Ciasta z Galaretką – 10 Smacznych Przepisów 69

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owocowe ciasta, serniki na zimno, śmietanowce-to wypieki, które cudownie smakują z dodatkiem kolorowej galaretki. Galaretka to nic innego jak połączenie wywaru z owoców z dodatkiem substancji żelującej. Najprościej jest ją wykonać z gotowych galaretek, które można zakupić w sklepie w różnych smakach i kolorach. W ich skład wchodzą substancje żelujące, aromaty i cukier. Galaretka(...)sobie smakuje wyśmienicie, ale można ją wzbogacić o różnego rodzaju owoce. Pamiętajcie jednak, że są takie owoce, przez które galaretka nie zastygnie. Należą do nich kiwi i ananas. Ciasta z dodatkiem galaretki smakują wyśmienicie. Galaretka z dodatkiem owoców przełamuje słodki smak masy, dzięki czemu ciasto staje się lekkie i delikatne. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 10 smacznych przepisów

Damusia.pl
Ciasta z Galaretką – 10 Smacznych Przepisów 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owocowe ciasta, serniki na zimno, śmietanowce-to wypieki, które cudownie smakują z dodatkiem kolorowej galaretki. Galaretka to nic innego jak połączenie wywaru z owoców z dodatkiem substancji żelującej. Najprościej jest ją wykonać z gotowych galaretek, które można zakupić w sklepie w różnych smakach i kolorach. W ich skład wchodzą substancje żelujące, aromaty i cukier. Galaretka(...)sobie smakuje wyśmienicie, ale można ją wzbogacić o różnego rodzaju owoce. Pamiętajcie jednak, że są takie owoce, przez które galaretka nie zastygnie. Należą do nich kiwi i ananas. Ciasta z dodatkiem galaretki smakują wyśmienicie. Galaretka z dodatkiem owoców przełamuje słodki smak masy, dzięki czemu ciasto staje się lekkie i delikatne. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 10 smacznych przepisów

Damusia.pl
Faworki 102

należą, ale mamy przecież karnawał i raz w roku podczas ostatków można zgrzeszyć i pozwolić sobie na odrobinę rozpusty. Te domowe, które pamiętam z dzieciństwa, przygotowywane są na bazie ciasta z kwaśną śmietaną, które później musi zostać solidnie zbite, a wszystko po to by te wspomniane bąbelki się rzeczywiście pojawiły. Dzięki temu faworki są napuszone i lekkie, ale jednocześnie chrupiące(...)dodatku cukru pudru. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z żółtkami i wlewamy do mąki. Dodajemy spirytus lub ocet i wyrabiamy gładkie ciasto dłońmi. Kiedy wszystkie składniki się połączyły, to ciasto zaczynamy zbijać: wałkiem uderzamy mocno w ciasto, rozpłaszczając je na blacie (oprószcie wszystko wcześniej mąką, aby nie lepiło się zbyt mocno), a następnie

Analiza Smaku
Szybkie Ciasta – TOP 15 Przepisów na Domowe Wypieki 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie ciasto to idealne rozwiązanie dla osób, które w krótkim czasie chcą przygotować coś słodkiego. Sprawdzą się także dla tych, którzy nie mają cierpliwości do wypieków. Są bardzo łatwe a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu, co sprawia, że tak je uwielbiamy. Szybkie ciasta to świetny pomysł na deser w przypadku niespodziewanych gości, a także wtedy(...)prostu mamy ochotę na coś słodkiego. W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was 15 ciekawych przepisów na szybkie ciasta, które z pewnością Wam posmakują. Który z przepisów wybierzecie? A może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na szybkie wypieki? Jeśli tak, koniecznie się nimi z nami podzielcie. 1. Napoleonka na herbatnikach w 15 minut Przepis na: Przepiski.pl 2. Sernik z mlekiem

Damusia.pl
Kremówka Toffi 63

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremówka to bardzo popularne ciasto, które składa się z budyniowego kremu i ciasta francuskiego. Można je zakupić w różnego rodzaju sklepach i cukierniach, jednak nie ma to jak domowa kremówka, którą przygotujemy samodzielnie. Ze względu na to, że w obecnych czasach ciasto francuskie jest ogólnie dostępne i można je zakupić w każdym markecie, przygotowanie kremówki(...)jest wcale takie czasochłonne. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie kremówki na tradycyjnym cieście francuskim, jednak przykrytą cienkim biszkoptem, posmarowanym masą toffi. Masa budyniowa a dokładniej jej kolor zależy od intensywności żółtek. A samo jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Dlatego też jeśli macie ochotę na domową kremówkę, wystarczy skoczyć do sklepu po ciasto francuskie, bo składniki na masę

Przepiski.pl
Pączki z mascarpone w 15 minut 78

ogóle nie są tłuste. Tym za co bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera(...)pojemności 2l. Do garnka wlewamy około 500 ml oleju i nagrzewamy go około 7-8 minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy

Gotujemywdomu.pl
Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką 95

Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką Dziś mam dla Was przepis na ciasto pełne smaku i miłości. Ciasto przygotowałam na pewno specjalną okazję. Wam polecam je zarówno do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Walentynki. Warto osładzać sobie każdy dzień Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką jest nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami. Miłego dnia(...)drodzy, dużo uśmiechu i miłości Ciasto dodaję do akcji #WspierajmyNasze Składniki: Ciasto waniliowe i czekoladowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka naturalnego kakao Truskawkowa pianka: 300 g jogurtu deserowego z truskawkami Hej! OSM Radomsko

Słodkie okruszki
Makowiec z powidłami i kratką 84

Cześć! Dziś mam dla Was szybkiego makowca:) Jak wiadomo, to gatunek ciasta, który wymaga nieco więcej pracy… Ale, ale! Czemu sobie choć trochę jej nie ułatwić, jeśli mamy dostępny gotowy mak w puszkach? :) Mój makowiec jest podkręcony smakiem pysznych, domowych powideł śliwkowych i wykończony tradycyjną krateczką z lukrem rumowym… (co w sumie daje nam posmak śliwki nałęczowskiej). W okresie ostatkowym(...)language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na ciasto kruche : 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 5 kropli olejku rumowego 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 2 łyżki smalcu Z podanych składników zagniatamy

Domowe ciasta
Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym 75

specjalnej patelni do orzeszków. Z przepisu uzyskamy sporą ilość kremu, dlatego go nie oszczędzamy i już od pierwszego orzeszka sporo go nakładamy. Polecam! Inspiracja z książki „100 nowych ciast przepisy siostry Anastazji”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku(...)kremem orzechowym Składniki na około 45 orzeszków: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 75g masła 75g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 4 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 25g mąki pszennej 45g mąki ziemniaczanej 100g zmielonych orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru

Mała Cukierenka
Chrust (faworki) bez ubijania ciasta 82

wiadomo, że w tym okresie na stole nie może zabraknąć chrustu zwanego też inaczej faworkami. Z poniższego przepisu otrzymacie bardzo kruche faworki, bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta. Czas przygotowania: 40 min Czas smażenia: 15 min   Składniki: (na jeden talerz faworków) 2 żółtka 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka octu(...)Przygotowanie: Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.) Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż

Słodki Blog