ciasto - 162258 przepisów (strona:812/10818)

Faworki na piwie 39

łyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka octu/spirytusu 50-75 ml piwa (użyłam czerwonego lagera) olej do smażenia ok. 1 l PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki zagnieć na zwarte i twarde ciasto * Dodaj tylko taką ilość piwa, aby składniki się połączyły. Nie dodaj więcej, bo faworki mogą nie wyjść odpowiednio kruche. Ciasto następnie wybijaj wałkiem lub w robocie kuchennym przez(...)stanie się dobrze napowietrzone i plastyczne Owiń ciasto folią spożywcza i odstaw na 10 min Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, jedną z nich ponownie owiń folią i odstaw Drugą część ciasta rozwałkuj na maksymalnie cienki placek * Placek ma być tak cienki, aby prześwitywała przez niego stolnica. Pamiętaj, że odpowiednie rozwałkowanie ciasta jest niezbędne do osiągnięcia na prawdę

Słodki Blog
Drożdżówki cynamonowe: wyjątkowy przepis na rozkosz dla podniebienia 40

Drożdżówki cynamonowe to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości i korzennych aromatów. Ich delikatne ciasto, przełamane aromatycznym cynamonem i słodkim nadzieniem, sprawiają, że są one nieodłącznym elementem wielu śniadań oraz popołudniowych herbat. W tym artykule przedstawimy niezawodny przepis na te wyjątkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Przygotowanie ciasta na drożdżówki Aby przygotować doskonałe drożdżówki cynamonowe, niezbędne(...)miksturę na kilka minut, aby drożdże mogły aktywować się. W międzyczasie, w misce, wymieszaj mąkę, cukier, szczyptę soli oraz przyprawę cynamonową. Dodaj aktywowane drożdże, roztopione masło oraz jajko. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie nadzienia i formowanie bułeczek Podczas gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, przygotuj nadzienie cynamonowe. Będziesz potrzebować: 100g roztopionego

Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z wiśniami i serem 38

Pyszne i proste ciacho z wykorzystaniem mrożonych wiśni :) Rzecz jasna, można je przygotować również ze świeżymi, ale mamy zimę więc w grę wchodzą tylko mrożone ;) Kruche maślane ciasto ( ciasto ma postać kruszonki ), kwaskowe wiśnie i słodka masa serowa - to wprost obłędne połączenie! U mnie ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie, była wręcz walka o ostatnie kawałki...;) Bardzo polecam! Kruche ciasto(...)kardamonu Nadzienie wiśniowe : 550 g wiśni - waga bez pestek, a w przypadku wiśni mrożonych waga po rozmrożeniu i odsączeniu soku * 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie : Kruche ciasto : Do naczynia przesiać mąkę, wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. UWAGA : Polecam użyć specjalnej

Opowieści z piekarnika
Bardzo czekoladowa babka. 51

Bardzo czekoladowa babka. Ta babka jest pyszna, wilgotna i rozpływa się w ustach! To najlepszy przepis na domowe ciasto o czekoladowym smaku. Mam obsesję na punkcie czekoladowych ciast i deserów . Ta babka jest wykonana z kakao z dodatkiem kawy , aby nadać ciastu najbogatszego smaku czekolady. Każdy kęs to spełnienie marzeń! Kawa jest istotnym elementem – zwiększa czekoladowość ciasta. Kakao jest bogate(...)wlewaj maślankę, naprzemiennie. Zaczynaj i kończ na mące. Zeskrob boki by wszystkie składniki były dobrze połączone. Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Formę do babki spryskaj obficie olejem. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 60 – 70 minut. Upieczoną babkę zostaw w formie do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Pozostałości ciasta przechowuj w szczelnie

Zdrowy Styl Joanny
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 51

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to pyszna przekąska do barszczu czerwonego. Czy u was pojawiają się na świątecznym stole? Są bardzo proste do przygotowania i jeśli mamy gotowe ciasto francuskie, przygotujemy je w kilka chwil. Do tych pasztecików używam farszu tego samego, którego używam do pierogów z kapustą i grzybami , więc przed świętami od razu szykuję podwójną(...)porcję (dodam też, że dobrze się mrozi, więc można wcześniej). Jeśli jednak wolicie drożdżowe ciasto podrzucam wam przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą . PRZEPIS PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego farsz: pół kg kiszonej kapusty 20 g suszonych grzybów ziele angielskie liście laurowe pieprz, sól, cukier jajko do posmarowania pasztecików Jak zrobić paszteciki

Dorota Smakuje
Ciasto bez pieczenia przekładane serem 38

Łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia przekładane serem. Prosty przepis na sernik na zimno z serem z wiaderka. Szybki sernik bez pieczenia z herbatnikami wykona każdy, gdyż trzeba jedynie utrzeć masło z serem i przełożyć nim herbatniki. Odpowiedni przepis na ciasto dla osób, które nie mają zdolności do pieczenia lub chęci, czy też czasu na długie spędzanie go w kuchni(...)Pyszne ciasto na święta lub deser na każdą inną okazję. Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia przekładne serem, które zrobi każdy. Sernik bez pieczenia z herbatnikami nie wymaga od nas szczególnych zdolności kulinarnych i dużej liczby składników. Sernik na zimno z herbatnikami zrobiłam z sera z wiaderka, ale można również wykorzystać inny mielony biały ser twarogowy. Jedyne, na co trzeba

Kuchcik gotuje
Ciasto z jabłkami 37

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To ciasto na każdą okazję, które uda się każdemu. Proste i łatwo dostępne składniki. Ciasto możesz przygotować także z innymi owocami (borówki, morele, śliwki, gruszki…), nawet tymi z puszki lub mrożonymi. Ciasto z jabłkami smakuje oprószone cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie ciasto z jabłkami. SKŁADNIKI: 4 jajka(...)mleka o temp. pokojowej, krótkie wymieszanie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia (samo dno), zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Możesz dodatkowo wysypać je bułką tartą. Ciasto wylewam do formy, wyrównuję. Na wierzch układam obrane i pokrojone w kostkę trzy nieduże jabłka. Porada. Jabłka możesz pokroić w cienkie półplasterki. Wierzch równomiernie posypuję czubatą łyżką cukru z wanilią

Zasmakuj Kuchni
Ptysie czekoladowe ze śliwką w kremie śmietankowym 38

łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: garść suszonych śliwek   Przygotowanie: kruszonka:  Zimne masło, obydwie mąki, kakao oraz cukier przekładamy do miski i szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma matami silikonowymi obsypanymi lekko mąką lub kakao.  W rozwałkowanym cieście za pomocą okrągłej foremki nacinamy okręgi, (resztek ciasta nie trzeba zdejmować, łatwiej będzie się ich pozbyć(...)zamrożeniu ciasta), a następnie razem z matą silikonową ciasto wkładamy do zamrażalnika na co najmniej pół godziny.  W tym czasie można przygotować ciasto na ptysie.   ptysie: W rondlu podgrzewamy wodę z mlekiem oraz masłem. Kiedy masło się rozpuści do mieszanki dodajemy szczyptę soli oraz cukier, zdejmujemy z ognia, do gorącej mieszanki wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, energicznie

Bon appetit mon amie
Chlebek bananowy z orzechami 31

popołudniowej herbaty. To prosty przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów i dodanie im nowego życia. Banany nadają chlebkowi słodycz, a orzechy dodają chrupkości i smaku. Przygotujmy więc razem to wyjątkowe ciasto bananowe z olejem i orzechami! Ciasto bananowe z olejem – składniki: Oto lista składników, które będą nam potrzebne do przygotowania chlebka bananowego z orzechami: 3 dojrzałe banany 1/2 szklanki oleju(...)jajka 2 szklanki mąki pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Ciasto bananowe z orzechami – przygotowanie: Oto kroki, które musimy podjąć, aby przygotować to pyszne ciasto: Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie natłuść i wyłóż foremkę do chlebka papierem

Ania i Marcin gotują
Drożdżowy wieniec z makiem 37

zrobiłam we współpracy reklamowej z marką Sencor, testując ich robot Sencor STM7910. Wieniec makowy wymaga chwilę czasu na wyrastanie, ale zdecydowanie polecam, aby makowiec zrobić w takiej wersji. Ciasto jest dużo lżejsze i bardziej puchate niż w tradycyjnym makowcu, a dodatki w postaci świeżej żurawiny i mnóstwa suszonych owoców w masie makowej spowodują, że wieniec będzie jeszcze lepszy. Aby wieniec(...)jego najważniejsze wyróżniki: Robot Sencor ma moc 1500 W, co gwarantuje niezawodną pracę urządzenia oraz sprawia, że robot poradzi sobie nawet z największym kulinarnym wyzwaniem, takimi jak gęste ciasto i wysokie obroty. W zestawie znajdziecie także przystawkę zastępującą ręczną tarkę. Dzięki dołączonym tarczom szybko i łatwo zetrzecie ser i warzywa na wiórki o mniejszych lub większych oczkach, możesz wybrać także

nietylkopasta.pl
Miodowe z kremem pomarańczowym 47

Czym smakuje grudzień? Jak dla mnie ciastem miodowym, świeżymi, soczystymi pomarańczami i mandarynkami, a im bliżej świąt piernikiem i śliwkami w czekoladzie. Przepisy na wykorzystanie śliwek już wkrótce, a dzisiaj pomysł na połączenie miodu i pomarańczy. Łapcie przepis, bo święta tuż tuż. CIASTO MIODOWE Z  KREMEM POMARAŃCZOWYM   Składniki: ciasto:  3 szkl mąki 150 g masła 2 jajka(...)szkl cukru 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej   200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo na wierzch: pół puszki kajmaku garść orzechów pecan   Przygotowanie: ciasto: Masło rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem cukru i miodu, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia składników, zdejmujemy z ognia i studzimy. W misce łączymy mąkę z sodą, dodajemy jajka i ostudzoną mieszankę

Bon appetit mon amie
Makowiec na cieście francuskim 58

Makowiec na cieście francuskim to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny. Jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie z syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrac inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec(...)Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne 60 dag masy makowej – jak ją przygotować podawałam tutaj 3-4 jabłka 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia miód aromat migdałowy 8 łyżek kaszy manny bakalie

Dorota Smakuje
7 pomysłów na pierogi — odkryj nowe smaki! 41

wodzie, ostudź i obierz. Następnie na patelni podsmaż cebulę, czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Dodaj bób i zmiksuj całość na jednolitą masę. Teraz wystarczy nadziać przygotowane wcześniej cienkie ciasto naszym farszem, ugotować w osolonej wodzie i gotowe! Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/pierogi-z-bobem Pierogi z karpiem Jeżeli jesteś fanem rybnych smaków, koniecznie spróbuj pierogów z karpiem(...)resztą składników zmiel wraz z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeżeli chcesz, możesz również dodać ugotowaną kaszę gryczaną dla dodatkowego smaku i tekstury. Gotowy farsz przekładaj na przygotowane wcześniej ciasto do pierogów, gotuj i serwuj z podsmażoną cebulką. Pierogi z soczewicą, pieczarkami i suszonymi pomidorami Dla miłośników wegetariańskich potraw proponujemy pyszne pierogi z soczewicą, pieczarkami i suszonymi pomidorami. To idealny

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania